Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór gramofonu na prezent

Gramofnonoob

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde, że moje dzieci nie mają takich pomysłów. Znowu dostanę nowy szalik, skarpety i zestaw narzędzi pod choinkę :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Lucky

Przecież możesz wysmarować list do gwiazdora o jakąś sympatyczną frezareczkę cnc czy inna tokareczkę i sobie sam wystrugasz napęd ;-).

Dopisz, że znuidziły cię już śrubokręty i może czas na coś bardziej zaawansowanego ... ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Założę się że tato miał polski gramofon,więc może Fonica F-600 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawdziwa okazja..... nic tylko brać !

robiz

Ukryta Zawartość

Problem nie jest w nazwie, tylko w złym starcie. Powinni zacząć od urządzeń przyjaznych cenowo i jednocześnie dobrych konstrukcyjnie, aby spopularyzować markę i zbudować świadomość konsumencką. Fonica powinna wystartować powiedzmy z dwoma-trzema gramofonami w cenach z zakresu 1-4 tys. Powinny być przy tym tak zbudowane, aby stanowiły atrakcyjną konkurencję dla popularnych Pro-Jectów. Wtedy, myślę że sporo Polaków chętnie poparłoby portfelem polską firmę ze znaną nazwą. Fonica jednak z nieznanych powodów uderzyła w rynek klientów zamożniejszych i wymagających, a tam niestety nie ma lekko - nazwa nikomu nie zaimponuje, na sentyment też nie ma co liczyć. Moim zdaniem przyjęli złą strategię.

• Redaktorzy

Wyglądają nieźle. Grają.... Hmmm, kwestia doboru wkłądki i ustawienia gramofonu. Gdy słuchałem, jakoś szczególnie nie wzbudziły mojego zainteresowania.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Czy jest na sali ktoś , kto kupił fonikę za 20000 zł?. Pytam z ciekawości.

Śmiem wątpić:) A Kubeł ma rację - Fonica zrobiła gramofony "dla nikogo".
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Wracając do głównego tematu, to zaproponuję (mimo ,że nie przepadam za tą firmą) clearaudio concept http://winyle.pl/clearaudio/4082-gramofon-clearaudio-concept-mc.html . I chodzi mi o to, że ów gramofon wyciagamy z pudełka, wpinamy interkonekty , zasilanie i gra. Może jest to rozsądne rozwiązanie ,bo produkt przemyślany , świetnie wykonany i kompletny- taki na "nowy początek"

I chodzi mi o to, że ów gramofon wyciagamy z pudełka, wpinamy interkonekty , zasilanie i gra. Może jest to rozsądne rozwiązanie ,bo produkt przemyślany , świetnie wykonany i kompletny- taki na "nowy początek"

jeżeli to ma być taki " set " wyciągam i gra to jest jeszcze takie " usrojstwo " . Jakoś nie jestem fanem tego " magnetyzowanego, latajacego " ramienia"

Ukryta Zawartość

robiz

Ukryta Zawartość

Ja także myślę, że Clearaudio Concept jest bardzo dobrą propozycją. Nie wiadomo czy tato zapała chęcią do mozolnego justowania gramofonu, a w tym przypadku sytuacja jest uproszczona, bo fabryczne ustawienia są akceptowalne.

Miałem Concepta - fajny gramofonik, bardzo ładny, solidnie wykonany, z ciężkim talerzem, dobrze gra, ustawienia fabryczne są właściwe.

Przez cały okres eksploatacji trzymał ustawienia (sprawdzałem).

Nie ma co bać się zawieszenia magnetycznego ramienia, nic nie drga, ani skacze.

Komuś tam na forum tak się działo, ale pewnie miał panele i cieniutki, leciutki stoliczek z Ikei.

W normalnych warunkach jest w porządku.

Nie wiem czemu ludzie się na niego krzywią, na start nie wymyślisz pewnie nic lepszego ani efektowniejszego.

"Tynk pożera dźwięk" 747

nazwa nikomu nie zaimponuje, na sentyment też nie ma co liczyć. Moim zdaniem przyjęli złą strategię.

To była/jest (?) próba gry na sentymentach i chyba nic innego. Dla wielu młodych nazwa "Fonica" nie ma żadnej konotacji, a mi kojarzy się jedynie ze słabizną i brakoróbstwem, czyli ma konotację wręcz negatywną. I co gorsza podejrzewam, że nie tylko ja mam takie skojarzenia. Co do strategii to zgoda - mało kto z obecnych tuzów audio zaczynał od cenowego wysokiego "c", choć i tacy byli. Ceny podnosi się wraz ze wzrostem uznania, a tu była od początku gra "na kredyt" oraz sentymenty i sentymenciki.

Po pierwsze chciałem podziękować wszystkim za tak szeroki odzew, jesteście super. Jest to dla mnie strasznie dużo materiału do przetrawienia.

Generalnie jeżeli chodzi o prezent to byłoby dobrze, żeby był w stanie odpakować i od razu zacząć grać, bez długiego mozołu, zmiany części i kombinowania. Szczególnie, że on pracuje jakieś 78 h tygodniowo i od 5 lat już "szuka" czasu na kupno nowego gramofonu (ostatnio korzystał z gramofonu jakies 20 lat temu, ale miałem wtedy 5 lat i nawet nie pamiętam co to było)

Ten sprzęt kocha tak mocno i darzy takim sentymentem, że jedyne co kiedykolwiek może zmienić to kolumny - reszta zostaje - i to właśnie ta reszta musi współgrać z nowym gramofonem,który zamierzamy mu kupić.

No to jeszcze raz polecam Clearaudio Concept. Właściwie spełnia wszystkie kryteria, które przytoczyłeś. Sprawdź w Audio-Klanie. Z pewnością w sklepie stacjonarnym uda się uzyskać jakiś sensowny rabat. Miałem wcześniej Pro-Ject Xpression III z wkładką Goldring 1042. Nie było źle, ale denerwowało mnie brumienie silnika. Zmieniłem na Clearaudio i się nie zawiodłem. Jak wspomniałem, jeśli tato nie ma czasu na zabawy w ustawianie gramofonu, co wymaga czasu i sporego zaangażowania, to ustawiony sensownie fabrycznie gramofon sprawdzi się idealnie. Jeśli cena nie przekracza założonego budżetu to biorąc pod uwagę wszystkie argumenty, nie widzę lepszej propozycji. No i zgadzam się w pełni z postami wcześniejszymi-kolumny trzeba zmienić. Concept gra dość dynamicznie i może zakłuć w uszy z Altusów. Na początku pewnie będzie się tacie ciężko przestawić, bo jak ktoś od wielu lat przyzwyczajony jest do pewnego charakteru dźwięku, musi przejść okres adaptacyjny do nowego. Warunkiem jest dobrać odpowiednie kolumny do wielkości i akustyki pomieszczenia, preferencji muzycznych itd. Ale to temat na inny wątek. Daj znać jaką decyzję podjęliście i czy tato jest zadowolony.

To porównanie to chyba przesada. Concept to nie Ferrari a co najwyżej Opel ( tak mi się skojarzyło z krajem producenta Clearaudio). A i sprzęt Taty trudno porównać do malucha. Jeśli już się trzymać tej terminologii i porównań do PRL to może "Polonez". A tutaj wymiana silnika na lepszy miałaby sens. Może lepiej kupić nieco lepszy gramofon (tym bardziej, że ma to być prezent), bo będzie inspiracją choćby do wymiany kolumn. Źródło rzadko bywa "za dobre" więc powtórzę, że jeśli nie ma ograniczeń finansowych to w mojej opinii jest to rozsądne rozwiązanie, ale oczywiście nie jedyne słuszne.

• Redaktorzy

Fabrycznie ustawiony. Ustawiony przez sprzedawcow sprzetu HiFi. Oczywiscie zdarzaja sie fachowcy, ale mozna niezle wtopic ufajac radom co poniektorych fachofcuff saloonow audio w Polsce. Wkladke musi skalibrowac ktos kumaty. Moja wkladke tak wykalibrowali fachowcy, ze przesieg o ok. 1,5mm za duzy, a antyskating... Daruje go sobie, bo szkoda nerwow.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Oczywiscie zdarzaja sie fachowcy, ale mozna niezle wtopic ufajac radom co poniektorych fachofcuff saloonow audio w Polsce.

Zgadza się. Dodałbym tu jeszcze znafcuf z "saloonów" audio. Ale i tak największym znafcom jest nasz forumowy Bronek z Pionek, co mu rzułf óciek na fshut :)

Pozdro,

Yul

Czytam wszystkie propozycje uważnie i mam już mętlik w głowie :) dobrze, że do 11.10 jest jeszcze trochę czasu i powinienem zdążyć z wyborem.

Znacie może jakieś miejsca w Małopolsce gdzie można kupić/maja serwis gramofonów ? Fajnie byłoby sprzęt zobaczyć na własne oczy niż zamówić od razu z internetu :)

Jeśli chodzi o Clearaudio to w sklepie dystrybutora czyli "Top Hi-Fi" Kraków ul.Chodkiewicza 4 (nie jest to kryptoreklama tylko odpowiedź na zadane pytanie). Jest duża szansa na jakiś sensowny rabat-mnie się udało takowy uzyskać.

) dobrze, że do 11.10 jest jeszcze trochę czasu i powinienem zdążyć z wyborem.

Ja mam urodziny 11.10... Kuba - synu! Tyś to?? :) Tyle że ja dawno nie mam już ani technicsa ani altusów... No i nie mieszkam w Małopolsce...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.