Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Kupować telewizor za kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych i jeszcze płacić za kalibrację :-)))

To tak jakby kupić nowe auto za kilkaset tysięcy złotych i od razu od dealere jechać do mechanika, aby podregulował zawory :-)

Źle na to patrzysz. To tak jak by kupić samochód za kilkaset tysięcy i jechać nim do firmy tuningującej, aby wycisnąć z niego maksimum możliwości ;)
Gość D.S.D

(Konto usunięte)

Źle na to patrzysz. To tak jak by kupić samochód za kilkaset tysięcy i jechać nim do firmy tuningującej, aby wycisnąć z niego maksimum możliwości ;)

Sittek ma rację. Kineskowe sony nie wymagały kalibracji. Kalibracja tv po wyjściu z fabryki to wyraźnie odstępstwo od normy i robienie w bambuko klientów. Staczanie się z jakością.

Kalibracja nie jest nakazem, nie jest też obowiązkowa.

Nie każdemu też pasuje.

To każdy wie. Nie zmienia to faktu, że nie ładnie nazywać kalibracją wysyłanie gotowych ustawień z innego modelu mailem. Jest to po prostu oszukiwanie ludzi, którzy myślą, że po wpisaniu ustawień mają skalibrowany telewizor.

Kupować telewizor za kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych i jeszcze płacić za kalibrację :-)))

To tak jakby kupić nowe auto za kilkaset tysięcy złotych i od razu od dealere jechać do mechanika, aby podregulował zawory :-)

Nikt nikogo nie zmusza do zrobienia kalibracji.

Natomiat niektorzy wciskają kit, że robią kalibrację.

Muszę przewietrzyć mój system…

Moim zdaniem drogie flagowe modele powinny być kalibrowane indywidualnie już u producenta .Przy cenie od 4000tys Euro nie ośmieszajmy się, że producenta nie byłoby stać na to. Gorzej z portalami, które czerpią dodatkowo zysk z kalibracji, jak by na taki ruch zreagowaly.

Moim zdaniem drogie flagowe modele powinny być kalibrowane indywidualnie już u producenta .Przy cenie od 4000tys Euro nie ośmieszajmy się, że producenta nie byłoby stać na to. Gorzej z portalami, które czerpią dodatkowo zysk z kalibracji, jak by na taki ruch zreagowaly.
Niby jak sobie to wyobrażasz? W sensie technicznym. TV "zjeżdża" z taśmy i ktoś go kalibruje i wysyła dalej?

Kit to wciskasz i nieudolnie !

Nigdy nie widziałeś jak to wygląda więc opowiadasz dyrdymały jak chłystek na rynku ?

Jak było na nurkowaniu na Pipi ?

Wystarczy poczytać wpisy "zadowolonych" klientów na twom forum zanim je pousuwałes.

Wystarczy poczytać tu albo na hdtvpolska czy na elektrodzie, bo tam twoja ręka nie sięga.

Reklama dźwignią handlu Krzysiu. Nie jest ci to obce bo ostatnio wszędzie zachwalasz siebie i swoj sklep. Ale kij ma zawsze dwa końce, a prawda wypływa na wierzch.

:)

Handluj sobie tymi telewizorami, zarabiaj. To nikomu nie przeszkadza. Natomiast nie kłam i nie wciskaj klientom kitów.

Chyba masz marne pojęcie o czym piszesz. Ze wzgledu na czas i na koszty.

Poaz tym kalkulacja finansowa producentów TV nie uwzglednia i nie uwzględni Twojego zdania.

A ponieważ rynek nie zna próżni pojawiają się osoby, które takie profesjonalne kalibracje wykonują i pojawiają się osoby, które pseudo kalibracje wciskaja i rozdają za darmo.

"Kalibracja nie jest nakazem, nie jest też obowiązkowa.

Nie każdemu też pasuje."

Teoretycznie to masz rację,ale jednak z drugiej strony,czy nie uważasz,że powinno się sprzedawać towar kompletny ?

Analogia z Volkswagenem jest jak najbardziej na miejscu

Pytanie,czy ktoś zaskarży kiedyś koncerny TV ?

Czemu mam zapłacić 15000 i dokładać jeszcze za skalibrowanie?

To chore ,bezczelne naciąganie na kasę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wystarczy poczytać wpisy "zadowolonych" klientów na twom forum zanim je pousuwałes.

Wystarczy poczytać tu albo na hdtvpolska czy na elektrodzie, bo tam twoja ręka nie sięga.

Reklama dźwignią handlu Krzysiu. Nie jest ci to obce bo ostatnio wszędzie zachwalasz siebie i swoj sklep. Ale kij ma zawsze dwa końce, a prawda wypływa na wierzch.

:)

Handluj sobie tymi telewizorami, zarabiaj. To nikomu nie przeszkadza. Natomiast nie kłam i nie wciskaj klientom kitów.

Poaz tym kalkulacja finansowa producentów TV nie uwzglednia i nie uwzględni Twojego zdania.

A ponieważ rynek nie zna próżni pojawiają się osoby, które takie profesjonalne kalibracje wykonują i pojawiają się osoby, które pseudo kalibracje wciskaja i rozdają za darmo.

Moje zdanie akurat nie musi nikogo obchodzić a w szczególności producentów tv jak i Twoje.Czas i koszty kalibracji nie koniecznie były by wysokie szczególnie w Korei czy Chinach a prestiż i reklama w górę . Inna sprawa to wspomniałem tylko i wyłącznie o tv z najwyższej półki czyli te które są wizerunekiem producenta.

Ps,, punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia,, zawsze. Pozdr.

Nieee ee.

To jak kupić Mercedesa I wstawić go do Brabusa.... :)

Wydaje mi się, że jednak dobrze patrzę.

Profesjonalny tuning wiąże się z montażem nowych, często drogich elementów, całego dolotu, wstawienia drogich chipów, sportowych filtrów, kutych tłoków, a nie jedynie podkręceniem poprzez złącze diagnostyczne w ECU paru modów. To jest raczej wiejski tuning.

Jeżeli auto wyjeżdża z fabryki jest kompletne, optymalnie dostosowane, tuning to tylko ekstrawagancja, dodatek.

Z kolei spece od kalibracji sugerują nam, że obraz w nowym TV jest niekompletny, niedopracowany, niedoskonały.

A to jest zupełnie co innego.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Pozostając w sferze porównań samochodowych...

Kupując dobre nowe auto można korzystać z dobrej jakości środków eksploatacyjnych co powinno się przekładać na wysoką kulturę pracy tegoż samochodu i dawać przyjemność z jazdy, albo można lać do niego najtańszy podły olej, oszczędzać na serwisie i tankować benzynę na podejrzanej stacji :) Z TV tak samo, można kupić i odpalić na ustawieniach sklepowych "demo", oglądać aż będzie oczy wypalało i się cieszyć, albo można coś zrobić w kierunku uzyskania maksimum komfortu użytkowania takiego sprzętu. Dla większości będzie wystarczająca samodzielna zabawa z poszukiwaniem optymalnych ustawień, a dla najbardziej wymagających poddanie TV tuningowi tak jak samochód - tu też nie obejdzie się bez wykorzystania profesjonalnego sprzętu i wiedzy, więc spokojnie można to porównać do porządnego tuningu samochodu, jedyna różnica że nic w TV się nie wymienia na lepsze (podzespoły) tylko tuning pozostaje w sferze oprogramowania :)

A może wystarczy wmówić ludziom, że bez kalibracji TV to co zakupili jest niepełnowartościowe? Sprytne, prawda?

Profesjonalny tuning przynosi ewidentne korzyści, nie trzeba specjalistycznych urządzeń pomiarowych aby odczuć zmianę.

W przypadku kalibracji bez wiedzy inżyniera, bez podparcia się specjalistycznym wykresem czy planszami,

można nie zobaczyć zbyt wielkiej zmiany, wystarczy uwierzyć na słowo.

Bo powtarzam, jeżeli jakiś sprzęt wymaga kalibracji i jest to od razu widoczne oznacza nic innego jak to, że zakupiony TV był wadliwy.

Moje zdanie akurat nie musi nikogo obchodzić a w szczególności producentów tv jak i Twoje.Czas i koszty kalibracji nie koniecznie były by wysokie szczególnie w Korei czy Chinach a prestiż i reklama w górę . Inna sprawa to wspomniałem tylko i wyłącznie o tv z najwyższej półki czyli te które są wizerunekiem producenta.

Ps,, punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia,, zawsze. Pozdr.

Wiesz ile czasu zajmuje kalibracja?

Wiesz ile czasu zajmuje produkcja relewizora?

Jak nie wiesz to sie dowiedz i porównaj te wartości, dostaniesz odpowiedź.

Kalibracji ńie przeprowadzi Chinka wzięta na taśmę z zagrody z kozami.

A może wystarczy wmówić ludziom, że bez kalibracji TV to co zakupili jest niepełnowartościowe? Sprytne, prawda?

Profesjonalny tuning przynosi ewidentne korzyści, nie trzeba specjalistycznych urządzeń pomiarowych aby odczuć zmianę.

W przypadku kalibracji bez wiedzy inżyniera, bez podparcia się specjalistycznym wykresem czy planszami,

można nie zobaczyć zbyt wielkiej zmiany, wystarczy uwierzyć na słowo.

Bo powtarzam, jeżeli jakiś sprzęt wymaga kalibracji i jest to od razu widoczne oznacza nic innego jak to, że zakupiony TV był wadliwy.

Poczytaj co to jest kalibracja i po co się ją robi. Mam na mysli kalibrację, nie kalibrację ala locoloco z Olsztyna.

Pozdro

Gość D.S.D

(Konto usunięte)

Zwracam uwagę, że aptekarska kalibracja jest wskazana w rzypadku monitorów studyjnych. W przypadku odbiorników konsumenckich już niekoniecznie.

Czy zgodnie z najnowszymi trendami OLED-y też trzeba będzie kalibrować?

Czy z uwagi na wyższy standard cena będzie adekwatnie wyższa?

Może będziemy wreszcie tuningować swoje telewizory?

Może lampizacja da im kopa? :-)))

Niby jak sobie to wyobrażasz? W sensie technicznym. TV "zjeżdża" z taśmy i ktoś go kalibruje i wysyła dalej?

A uważasz że to jakiś problem żeby robił automat? Stanowisko pomiarowe ze spiętą elektronika aby skorygować ustawienia fabryczne na podstawie pomiaru matrycy? Jak wygląda kalibracja? Urządzenie ustawione na trójnogu na matrycę , plansze testowe i klikanie suwakami, ot cała kalibracja. Ostatnio miałem okazję dokładnie oglądać linię do pomiaru liczników energii która właśnie schodzą z linii produkcyjnej, mogę się tylko domyślać że kalibracja to byłby pikuś. Tylko że tu producent nie może powiedzieć że jeden licznik ma takie odchylenia i drugi mniejsze i pchać w rynek .

Kalibracji ńie przeprowadzi Chinka wzięta na taśmę z zagrody z kozami.

Ale już ta sam a chinka może produkować matryce i iphony. Nie bądźmy śmieszni. Tu chodzi o czas i dodatkowy proces którego producenci nie podejmą. Cały czas nie rozumiem dlaczego wyobrażenie jest że musiałby to ktoś robić ręcznie

Dlatego napisałem, że większości ludzi kalibracja nie jest potrzebna, bo nie zwracają uwagi na takie detale jakie ona daje w stosunku do sensownego ustawienia TV poprzez opcje w oprogramowaniu dostępne dla każdego użytkownika. Najbardziej wymagający zapłacą za kalibrację, bo widzą różnicę, albo chcą mieć świadomość, że jest ten zabieg zrobiony ;)

A tak wracając do tematu , obejrzałem dzis Oleda LG A7, i cholera bierze jak w sklepie tylko sygnał testowy a od bidy tv naziemna, po zastanowieniu. Bluray? nie da się. Nka? Nie da się. Coś innego? Nie ma.

Jak to nie ma.

Są. W reklamowanym tu z uporem maniaka przez locoloco ... sklepie locoloco. Pan Krzysztof robi to baaaardzo inteligentnie, szacun, więc moderacja jest bezradna :) .

A tak wracając do tematu , obejrzałem dzis Oleda LG A7, i cholera bierze jak w sklepie tylko sygnał testowy a od bidy tv naziemna, po zastanowieniu. Bluray? nie da się. Nka? Nie da się. Coś innego? Nie ma.

Miałem to samo, i co ciekawe asystenci TV mają zakaz podłączania czegokolwiek zewnętrznego z palca.

Tłumaczą to tym, że istnieje potencjalne prawdopodobieństwo zawirusowania odbiornika. No to akurat rozumiem, ale żeby nie móc podłączyć porządny sygnał z anteny? Tego nie kumam.

No tak, o tym nie pomyślałem.

Czy to oznacza, że kilka lat temu, gdy w wielkopowierzchniowych sklepach na setkach TV leciał program TV, sklepy nie płaciły abonamentu, lub płaciły, ale ogromne kwoty?

Moim zdaniem drogie flagowe modele powinny być kalibrowane indywidualnie już u producenta .Przy cenie od 4000tys Euro nie ośmieszajmy się, że producenta nie byłoby stać na to

W tej cenie powinni dodatkowo instalować profesjonalne KD z pełną kalibracją....nie dajmy się oszukiwać! :))

A poważnie.

Z tą kalibracją to ciekawa sprawa jest....jedni produkują telewizory które niekoniecznie są ustawione optymalnie, drudzy wmawiają, że bez kalibracji ani rusz. A użytkownik mając dziesiątki regulacyjnych "pokręteł" i tak może zniweczyć efekt pracy tak tych pierwszych jak i tych drugich, bo wie lepiej jak ma mu odbierać telewizor. :)

Według mnie współczesne telewizory mają zbyt wiele ustawień by przeciętny użytkownik sobie z tym poradził.....poza tym ustawienia "gotowe" są kuriozalne i straszne jest to że większość je aprobuje.

Próbowałem odzwyczaić kilka osób proponując swoje, ale powracali do tych ustawień, może dlatego że przypominają te które widzą w salonach.

W opisach i recenzjach telewizorów czytam nieraz, że mają one coraz lepsze ustawienia fabryczne....to dobry kierunek, mam nadzieję że tak będą niedługo dobre wychodząc z fabryki iż różnice po kalibracji będą w stanie wychwycić fachowcy i tylko na specjalnie dobranym materiale. A może już tak jest, a my się tu niepotrzebnie spieramy???

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

W opisach i recenzjach telewizorów czytam nieraz, że mają one coraz lepsze ustawienia fabryczne....to dobry kierunek, mam nadzieję że tak będą niedługo dobre wychodząc z fabryki iż różnice po kalibracji będą w stanie wychwycić fachowcy i tylko na specjalnie dobranym materiale. A może już tak jest, a my się tu niepotrzebnie spieramy???

Mam skalibrowane wszystkie swoje telewizory i monitory. I różnicę przed i po, nawet w porównaniu do najlepszego trybu fabrycznego, widać gołym okiem na każdym dobrym materiale typu film z BD czy z BD-UHD.

BTW we wszystkich testach zamieszczanych na HDTVPolska Maciej Koper zamieszcza przykładowe zrzuty z ekranów przed i po kalibracji.

A problemem w tym wątku nie jest to czy kalibracja jest potrzebna czy nie. Każdy sam odpowie sobie na to pytanie. Problemem jest to coś co locoloco nazywa kalibracją i co z kalibracją nie ma nic wspólnego. Tak jak czekolada i wyrób czekoladopodobny, którzy kiedyś też nazywali czekoladą. Ot zwykłe oszustwo w jednym i w drugim przypadku. I o tym trzeba głosno mówić i pisać, że by klienci nie dostawali darmowego goowna zwanego przez locoloco kalibracją.

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.