Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

po 3.. jeśli tak źle by było z tą czerwienią to testujący powinni coś napisać.

też to (po 3) zauważyłem, post wczoraj 8;24 i następne

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

• Moderatorzy

Fascynuje mnie zachwycanie i taplanie się w walorach top tv.

Biorąc pod uwagę miałkość treści programów, kiepski obraz transmitowany z tv i kiepski materiał z BD nie ma specjalnego sensu wchodzić dziś ponad pewien poziom.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

#stench

Masz 100% racji.

Pogoń za jakością kończy się na odpaleniu kilku dem.

Inna sprawa, że od lat szukam treści a nie jakości.

Może tak się ma z wiekiem.

Gość A&T

(Konto usunięte)

Nie wiem jak można pisać że czerń którą pokazują OLED nie istnieje.....a to co widzisz na wygaszonym TV OLED to co przywidzenie? Wygasza się za dużo.....masz też pretensje do żarówki że nie świeci jak ją wyłączysz? :))))

Powierzchnia tego telewizora jest czarniejsza od najczarniejszych w naturze?

ARTON tego nie wmówisz, być może masz co innego na myśli i nie potrafisz tego przekazać?

Co ma żarówka z OLED wspólnego? Proponuję byś włączył myślenie. To ten wspaniały TV LG sam wyłącza obraz podczas gdy tego nie powinien robić. Użytkownik włącza telewizor gdy chce oglądać i wyłącza gdy ma dosyć. To chyba proste. Gdy się samo coś nieproszone wyłącza to JEST TO WADA. I to poważna. Pora by ktoś to reszcie zrozumiał.

To co robi ten TV w naturze nie istnieje.

Tu czysta logika się kłania. To co robi LG OLED to oszustwo.

Dowód? Zwróćcie się do sztukmistrza Pana M.K. by zrobił na tę okoliczność pomiary. By zmierzył to co widać gołym okiem. Czyli odtwarzanie wizji powtórzę dużymi literami WIZJI z zakresu poziomu czerni. Dokładność reprodukcji z zakresu 0 Volta do 0,1 Volta w gradacji np 25 lub 50 stopniowej. Dla czego z tego zakresu? Bo w technice telewizyjnej cały sygnał określa się w zakresie od 0 do 1V. 1V to 100% bieli a 0V to 100% czerni.

I niech odpowie DLA CZEGO TAKICH POMIARÓW NIKT NIE ROBI.

Pozdrawiam wszystkich oszukanych. :-)

Co do czerni.. można poczytać o dwóch rodzajach..

..więc ma znaczenie przy wyborze tv na czym bardziej nam zależy..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Biorąc pod uwagę miałkość treści programów, kiepski obraz transmitowany z tv i kiepski materiał z BD nie ma specjalnego sensu wchodzić dziś ponad pewien poziom.

Nie oglądaj tych kiepskich jakościowo materiałów. Na BD jest bardzo dużo dobrego i bardzo dobrego technicznie materiału.

Inna sprawa, że od lat szukam treści a nie jakości.

Może tak się ma z wiekiem.

Lubię jak jest i jedno drugie. To mi przyszło z wiekiem, ale mam też archiwalne materiały z koncertów np. Beatlesów z chyba 1966 roku. Jakość słaba, ale przeżycie duże.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tu czysta logika się kłania. To co robi LG OLED to oszustwo

..dla mnie wydaje się to dobrym sposobem na uzyskanie idealnej czerni.. bo przecież ilość szczegółów w szarościach na OLED jest bardzo dobra..

To co piszesz jest wewnętrznie sprzeczne.

Tu czysta logika się kłania. To co robi LG OLED to oszustwo.

Dowód?

Mnie tą "argumentacją" nie przekonałeś.

Pozdrawiam wszystkich oszukanych. :-)

A ja zakręconych. :))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Gość A&T

(Konto usunięte)

To co piszesz jest wewnętrznie sprzeczne.

Nie odróżniasz natury od rzeczywistości. Telewizor z naturą nie ma nic wspólnego. Jest 100% sztuczny. Natura i rzeczywistość to zupełnie dwie różne rzeczy coś jak Bóg i Kościół. Niektórzy mają poważny kłopot odróżnienie jednego od drugiego.

..dla mnie wydaje się to dobrym sposobem na uzyskanie idealnej czerni.. bo przecież ilość szczegółów w szarościach na OLED jest bardzo dobra..

Ja tego nie stwierdzam.

Nie odróżniasz natury od rzeczywistości. Telewizor z naturą nie ma nic wspólnego. Jest 100% sztuczny. Natura i rzeczywistość to zupełnie dwie różne rzeczy coś jak Bóg i Kościół. Niektórzy mają poważny kłopot odróżnienie jednego od drugiego.

.. jak to nie ma nic wspólnego z naturą.. przecież..

''OLED (ang. Organic Light-Emitting Diode) — dioda elektroluminescencyjna (LED) wytwarzana ze związków organicznych. OLED oznacza także klasę wyświetlaczy graficznych, opartych na tej technologii. Technologia ta została upowszechniona dzięki przewadze technologicznej nad LED, LCD i PDP...''

eee.. nie wdajemy się w dyskusję psychologiczno-filozoficzne..

nie ten portal.. ;)

Ja tego nie stwierdzam

Wystarczy wejść z latarką do ciemnej wąskiej głębokiej jaskini bez kontaktu bezpośredniego ze światłem.. i po chwili ją zgasić.. i masz ciemność taką jak w OLED..

:)

..aleś pojechał..;)

..no nie bardzo widze sens.. w łączeniu tych jakże różnych tematów..

..ale wiara czyni cuda.. więc wszystko jest możliwe.. ;)

W każdym razie OLED jest.. będzie najfajniejszym tv na rynku w najbliższych latach..

:)

Gość A&T

(Konto usunięte)

Ja widzę. Odwołam się do matematyki. w sposób najprostszy. W 99,999% w materiałach źródłowych naturalnych taka czerń nie występuje. Dla czego to nie w 100%? bo 0,001% to ingerencja człowieka. Ta statystyka pokazuje ułomność tej technologii. Jeśli ktoś uważa inaczej niech wskaże że ta czerń OLED to np. 5%. ....?! :-)

A teraz odpowiedzcie sobie jaki procent stanowi w LG OLED ta nienaturalna czerń?

też to (po 3) zauważyłem, post wczoraj 8;24 i następne

..brawo Ty brawo ja.. :)

Ja widzę. Odwołam się do matematyki. w sposób najprostszy. W 99,999% w materiałach źródłowych naturalnych taka czerń nie występuje. Dla czego to nie w 100%? bo 0,001% to ingerencja człowieka

Widzisz to na oko.. czy są jakieś materiały potwierdzające to co napisałeś..?

Gość A&T

(Konto usunięte)

Widzisz to na oko.. czy są jakieś materiały potwierdzające to co napisałeś..?

Wbrew pozorom trochę osób to zauważa i nie daje się nabierać. O pomiary nie wiesz gdzie się zwrócić?

Widzisz ja odróżniam naturalne obrazy i wiem kto się zajmuje pomiarami. Chodziliśmy do różnych szkół. Miedzy nami jest zbyt duża różnica w podstawowej wiedzy więc jaki jest sens dalszej wymiany zdań?

.. jak to nie ma nic wspólnego z naturą..

podpowiem, w naturze światło odbija się od przedmiotów, w TV jak chyba się domyślasz taki "efekt" nie występuje.

Nie widziałem tego problemu na oledach które widywałem a patrzyłem na nie pod kątem odbioru czerni. Gdyby to tak wyglądało jak na filmiku nie mógłbym tego przeoczyć. Dlatego też pozostanę przy swoim zdaniu.

dlatego uważam że nie ma nadużycia.

proponuje abyś udał się do sklepu popatrzył na OLEDa gdy będzie wyświetlać ciemną scenę i w tym momencie zaświeć latarkę kierując ją w ekran, i to co zaobserwujesz napisz mi/mam na forum.

Panowie stańcie sobie przed otwartymi oknami i popatrzcie na widok.. macie w 100% naturalny..

..a jeśli chodzi o technologię tv.. pozostanę zwolennikiem moim zdaniem najlepszej jaka do tej pory pojawiła się.. czyli OLED..

Pozdr..:)

Jasne. Polecam na żywo Elvisa, Barry White-a, Pink Floyd, Inxs, Johny Lee Hookera, Led Zeppelin, The Doors, Whitney Houston, 2Pac-a,BB.King-a, The Beatles itd. Jeśli będziesz miał wolne bilety z dobrymi miejscówkami to pisz na PW... :-)

Miles na żywo czy Charlie Parker też by mnie interesował... :-)

No dobra, przyznaję bez bicia, dokopałeś mi, aż plusika ci dałem :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

proponuje abyś udał się do sklepu popatrzył na OLEDa gdy będzie wyświetlać ciemną scenę i w tym momencie zaświeć latarkę kierując ją w ekran, i to co zaobserwujesz napisz mi/mam na forum.

Mam świecić na OLED-a w jakim celu?

Który telewizor zachowa się poprawnie gdy go potraktujemy w ten sposób?

A&T dnia 13.09.2016 - 15:34 napisał

"Ja tego nie stwierdzam"

Wystarczy wejść z latarką do ciemnej wąskiej głębokiej jaskini bez kontaktu bezpośredniego ze światłem.. i po chwili ją zgasić.. i masz ciemność taką jak w OLED..

On chyba sugerował że czerń wygaszonej matrycy tych telewizorów jest nie do pokonania.....pisał że ciemniejsza niż wszystko co istnieje. ;)

ARTON niechcący dał też dowód na to że czerń w OLED musi być o niebo lepsza niż w jego plazmie.....lepszej reklamy tym odbiornikom nie mógł zrobić.

Jedno jest jasne że LG z ta technologią pierdzieli się długo już aby wyeliminować wszystkie niedoskonałości wieku dziecięcego tak jak było to w PDP. W PDP jak Panas przeją od Pionka i ich inzynierów wyeliminował wiele wad z początku technologi PDP a LG ile czasu wykupił patent i sie z tym pierdzieli.Jak pisałem nowe modele rekaluje jak pisałem w PC Format na tyle godzin grania matrycy tylko nie ma na to dowodów jak tu pisano bo to pomiary laboratoryjne nawet nie podano tabel z danymi jak były testy przeprowadzane dziwne to reklamować nowe model na rok 2016 bez rzetelnych danych z pomiarów i zapewniać że tyle matryca wytrzyma.Tak samo jak mi IPS siadł po dwóch latach 27calowy LG poszła pamięć podręczna procka i ajk dzwoniłem do serwisu to powiedziano mi że to norma u LG i nie opłacalna jest naprawa zobaczymy ile i pochodzi Ultra Panorama 21:9 29cali mam ja nie cały rok czy bedzie ten sam syndrom jak potwierdza serwis :)

Gość A&T

(Konto usunięte)

Panowie stańcie sobie przed otwartymi oknami i popatrzcie na widok.. macie w 100% naturalny..

..a jeśli chodzi o technologię tv.. pozostanę zwolennikiem moim zdaniem najlepszej jaka do tej pory pojawiła się.. czyli OLED..

Pozdr..:)

Za oknem nawet w środku nocy nikt nie znajdzie takiej czerni jak w OLED LG.

Im widoczna większa różnica tym błędy w odwzorowaniu obrazu są bardziej oczywiste .

Za oknem nawet w środku nocy nikt nie znajdzie takiej czerni jak w OLED LG.

Bo pewnie mieszkasz w mieście. Przenieś się w teren daleko od miasta to w pochmurną noc będziesz już miał czerń bardzo głęboką.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość A&T

(Konto usunięte)

Mieszkasz za miastem? Wiesz co? Nie cuduj.

Przytoczę fakt który jest gwoździem do trumny jak mawia sławny minister. Widziałem demo na OLED LG i pewnie wielu z was. Demo Cty by night. Widzieliście? I co? Prócz punktów świetlnych w zabudowie nic ale to nic nie widać. Sama czerń. Można napisać bez przesady że telewizor "zgubił" jakieś 90% obrazu! Jaki przytomnie myślący człowiek uzna to za zaletę a nie poważną wadę?

PS. Mówi się , że 80% społeczeństwa nie rozumie prostej instrukcji. To by wiele tłumaczyło. :-)

To dla nich tacy magicy od pomiarów to istne guru i bożyszcze a testy są ostateczną wyrocznią zwalniającą z samodzielnego myślenia. :-)

Mam świecić na OLED-a w jakim celu?

żeby przekonać się że z kamerą jest wszystko w porządku.

Bo pewnie mieszkasz w mieście. Przenieś się w teren daleko od miasta to w pochmurną noc będziesz już miał czerń bardzo głęboką.

mówi się jak w d.... :D

mówi się jak w d.... :D

mówi się jak w d.... u m...... ;-).

Prócz punktów świetlnych w zabudowie nic ale to nic nie widać. Sama czerń. Można napisać bez przesady że telewizor "zgubił" jakieś 90% obrazu!

Twoje oko też zgubi 90% obrazu w pochmurną noc za miastem. Może to nie TV tylko Twoje oko gubi ten obraz ?

Maju dnia 14.09.2016 - 14:24 napisał

"Mam świecić na OLED-a w jakim celu?"

Sugerujesz że taki test jest potrzebny?

Wiadomo że obraz może być nieciekawy ale i tak nic nie udowodnię, bo oko inaczej reaguje na światło niż kamera.

Po drugie każdy telewizor traktowany światłem mniej lub bardziej zakłamuje obraz.....podświetlanie obrazu latarką to ekstremalny sposób na oglądanie TV. ;)

Przytoczę fakt który jest gwoździem do trumny jak mawia sławny minister. Widziałem demo na OLED LG i pewnie wielu z was. Demo Cty by night. Widzieliście? I co? Prócz punktów świetlnych w zabudowie nic ale to nic nie widać. Sama czerń. Można napisać bez przesady że telewizor "zgubił" jakieś 90% obrazu!

Miałeś dostęp do ustawień tego Telewizora?

Nie wiem jak OLED, ale niemal wszystkie ustawienia sklepowe innych telewizorów nie nadają się do tego typu testów.

To co opisujesz to żaden dowód.....kontrast nasycenie kolorów i wiele innych regulacji jest tak źle ustawione że wszystko o czym piszesz może być prawdą.

Chyba wiesz że można tak ustawić telewizory że ten za grosze "skasuje" ten flagowy.... ;)

Mówi się , że 80% społeczeństwa nie rozumie prostej instrukcji. To by wiele tłumaczyło. :-)

A 90% w ogóle jej nie czyta :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość A&T

(Konto usunięte)

Twoje oko też zgubi 90% obrazu w pochmurną noc za miastem. Może to nie TV tylko Twoje oko gubi ten obraz ?

Telewizory nie są robione na koci wzrok. Ja mam w normie i gdybym nie widział różnic to bym nie pisał. Aty widziałeś jakieś demo na OLED LG w pochmurną noc za miastem? W mieście? Widziałeś w ogóle dema na OLED LG? Zwracam uwagę , że wątek jest o OLED a nie moim wzroku. Więc wypowiedzi i pytanie kieruj w te obszary. Bo właściwe zrozumienie jest kluczem do sukcesu.

Miałeś dostęp do ustawień tego Telewizora?

Nie wiem jak OLED, ale niemal wszystkie ustawienia sklepowe innych telewizorów nie nadają się do tego typu testów.

To co opisujesz to żaden dowód.....kontrast nasycenie kolorów i wiele innych regulacji jest tak źle ustawione że wszystko o czym piszesz może być prawdą.

Chyba wiesz że można tak ustawić telewizory że ten za grosze "skasuje" ten flagowy.... ;)

Wielokrotnie widziałem dema na OLED LG i zawsze czerń była źle odtwarzana. Natomiast OLED bardzo dobrze sobie radził z marketowym oświetleniem. Niestety telewizory są przeznaczone o użytku domowego.

Widziałeś w ogóle dema na OLED LG?

A co to za sztuka zobaczyć demo na OLED. Wystarczy pójść o MM albo Saturna. Ile razy tam jestem to oglądam.

Bo właściwe zrozumienie jest kluczem do sukcesu.

Żeby pewne zagadnienia lepiej zrozumieć czasem trzeba spojrzeć na temat szerzej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.