Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Ależ oczywiście, niedorzeczności, zacietrzewienie i widzimisie trzeba zwalczać

Zwalczaj, zwalczaj. Sposób zwalczania zawsze charakteryzuje zwalczającego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Obiecałem kilka słów na temat oleda to piszę

Przede wszystkim Panowie nie ma idealnego TV nie zależnie od ceny… i niech nikt nie oczekuje że wyda 9-10 tys i będzie miał ideał – bo tak nie będzie… i wszelkie testy TV też bym traktował raczej z przymrużeniem oka – bo np. nikt w Polskich testach nie napisał że w Samsungach bo włączeniu trybu gra – jakość obrazu spada dramatycznie – więc jeśli ktoś planuje zakup TV – radzę to zrobić przez Internet lub w sklepach w których możliwy jest zwrot lub wymiana na inny – nic nie zastąpi wam własnych domowych testów, spostrzeżeń.

Zmieniałem TV z 40 Sharp Quatrron 810LE – znakomitego tv – zwłaszcza po dobrej kalibracji – jak go się porówna z obecnymi LCD, po drodze miałem na „testach” – Sony 50 829WB oraz Samsung H8000 – jak ktoś by chciał mogę słowo na temat tych telewizorów napisać.

Napiszę krótko – czerń, nasycenie, kolory, plastyka obrazu, jego naturalność, gęstość, wypełnienie, głębia – Panowie to jest nie do osiągnięcia na żadnym LCD jaki widziałem, ba i plazmy tutaj zostają daleko w tyle, taki tylko krótki przykład: złoto to wreszcie złoto, srebro to srebro, miedź to miedź – a nie jakieś żółte szare czy brązowe plamy jak na LCD - taka oczywistość a przez tyle lat tego nie widziałem…, subtelność, oddanie gry świateł w scenach filmowych – oj dużo by tutaj pisać – to po prostu trzeba zobaczyć samemu – zapewniam was nie ma powrotu do innych TV. Seanse w nocy to po prostu poezja, w dzień również doskonale

Z wad tv – nie najlepsza rozdzielczość ruchu – tylko 600 linii – do tego lekko pierdyknięty soft z funkcją trumotion – na standardowych ustawieniach gładki, bądź wyczyść od czasu do czasu albo smużenie albo artefakty –ale… wystarczy wejść w tą opcję przełączyć tryby i wszystko na jakiś czas wraca do normy – więc moim zdaniem ewidentnie tutaj coś z softem nie tak – tryb użytkownika działa znacznie lepiej – ale od czasu do czasu też trzeba tam zajrzeć – może kiedyś jakaś aktualizacja to poprawi…

Biel – tu słabo – typowa przypadłość znana np. z plazm –a do tego funkcja ABL – powoduje że całe białe plansze czy partie obrazu wyglądają słabo, punktowa biel – wypada zaś znakomicie.

Smart – nie najgorszy ale Samsung jest pod tym względem lepszy, filmy odtwarza wszystkie bez problemu, ale menu i smart działa trochę wolno.

Tryb gra – średni szczerze mówiąc – ze słabości to: input lag na poziomie 30 kilku milisekund – nie jest zły – ale do znakomitych sony czy też toshiby sporo brakuje (ok 18 ms), do tego przeciętny ruch, z plusów: gry wyglądają obłędnie dzięki jakości obrazu o którym pisałem powyżej

3D – jak to u LG – pasywne – ale moim zdaniem nie złe – choć fanem tego nie jestem i za bardzo mnie to nie interesuje.

Skalowanie SD – dla mnie bardzo ważna rzecz – mimo braku jakiś specjalnych poprawiaczy – dobrze – po delikatnej korekcie (włączona superrozdzielość, krawędzie, oraz redukcja szumu) – nasycenie kontrast, głębia i wszystkie te cechy obrazu o których pisałem powyżej powodują – że naprawdę wygląda to dobrze – znacznie lepiej niż z LCD Samsunga że o Sony nie wspomnę – gdyby lepiej działały poprawiacze – byłoby idealnie – a tak jest bardzo naprawdę dobrze.

Obraz HD – wyśmienicie!

Kalibracja i czerń – podstawowa kalibracja w celu poprawy naturalności kolorów powinna wam pójść szybko i bez problemów – trochę gorzej będzie z poziomami czerni – ale można wyciągnąć z niego po długich bojach więcej szczegółów w czerniach – bo na standardowych ustawieniach (że nie wspomnę o trybie sklep – który powoduje że czerń jest MEGA PRZESADZONA) – szczegóły w czerni uciekają – ale jest to do wyciągnięcia

Dźwięk - słabo jak praktycznie z każdym LCD - ale u LG bardzo bardzo słabo

Reasumując – w obecnym momencie nie widzę dla tego TV konkurencji – LCD UHD (bez odnoszenia się już do jakości obrazu) bez określonych standardów to zakup całkowicie pozbawiony sensu – za 2-3 lata 99% telewizorów ustandaryzowanego obrazu UHD nie wyświetli. Cena – moim zdaniem obecnie uczciwa – ja kupiłem go za 8700zł – flagowe modle UHD LCD Samsunga, Sony czy Panasonica kosztują tyle samo albo niekiedy więcej, średniej klasy TV 55 cali to koszt od 4 do 6 tys zł – więc moim zdaniem cena skalkulowana obecnie jest uczciwie.

Nie namawiam nikogo na siłę do tego TV – ale naprawdę polecam zapoznanie się z nim nie tylko w sklepie – tylko kupicie go tam gdzie możecie go oddać/wymienić – a jestem przekonany że 99% z was na pewno już nie wróci do poprzednich TV.

Jak ktoś nie ma czasu – to niech popatrzy sobie na Youtubie porównania oleda do plazm czy LCD - może pomoże mu to wy wyborze.

Pewnie gdybym miał ostatni model plazmy Panasonica – z lekkim bólem zapewne ale spokojnie poczekałbym na 3-4 generację oledów – która bez wątpienia będzie ciut bardziej dopracowana – ale posiadacze starszych modeli plazm, ze o posiadaczach LCD-ków nie wspomnę – powinni wziąć bezwzględnie ten TV pod uwagę planując zakup nowego sprzętu

(tuż po zakupie w sklepie wziąłem na tapetę Samsunga UHD 8500 oraz Sony 9005b – ale to były testy sklepowe – więc nie będę się uzewnętrzniał po 30 minutach zabawy – ale odszedłem od tych TV z uśmiechem politowania – a moja żona oglądając demo meczu w UHD na Samsungu zapytała mnie się co to za gra… Fifa czy PES – tyle co do naturalności obrazu na LCD )

Więc jest nadzieja w oled Panasonic lub sony w przyszłości.

chwilowy brak działalności w audio.

ZORRO:

Wielki dzięki za czas i ocenę OLED TV

.

Cieszę się, że zawodowych anty-oledowców powoli zakrywamy.

Proces jest powolny ale to miazga na fanami LCD.

Dzięki za wsparcie technologii OLED w Polsce dla tu obecnych fanów.

Mamy zapewnioną wygraną.

To tylko kwestia czasu.

Oto lista upiornych fanów LCD na forum AV w wątku o OLED TV:

sitek, witek, arton55 ...

i kilku innych

Witek od jakiegoś czasu próbuje leczyć dżumę cholerą.

Natomiast najważniejszym stwierdzeniem, jakie dzisiaj padło jest (moim oczywiście zdaniem) to z wpisu Lecha: "Kluczową informacją to będą dla mnie dane o szacowanej żywotności matrycy".

Otóż to. Możemy się zachwycać zaletami OLED, ale jeśli problem trwałości nie został rozwiązany (a słyszy się głosy, że cały czas nie jest) - to sorry Waszmościowie, ale d... blada.

Oto lista upiornych fanów LCD na forum AV w wątku o OLED TV

Janunio walczy z plazmowcami.

Janunio walczy z LCD-owcami.

Mamy ciekawą sytuację: Janunio kontra reszta świata.

Walka byka z parowozem.

Więc jest nadzieja w oled Panasonic lub sony w przyszłości.

Szczerze to wątpię - że będzie znacząco lepiej niż w LG - bo NA PEWNO NIE BĘDZIE - miałem w domu Sony 829WB - tak tępego menu, tak słabego skalowania SD oraz usuwania przeplotu nie widziałem nigdy - do tego ewidentnie spieprzony kolor czerwony na matrycy... co przekłada się na obraz który można porównać do spranego ręcznika - jeżeli coś takiego powtórzy się w oledzie od Sony to dziękuję...

Kolejne edycje Oledów czy to od LG czy innych firm będą coraz lepsze ale w KAŻDYM W KAŻDYM - jakiś kwiatek będzie i nie ma znaczenia czy to Panasonic Sony czy Samsung - wszystkie firmy szukają oszczędności gdzie się da i na czym się da - Samsung da ci np. da ci fajny szybki procesor - ale jakość wykonania tragiczna - podstawki w tv za 7 tys nie dało się dokręcić! że o innych kwiatkach nie wspomnę. Panasonic pikuje w dół lepiej niż meserchmit - po tak doskonałych plazmach poczytaj na avsforum co się dzieje we flagowej serii 900 - ludzie nie widzę żadnych różnic pomiędzy firmami obecnie na jakikolwiek duży plus w porównaniu do innych - jeżeli ktoś widzi coś takiego to go naprawdę gorąco pozdrawiam!

Kupując dziś obojętnie jakiej firmy TV musimy się pogodzić z pewną ilością zalet ale też z pewną ilością wad - i tylko od nas zależy co wybierzemy, które wady zaakceptujemy a które są dla nas nie do przyjęcia

Janunio walczy z LCD-owcami.

Nie sądzę żeby Janunio ze mną "walczył" ;-). Poza tym forum chyba nie jest do walki. Tak mi się wydaje chociaż czasem mam wątpliwości ;-).

Możemy się zachwycać zaletami OLED, ale jeśli problem trwałości nie został rozwiązany (a słyszy się głosy, że cały czas nie jest) - to sorry Waszmościowie, ale d... blada.

W ostatnim teście OLED Maciek K. napisał sugestię, że trwałość matrycy WRGB powinna być wysoka. Też mi się tak wydaje, ale wolałbym żeby producent zabrał w tym temacie głos i coś wiarygodnego zadeklarował.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Niestety trwałość - tego nie zna nikt - koszt nowej technologi

Producent przewiduje 30 tys godzin

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niestety trwałość - tego nie zna nikt - koszt nowej technologi

Ukryta Zawartość

Zgodnie z deklaracjami producenta OLED trwałość: 30 tys godzin.

Zgodnie z deklaracjami producenta plazm trwałość: 100 tys godzin.

O czym my w ogóle rozmawiamy?

Ukryta Zawartość

To całkiem niezły wynik. Więcej nie potrzeba.

Trwałość nowych ekranów plazmowych jest określana na 70000-100000godz. To daje do 34 lat pracy po 8 godzin dziennie.

Trwałość oledów to mniej więcej ok 11 lat pracy po 8 godzin dziennie

Ludzie kto z was ma TV starszy niż 5-6lat?

Naprawdę nie neguję plazm - gdybym zdecydował się na zmienię TV w październiku (tak jak wstępnie chciałem) ubiegłego roku na 100% kupiłbym plazmę 50 cali Panasonica z serii GT - uwzględniając ówczesne ceny oledów

Ale dziś nie ma wyboru i koniec albo marny LCD - albo Oled i tyle w temacie

Yhym, w LCD też deklarują 100 tys h, a w projektorach 4-5 tys h. Papier wszystko przyjmie. Ciekawe czy gdzieś na świecie istnieje tv, który przepracował chociaż połowę tego czasu. W LCD prędzej wszystkie piksele padną, a w plazmach luminofor się wypali. Za to w projektorach jasność spada wyraźnie już od połowy deklarowanego czasu pracy lampy.

Jak dla mnie to liczby czysto wirtualne. Żaden tv tyle nie pociągnie. Prędzej się zepsuje, co nie byłoby dziwnym zjawiskiem w czasach celowego postarzania produktów.

30 000 to i tak bardzo dużo. Podziel to sobie przez tyle godzin dziennie ile oglądasz tv, zakładam, że kilka h, a potem przez 365 dni w roku.

20 lat przy oglądaniu 4h dziennie. Mało? Nie sądzę.

Zasadnicze pytanie, na które jeszcze nie ma odpowiedzi ale coraz bliżej do jej poznania, wszak już 2 generacje oleda mamy. To po jakim czasie z tych deklarowanych 30 000 zaczyna spadać jasność, generalnie kiedy następuje degradacja jakości obrazu (czy w ogóle).

Chyba trzeba wziąć poprawkę na czcze przechwałki producentów. Jeśli deklarują X godzin - to tak naprawdę, bez zauważalnego pogorszenia parametrów jakościowych obrazu jest to jakiś ułamek tej liczby. Jaki? To jest pytanie. Ale z całą pewnością jest to (znacznie) mniej niż wymienione przez Ciebie 34 lata i 11 lat. Dlatego pytanie o trwałość matryc jest jak najbardziej zasadne.

Tu macie porównania OLED vs flaga plazma

Ukryta Zawartość

OLED vs flagowy LCD

Ukryta Zawartość

To ponad 30 lat pracy co dzień po 8 godz. dziennie. Właściciele nie muszą się martwić. W tym czasie OLED, o ile technologia przetrwa, zostanie na tyle poprawiony że nie będzie wzbudzał negatywnych emocji.

Zasadnicze pytanie, na które jeszcze nie ma odpowiedzi ale coraz bliżej do jej poznania, wszak już 2 generacje oleda mamy. To po jakim czasie z tych deklarowanych 30 000 zaczyna spadać jasność, generalnie kiedy następuje degradacja jakości obrazu (czy w ogóle).

Żywotność wyświetlacza jest określana dla spadku zdolności emisyjnej o 50%. Czyli przy 30 kgodz. zdolność emisyjna panela OLED spadnie o 50%. Szacunkowe dane dla kineskopów bańkowych to było chyba 20.000 godz. dla Trinitrona i 10.000-15.000 godz. dla klasycznych kineskopów. Z reguły wytrzymywały dłużej.

Akurat w tego typu porównania to ja bym za bardzo nie wierzył. Parametry "gorszego" tv celowo mogą być zmanipulowane aby wykazać wyższość tego drugiego.

tu masz rację z tym że ja tego samsunga - tyle że model H8000 miałem w domu i tak to właśnie mniej więcej wygląda jak na tym filmie, a model H8000 nie ma lokalnego wygaszania więc jest tylko znacznie gorzej niż z H8500 czy 9000

a Hiszpańska recenzja - porównanie OLED vs Plazma - wydaje się merytoryczne - na tyle na ile gogole tłumacz to tłumaczy

Co do trwałości - ja myślę nad wykupem dodatkowej gwarancji - jeszcze nie wiem - mam jeszcze kilka dni na decyzję w tej sprawie

Może się przydać - patrząc na jakość i żywotność obecnego sprzętu.... abstrahując od tego czy oled czy lcd...

Co do trwałości - ja myślę nad wykupem dodatkowej gwarancji - jeszcze nie wiem - mam jeszcze kilka dni na decyzję w tej sprawie

Ja bym się nie zastanawiał. Nowa technologia. Trzeba się zabezpieczyć na wszelki wypadek.

Zwalczaj, zwalczaj. Sposób zwalczania zawsze charakteryzuje zwalczającego.

ja i nie tylko ja próbują ci powiedzieć że najnormalniej pitolisz głupoty więc miej pretensje do samego siebie.

Oto lista upiornych fanów LCD na forum AV w wątku o OLED TV:

sitek, witek, arton55 ...

i kilku innych

nigdy nie byłem i nie będe fanem technologii LCD, coś ci się człowieku pomyliło.

Witek od jakiegoś czasu próbuje leczyć dżumę cholerą.

jaśniej proszę bo nie zrozumiałem

Musisz zapracować na to. smile.gif

Mam przykrą wiadomość dla posiadaczy starszych modeli TV niż 2012r z usługę sieciową Youtube. Telewizory te ze względu na zmianę nowej aplikacji api 3 przestaną ja obsługiwać.

@zorro - chyba w natłoku przeoczyłeś moje pytanie, więc pozwolę sobie je powtórzyć :) Jak wygląda kwestia oglądania pod kątem? Ponadto, czy zakrzywienie obrazu psuje obraz? Jeśli tak, to pod jakim względem?

@zorro - chyba w natłoku przeoczyłeś moje pytanie, więc pozwolę sobie je powtórzyć :) Jak wygląda kwestia oglądania pod kątem? Ponadto, czy zakrzywienie obrazu psuje obraz? Jeśli tak, to pod jakim względem?

Jest nie źle - nie tak idealnie jak się chwali LG - ale dopiero bardzo mocny kąt powoduje że obraz zmienia nasycenie w kierunku żółto-zielonej barwy

LCD na matrycach VA nie ma co nawet porównywać - IPS-ów nie miałem i z oczywistych względów nawet nie brałem ich pod uwagę przy zakupie

A i co do zakrzywienia ekranu - sprawa dość kontrowersyjna - ja siedzę dość blisko TV ok 2,5 metra więc mnie się to podoba - z tym że... nie widzę potrzeby krzywego ekranu w oledach - głębia, plany obrazu są tak wyśmienite że zakrzywienie naprawdę w oledach nie jest potrzebne. Inaczej natomiast zakrzywienie odbieram w LCD - w samsungu H8000 robiło dobrą robotę dzięki funkcji Auto Depth Enhancer - powoduje ona delikatne i czasami irytujące przyciemnianie pewnych elementów tła - ale za to poczucie głębi jest nie złe. Ale w obu przypadkach aby cieszyć się zakrzywionym ekranem trzeba siedzieć dość blisko

A w jaki niby sposób zakrzywienie ekranu miałoby dodawać głębi obrazowi?

zakrzywienie powoduje pewien efekt "otaczania cię przez obraz" - o ile siedzisz blisko - powoduje większe uczucie bycia tu i teraz a siłą rzeczy mózg odbiera to jako "głębię"

nie wiem jak ci to wytłumaczyć bardziej łopatologicznie

tak to reklamują, ale przecież to tylko marketingowy bełkot...

nieraz oglądałem zakrzywiony ekran i oczywistym jest, że sam z siebie nic nie doda jeśli chodzi o "głębię" itp.

po prostu w sytuacji gdy siedzisz w odpowiednim miejscu, to masz każdy punkt ekranu oddalony tak samo od oczu - tylko i aż tyle.

fascynujące, jak można ludziom wmówić pewne rzeczy, i jak ludzka wyobraźnia jest sterowana przez rozmaite sugestie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.