Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

zapraszam do lektury Audio Video wydania z lipca jest obszerny test na 4 strony oraz diagramy błędów przed i po kalibracji OLEDa lg 55EA980V jest wykonany z białych diod matryca RGBW i wszystkie ma te mankamenty co opisałem nie mam zamiaru tu z nikim się przekomarzać poczytajcie potem po dyskutujemy opieram się na polskich testach jak rozumiem testerzy w błąd nie wprowadzają jak wynika z testu żywotność się nie zmieniał czy białe czy niebieskie diody 10 tys godzin spada luminacja o 50 % jak wynika z testów przeprowadzonych w laboratorium redakcyjnym .Janunio czytaj ze zrozumieniem testy ale nie te z marketów USA co wklejałeś tylko przez fachową branżę a potem po dyskutujemy i nie nie pisz głupot że panele RGBW są takie cudowne bo powielają te same błędy co zwykłe na planszach testowych wychodzi ANSI i diagramach CIE wychodzą błędy od razu.

Ludzie czytajcie ze zrozumieniem o czym pisałem i na jakim modelu się opierałem z testów wyraźnie podałem nazwę modelu w poprzednich postach o OLEDa lg 55EA980V i wiadomo że ma białe diody więc raczej nie ja zbłądziłem poczytajcie kilka polskich testów dla porównania a nie opieracie się na danych producenta gdzie robi testy w laboratoriach a sam dokładnie nie wie jaka żywotność jest jego paneli tylko podaję wartości szacowane

zapraszam do lektury Audio Video wydania z lipca jest obszerny test na 4 strony oraz diagramy błędów przed i po kalibracji OLEDa lg 55EA980V jest wykonany z białych diod matryca RGBW i wszystkie ma te mankamenty co opisałem nie mam zamiaru tu z nikim się przekomarzać poczytajcie potem po dyskutujemy opieram się na polskich testach jak rozumiem testerzy w błąd nie wprowadzają jak wynika z testu żywotność się nie zmieniał czy białe czy niebieskie diody 10 tys godzin spada luminacja o 50 % jak wynika z testów przeprowadzonych w laboratorium redakcyjnym

10 tyś godzin to 416 dni włączonego obrazu 24 h dziennie, czyli redakcja używa tego OLED-a od ponad roku ?

Białe diody OLED mają zupełnie inną żywotność niż niebieskie. Dlatego powstała ta technologia stosowana przez LG (oparta o tylko białe diody).

P.S.

Widzę z opisów Kolegi, że technologia OLED jest do niczego ;-). To oznacza, że technologia LCD jest najlepsza na dzisiaj ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tak wynika z testu zamiast się przekomarzać zakupcie wydanie w pdf i poczytajcie ten test.Szkoda że w żadnym teście nie ma napisane ile naprawdę wytrzymuję dany testowany model(jak by grał non sto po 24h) i po jakim czasie spada jakość obrazu i czy tv jak dotarł do redakcji był nowy czy już testowany przez innych bo wszystkie wartości podawane przez redakcję o zywotności są wartościami producenta i dalej stoimy w martwym punkcie.Ja osobiście do zapewnień producenta podchodzę z dystansem w teori tak miało być w praktyce wyszło inaczej możliwe że na to bedą cierpieć tylko pierwsze modele.Uważam że ta technologia wyszła za szybko w dotychczasowych produktach Panasonic jak czytam to na razie pokazuję prototypy na imprezach i udoskonala i nie wypuszcza pochopnie jak inni.

LECHU opieram się tylko i piszę to co wychwycono w teście tego LG.Za parę lat na pewno będzie to topowa technologia jak pdp ale jeszcze daleka droga do tego trzeba wyeliminować kilka rzeczy o tych co pisałem za miesiąc ma być testowany nastepny oled lg przez redakcję ale jaki model to nie wiem bo nie napisano zobaczymy czy coś się polepszyło czy w praniu wyjdzie jeszcze jakiś minus

Redakcja też zrobiła ciekawe artykuły "OLED w Praktyce" i "Czy UHD jest nam tak naprawdę potrzebne" i wynika że na razie obie technologie są dla entuzjastów albo szpanerów dla których jakość i pieniądze nie grają roli kupują to by się pochwalić.4K UHD jest owszem ekscytująca technologia problem w tym że w pełni użyteczna tylko dla fanatyków obrazu i wysokiej jakości Kowalskiem czy Schultzowi wystarczy FHD i uczciwie byłoby im to zakomunikować.Podobnie piszą o oled na teraz-To nie są moje słowa tylko fragment z artykułu

Tak wynika z testu zamiast się przekomarzać zakupcie wydanie w pdf i poczytajcie ten test.Szkoda że w żadnym teście nie ma napisane ile naprawdę wytrzymuję dany testowany model(jak by grał non sto po 24h) i po jakim czasie spada jakość obrazu i czy tv jak dotarł do redakcji był nowy czy już testowany przez innych bo wszystkie wartości podawane przez redakcję o zywotności są wartościami producenta i dalej stoimy w martwym punkcie.Ja osobiście do zapewnień producenta podchodzę z dystansem w teori tak miało być w praktyce wyszło inaczej możliwe że na to bedą cierpieć tylko pierwsze modele.Uważam że ta technologia wyszła za szybko w dotychczasowych produktach Panasonic jak czytam to na razie pokazuję prototypy na imprezach i udoskonala i nie wypuszcza pochopnie jak inni.

LECHU opieram się tylko i piszę to co wychwycono w teście tego LG.Za parę lat na pewno będzie to topowa technologia jak pdp ale jeszcze daleka droga do tego trzeba wyeliminować kilka rzeczy o tych co pisałem za miesiąc ma być testowany nastepny oled lg przez redakcję ale jaki model to nie wiem bo nie napisano zobaczymy czy coś się polepszyło czy w praniu wyjdzie jeszcze jakiś minus

Redakcja też zrobiła ciekawe artykuły "OLED w Praktyce" i "Czy UHD jest nam tak naprawdę potrzebne" i wynika że na razie obie technologie są dla entuzjastów albo szpanerów dla których jakość i pieniądze nie grają roli kupują to by się pochwalić.4K UHD jest owszem ekscytująca technologia problem w tym że w pełni użyteczna tylko dla fanatyków obrazu i wysokiej jakości Kowalskiem czy Schultzowi wystarczy FHD i uczciwie byłoby im to zakomunikować.Podobnie piszą o oled na teraz-To nie są moje słowa tylko fragment z artykułu

Zacznikmy i skonczny od tego ze rzeczywista trwalosc nawet białych oledow to niewiadoma która odryjemy w przyszlosci. Koniec z bajkami skupmy się na OLED.

Co do UHD zgoda nie ma materiałów technologia do nieczego się nie nadaje dzisiaj, no i przeciętny kowalski kupuje najtańsze najmniejsze TV wiec UHD przy tych wielkościach jest i zawsze będzie zbędne, a oled to calkiem inna sprawa (jeśli rzeczywiście będzie dopracowane) gdyż zapewnia lepsza jakość obrazu a to może docenic każdy, nawet kowaski który patrzy tylko na cene gdyż oled jest tani w produkcji i dajacy lepszy obraz od LCD - wiec jak już będzie nasycenie to możesz mieć taniej i lepiej no i cieniej lzej i wieksza przekatna, to nawet kowalskiego ucieszy będzie mogl pojsc powyżej 50 cali a wtedy nawet i uhd może znaleźć zastosowanie u kowalskiego

chwilowy brak działalności w audio.

Zacznikmy i skonczny od tego ze rzeczywista trwalosc nawet białych oledow to niewiadoma która odryjemy w przyszlosci. Koniec z bajkami skupmy się na OLED.

Tu się z toba zgadzam w 100% wielka niewiadoma jak to tej pory nikt nie potwierdził rzeczywistej żywotności ich są tylko zapewnienia producentów czas pokaże.Jak będzie dopracowana to bedzie na pewno wiodła prym w jakości obrazu.

Bo na teraz jest technologia nie dopracowaną i faktów nie da się ukryć chyba że w testach sponsorowanych przez producentów.Tu też masz racje czym więcej będzie producentów wprowadzać tym lepeij bedzie dla nas konsumentów bedzie przepych na rynku i ceny będą konkurować ze sobą tak samo było jak wchodziło tv hd

To jak jest, "...jak to tej pory nikt nie potwierdził rzeczywistej żywotności..." czy "...10000h..."? ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Gromi nas spinacz:

""zapraszam do lektury "Audio Video" wydanie z lipca 2014 ... "

No to coś zacytuj z Kulpy.

Przepisz lub skanuj.

Raczej obszernie.

Nie mamy możliwości się pośmiać z tekstu w/w redaktora.

Jego magazyn raczej jest wycofany z dystrybucji krajowej z powodu wyższych kosztów dowozu niż uzyskanych wpływów ze sprzedaży w/w periodyku.

Nie ma więc chętnych na zakup tego wydawnictwa.

A szkoda, bo jedno-osobowa wyrocznia t.j. red Kulpa przegrywa ...

Choć gość ma z reguły rację ...

Nie testował go Kulpa tyko maciek Koper. z tobą dyskusja nie ma sensu bo ty wszytko wiesz lepiej twoje testy są najlepsze

a więc napiszę tak skoro uważasz że oled już jest doskonałą techniką bez wad to nie ma się co bać wydawać 10tyś zł chyba nie jest to problemem dla ciebie?

Pokaż że jesteś chłop z jajami a nie eunuch który dużo ryczy i daje mało mleka idż do MM kup oleda włącz go niech gra 24h na dobę zrób dla nas porządny obszerny test przed i po kalibracji wstaw wykresy diagramy pomiarów

wtedy wszyscy dowiemy się jak to jest z tą żywotnością i z tymi wadami na teraz bo ty tylko dużo gadasz a mało robisz.Będziesz pierwszy w Polsce co tego dokona jak potwierdzą się twoje domniemania będziesz królem fora.Bo na razie to wklejasz rankingi i testy jak ci już napisali poprzedni z amerykańskich marketów

Pan Maciej KOPER to obecnie całkowicie zależny pracownik Kulpy AV magazyn oraz o czym nie wie jest otoczony powiązaniami wieloletnimi admiów

forum hdtvpolska/ hdtvcentrum.

Zobacz podpisy pod tekstami AV Kulpa Magazin.

Ma Maciej chyba wiedzę, ale nie potrafi przekładać jej na język ludu fanów AV.

Jak już ten interfejs pozyska, to będzie już mocno zniechęcony do idei.

Mam to za sobą.

Tym bardziej, że Koper jest otoczony od zawsze UKŁADEM !!!

O czym jeszcze może nie wie.

ps.:

NIGDY NIE PISAŁEM ŻADNEGO TESTU !!!

ale wklejałęś jak coś tam znalazłeś jak ci już zwracali uwage użytkownicy

dla ciebie zrobiłem specialnie foto kto go testował i pisał tekst widać że i w tym nie masz pojęcia a próbujesz oczerniać innych teraz już wymyślasz układy twoje testy są najlepsze najwiarygodniejsze szkoda zachodu na dyskusję z tobą bo ty i tak wiesz lepiej.Koper większość tv testuję na łamach AV więcej niż kulpa i nie pisz głupot że koper nie testuję i nie piszę tekstów dla av.

Masz nie samowitą wiedzę w każdej dziedzinie powinieneś pracować w wywiadzie albo cba :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

właśnie z tobą normalnie nie można pogadać bo wszytko wiesz lepiej jak ktoś napiszę prawdę o oledach zaraz go krytykujesz.Jak ci pokazałem kto go testował to ty zaraz z innej strony walisz o układach że gazeta jest nie wiarygodna nie dopuszczasz do siebie samokrytyki jak ktoś cie skontruję bo wiesz zawsze lepiej i w tym u ciebie jest problem.Koniec tematu wracamy do oledów

Wiedzę mam.

Uwierz mi , że ją ukrywam.

Dłużej pracuję w służbach niż trawa to forum.

To żart, bo inaczej to mi odbiorą świadczenie.

Daj pełny skan tekstu AudiVideo PLEASE !

To przez mój wielki szacun dla Filipa K.

Na marginesie:

Kiedy to Filip zdąży zrobić 24 testy AUDIO i Video w 28 dni ?

Czyli od numeru do numeru.

Średnio doskonały test zajmuje redaktorowi Kulpie ok. 27 minut.

Też tak macie ?

Czekam na wrażenia pierwszego na forum właściciela 55 OLED LG930V !

Jego magazyn raczej jest wycofany z dystrybucji krajowej z powodu wyższych kosztów dowozu niż uzyskanych wpływów ze sprzedaży w/w periodyku.

Audio Video??? Co miesiąc dostaję nowy numer w prenumeracie.

ja również dostaję co miesiąc na czas

przecież sam klupa nie redaguję av kup chociaż jeden numer to zobaczysz co kto testuję sam Filip nie jest

Dział testów audio:Marek Lacki

dział video: M.Koper

współpraca :Łukasz Cielebąk,Marcin czajkowski,Marek Dyba,dawid Grzyb,Oskar Kowalczyk,Andrzej Masłowski,Alina Mądry,Marek Romański

wszystkich można przeczytać testy i teksty na łamach av

Kulpa bardziej udziela się w tekstach z imprezowych i testach kolumn poprzednich latach dużo testował tv teraz rzadziej chodź osstnio z maćkiem testowali razem UHD 55 od samsunga

nie wiem z kąt ty bierzesz te wiadomości że filip sam testuję że czasopismo zostało zamknięte że wydawcy nie mają akurat oni sami się wydają Audio-Projekt pisali o tym 2-3 lata temu że są nie zależni już

Bez urazy ale twoja prawdomówność po raz kolejny jest oszałamiająca jak naszego rządu

Błagam Cię o staranność w zakresie ortografii i gramatyki.

Janiunio,

Co jak co ,ale ty ostatni powinieneś komukolwiek z tego powodu zwracać uwagę, to co piszesz jest w większości napisane bardzo kaleczonym językiem polskim z elementami angielszczyzny, dodatkowo zazwyczaj niezrozumiałe dla większości forumowiczów.

Co do LG OLED i testów Pana Macieja Kopera, to przeginasz trochę, jego recenzje są jednymi z najbardziej profesjnalnie przeprowadzonych jakie można znaleść w polskiej prasie i akurat się składa że wady tego telewizora widzi również sporo recenzentów z cenionych portali internetowych i magazynów z różnych stron świata, chociażby USA iAnglii.

Pisanie, że polskie pisma knują spiski przeciwko LG to tonącego chwytanie się brzytwy - te OLED-y to dobre telewizory, ale próbujesz z nich zrobić w tym wątku 8 cud świata, co Ci niespecjalnie wychodzi - trochę więcej trzeźwej opinii, a nie zaślepionego wzroku fanboja LG radzę.

Jeśli aktualne modele LG OLED są takie wspaniałe, to dlaczego jeszcze żadnego nie kupiłeś, przecież nic nie trzeba w nich poprawiać, na co czekasz !!!

klupa

Trochę niebezpiecznie poleciałeś z przekręceniem nazwiska, jeszcze by coś brzydkiego wyszło ;)

Wyszła mu taka KLUPA, to proste.

Moi kochani;

Mój tekst o magazynie AudioVideo i Panu red. Filipie Kulpa to była prowokacja.

Tak lubię.

Udało się Was sprowokować.

Pan Filip KULPA to jeden z najlepszych recenzentów w Europie. Nie czyta żadnych forów !

Samotny na naszym rynku marketingu Audio Video bo do bólu OBIEKTYWNY, PROFI, RZETELNY i błyskotliwy.

Podobnie Pan Maciej KOPER.

Młody zapalony miłośnik.

Ciągle zwiększający wiedzę i robi niesamowitą robotę.

Jego test PANASA AX900:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jedna z najlepszych EVER (wręcz przełomowa w wielu aspektach) prac nad zagadnieniem reprodukcji obrazu.

Wrzuciłem linka na AVS i AV i się mocno zamieszało.

Także dzięki "OBYWATEL HD", który wyciągnął sporo unikalnych danych - ceny całej serii !!!

Cytat:

- " Unlike the Sweeds (idg.se) review, Koper correctly notes that it possesses Passive 3D and shares my opinion that it's the better tech of the two. "

- " Thanks to Mr. Koper, we now have the first images of the AX900's guts."

Moje (janunio) niektóre posty: 458, 473, 535 (wskazanie testu Maćka), 541 ( pojawia się gogle translate), 546, 548, 558 (Obywatel HD nagrał dźwięk wiatraków - REWELACJA na YT) ...

Jest też tekst Amerykanina żalący się na niski i marketingowy poziom światowych recenzentów w odniesieniu do topowego testu Macieja.

Nie udało mi się go teraz namierzyć. Szkoda bo byłem dumny z Maćka i Obywatela HD PL za istotne zaistnienie na słynnym AVS forum.

Tak, w USA na AWS jest pełno niekompetentnych recenzentów czy kalibratorów.

Do tego bardzo technicznego testu na HDTV były (na dziś) 22 reakcje forumowiczów.

Na tekst w sprawie unikalnego wywiadu (doskonały materiał dla magazynu AV Kulpy) z inżynierami PANASONIC (Wywiad: Firma Panasonic od strony inżynierów z Japonii i Europy. Model LCD Ultra HD AX900) to reakcji jest znacznie więcej bo 37.

NO COMENT !

Ręce opadają HD Fanowi.

ps. 1:

Maciek powinien obniżyć cenę usługi by pójść w ilość ale z zachowaniem jakości.

Zatrudnić grupę pracowników dużej, własnej firmie z agendami w największych miastach (koszty dojazdu - szeroka struktura terytorialna). Aż prosi się o grant na rozwój z UE.

ps. 2:

Ale się napisałem !!!

Dwie kawy.

Kto to doceni ?

Jest 4.52

Życzę dobrego dnia.

ps.3:

O problemie czy nowy OLED 55EC930v ma natywne odświeżanie 200 Hz, no i jakie to ma dla nas znaczenia później.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Janunio kiedyś przyznałeś się wprost i otwartym tekstem, że zdarza Ci się pisać w stanie wskazującym na spożycie C2H5OH. Rozumiem, że znowu mamy ten przypadek?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mój tekst o magazynie AudioVideo i Panu red. Filipie Kulpa to była prowokacja.

Tak lubię.

Udało się Was sprowokować.

Wypisz, wymaluj jak ,, słynny'' specjalista Macierewicza prof. Rońda.

Na fanpagu konkurencji (hdtvpolska.com) pojawił się news, że ze swoim telewizorem OLED zadebiutował Philips. Ze zdjęć wynika, że jest to lekko wygięty model o dużej przekątnej ekranu. Czy z któryś tu obecnych wie coś więcej na ten temat? :)

Dzisiaj jeszcze przeglądałem zagraniczne portale w poszukiwaniu tego newsa, niestety ani widu ani słuchu, albo ja znam języki za słabo. :) No cóż, widać muszę uzbroić się w cierpliwość, ale pewnie wkrótce coś wypłynie na powierzchnię. ;)

Potencjał uruchamianej fabryki M2 pozwala zwiększyć produkcję o 400%.

Kto więc może liczyć na dostawy od LG ?

Trudno przewidzieć.

Philips korzysta z ich matryc z pasywnym 3D, więc jest zapewne na liści.

Był news, że Panas i Sony zabiegają o matryce OLED LG.

O rezultatach nic nie wiadomo.

Zrobić prototyp modelu to nie żaden problem.

I jest to niezbędny etap dla przygotowania oferty zakupu podzespołów, w tym matryc.

Będzie OLED od Philipsa w 2015.

Ukryta Zawartość

" Philips pracuje nad telewizorem OLED od kilku lat, potwierdza rzecznik TP Vision w rozmowie z Nu.nl. W tym okresie, telewizory OLED miały pewne problemy, twierdzi on, ale sugeruje, że komercyjne uruchomienie pierwszego telewizora Philips OLED jest blisko, i wskazuje premierę w 2015."

Ukryta Zawartość

Będzie OLED od Philipsa w 2015.

Ukryta Zawartość

" Philips pracuje nad telewizorem OLED od kilku lat, potwierdza rzecznik TP Vision w rozmowie z Nu.nl. W tym okresie, telewizory OLED miały pewne problemy, twierdzi on, ale sugeruje, że komercyjne uruchomienie pierwszego telewizora Philips OLED jest blisko, i wskazuje premierę w 2015."

cos tutaj nie gra. Co szajsung zrobi jak rzeczywiście LG zacznie masowo produkować oled i philips wejdzie z dobrym oledem? ciekawi mnie to jaka bajke zapuszcza o lcd żeby to klienci dalej kupowali albo jaka antyreklamę oleda puszcza?

no chyba ze potajemnie tez pracują nad oled

Ukryta Zawartość

News jest ważny, bo autoryzowany przez rzecznika TPVision.

Samsung raczej wypadł z tematu OLED, bo wcieli się w złą wersję technologi RGB.

Coś musi być na rzeczy np. z trwałością.

Jak trzeba będzie zwracać kasę to mają na rynku śladową ilość sprzedanych telewizorów.

Ciekawym sygnałem jest, że Sony i Panas milczą w sprawie.

Zapewne nie mają gwarancji dostaw matryc od LG.

Jeżeli tak jest to oznacza, że koreański gigant trzyma za gardło japońskich producentów i rozdaje dziś karty.

Wszystko okaże się w Las Vegas. Styczeń.

BRAVO PHILIPS !

Niech jeszcze MediaMarkt i SATURN wpuszczą ich na półki w Polsce.

Zapewne PHILIPS za rok 2014 zajmie trzecie miejsce (po Sam i LG) w sprzedaży TV na rynku krajowym.

Zapewne wyprzedzi Sony.

Czekamy na alternatywne do LG algorytmy obróbki obrazu.

Urokliwy, europejski design, no i ambilight z pasywnym 3D.

Póki co mają najlepsze piloty z żyroskopem i klawiaturą !

Mam i korzystam.

W DVB-T możliwość własnej, edytowalnej listy z pozycjonowaniem kanałów.

No i OS ANDROID !

News jest ważny, bo autoryzowany przez rzecznika TPVision.

Samsung raczej wypadł z tematu OLED, bo wcieli się w złą wersję technologi RGB.

Coś musi być na rzeczy np. z trwałością.

Jak trzeba będzie zwracać kasę to mają na rynku śladową ilość sprzedanych telewizorów.

Ciekawym sygnałem jest, że Sony i Panas milczą w sprawie.

Zapewne nie mają gwarancji dostaw matryc od LG.

Jeżeli tak jest to oznacza, że koreański gigant trzyma za gardło japońskich producentów i rozdaje dziś karty.

Wszystko okaże się w Las Vegas. Styczeń.

BRAVO PHILIPS !

Niech jeszcze MediaMarkt i SATURN wpuszczą ich na półki w Polsce.

Zapewne PHILIPS za rok 2014 zajmie trzecie miejsce (po Sam i LG) w sprzedaży TV na rynku krajowym.

Zapewne wyprzedzi Sony.

Czekamy na alternatywne do LG algorytmy obróbki obrazu.

Urokliwy, europejski design, no i ambilight z pasywnym 3D.

Póki co mają najlepsze piloty z żyroskopem i klawiaturą !

Mam i korzystam.

W DVB-T możliwość własnej, edytowalnej listy z pozycjonowaniem kanałów.

No i OS ANDROID !

sam sobie odpowiedziałem na moje wcześniejsze pytanie, będą walczyc cena a wiec im więcej oleda w 2015 i im więcej popularności tym taniej kupimy lcd

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.