Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

I tu Krzysiu, uwaga, prawie masz rację, bo jest to kontrast w trybie NOCNYM więc w jakim k**wa pomieszczeniu mam w tym trybie oglądać? Przy jarzeniówkach?!? W trybie dziennym mam uwaga 8043:1. Żaden LCD tyle nie ma, w tym twoje "cudo".

Jak przykryjesz miejsce mierzone kolorymetrem. Proponowałbym twoją plazma oglądać z kocykiem na głowie. Jeszcze bardziej zbliżycie się do siebie i będziesz miał ten pomierzony kontrast.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Nie muszę oglądać z kocykiem, wystarczy że wyłączę światło i mam jak w kinie, w czasie gdy ty zachwycasz się wszystkimi odcieniami szarości :) o pardon, bez skalibrowania skali szarości, to nawet nie wiem czy wszystkimi odcieniami się zachwycasz czy tylko niektórymi :)

Nie muszę oglądać z kocykiem, wystarczy że wyłączę światło i mam jak w kinie, w czasie gdy ty zachwycasz się wszystkimi odcieniami szarości :) o pardon, bez skalibrowania skali szarości, to nawet nie wiem czy wszystkimi odcieniami się zachwycasz czy tylko niektórymi :)

Wierz mi po ciemku też nie narzekam choć przyznam że nie lubię oglądać po ciemku. A i nie lubię tak jak w kinie. O tym zresztą też pisałem. Za słaba jakość.

A tak poza tym to chciałbym przypomnieć że w plazmie odpowiednia ilość kolorów robiona jest przy pomocy ditheringu a więc to raczej plazma ma problemy z ilością odcieni.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Wierz mi po ciemku też nie narzekam choć przyznam że nie lubię oglądać po ciemku. A i nie lubię tak jak w kinie. O tym zresztą też pisałem. Za słaba jakość.

A tak poza tym to chciałbym przypomnieć że w plazmie odpowiednia ilość kolorów robiona jest przy pomocy ditheringu a więc to raczej plazma ma problemy z ilością odcieni.

Obecnie praktycznie żaden telewizor, niezależnie od technologii, nie ma problemów z ilością odcieni - o ile jest prawidłowo skalibrowany, a Twoje cudo z tego co wiem tego warunku nie spełnia :)

Co do oglądania po ciemku to jest to kwestia przyzwyczajenia. Natomiast oczywiste jest, że to są właśnie najlepsze warunki do oglądania. Również ze względu na zachowanie oka ludzkiego, więc są to czynniki obiektywne. Inaczej w kinie oglądałbyś przy jarzeniówkach ;)

Obecnie praktycznie żaden telewizor, niezależnie od technologii, nie ma problemów z ilością odcieni - o ile jest prawidłowo skalibrowany, a Twoje cudo z tego co wiem tego warunku nie spełnia :)

Dla twojej informacji. Mam w domu kolorymetr.

Pierwsze słyszę, żeby w Biedronce sprzedawano telewizory.

Moje obydwa są z MM.

Z tą biedronką to taki skrót myślowy. Czemu ja muszę wszystko tłumaczyć. Nie wiem jakie masz w domu telewizory ale nie każdy telewizor LCD ma dobrą czerń. Jeżeli masz telewizor z matrycą IPS to niewykluczone że czerń jest kiepska.

Świetnie! To już jakieś 10-20% sukcesu (zależnie od Twoich umiejętności).

Nie za bardzo wiem o co ci chodzi. W tym telewizorze można co najwyżej skalibrować balans bieli.

Gamutu się nie da bo nie ma takich ustawień. Za to Sony zrobiło tryb w którym gamut pokrywa się dosyć dokładnie z normą. Tylko że ja używam opcji poszerzania gamutu bo tak mi się bardziej podoba. Tak że kalibracja kalibracja a ja i tak ustawiam po swojemu. Jak cie to uszczęśliwi to przyznam że ze skalibrowanym telewizorem nie ma to wiele wspólnego. I dzięki Bogu bo gamut z normy nie pokrywa nawet połowy widzialnego widma.

Z tą biedronką to taki skrót myślowy. Czemu ja muszę wszystko tłumaczyć. Nie wiem jakie masz w domu telewizory ale nie każdy telewizor LCD ma dobrą czerń. Jeżeli masz telewizor z matrycą IPS to niewykluczone że czerń jest kiepska.

Jakie mam - możesz przeczytać w moim "O Mnie". Tak, LCD jest z matrycą IPS, ma 16-strefowy Local Dimming LED Plus i jak na LCD-ka ma bardzo dobrą czerń. Tyle, że plazma ma jeszcze lepszą.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Czyli jak to w Sony: możliwości kalibracji są ograniczone i niewiele się da ustawić. I jak tu nie być fanem Panasa, skoro tylko ta firma poważnie podchodzi do tematu? A ustawiając po swojemu i oglądając w ten sposób, to nikt inny nie wie co ty tam tak naprawdę masz i jak to wygląda. To jest już czysto subiektywne, bo może ty np. lubisz wszystko na niebiesko albo zielono? Moim zdaniem to błędna droga bo celem powinno być jak najwierniejsze oddanie tego co reżyser wymyślił a nie zaburzanie tego swoimi wizjami. Twoje podejście wypacza klarowny podział między twórcą a widzem.

W Biedronce były i są sprzedawane telewizory Low-End Philipsa.

Za grosze.

Była kolejka. Po godzinie towar się skończył.

"Telewizor Philips 22PFH4109/88 w Biedronce będzie sprzedawany od 17.11.2014 r. i będzie kosztował 549 zł. Wyposażony w technologie Perfect Motion Rate 100 Hz PMR. Posiada funkcję poprawy obrazu Digital Crystal Clear."

Albo za 1379 zł 39":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czyli jak to w Sony: możliwości kalibracji są ograniczone i niewiele się da ustawić. I jak tu nie być fanem Panasa, skoro tylko ta firma poważnie podchodzi do tematu? A ustawiając po swojemu i oglądając w ten sposób, to nikt inny nie wie co ty tam tak naprawdę masz i jak to wygląda. To jest już czysto subiektywne, bo może ty np. lubisz wszystko na niebiesko albo zielono? Moim zdaniem to błędna droga bo celem powinno być jak najwierniejsze oddanie tego co reżyser wymyślił a nie zaburzanie tego swoimi wizjami. Twoje podejście wypacza klarowny podział między twórcą a widzem.

Nie zmienia to jednak faktu że w Sony wsadzana jest bardzo dobra technika. Chyba najlepsze panele LCD jakie teraz istnieją(chociaż nie pozbawione wad) i procesor X-Reality Pro z 14 bitową obróbką koloru. Dlaczego Sony tak bardzo ogranicza możliwości kalibracji? Nie wiem. Na pewno to błąd. Nie jestem wcale fanem Sony co zresztą udowodniłem krytycznymi opiniami o ich telewizorach. Mam w jeszcze aparat firmy Sony który się popsuł po 2,5 roku ale ponieważ kupowałem w Conradzie i mam kartę stałego klienta to mam o rok przedłużoną gwarancję i musieli naprawić. A więc do firmy nie mam raczej zaufania. Telewizor kupiłem tylko dlatego że spodobał mi się obraz na tym telewizorze. Jednak bez wad to on nie jest. Oczywiście nie będę wymieniał wad i ułatwiał wam zadanie.

Problem w całej tej dyskusji polega na tym że każdy ma inne priorytety. Ja przez lata posiadania 100Hz Philipsa z Pixel Plus 2 przyzwyczaiłem się tak do teatrzyku że każdy telewizor który tego nie potrafi jest po prostu nie dla mnie. Niestety żadna plazma tego tak naprawdę nie potrafi. No i to miganie które po ciemku jest jeszcze bardziej widoczne.

Dla obrony Sony powiem jedynie tylko że tryby kinowe w bardzo dużym stopniu odpowiadają normie tak że w zasadzie kalibracja jest zbyteczna.

Mi był by tryb kalibracji potrzebny w trybach z rozszerzonym gamutem żeby skorygować trochę barwy podstawowe bo nie zawsze ten tryb się sprawdza. Gdyby była możliwość kalibracji gamutu to jeżeli chodzi o kolor byłby to telewizor idealny.

Dajcie spokój porównując czerń LCD z PDP plazma ma najlepszą.Osobiście nie spotkałem się jeszcze w polskim teście gazecie i necie żeby tester określił czerń LCD obojętnie jakiego a nawet czytałem kilka testów Sony LCD LED że jest smolista albo dorównywała plazmom spotkałem się z twierdzeniem "imitacja PDP" co do czerni w testach.

OLED testach owszem już czytałem że czerń jest smolista a nawet lepsza niż w PDP ale nie w LCD

Co do kalibracji to nie spotkałem się jeszcze żeby tv w 100% fabrycznie oddawał prawidłowo kolory,gamme,balans bieli,skalę szarości i w testach wychodzą niedoskonałości fabryczne na diagramach chromatyczności CIE

Co do Sony HX920 i HX955 full led to te potrafią dostarczyć niezłą czerń jak czytałem ich test ale nie taką głęboką jak PDP jak przyznał sam tester

Co do kalibracji to nie spotkałem się jeszcze żeby tv w 100% fabrycznie oddawał prawidłowo kolory,gamme,balans bieli,skalę szarości i w testach wychodzą niedoskonałości fabryczne na diagramach chromatyczności CIE

Pytanie tylko czy to w ogóle do czegoś jest potrzebne? Na ile ustawienia telewizora muszą zgadzać się z normą skoro sama norma ma niewiele wspólnego z rzeczywistością.

Nie będę już wspominał o tym że filmy farbowane są na wszelkie możliwe sposoby i jeżeli chodzi o wierność koloru to nie ma nic gorszego niż filmy. Można powiedzieć że telewizor skalibrowany oddaje dokładnie to co chciał przekazać reżyser. Gówno prawda. To co chciał przekazać reżyser można zobaczyć w kinie bo gamut kinowy jest o wiele szerszy. To co widać na telewizorach jest po prostu wykastrowane z koloru.

Mój Sony też miałby czerń ciemniejszą od ramki.

Gdyby miał srebrną ramkę. ;)

Seria HX to chyba ostatnie wypusty przed mocnym cięciem kosztów. Może jeszcze W905 , to co się stało z W8, W7 to porażka - a będzie jeszcze gorzej, bo Sony zapowiedziało że zamierza przywrócić rentowność produkcji TV. Albo skupią się tylko ma wysokiej klasy 4k i odpuszczą klasy niższe albo w ogóle przestaną się bawić w wypuszczanie taniochy.

Może jeszcze raz wkleję to zdjęcie z opisem dla ślepych. Ekran telewizora jest tak ciemny, mimo że coś się w nim odbija, jak subwoofer pomalowany czarną farbą. Ciemniej się już nie da.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po moim trupie :-)

Ale masz jakąś koncepcję na przyszłość ? Chyba nie zamierzasz popełnić seppuku z powodu braku plazm na rynku ? ;-). A może otwierasz produkcję plazm ? ;-)

U mnie filmy z BR na plazmie to wielokrotny orgazm dla oczu.

U mnie z BR na obu LCD-ach wielokrotny orgazm dla oczu. Na jednym maksymalny na drugim prawie maksymalny.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Krzysiek to wrzuć to zdjęcie na TV i zrób dokładnie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze słyszę, żeby w Biedronce sprzedawano telewizory.

Czasem sprzedają, ale to nie jest stała działalność programowa.

Co do oglądania po ciemku to jest to kwestia przyzwyczajenia. Natomiast oczywiste jest, że to są właśnie najlepsze warunki do oglądania. Również ze względu na zachowanie oka ludzkiego, więc są to czynniki obiektywne. Inaczej w kinie oglądałbyś przy jarzeniówkach ;)

Z punktu widzenia medycznego to nie jest najlepsza metoda dla oczu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Moim telefonem robienie zdjęć TV to lipa , ( ramka w rzeczywistości jest czaniejsza i błyszcząca , a to plazma panasa 50GT50 , poza ramko czerń nie błyszczy , tu trzeba ludzkiego oka a nie robienia zdjęć , w zależności od kąta , odległości aparatu od TV , to czerń błyszczącej się ramki zlewa się w smołę z czernią ekranu TV ) u mnie wyszło tak :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-35801-0-77121700-1418291051_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Z punktu widzenia medycznego to nie jest najlepsza metoda dla oczu.

W jakim sensie? Jeśli chodzi Ci o zmęczenie oczu to w tym celu ustawia się właściwą gammę (2.35-2.4) i jasność (ok. 120cd/m) do trybu nocnego. Warto też zadbać o umieszczenie źródła światła za tv.

Pytanie tylko czy to w ogóle do czegoś jest potrzebne? Na ile ustawienia telewizora muszą zgadzać się z normą skoro sama norma ma niewiele wspólnego z rzeczywistością.

Nie będę już wspominał o tym że filmy farbowane są na wszelkie możliwe sposoby i jeżeli chodzi o wierność koloru to nie ma nic gorszego niż filmy. Można powiedzieć że telewizor skalibrowany oddaje dokładnie to co chciał przekazać reżyser. Gówno prawda. To co chciał przekazać reżyser można zobaczyć w kinie bo gamut kinowy jest o wiele szerszy. To co widać na telewizorach jest po prostu wykastrowane z koloru.

Filmy są farbowane tak jak zażyczył sobie twórca. Ty chcesz je farbować dodatkowo przez tv. To już za dużo zmiennych więc efekt może być tylko całkowicie przypadkowy.

PS To jednak kino, którego podobno nie znosisz ma ogromną przewagę nad dowolnym tv w postaci kolorów? Może dlatego tak lubię seanse kinowe...

Dajcie spokój porównując czerń LCD z PDP plazma ma najlepszą.Osobiście nie spotkałem się jeszcze w polskim teście gazecie i necie żeby tester określił czerń LCD obojętnie jakiego a nawet czytałem kilka testów Sony LCD LED że jest smolista albo dorównywała plazmom spotkałem się z twierdzeniem "imitacja PDP" co do czerni w testach.

Jeżeli chodzi o drugi koniec czyli biel to w plazmie jest nie najlepiej, tak że każda technologia ma swoje za uszami. Nawet OLED pod względem bieli nie jest idealny.

W jakim sensie? Jeśli chodzi Ci o zmęczenie oczu to w tym celu ustawia się właściwą gammę i jasność do trybu nocnego. Warto też zadbać o umieszczenie źródła światła za tv.

Za lub dyskretne (schowane) obok. Tak to najlepsza metoda.

PS To jednak kino, którego podobno nie znosisz na ogromną przewagę nad dowolnym tv w postaci kolorów? Może dlatego tak lubię seanse kinowe...

A ja nie lubię z powodu paskudnego juddera.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Nie ma żadnych powodów, dla których technologia PDP miałaby nie być zdolna do oddania idealnej bieli. To, że w wielu plazmach biel szarzeje w scenach kiedy wypełnia ona większość / cały ekran wynika tylko z ekologii i dążenia do zmniejszenia zużycia prądu a nie ułomności samej technologii.

Filmy są farbowane tak jak zażyczył sobie twórca. Ty chcesz je farbować dodatkowo przez tv. To już za dużo zmiennych więc efekt może być tylko całkowicie przypadkowy.

Na telewizorze nie może być jak zażyczył sobie twórca bo gamut jest obcięty. Z tego powodu w kinie tam gdzie są dwa różne kolory na telewizorze jest ten sam kolor. Dopiero filmy UHD będą miały pełny gamut.

W aparacie fotograficznym mam ustawione sRGB i koloru w ogóle nie da się porównać. Zdjęcia ogląda się naprawdę z przyjemnością.

Nie ma żadnych powodów, dla których technologia PDP miałaby nie być zdolna do oddania idealnej bieli. To, że w wielu plazmach biel szarzeje w scenach kiedy wypełnia ona większość / cały ekran wynika tylko z ekologii i dążenia do zmniejszenia zużycia prądu a nie ułomności samej technologii.

Raczej z powodów ekonomicznych bo musieliby wsadzać w telewizor zasilacze po kilka tysięcy wat.

Mi nawet bardzo nie przeszkadzałoby "pompowanie bieli" gdyby nie to miganie.

Zresztą OLED też pompuje tylko nie w takim stopniu.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Z tym miganiem to jest dla mnie naprawdę zagadka. Nigdy nie udało mi się zauważyć tego zjawiska, chociaż na HDTV Polska Maciek niedawno pisał, że ono jak najbardziej może wystąpić, tylko po prostu jedni je widzą wyraźnie i im przeszkadza, inni widzą mniej wyraźnie i im nie przeszkadza, a jeszcze inni w ogóle nie widzą. Ja należę do tej trzeciej grupy.

W dniu 7.12.2014 o 15:56, gość napisał:

Natomiast faktycznie, jak ktoś przez rok chce oglądać po kilkanaście godzin dziennie głównie jeden kanał i wyraźnym logi, to plazma nie jest dobrym pomysłem.

Trzeba mieć jobla żeby kupować plazmę albo jakikolwiek lepszy telewizor do oglądania tvn24 na okrągło. T o tak jakby sobie kupić autokar i dojeżdżać nim do pracy.

Takie coś jak tvn24 wcale obrazu nie potrzebuje może za radio robić mózg i tak przepierze.

Ostatecznie można podłaczyć stary zużyty monitor do dekodera i niech sobie świeci ten tvn jak ktoś lubi.

Ja plazmy w pełni możliwości używam tylko wtedy kiedy oglądam dobry film lub koncert. Na wiadomości i inne bzdurne reklamy włączam tryb maksymalna oszczędność energii i tak żonie zostawiam bo ja nie trawię teh papki z tv.

Natomiast powidoki od ciągłego obrazu zdarzaja się też na lcd już kilka monitorów komputera miałem i na każdym wypalona kreseczka kwadraciki i krzyżyk w prawym górnym rogu.

Swoją droga to nadawcy powinni sami przesuwać to logo które i tak każdemu jest potrzebne jak nie powiem co. Nazwę stacji wyświetl ami dekoder na własnym wyświetlaczu po cholerę ekran zapychają drażniącymi napisami? Cała ta telewizja to jeden wielki badziew z jakością jak za komuny a to OLEDy za grube tysiące chcą sprzedawać - pytam się poco?

Za jednego Oleda mam 10 plazm i to 50 calowych i niech się nawet wypalają te powidoki co z tego? I tak te 10 plazm przeżyje jednego oleda bo dziś każdy nowy tv jest obliczony na max 8 lata przeciętnie 5.

A tak w ogóle to dlaczego nie ma w sprzedaży tak dużych monitorów? Ja nie chce żadnego tunera ani nawet głośników tym bardziej internetu i innego badziewia - tylko po prostu sam ekran i gniazda do podłączenia obrazu.

Nie ma żadnych powodów, dla których technologia PDP miałaby nie być zdolna do oddania idealnej bieli.

Tylko przy małych wypełnieniach jasnymi elementami obrazu. Przy dużych następuje spadek jasności. W OLED-zie jest podobnie. Pokazane to było w jednym z testów na początku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Tylko przy małych wypełnieniach jasnymi elementami obrazu. Przy dużych następuje spadek jasności. W OLED-zie jest podobnie. Pokazane to było w jednym z testów na początku.

http://www.digitalversus.com/tv-television/lg-55ea980w-p16197/test.html#full-review

Tak, ale dlaczego następuje spadek jasności w PDP? Napisałem wyżej - nie jest to problem samej technologii tylko ekologii. Co do OLED nie wiem jakie są powody i czy faktycznie to zjawisko występuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.