Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

He,he po godzince mogą wystąpić powidoki ! Zaiste nowoczesna technologia ;-)

Reasumując: król jest nagi.

Rację mieli ci, którzy mówili że OLED są cały czas niedopracowane, wychodzą z nich coraz nowe "choroby wieku dziecięcego" i dużo czasu upłynie zanim osiągną jaki-taki poziom technicznej dojrzałości.

Fakt ukazania się na rynku już teraz zawdzięczają jedynie ciśnieniu marketingowców którzy nie oglądając się na aspekty techniczne musieli mieć natychmiast jakąś nowość do wypełnienia luki po plazmie.

>>Ale jej tłumaczenie niekoniecznie musi być jednobrzmiące.

To nic nie zmienia. Faktem jest, że producent wie i ostrzega o możliwości powstania powidoków.

Oczywiście jak ktoś ogląda tylko filmy to nie ma zagrożenia ale już gry czy programy informacyjne mogą "zniszczyć" drogiego OLED-a ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Reasumując: król jest nagi.

Widzę że rada programowa AS orzekła że OLED jest DD ;-). To może doprowadzić do upadku tej technologii. Zostaną na rynku najlepsi czyli producenci LCD.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zawsze Cię ceniłem Lechu za poczucie humoru :)

Wpływu na produkcję jak wiesz nie mamy. Natomiast nasza tu dyskusja i zwracanie uwagi na ciągle jeszcze nierozwiązane problemy OLED stanowi sygnał dla zastanawiających się nad zakupem, że nie ma się z czym śpieszyć, bo umoczą.

W dniu 5.08.2015 o 15:11, gość napisał:

Jak to nie?!

Dla nas klientów z Polski ważna jest polska instrukcja obsługi i jej zapisy.

Po co uprawiasz polemikę dla polemiki? Twoje zawsze musi być na wierzchu, jak w innych wątkach? Czy wyobrażasz sobie sytuację, że dla tego samego modelu producent w kraju A będzie widział problem powidoków i będzie ostrzegał przed nim, a w kraju B problem zbagatelizuje i nie napisze ani słowa?

Wpływu na produkcję jak wiesz nie mamy.

No wiesz spotkałem się z zarzutem, że to ja doprowadziłem do zakończenia produkcji plazm. Oczywiście nie sam. Między innymi ;-).

Natomiast nasza tu dyskusja i zwracanie uwagi na ciągle jeszcze nierozwiązane problemy OLED stanowi sygnał dla zastanawiających się nad zakupem, że nie ma się z czym śpieszyć, bo umoczą.

Mam ten komfort że mogę czekać. Nigdzie mi się nie spieszy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Wyciąg z polskiej instrukcji:

"Wyświetlanie przez długi czas nieruchomego obrazu (np. logo kanału, menu ekranowego, sceny z

gry wideo lub ekranu komputera) może spowodować uszkodzenie ekranu w postaci pozostałości

nieruchomego obrazu. Takie zmiany mogą mieć długotrwały lub nieodwracalny charakter. Gwarancja

produktu nie obejmuje zjawisko utrwalenia nieruchomego obrazu.

Należy unikać wyświetlania na ekranie telewizora nieruchomych obrazów przez dłuższy czas (powyżej

1 godziny na ekranach OLED).

Również długotrwałe oglądanie telewizji w formacie 4:3 może spowodować utrwalenie pozostałości

obrazu przy krawędziach ekranu.

To zjawisko występuje również w produktach innych firm i nie może być podstawą do wymiany produktu

lub zwrotu pieniędzy."

Cudowna technologia OLED nie jest więc dla wszystkich. Cierpi na tą samą przypadłość co plazmy.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

"Wyświetlanie przez długi czas nieruchomego obrazu (np. logo kanału, menu ekranowego, sceny z

gry wideo lub ekranu komputera) może spowodować uszkodzenie ekranu w postaci pozostałości

nieruchomego obrazu. Takie zmiany mogą mieć długotrwały lub nieodwracalny charakter. Gwarancja

produktu nie obejmuje zjawisko utrwalenia nieruchomego obrazu.

Należy unikać wyświetlania na ekranie telewizora nieruchomych obrazów przez dłuższy czas (powyżej

1 godziny na ekranach OLED).

Również długotrwałe oglądanie telewizji w formacie 4:3 może spowodować utrwalenie pozostałości

obrazu przy krawędziach ekranu.

To zjawisko występuje również w produktach innych firm i nie może być podstawą do wymiany produktu

lub zwrotu pieniędzy."

Dla mnie taki TV nie za bardzo nadaje się do użytku. W trakcie oglądania nie lubię się zastanawiać czy coś mi wolno czy nie. Dlatego nie kupiłem plazmy.

Zawsze Cię ceniłem Lechu za poczucie humoru :)

Grunt to humor. Humor trzyma przy życiu zwłaszcza że chyba idą mroczne czasy.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 5.08.2015 o 15:20, Bobcat napisał:

Po co uprawiasz polemikę dla polemiki? Twoje zawsze musi być na wierzchu, jak w innych wątkach? Czy wyobrażasz sobie sytuację, że dla tego samego modelu producent w kraju A będzie widział problem powidoków i będzie ostrzegał przed nim, a w kraju B problem zbagatelizuje i nie napisze ani słowa?

Ty chyba nie wiesz co piszesz.

Przeczytaj sobie np. kartę gwarancyjną Sony na nasz kraj i zobaczysz jakie kwiatki nam serwują. Podobnie w przypadku Samsunga. Oczywiście, że producenci w różnych krajach zamieszczają różne zapisy.

W przypadku LG i ich Oleda jest to samo, ale nie jest tak zawsze.

W instrukcjach obsługi niektórych nowych tv/monitorów LCD również umieszczają ostrzeżenie o możliwości wypaleń przy wyświetlaniu statycznych elementów obrazu i że gwarancja tego nie obejmuje.

W dniu 5.08.2015 o 14:07, gość napisał:

Czyli to była nieprawda.

Jednak wspominają i to bardzo wyraźnie.

Warto sprawdzić jak to brzmi w polskiej wersji instrukcji obsługi.

...uuuuups.... wyciagnałem pochopnie wnioski .... a tutaj producent jest taki uczciwy i nas informuje... :)

W dniu 5.08.2015 o 15:40, gość napisał:

W przypadku LG i ich Oleda jest to samo, ale nie jest tak zawsze.

No to masz wpis Piopio z 15:25 i polską instrukcję. Sprawa wyjaśniona.

Screen z instrukcji do mojego Samsunga:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Producenci zabezpieczają się na różne sposoby. Np. niesprecyzowanie przez Samsunga co oznacza sformułowanie "przez dłuższy czas" też jest wytrychem. Ja to rozumiem tak: jak przyjdziesz oddać wypaloną matrycę na gwarancję to Samsung Ci powie, że to był właśnie ten "dłuższy czas" :D

Widzę, że bezmyślny hejt na oledy kwitnie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Tak jest, tu same bezmózgi zamieszczają wpisy w odróżnieniu od Twoich błyskotliwych wypowiedzi.

Ciekawie zaczynasz swoją karierę na tym forum. Trzeci post i już takie teksty. Fajnie.

Ad rem.

W instrukcji dla LCD LG też umieszcza ostrzeżenie przed wyświetlaniem statycznych elementów obrazu.

Dla LCD niebezpieczne może być ich wyświetlanie przez ponad dwie godziny, dla PDP godzinę. I to by się zgadzało, bo plazma jak wiadomo ma z tym większy problem niż LCD.

Dla OLED-a podają jedną godzinę tak samo jak dla plazmy. Więc zdaniem producenta trwałość tych paneli pod tym względem jest taka jak plazmy a nie jak LCD.

W plaźmie był to mankament który trzeba było mieć na uwadze podczas użytkowania. Wygląda na to, że w OLED-ie jest podobnie. Tak by wynikało z instrukcji obsługi napisanej przez producenta.

Ale koledzy osobiście widzieli wypalone OLEDy. A czy ktoś widział wypalony LCD ?

Jakość obrazu jaką oferuje OLED jest niesamowita. To fakt. Ale niestety jest to okupione możliwością wypalenia.

Jak ktoś ogląda filmy, kanały filmowe - to niebezpieczeństwo wypalenia jest małe. Ale jak zapuścimy sobie TVN24 na 3 godziny dziennie ...

A mógłbyś się jeszcze odnieść do tego fragmentu wpisu?

Producenci zabezpieczają się na różne sposoby. Np. niesprecyzowanie przez Samsunga co oznacza sformułowanie "przez dłuższy czas" też jest wytrychem. Ja to rozumiem tak: jak przyjdziesz oddać wypaloną matrycę na gwarancję to Samsung Ci powie, że to był właśnie ten "dłuższy czas" :D

Ale jak zapuścimy sobie TVN24 na 3 godziny dziennie ...

Piopio nie ma takiej opcji, żeby jakikolwiek program informacyjny nadawał przez trzy godziny non stop. W tvn24 masz reklamy co 15 minut. Możemy to uznać jako znak dbałości producentów sygnału tv o matryce telewizorów... ;-)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

. A czy ktoś widział wypalony LCD ?

Oczywiście.

U szwagra na Samsungu były piękne plamy na ekranie. Poszedł już do kosza bo wyglądało to kiepsko.

No ale też był katowany przez dzieci pod konsolą bardzo często i długo. No i też to był już starszy i nie jakiś wybitny model.

W dniu 6.08.2015 o 13:15, edekzkrainykredek napisał:
Piopio nie ma takiej opcji, żeby jakikolwiek program informacyjny nadawał przez trzy godziny non stop. W tvn24 masz reklamy co 15 minut. Możemy to uznać jako znak dbałości producentów sygnału tv o matryce telewizorów... ;-)

Mam jeszcze w domu plazmę w wypalonym logo TVN24 ;-) Moja żona jest miłośniczką tej stacji ... OLEDa załatwiłaby tak samo.

W dniu 6.08.2015 o 13:17, gość napisał:
U szwagra na Samsungu były piękne plamy na ekranie. Poszedł już do kosza bo wyglądało to kiepsko.

Mój pierwszy TV - Benq też miał plamy. Ale nie było to wypalenie. Przecież nikt nie gwarantuje, że matryca LCD jest wieczna.

Mam jeszcze w domu plazmę w wypalonym logo TVN24 ;-) Moja żona jest miłośniczką tej stacji ... OLEDa załatwiłaby tak samo.

No to może stopklatkowała obraz? Wierzyć mi się nie chce, żeby zwykłe oglądanie sygnału TV zajechało plazmę...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mój pierwszy TV - Benq też miał plamy. Ale nie było to wypalenie. Przecież nikt nie gwarantuje, że matryca LCD jest wieczna.

Nie wiem co miałeś Ty.

U szwagra były typowe wypalenia. Dało się zobaczyć czego kontury przebijały przez wyświetlany obraz.

No to może stopklatkowała obraz? Wierzyć mi się nie chce, żeby zwykłe oglądanie sygnału TV zajechało plazmę...

WSI24 to nie jest zwykłe oglądanie telewizji ;) .... pasek na dole potrafii wyjarać ścianę za tv.... co ja piszę pasek , pasisko...

...przecież te wszystkie stałe elementy na tym kanale to 1/5 ekranu :)

Na HDTV.com.pl pisali, że na OLED pojawiły się powidoki ale potem zniknęły. Na LCD w ogóle się nie pojawiają.

Myślę, że po 2 latach już nie znikną z OLEDa;-) Taki jest minus tej technologii. Choć jak podkreślam, obraz jest znakomity.

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi powidokami na LCD. Na lotniskach tylko takie wyświetlacze się stosuje, a tam jeden i te sam napis potrafi tkwić tygodniami. I nikt nie lamentuje.

W LCD powidoki mogą powstać chyba tylko z powodu wypłowienia filtrów kolorowych na skutek działania światła, ale nie wiem czy takie zjawisko jest obecnie notowane. Ja nic o tym nie słyszałem. To oczywiście tylko takie moje domysły. Na swoich TV nie zarejestrowałem zjawiska powidoków.

Na obecnym etapie rozwoju technologia OLED nie wyprze technologii LCD. Kto wie czy w ogóle.

OLED to jest bardziej następca plazm niż LCD. W dodatku z chorą ceną.

OLED ładniej świeci ale ma dwie wady: cena i powidoki. Czyli będzie to sprzęt dla świadomych miłośników kina a nie dla mas.

Tak więc hasło "OLED TV- ERA nadeszła" jest trochę na wyrost.

W tvn24 masz reklamy co 15 minut. Możemy to uznać jako znak dbałości producentów sygnału tv o matryce telewizorów... ;-)

bzdura totalna, moja plazma jest tego przykładem.

to że są przerywniki reklamowe nie znaczy że się powidoka albo wypanenia uniknie.

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi powidokami na LCD. Na lotniskach tylko takie wyświetlacze się stosuje, a tam jeden i te sam napis potrafi tkwić tygodniami. I nikt nie lamentuje.

"przełącz" w nich kanał to zobaczysz

Cena jest jaka jest - płaci ten, którego na to stać... O tym chyba nie warto dyskutować. Co do powidoków, to mam wrażenie że jest to jakaś zaplanowana akcja. Kilka tygodni temu wszyscy tutaj masowo pisali o martwych pikselach... A kiedy temat został ostatecznie obalony przez producenta (była informacja, że bad piksele są podstawą do wymiany sprzętu), to wszyscy automagicznie przerzucili się na powidoki. Ja mogę tylko powiedzieć, że czytam sobie też niemieckie fora technologiczne i tam tego tematu sobie nie przypominam. A Niemcy to znacznie większy rynek na OLEDy...

@Lechu ... co Ty z tą polityką ? .... :)

;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.