Skocz do zawartości
IGNORED

Pixel Magic - LUMIN odtwarzacz sieciowy.

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Co nie zmienia faktu , ze Lumin moze byc od nich lepszy:)

Ja tez uzywam we Fontannie transportu sacd, chociaz b. rzadko.

Prawde powiedziawszy poki sie nie wyjasni sprawa ripowania i grania plikow DSD przez ew. nastepce Fontanny zadnych zmian w moim systemie nie przewiduje.

BTW, koniecznie obejrzyjcie "Kwartet" Dustina Hoffmana, film dla melomanow, szczegolnie milosnikow opery.

Konto w trakcie usuwania

Tak, czytalem o tym. Recenzent 6moons byl jakoscia DSD z Lumina zachwycony.

Ja nie widze na razie sposobu ripowania plyt sacd ,bo choc Aurender moze przekazywac do Dac'a natywne DSD, moj DAC tego nie czyta. Za to ma naped sacd, wiec poki co to najlepszy zestaw dla mnie.

Konto w trakcie usuwania

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Bo ja natrafiłem na problem niezgodności mojego NAS ( D-Link DNS-320) ze standardem upnp.

Lumin nie widzi plików w katalogach.

Winę ponosi mój NAS. Lumin nie ma z tym nic wspólnego.

Rozwiązaniem jest wirtualny serwer na komputerze ale nie daje on pewności, że komp nie bierze udziału w "obróbce" plików.

Mimo to dźwięk jest znakomity ale podejrzewam, że może być jeszcze lepszy.

Ciary na plecach i tak są:)

p.s. pamiętam jak wyśmiewałeś GEJPHONY:)

• Redaktorzy

do sterowania mam iPada i x-Perię, więc spox, jesli zaś chodzi o problemy z NASem, to spróbuj postawić na nim Twonky -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Powinno pomóc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

do sterowania mam iPada i x-Perię, więc spox, jesli zaś chodzi o problemy z NASem, to spróbuj postawić na nim Twonky - link. Powinno pomóc

Znam ten link.

To jest Golgota:)

Linux jest mi obcy:)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To jest Golgota:)

Chyba raczej Gołota ... ;)

P.S.

Mam zamiar też wziąć tego Lumina na odsłuch i połączyć z nasem Synology.

Da radę czy też będą problemy?

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Jak masz opanowane Synology to będzie OK.

Jeśli jest zgodny z Upnp to włączysz i wszystko będzie działać bez żadnych konfiguracyjnych zabiegów.

Generalnie polega to na tym, że zabawki po włączeniu mają działać automatycznie.

Wszystko jest proste jak mało co.

U mnie okazało się, że D-Link od trzech lat pisze firmware na NAS którego kulawość zna od podszewki.

Wielkie napisy na pudełku DLNA i Upnp są zwykłym oszustwem.

p.s. program Lumina nie nadaje się do instalacji.

Szkoda miejsca.

Od razu załóż Linn'owy Kinsky.

Zresztą obsłużyć ten odtwarzacz można dowolnym programem zgodnym z DLNA lub Upnp.

Jest ich sporo na różne platformy.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dzięki za informacje.

Ja oddam się chyba całkowicie w ręce sprawdzonego dealera tzn. Kamila z firmy "Koris".

Rozmawiałem już na ten temat i zamiast Aurendera i wydawania tyle kasy na kompa w ładnej obudowie lepiej kupić właśnie Synology i jakiś napęd np. Lumin albo Linn.

Mój plan zakłada multifunkcję tzn. przede wszystkim kino domowe, zdjęcia i przy okazji muzyka.

Dla samej muzyki na razie jak dla mnie jest za wcześnie na poważne inwestycje w pliki/napędy.

Myślę,że w najbliższych 2-3 latach jeszcze wiele się zmieni (przede wszystkim też ceny).

pozdrawiam

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Oczekujesz od Lumina aby wyświetlał fotki?

Jego zaletą jest to, że tego nie robi.

Mówimy o Hi End.

On polega na specjalizacji urządzeń.

Do zdjęć jest komputer albo nawet tzw. smart TV.

Załatwi to bez problemu.

Zaletą Lumina i tego typu konstrukcji jest specjalizacja.

To taki okrojony komp który nie robi w tle nic ponad to co musi.

Wynika z tego wiele zalet wpływających pozytywnie na dźwięk.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Jeśli Synology działa zgodnie z obietnicami producenta to masz wszystko pod ręką.

Konfiguracja powinna być prosta.

Właściwie jej brak.

Gorzej jak wzorowali się na D-Link:)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jeśli Synology działa zgodnie z obietnicami producenta to masz wszystko pod ręką.

Konfiguracja powinna być prosta.

Właściwie jej brak.

Gorzej jak wzorowali się na D-Link:)

Popytam tu i tam. Ale Synology to podobno b. dobry serwer.

Jak nie da rady to poszukam innego.

Ja jestem również wielkim fanem kina i pstrykam trochę zdjęć.

Więc nie tylko muzyką żyję.

Ale z racji posiadana już zadawalającego sprzętu do odtwarzania muzyki nacisk kładę bardziej na uniwersalność serwera i pozostałych urządzeń.

pozdrawiam

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Mój kolega miał spore problemy z Synology.

Udało się to uruchomić ale młodzi, zdolni informatycy poświecili temu wiele czasu:)

Oczywiście teraz mogli poprawić firmware ale , kto wie?

Po nowej aktualizacji oprogramowania, qnapy chyba beda szybsze od synology od chocby najprostszy TS-120

Ukryta Zawartość

lub TS-121

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jak zobaczysz soft konfiguracyjny NAS,a to............nie będziesz pytał:)

Rozumiem.

Całą konfigurację zlecę na zewnątrz.

Nie mam czasu ale również ochoty bawić się godzinami w konfigurację.

Dla mnie ważna jest w miarę prosta i czytelna obsługa tzn. programy użytkowe.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Po nowej aktualizacji oprogramowania, qnapy chyba beda szybsze od synology od chocby najprostszy TS-120

Jak widzę te wentylatory z tyłu to.........już się boję.

Nie dajcie sobie wmówić, że NAS jest cichy.

Znam jeden z pasywnym chłodzeniem i to jest WD.

Całą konfigurację zlecę na zewnątrz.

Nie mam czasu ale również ochoty bawić się godzinami w konfigurację.

Dla mnie ważna jest w miarę prosta i czytelna obsługa tzn. programy użytkowe.

Programy użytkowe są dla ludzi.

NAS,y dla informatycznych kosmitów:)

To dotyczy sytuacji jeśli chcemy skorzystać z ich pełnych możliwości a te są ogromne.

Jeśli chodzi o Lumina to wystarczy sprawdzić zgodność NAS z Upnp i bez jakiejkolwiek konfiguracji będzie działać.

Były jakieś kłopoty z konfiguracją a potem ze współpracą z Linnem. A QNAP od razu zadziałał i świetnie chodzi bez jakiejkolwiek awarii.

Teraz mam nawet 2 QNAPy i drugi też super działa.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Były jakieś kłopoty z konfiguracją a potem ze współpracą z Linnem.

Prawdopodobnie brak pełnej zgodności ze standardem Upnp.

Jak z "cichością" Qnap?

Wg mnie są bardzo ciche. Czasem coś tam mielą w tle ale to musi być cisza w pokoju żeby to usłyszeć.Łatwo można je dodatkowo zaizolować akustycznie.

Można zrobić takie nakładki wyścielone odpowiednim wkładem i pod nimi schować NASy. Oczywiście musi być dostęp powietrza ale wtedy zupełnie nie byłoby ich słychać.Można też NASy dać np do innego pokoju gdzie mamy dostęp do tej samej domowej sieci.

Ja jestem również wielkim fanem kina i pstrykam trochę zdjęć.

Ja tez b. lubie kino, mam dedykowana sale. Od jakiegoś czasu mysle o dysku do filmow, austriackiej firmy HFX , która robi również RipnNas,y do muzyki .Ja bym oddzielil Nas do filmow i zdjęć od sprzetu do muzy. Jesli nie chcesz zacząć od bardzo dużych wydatków, S10 plus Bada to mniej więcej poziom cenowy Lumina i nie będzie problemu z konfiguracja Nasa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Miałem na początku RIPNAS z HFX. Największe gówno z wszystkich NAS-ów. Ta firma to szajs do kwadratu. Ceny wysokie a w środku najtańsze dziadostwo!! Co chwile się psuło, co chwile trzeba było reklamować któryś z dysków!

Do dziś mam jeden dysk 2x2TB jako przenośny ale wymienione w środku miał juź chyba wszystko. Trzymajcie się z dala od tej firmy i jej produktów!!

Nigdy wiecej. Teraz mam QNAP-y na dyskach Seagate i piękne śmigają, zero awarii.

NASa trzeba trzymać w innym pomieszczeniu niż sprzęt odsłuchowy - wtedy jest cicho ;-)

A co do opcji serwera na kompie - korzystałem przez pewien czas z zestawu bezgłośny cienki klient z zainstalowanym serwerem UPNP (Asset - swoją szosą polecam) + zewnętrzny dysk po e-sata. Banglało bardzo dobrze.

A każdy serwer UPNP ma możliwość mieszania w sygnale, bo można ustawić przekonwertowywanie formatów, żeby odbiornik miał strawną strawę - to nie jest tylko domena komputera, NASy też to potrafią. Dlatego trzeba na początku poświęcić chwilę i takowy serwer skonfigurować adekwatnie do naszych potrzeb i możliwości sprzętu.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Miałem na początku RIPNAS z HFX. Największe gówno z wszystkich NAS-ów. Ta firma to szajs do kwadratu. Ceny wysokie a w środku najtańsze dziadostwo!! Co chwile się psuło, co chwile trzeba było reklamować któryś z dysków!

Do dziś mam jeden dysk 2x2TB jako przenośny ale wymienione w środku miał juź chyba wszystko. Trzymajcie się z dala od tej firmy i jej produktów!!

Nigdy wiecej. Teraz mam QNAP-y na dyskach Seagate i piękne śmigają, zero awarii.

Dobrze wiedzieć, na to serwer do kina od nich mam z glowy :)

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.