Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Ja juz tu dawalem testy obrazu pod katem z mojego Sony(matryca 4K VA 10bit), ogladajac z sofy(skraje, pozycja centralna) nie ma roznicy.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Jedno jest pewne zrobiono z OLED cenowo ekskluzywny wyrób. Nic więcej. Ja bym posumował to tak.

Nie żaden ekskluzywny wyrób, tylko ceny są wysokie bo trzeba zapłacić "podatek od nowości". Tak samo są one ekskluzywne jak kiedyś były plazmy czy LCD, a potem to był normalny standard na rynku. Z OLED pewnie będzie tak samo.

Za to generacje to dziekujmy.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

To sobie kup.:)

Jeśli to do mnie, to poważnie się zastanawiam nad tym. Pewnie jeszcze poczekam trochę, ale za rok, dwa to już raczej nic innego niż OLED mi się nie będzie kalkulowało kupować, chyba że ktoś lubi umierające technologie to sobie kupi LCD, tak jak kiedyś mistrzowie kupowali ostatnie CRT :) Ekskluzywny towar, ludzie... To ja średnio zarabiający się mogę poważnie zastanawiać nad tym "luksusem", to jaka to ekskluzywność?

Ciekawe gdy OLED dojdzie już do władzy to czy spece od marketingu zabiją LCD, tak jak zrobili to z plazmami?

Nie będzie to trudne, prawda?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nikt nie zabije LCD, bo koszty produkcji są dużo niższe (mowa o krawędziakach, nie FALDach) niż OLEDów, a rynek niskobudżetowy też musi pozostać na rynku.

Nie mówiąc o wszystkich tych, którzy TV używają również jako monitora, poprawcie mnie jeśli się mylę, ale OLED jako monitor do komputera to zły pomysł?

A więc tak..pisałem już kiedys o tym.. Brat miał samsunga js9500, w którym kilka stref odmówiło posłuszeństwa, tv wysłany na gwarancję, naprawiony po trzech dniach. Po kilku dniach użytkowania wyszło na jednolitej planszy że przez środek idzie jakąś linia. Telewizor znowu wrócił do serwisu,oczekiwany był 2 tygodnie, najpierw mówiono że kurier matrycy nie dowiódł coś tam itd..Dziś oficjalnie dzwonili że tv już na pewno już nie zostanie naprawiony i będzie zwrot gotówki (w sumie ponad 18tys zł) bracki tym razem chcę wejść w Oled, tylko jak czyta o wszelakich problemach,wymiarach, to mu się odechciewa.. Bo w sumie kasa jest a tv bez problemów nie ma.. Wiecznie coś.. Wcale mu się nie dziwię.. Oczywiście jeśli dojdzie do zakupu to zestawie Oled z O z Plazmą vt60 side by side w domu na spokojnie a co ::))

miało być wymianach a nie,, wymiarach,, nie mogę edytować.. Nie wiem czemu.

Nikt nie zabije LCD, bo koszty produkcji są dużo niższe (mowa o krawędziakach, nie FALDach) niż OLEDów, a rynek niskobudżetowy też musi pozostać na rynku.

Nie mówiąc o wszystkich tych, którzy TV używają również jako monitora, poprawcie mnie jeśli się mylę, ale OLED jako monitor do komputera to zły pomysł?

Nie wiem jaka jest skala, ale używanie TV jako monitora komputerowego nie jest chyba najmądrzejszym, z punktu widzenia ekonomicznego, posunięciem? A czy nikt nie zabije LCD? Jeżeli księgowy tak powie, to zabiją.

Plazmy "zabito" ze względu na mały zysk, także to jest inna sytuacja. Jak "księgowy" zdecyduje, że LCD trzeba się pozbyć i zostaną na rynku tylko OLEDy w cenach 4K+ zł, to nikt na tym nie zyska.

Te osoby, które mają 1800 na rękę i biorą Mantę czy najtańszy model innych marek za 700-1300 zł nagle nie kupią OLEDa za 4000 zł w górę, bo po prostu nie mają takiego zaplecza finansowego także zmieni się tylko to, że mniej TV będzie się sprzedawało.

używanie TV jako monitora komputerowego nie jest chyba najmądrzejszym, z punktu widzenia ekonomicznego, posunięciem?

Piszesz konkretnie o TV OLED, czy o TV w ogóle? Na TV LCD w roli monitora komputerowego i ekranu do DVD/BD jadę od jakichś 5 lat i w moim przypadku nie ma żadnych minusów tego rozwiązania. Jak by się sprawdził OLED w tej roli - trzeba by sprawdzić.

Jedna z zasad ekonomii mówi, że w interesie producenta nie jest sprzedawanie najlepszego produktu, tylko najbardziej zyskownego.

Gdyby nie to, od 50 lat jeździlibyśmy elektrycznymi samochodami :>)

Jeszcze pare lat pomęczymy się z lcd, bo są bardzo tanie w produkcji.

... i szacunek.

Może już w przyszłym roku będą interesujące oferty OLEDów. Góra dwa lata moim zdaniem i będzie co wybrać.

Tak na marginesie - mam wrażenie, że od matrycy VA bardziej bolą mnie oczy. Czy ktoś ma podobnie?

Sittek, 40 cali oglądane z 120-250cm. Ale przenoszę się do innego pomieszczenia i myślę o 55-58 calach z tym samym przeznaczeniem, czyli monitor komputerowy i ekran do wyświetlania głównie płyt BD.

mam wrażenie, że od matrycy VA bardziej bolą mnie oczy. Czy ktoś ma podobnie?

Oczy męczą się szybciej przy większych kontrastach - to na pewno może być powodem, a czy jest i inny, tego nie wiem.

2 tydzień ekstremalnego testu OLEDa B6 na rtings.com i niestety pojawiły się pierwsze oznaki wypalenia OLEDa :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gołym okiem tego praktycznie nikt nie wychwyci z tych zdjęć, ale pobawiłem się gammą na tych obrazach z rtings i przy bardzo niskich wartościach gammy (0.06) po 2 tygodniach widać coś takiego jak poniżej. Najlepiej radzi sobie kolor zielony, najgorzej - czerwony.

week-2-uniformity-b6-red-large_mod.thumb.jpg.81414db419338e80624f87cd2f549b0d.jpg

week-2-uniformity-b6-blue-large_mod.thumb.jpg.568b507c03dd2f077a21820461da9a9e.jpg

week-2-uniformity-b6-green-large_mod.thumb.jpg.2a39c7386adeeb724943de8ce3bcc0da.jpg

Ukryta Zawartość

2 tydzień ekstremalnego testu OLEDa B6 na rtings.com i niestety pojawiły się pierwsze oznaki wypalenia OLEDa :(

Ukryta Zawartość

Szkoda że nikt nie bawił się w ten dosyć drastyczny sposób idealizowanymi tu plazmami.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 tydzień ekstremalnego testu OLEDa B6 na rtings.com i niestety pojawiły się pierwsze oznaki wypalenia OLEDa

.....

Gołym okiem tego praktycznie nikt nie wychwyci z tych zdjęć,

Skoro gołym okiem tego się nie wychwyci to w czym leży problem? Przecież telewizji pod mikroskopem elektronowym nie oglądamy, prawda? Niegdyś mnóstwo przeciwników plazm wytykało podobne wady, że wypala, że powidoki, że żre prąd jak smok, że coś tam. A jak było w rzeczywistości? Wiedzą to ci, którzy mieli i mają plazmy. Obraz piękny i naturalny.

Przecież telewizji pod mikroskopem elektronowym nie oglądamy, prawda?

Wideofil ogląda ;-). Może nie pod mikroskopem, ale pod lupą to pewnie już tak.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

A czasem w przypadku TV OLED nie jest tak, że producenci zapobiegają takim wypaleniom w taki sposób, że TV w jakimś określonym czasie (w trybie standby, podczas przechodzenia w standby, różnie to jest zdaje się) uruchamia opcje "odświeżania" matrycy aby statyczny obraz nie powodował problemów? W takim wypadku ten test co go przywołujecie to taka ciekawostka, trochę jak durne filmiki na YT z niszczeniem różnych produktów przez poddawanie ich ekstremalnym działaniom. OK, troszkę mądrzejszy od nich jest, bo przynajmniej opisują coś...

Tak, dno może być podwójne.

Ale to dopiero drugi tydzień działania telewizora - tym bym się martwił co będzie po roku?

Ciekawe czy ten problem dotyczy całej serii czy tylko pojedynczego modelu?

Ja bym brał te rewelacje raczej jako ciekawostkę, takie małe science fiction dla potrzebujących.

A czasem w przypadku TV OLED nie jest tak, że producenci zapobiegają takim wypaleniom w taki sposób, że TV w jakimś określonym czasie (w trybie standby, podczas przechodzenia w standby, różnie to jest zdaje się) uruchamia opcje "odświeżania" matrycy aby statyczny obraz nie powodował problemów? W takim wypadku ten test co go przywołujecie to taka ciekawostka, trochę jak durne filmiki na YT z niszczeniem różnych produktów przez poddawanie ich ekstremalnym działaniom. OK, troszkę mądrzejszy od nich jest, bo przynajmniej opisują coś...

Podobno zmniejsza się też jasność takich telewizorów.

Podobno zmniejsza się też jasność takich telewizorów.

W każdym systemie jasność spada w trakcie eksploatacji. Jak coś świeci to się zużywa. Stąd żywotność wyświetlacza, to czas potrzebny do osiągnięcia spadku jasności panela do 50%.

Zgadzam się, w mojej plazmie Panasa po 7 latach oglądanie programów przy dużym bezpośrednim nasłonecznieniu na matrycę to duże wyzwanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.