Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

nie testowałem ale jeśli jest tak jak sklepie to jeszcze sporo brakuje obecnym tv lcd do naturalności obrazu z dawnego (dobrego) CRT ...

Tym razem to ty dokonujesz nadużycia.

Oczywiście, że po najprostszej kalibracji TV świecą zupełnie inaczej. Obecne topowe LCD ustępują tylko OLEDom jeśli chodzi o bezwzględną jakość obrazu.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dodam że na poważnie brat zmienił zdanie z js9000 na js9500 chce kupic na święta. Jak coś nie wyskoczy po drodze i jak kupi to obiecuję że zrobię film i porównam moja vt60 z js9500...i dorzucę sonegohx853 na YouTube myślę że może to być ciekawe pzdr

nikt ? ciekawe - ja siedzę - za każdym razem jak oglądam film - bo dla mnie ideą jest "zanurzyć" się w historii pokazywanej w filmie, a nie oglądać ścianę pokoju z ruchomym obrazkiem na środku.

Dlatego pisanie "nikt" jest z twojej strony nadużyciem ...

Czy w takich warunkach - pełnego zaciemnienia - wspomniane przez ciebie LCD jest lepsze od dobrej plazmy ? Pytam na poważnie, bo to co widziałem np. wczoraj w Saturnie (sporo tam było jakiś wygiętych 4k) nie przekonało mnie zupełnie ... Oczywiście zapewne był na nich wszystkich włączony jakiś tryb "sklepowy" i nasycenie kolorów chciało wypalić mi szkła ;-) ale być może w prawidłowym ustawieniu jest ok, nie jestem "na kupnie" więc nie wnikałem w szczegóły, nie testowałem ale jeśli jest tak jak sklepie to jeszcze sporo brakuje obecnym tv lcd do naturalności obrazu z dawnego (dobrego) CRT ...

Nie jestem fanem ani żadnej firmy TV, ani żadnej technologii. Miałem okazje mieć w tym samym czasie 2 TV po 65 cali każdy. Najlepszy wówczas LCD Samsung 65C8000 i najlepszą plazmę Panasa 65TV25. To był rok 2009. W firmach mam i miałem wiele mniejszych modeli plazm oraz LCD. I mam konkretne zdanie na ten temat. W firmach wszystkie plazmy padły totalnie po kilku latach. Ale totalnie dead. Nawet specjalne, przemysłowe 46 calowe plazmy Philipsa przeznaczone do użytku 24h w miejscach publicznych. Miałem takie 2 sztuki. Inne plazmy Samusnga też padły po 5 latach. Ale fakt, że chodziły po 12h dziennie, 30 dni w miesiącu i w warunkach dość trudnych czyli temperatury, kurz itd. Co ciekawe w tych samych warunkach LCD prawie nie do zajechania. Do dziś niektóre chodzą 8 rok. Kilka padło po 7 latach, ale większość chodzi nadal. Nic nie jest wieczne.

Do do jakości plazm to obserwowałem jej rozwój i kolejne modele były coraz lepsze, ale LCD-LED też były coraz lepsze. I co znów ciekawe jak podawałem sygnał z procesora Crystalio to na LCD-ku obraz był żyleta. Taki procesor czyści sygnał z artefaktów, usuwa przeplot, wyraźnie poprawia jakość obrazu. I LCD potrafiły korzystać z tego lepszego sygnału, a plazma znacznie gorzej. Oznacza to, że technologia plazm jednak była kiepska. Nie potrafiły w pełni skorzystać ze znacznie lepszego jakościowo sygnału. Nadal biały nie był biały tylko szary, nadal obraz trochę jakby pływał, nadal kolory nie miały tej żywotności. Wiem, że tu na forum są fani plazm i będą ich bronić do krwi ostatniej. Dla mnie nie ma czego bronić. Dobrze, że ta technologia odeszła w zapomnienie. Na to miejsce są dziś lepsze LED-LCD, może z czasem będą też OLED. Mnie jest obojętna jaka będzie technologia, byle był dobry obraz.

Sygnał mam dobry, porządne gniazdko antenowe i nawet dobry kabel... :-) I jeszcze do tego procesor Crystalio II, a więc max.dobry sygnał. Poza tym ten sam sygnał szedł wówczas do LCD jak i do plazmy i to na plazmie wychodziło, że obraz jest kiepski a na LCD było znacznie lepiej, choć też miał wady. Wcale nie był doskonały.

Co do wielkości to wiem jak jest, choć to się też zmienia. Jeszcze niedawno ludzie mieli w domach 40-50 cali, a teraz coraz częściej widzę 65 cali, a nawet więcej. I jeszcze jedna rzecz. W pokoju o normalnej jasności na 65 calowej plazmie widać wady tej technologii dużo bardziej niż na 42 calowej w przyciemnionym pokoju.

Chyba powinienem zakończyć tę dyskusję, ponieważ widzę, że do niczego konstruktywnego nie doprowadzi. Mogę zrozumieć, że tobie lepiej odpowiada obraz z LCD, to jest OK, ale że na plazmie miałeś KIEPSKI obraz, i to podłączony do tego samego sygnału? :-) Pominę to milczeniem.

Na większych przekątnych faktycznie obraz wykazuje więcej niedoskonałości, jednakże wystarczy odsunąć się stosownie do zwiększonej przekątnej, a ten obraz będzie dla ludzkiego oka identyczny. Dla 65 cali będzie to 1,5-2 metry dalej. W przypadku LCD można stawać rzeczywiście blisko i nie będzie to tak widoczne jak na pdp. No ale kto ogląda TV np. 65 calowy z odległości 1 metra? Chyba tylko zagorzali fani oczojebności.

Jednakże z ta przekątną 65 cali pod polskimi strzechami to sporo przeholowałeś. :-)

Przypominam, że mieszkamy w Polsce.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jednakże z ta przekątną 65 cali pod polskimi strzechami to sporo przeholowałeś. :-)

Przypominam, że mieszkamy w Polsce.

Wiem gdzie mieszkamy. I wiem, że są różnice między dużymi miastami, a mniejszymi miejscowościami. Mam dostęp do niektórych informacji z marketów Audio/Video. Wiem jakie są preferencje sprzedaży TV. Kiedyś 42 cale to było coś, 50 to był luksus. Potem luksusem było 55-60 cali. Dziś luksusem jest 65+. Po prostu ceny spadły i to mocno.

W firmach mam i miałem wiele mniejszych modeli plazm oraz LCD.

Jeżeli chodzi o te plazmy, w tym Philipsa, to nie jest dobry przykład idealnego obrazu. Sprzęt pdp produkowany do 2009 roku miał swoje wady, ten wcześniejszy , jeszcze więcej. No i te masowe padanie plazm w firmach, ja to gdzieś już na tym forum czytałem. Poza tym kto stosuje plazmy do ciągłej całodobowej pracy? Co tam było wyświetlane? Przecież wiadomo,że optymalnymi warunkami dla plazm są zaciemnione pomieszczenia.

A kurz? naprawdę tak morduje plazmy i oszczędza LCD? :-)

Na marginesie ja, moja rodzina i znajomi ( będzie tego z kilkadziesiąt sztuk) mają nadal prawie 8 letnie plazmy i wszystkie pracują idealnie. Przypadek?

Chyba powinienem zakończyć tę dyskusję, ponieważ widzę, że do niczego konstruktywnego nie doprowadzi. Mogę zrozumieć, że tobie lepiej odpowiada obraz z LCD, to jest OK, ale że na plazmie miałeś KIEPSKI obraz, i to podłączony do tego samego sygnału? :-) Pominę to milczeniem.

Tak był kiepski w porównaniu z LCD. Co ciekawe tą plazmę odkupił ode mnie szef firmy, która mi ją dostarczyła.Niestety ze stratą dla mnie, ale tak to już jest przy TV. Sam miał wtedy 50 cali plazmę. Po dość krótkim czasie pozbył się obu plazm i przesiadł na LCD-LED. Przyznał mi się z czasem, że już nigdy więcej żadnej plazmy... :-)

Dziś luksusem jest 65+. Po prostu ceny spadły i to mocno.

W przypadku LCD ceny spadły? Jak sobie przypominam to w stosunku do plazm wzrosły, i to znacznie, bo skończyła sie konkurencja. I są tańsze, szczególnie teraz gdzie zazwyczaj preferowane są 4K? Cos zalewasz :-)

Dla 50 cali jest to ok. 7.000 zł

Jeżeli chodzi o te plazmy, w tym Philipsa, to nie jest dobry przykład idealnego obrazu. Sprzęt pdp produkowany do 2009 roku miał swoje wady, ten wcześniejszy , jeszcze więcej. No i te masowe padanie plazm w firmach, ja to gdzieś już na tym forum czytałem. Poza tym kto stosuje plazmy do ciągłej całodobowej pracy? Co tam było wyświetlane? Przecież wiadomo,że optymalnymi warunkami dla plazm są zaciemnione pomieszczenia.

A kurz? naprawdę tak morduje plazmy i oszczędza LCD? :-)

Na marginesie ja, moja rodzina i znajomi ( będzie tego z kilkadziesiąt sztuk) mają nadal prawie 8 letnie plazmy i wszystkie pracują idealnie. Przypadek?

Używacie ich w domu, a w firmie to co innego. I nie pracowały 24h na dobę tylko 12h. Wyświetlane były filmy reklamowe i MTV.

Dodam że mieszkam w Irlandi mam kupę znajomych.dużą rodzinę mam w Olsztynie, Elblągu Gdańsk,Gdynia(pracowałem tam 8lat)kilku kolegów w Norwegii i żaden z moich znajomych jak i rodzina...nie ma 65cali...czyli jak dla mnie to nie jest tak powszechne z własnego otoczenia...

Może nie jak 40 cali ale jak niegdyś 55 cali. Wasz przykład jest o tyle niemiarodajny, że jeśli ktoś ma od lat ten sam TV i nie wymieniał teraz to ma taki jakie wtedy były na czasie czyli 40-50 cali. Pytanie czy gdyby kupowali dziś to też kupiliby 42 całe? Wątpię. W ciagu ostatnich 2 lat 4 moich znajomych kupiło nowe TV. Jeden 75 cali, a trzech 65-ki. To też nie jest miarodajne ale na pewno preferencje się zmieniają.

Bo to jest forum fanów TV a nie rodziny w Irlandii.

Temat OLED nie jest dla gimnazjalistów, ani nawet dla licealistów, ani dla studentów czy wreszcie dla promotorów / handlowców. Ci ostatni mają mizerne zarobki. A muszą utrzymać rodzinę.

OLED LG WRGB to temat dla grupy pasjonatów AV PQ z kasą.

Nie masz kasy to ciesz się z posiadanego 32 / 42 " TV. Najlepiej to PDP.

@darluk;

Tobie się nie powiodło za granicą.

W Polsce Fan OLED TV może kupić doskonały ekran na 50 rat (4 lata).

Za małe miesięczne raty. TYKO TRZEBA BYĆ HD FAN TV !!!

UWAGA !

Jest dużo nowych info o OLED LG WRGB !

Za chwilę (jutro ) publikuję ...

Temat OLED TV 4K jest dla marzycieli oraz dla Fanów Video bez problemów z kasą.

Zagadnienie z pogranicza psychopatologii:

Z wypaleniem jest tak, że nawet niemal niewidoczne kiedy zostanie namierzone to mocno utrwala się w naszej świadomości.

Wtedy widzimy je już stale i podświadomie.

A to bardzo boli.

Trudno z tym tak dalej żyć.

Ile lat można dyskutować czy plazmy się wypalają skoro się trwale wypalają ?

To drugie zagadnienie z psychopatologii fanów PDP AV.

Co do wielkości faktycznie tzw. cienka ramka pozwala na zakup szerszej przekątnej. Na przykład plazma 42 cale w 2010 roku to teraz odpowiednik gdzieś 48 cali LED. Oba mają około 105 cm szerokości. Dzięki temu można zakupić większą przekątną.

Parę lat temu 50- 55 calowe plazmy kosztowały ok. 2500-3500 zł.

LCD były w podobnej cenie.

A jak jest teraz?

Sony KDL-55W955B 5500 zł

Panasonic TX-55CX750E 4K to 6500 zł

Sony KD-55X8509C 4K już 7500 zł

Panasonic TX-58AX800E również 7500 zł

Naprawdę taniej?

Ile lat można dyskutować czy plazmy się wypalają skoro się trwale wypalają ?

Bzdura.

W 2009r 65 calowa plazma Panasa miała cenę ok 24 tys. 65 calowy LCD-LED Samsunga miał cenę 29 tys. W 2013 najnowsze i dużo lepsze ich odpowiedniki, jeszcze nie 4K miały cenę ok 10 tys. Czy było więc taniej? Ależ tak.

Nawet teraz w 2015 zakrzywiony, topowy LCD 4K z pełnym podświetleniem, a więc o 3 klasy lepszy niż ten z 2009r ma cenę niższą o 10 tys.

Nawet teraz w 2015 zakrzywiony, topowy LCD 4K z pełnym podświetleniem, a więc o 3 klasy lepszy niż ten z 2009r ma cenę niższą o 10 tys.

Zgadzam się z tym, że flagowce tanieją, najlepszym przykładem jest chyba cena OLED-a od LG, modelu 930 w 55 calach, dostępny za około 8000 zł - według mnie bardzo rozsądna cena.

Ja widze jednak na dzisiejszym rynku TV inny problem - te kilka lat temu można było kupić bardzo dobry TV w rozsądnych cenach, nie trzeba było sięgac po flagowce, obecnie modele z dobrym obrazem zaczynają się od stanowczo za wysokich cen, obecnie trzeba obecnie wydać przynajmniej 5000 - 6000 zł żeby mieć telewizor z w miarę dobrym obrazem, a dobre jakościowo modele są dostępne tylko w przekątnych 55 cali i wyżej, co oczywiście oznacza wyższą cenę, jeszcze dwa lata temu za tą kwotę można było kupić flagową plazmę Panasa 50VT60 (sam kupiłem za kwotę poniżej 6 tys. zł), czy bardzo dobrego LCD Sony W905 w 55 calach, a wysokie modele występowały również w niższych przekątnych rzędu 42, czy 46 cali w bardzo przystępnych cenach (kumpel w swoim czasie kupił Sony 46 W905a za około 3500 zł, a ten model dzielnie się broni przy aktualnych flagowcach). Obecnie na bardzo dobre 55 cali trzeba wydać minimum 8000 zł, według mnie to stanowczo za dużo.

Bo to jest forum fanów TV a nie rodziny w Irlandii.

Temat OLED nie jest dla gimnazjalistów, ani nawet dla licealistów, ani dla studentów czy wreszcie dla promotorów / handlowców. Ci ostatni mają mizerne zarobki. A muszą utrzymać rodzinę.

OLED LG WRGB to temat dla grupy pasjonatów AV PQ z kasą.

Nie masz kasy to ciesz się z posiadanego 32 / 42 " TV. Najlepiej to PDP.

@darluk;

Tobie się nie powiodło za granicą.

W Polsce Fan OLED TV może kupić doskonały ekran na 50 rat (4 lata).

Za małe miesięczne raty. TYKO TRZEBA BYĆ HD FAN TV !!!

Janunio bez urazy ale nie uważam że mi się nie powiodło...wręcz przeciwnie...A co do tv to posiadam obecnie dwa topowe modele lcd sony 55hx853 i plazme 55vt60 uważam oba za świetne tv...a Ty mi tu wyskakuje z jakimiś bredniami 32 42 całe????!!..choć Polski nie skreślam i nie psiocze jak niektórzy..gdyż tam do czasu nadmuchanego kryzysu również żyło mi się dobrze...swoją drogą obserwuje temat gdyż Oled jest dla mnie jedyną opcją w przyszłosci...

UWAGA !

Jest dużo nowych info o OLED LG WRGB !

Za chwilę (jutro ) publikuję ...

Dlaczego ten temat nie ma oznaczenia WĄTEK SPONSOROWANY?

Przecież na kilometr śmierdzi tu kryptoreklamą.

Poziom merytoryczny autora wątku spadł drastycznie.

Ten gościu potrafi wyłącznie pisać reklamówki.

Czy było więc taniej? Ależ tak.

Tylko piszesz tu o nowościach z górnej półki, a nie o modelach dla potencjalnego Kowalskiego. Jeszcze raz przypomnę, gdy na rynku znajdowały się plazmy to 50-55 calowy LCD dobrej jakości jak na jarzeniówkę, kosztował 3000-4000 zł. Obecnie taki model kosztuje prawie dwa razy tyle. Jakość obrazu w przypadku tych TV niestety nie uległa wielkiej poprawie. Skokiem jest 4K jednakże jak na razie nie ma zbyt dużo filmów w tym formacie. Poza tym format ten ulega znacznemu pogorszeniu w przypadku dynamicznych scen. Dlatego w marketach w 99% reklamówki to powolne, wręcz stojące krajobrazy lub kreskówki dla dzieci. Nie spotka się dynamicznych scen, a o materiale z TV można zapomnieć.

Gdyby ta technologia była tak dobra jak się opisuje to nie byłoby z tym problemu. Niestety na potęgę manipuluje się materiałem reklamowym.

Janunio to największy z forumowych Trolli, nie ma co języka strzępić.

To ja jednak postrzępię w obronie Janunia, bo on nie zasługuje na taką bzdurną ocenę.

To wyczynowy pasjonat video od co najmniej 10 lat, a to, że oddaje się temu bez pamięci,

nie może być powodem takiej oceny. Jeśli ktoś nie rozumie pojęcia "pasjonat", to niech zamilknie. :)

On jest teraz pasjonatem technologii OLED, której jeszcze sobie nie zakupił, i pewnie nie zamierza. Za to gorąco zachęca innych. Jak to nazwać?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.