Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

jakie wady ma dzisiejszy oled ?

Niska żywotność,

Problem z jednorodnością bieli,

Utrata szczegółów w najgłębszych czerniach,

Niska rozdzielczość obrazu ruchomego,

Obecnie brak możliwości przyjęcia sygnału o poszerzonym gamucie i więcej niż 8 bitowej palecie - przy olbrzymich możliwościach paneli oled aż się o to prosi!

Mam wrazenie ze produkty nowej technologii wypuszczane na poczatku cyklu sa lepiej zbudowane I trwalsze, niz te wypuszczone pozniej. Na rynku na poczatku jest mniejsza konkurencja, ceny wysokie (premia za nowosc + koszty badan/fabryki), wiec nie ma takiego cisnienia na oszczednosci. Oczywiscie - nie jest idealnie, bo sa choroby wieku dzieciecego. Starsze pokolenie pamieta wejscie na rynek DVD (najtanszy Philips za jedyne 1500 PLN w czasach kiedy to jeszcze bylo wiecej warte niz kolacja dla kilku politykow), Blue-Ray, czy chocby CD. Na poczatku wchodza w product ci duzi, pozniej kiedy coraz mniejsi I tansi zalewaja rynek Mantami Pawasonixami itp ci duzi tez spuszczaja z tonu. Jesli 6-7 lat temu HDReady kosztowal 5 kPLN+, a teraz 50" UHD tyle kosztuje.... to I spodziewam sie ze UHD tyle nie pochodzi co te staruszki. Nastepny krok - nie bedziemy kupowac sprzetow tylko wynajmowac od producentow, w ten sposob zabezpieczymy sie przed awariami I kosztami napraw a oni przed spadkiem dochodow zwiazanym z nasyceniem rynku. ;) Jak z nowym Officem czy PhotoShopem- placisz miesiecznie to uzywasz, nie placisz - nie uzywasz...

Jest zasada - jaka cena taka jakość, z roku na rok coraz tansze wiec i coraz gorsze. Jak nowe i drogie to i porządnie zrobione.

chwilowy brak działalności w audio.

Na AMAZON.com jest dużo opinii posiadaczy.

Także obszerne relacje.

Chyba warto poczytać, bo to piszą normalni HD TV fani !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

" After using this for ONE DAY I could never go back to a LCD based system again. EVER! "

Napisał Marty Gils.

Ukryta Zawartość

"Normalni fani"?....bo staje im na widok oleda...?

Tym co nie staje i mają jakieś argumenty przeciw to już nie normalni fani i fanboje lcd i plazm...

Tak można odebrać twój post @janunio.... :) :) :)

Czekam z niecierpliwością na technologię pozbawioną kompletnie wad..ale to chyba utopia... ;) bo żadnemu producentowi na tym nie zależy. .. :(

Pytanie jeszcze jakiego lcdka miał Marty...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

" After using this for ONE DAY I could never go back to a LCD based system again. EVER! "

Słaba ta opinia. Ekscytujesz się opinią kogoś kto ma OLEDa jeden dzień i widział do tej pory tylko LCD.

Niska żywotność,

Problem z jednorodnością bieli,

Utrata szczegółów w najgłębszych czerniach,

Niska rozdzielczość obrazu ruchomego,

Obecnie brak możliwości przyjęcia sygnału o poszerzonym gamucie i więcej niż 8 bitowej palecie - przy olbrzymich możliwościach paneli oled aż się o to prosi!

Nie wiem skąd masz informacje o utracie szczegółów w najgłebszych czerniach. Niska żywotność też nie jest potwierdzona. Producent podaje 30 tysięcy godzin. Można oczywiście dyskutować czy te dane są prawdziwe ale 30 tysięcy godzin to nie jest mało. Brak możliwości przyjęcia sygnału o poszerzonym gamucie i więcej niż ośmiobitowej palecie no i nie najlepsza ostrość obrazu ruchomego to nie wady samej technologii ale elektroniki samego telewizora. No i wreszcie sama ocena organoleptyczna. Widziałem obydwa telewizory od LG w sklepie i nie można powiedzieć że mają słaby obraz wręcz przeciwnie mają bardzo dobry obraz.

W dniu 16.11.2014 o 09:48, gość napisał:

Poważnie?

Masz gdzieś zapewnienie LG, że ich OLED TV wytrzyma 30 tysięcy godzin?

Nie, nie mam. Widziałem jedynie reklamę postawioną obok telewizora.

Producent podaje 30 tysięcy godzin. Można oczywiście dyskutować czy te dane są prawdziwe ale 30 tysięcy godzin to nie jest mało.

Sądzę, że można wierzyć w te 30 tys godzin. 30 tys godzin, nie jest moze bardzo mało, ale jest to znacznie mniej od LCD, gdzie diody LED mają czasem deklarowany czas 100 tys ... nawet plazmy najnowsze też miały jakoś 100 tys. Jednak kolejna sprawa, to trzeba wyjaśnić co to 30 tys godzin oznacza. Mianowicie oznacza to, że jasność spada o połowę ... więc jeśli jest spory margines jasności (wysoka jasność max nowego modelu z której nie korzystamy) to można użytkować dłużej (jak np. LCD) ... jak marginesu nie ma w ogóle, to na dobrą sprawę już przy 20 tys może być konieczność wymiany ... jak nie wcześniej.
Gość Gosc

(Konto usunięte)

No to sam widzisz.

Kyle

Tylko na początek trzeba by mieć zapewnienie producenta, że OLED wytrzymuje te 30kh.

Bo na razie mamy jakieś dane z nie wiadomo jakiej ulotki postawionej obok TV w jakimś sklepie.

Trzeba by poszukać na stronach LG czy w ogóle się pod czymś takim podpisują.

W dniu 16.11.2014 o 09:34, gość napisał:

Słaba ta opinia. Ekscytujesz się opinią kogoś kto ma OLEDa jeden dzień i widział do tej pory tylko LCD.

Panowie nie wiem co wam LG zrobiło ale macie objawy szczerej nienawiści.

W Linku jest nie jedna opinia ale trzynaście opinii i wszystkie mają pięć gwiazdek. Takiego przypadku na Amazonie jeszcze nie widziałem. I nie jestem fanem LG bo nie mam nawet ich telewizora.

Jedyne co mam to ich telefon i to raczej z niższej półki. Telefon jak telefon. Żaden powód żeby się w tej firmie zakochać albo ją znienawidzić.

W dniu 16.11.2014 o 10:00, gość napisał:

No to sam widzisz.

Kyle

Tylko na początek trzeba by mieć zapewnienie producenta, że OLED wytrzymuje te 30kh.

Bo na razie mamy jakieś dane z nie wiadomo jakiej ulotki postawionej obok TV w jakimś sklepie.

Trzeba by poszukać na stronach LG czy w ogóle się pod czymś takim podpisują.

To akurat była reklama LG. Te 30 tysięcy godzin było przeliczone na lata, ilość filmów i takie tam. Oczywiście producentowi wcale nie trzeba wierzyć.

Z drugiej strony jak zmieniam telewizor co pięć lat, zmieniałbym częściej ale żona marudzi i nieskończoną wytrzymałością wyświetlacza wcale nie jestem zainteresowany. Ale oczywiście jakby jakość obrazu miała się popsuć po roku oglądania to szczęśliwy bym nie był.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja na swoim 55VT po trzech i pół roku eksploatacji mam chyba około 6.5th . Więc gdyby OLED wytrzymywał faktycznie, bez wyraźnego spadku jakości 30th i tak by było aż nadto. Tylko czy faktycznie tak jest?

LG zmienia technologię produkcji w nowej fabryce.

Ukryta Zawartość

Wynika z tego testu, że to z nowej fabryki wyjadą UHD 65" OLEDy.

Technologia "Maskless WRGB System" eliminuje kosztowny systemu "Fine Metal Mask" stosowany przez inne marki.

Finalna wydajność produkcji OLED LG uzyskana jest dzięki systemowi "Solid Phase Encapsulation". Zastępuje on poprzednio stosowany "Seal Edge" i umożliwia LG stosować łatwiejszą w produkcji bazę struktury komórkowej OLED.

LG potwierdził grudniową datę rozpoczęcia produkcji OLED w nowej fabryce "M2".

26 000 arkuszy OLED miesięcznie.

W pierwszym zakładzie "M1" mogą wydać 8000 arkuszy na miesiąc.

Szykują się więc do zalania rynku i zapewne kolejnego obniżenia ceny.

Ukryta Zawartość

Linia M2 jest linią 8-mej generacji, co oznacza, że tnie substraty paneli o wymiarach 2,2 x 2,5 m.

Większe podłoże szklane pozwala zmniejszyć straty odpadowe, a to oznacza, że LG obniży koszty wytwarzania paneli.

Linia M2 Panele 55-, 65- i 77-calowe.

Higher output will dramatically reduce the costs of producing OLED panels.

Przy maksymalnej wydajności, dwie linie mogą produkować aż cztery razy więcej paneli OLED miesięcznie niż obecnie.

LG będzie prawdopodobnie tak sterować prędkością produkcji, aby dostosować się do aktualnego zapotrzebowania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 16.11.2014 o 10:21, gość napisał:

Ja na swoim 55VT po trzech i pół roku eksploatacji mam chyba około 6.5th . Więc gdyby OLED wytrzymywał faktycznie, bez wyraźnego spadku jakości 30th i tak by było aż nadto. Tylko czy faktycznie tak jest?

Pożyjemy zobaczymy. W każdym bądź razie jeżeli biały OLED nie zmienia koloru z wiekiem co wcale nie jest takie pewne to starzenie będzie się objawiało jedynie spadkiem maksymalnej luminancji i zmniejszaniem się nasycenia koloru niebieskiego co łatwo skorygować kalibracją. Jeżeli telewizor ma wystarczający zapas luminancji to nie widzę problemu. Za to problemem może być wypalanie się powidoków jak w starszych plazmach. No i martwe piksele. Nie wiem tylko czy te martwe piksele są od nowości czy tworzą się w trakcie używania.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Za to problemem może być wypalanie się powidoków jak w starszych plazmach. No i martwe piksele. Nie wiem tylko czy te martwe piksele są od nowości czy tworzą się w trakcie używania.

Otóż to. Martwe piksele są i od nowości ( stąd ogromny odsetek odrzutów z produkcji i zakrzywione panele) i chyba powstają nowe.

Podaj ilość odrzutów.

PLEASE !!!

Koniecznie w procentach.

Jasne, że w fazie wdrażania muszą być jakieś odpady.

Patent Kodaka kupili w 2009r.

Trochę ta ich przygoda z OLED trwa.

No i skąd to pochodzi informacja , że trwałość to 30kh ?

Sprzedawca napisał sam na tej karcie opisowej ?

SONY podawało, że 1 000 h miał ich "mini-oledzik", oparty zresztą na zupełnie innej technologii.

"The blue pixel may also reduce your display's life with older research of the Sony XEL-1 suggesting after only 1,000 hours of use the display had dimmed by 12 percent. It's probable that the technology has improved since but no company is quoting any numbers."

Żródło sierpień 2013 CNN:

Ukryta Zawartość

Zapewne z tego tekstu pochodzi wiele mitów o OLED.

Tylko, że wtedy nie było w sprzedaży LG z WRGB.

OLED vs LCD

Ukryta Zawartość

OLED displays have the following advantages over LCD displays:

•Lower power consumption

•Faster refresh rate and better contrast

•Greater brightness - The screens are brighter, and have a fuller viewing angle

•Exciting displays - new types of displays, that we do not have today, like ultra-thin, flexible or transparent displays

Better durability - OLEDs are very durable and can operate in a broader temperature range

•Lighter weight - the screen can be made very thin, and can even be 'printed' on flexible surfaces

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Znowu nie czytasz uważnie i piszesz byle jak. Po 1.000 godzin XEL-1 miał stracić 12% jasności a nie powędrować na śmietnik. Ciekawe ile procent jasności traci po 1.000 godzin LG? Nie wiemy tego na razie.

Czy coś napisałem o śmietniku ?

To jest cytat, zaznaczony.

Dotyczy znanego problemu niebieskiego oleda (Samsung się wycofał z OLED RGB).

Kłania się sztuka czytania ze zrozumieniem.

Dodana informacja mówi, że żaden z producentów nie podaje danych o trwałości. No, ale to stan na VIII 2013.

Trwałość to jasność i równomierność natężenia w czasie składowych RGB, które w WRGB nie występują.

Czyli pozostaje jasność, ale jak piszecie zapas jest potężny.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Dzięki za objaśnienie. Napisałeś to tak niechlujnie, cyt. "SONY podawało, że 1 000 h miał ich "mini-oledzik", że faktycznie trudno powiedzieć co autor miał na myśli. Cytat po angielsku rozumiem, niestety gorzej jest z Twoją wypowiedzią po polsku.

ale 30 tysięcy godzin to nie jest mało

Dla CRT była w końcowej fazie deklarowana chyba coś 15-20 tyś h, więc 30 tyś to nie jest źle, ale....... ;-).

No i wreszcie sama ocena organoleptyczna. Widziałem obydwa telewizory od LG w sklepie i nie można powiedzieć że mają słaby obraz wręcz przeciwnie mają bardzo dobry obraz.

Mam dokładnie takie samo wrażenie. Zresztą nie tylko ja.

Takiego przypadku na Amazonie jeszcze nie widziałem. I nie jestem fanem LG bo nie mam nawet ich telewizora.

Ja mam i jestem zadowolony.

Panowie nie wiem co wam LG zrobiło ale macie objawy szczerej nienawiści.

Tak się zastanawiam, gdyby nie Samsung i LG gdzie byłby rozwój technologii TV ? Dalej czy bliżej ? Mnie się wydaje, że te dwie firmy to teraz główne motory napędowe rozwoju technologii TV. Oczywiście nie jedyne, ale główne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Jaka kurna biedronka? Skąd wiesz co kto ma w domu? Podobno zresztą to Ty masz 7 telewizorów, w tym żadnego świetnego, ale czy z Biedronki to nie wiem ;) A tak w ogóle to zacznij pisać z sensem to i odpowiedzi będą inne.

Opis modelu 55AC930v

Ukryta Zawartość

Zmiany:

- metalowa stopa,

- możliwość wieszania na ściennie,

- matryca 200 z,

- nowy typ matrycy WRGB !,

- lag 48,3 ms.

9157d961b96aeeb3med.jpg

404e58f236bed43amed.jpg

Część druga:

Ukryta Zawartość

"Najbardziej rozczarowujący" w tym modelu jest jego kompensacja ruchu !"

Są już w sprzedaży 11k:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opis modelu 55AC930v

Ukryta Zawartość

Zmiany:

- metalowa stopa,

- możliwość wieszania na ściennie,

- matryca 200 z,

- nowy typ matrycy WRGB !,

- lag 48,3 ms.

9157d961b96aeeb3med.jpg

404e58f236bed43amed.jpg

Część druga:

Ukryta Zawartość

"Najbardziej rozczarowujący" w tym modelu jest jego kompensacja ruchu !"

Są już w sprzedaży 11k:

Ukryta Zawartość

Lag ma znaczenie jedynie chyba przy grach i z płynnością i ostrością ruchu chyba nie ma wiele wspólnego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.