Skocz do zawartości
IGNORED

Pixel Magic - LUMIN odtwarzacz sieciowy.

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Wsadził tam tez liniowy zasilacz - to powinno mieć wpływ na wszystkie sekcje.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wsadził tam tez liniowy zasilacz - to powinno mieć wpływ na wszystkie sekcje.

Bo nie mógł się podłączyć ze swoją elektroniką do linnowskiego zasilacza, więc z tego co mi wiadomo, pracują oba jednocześnie. Impulsowy pracuje poza pasmem audio, ale liniowy już nie - co może mieć wpływ na dźwięk, tym bardziej że znajduje się bardzo blisko całej elektroniki i nie ma własnego ekranu, nie mówiąc już o problemach z masą.

Podsumowując:

- Lumin to bardzo ładnie wyglądający strumieniowiec

- ma więcej funkcji niż Linn

- Chińczycy projektując sporo zerżnęli z Klimaxa

- nie gra tak dobrze jak Klimax, ale i kosztuje znacznie mniej

- brzmieniowo jest to poziom Linna Akurate - co się komu będzie bardziej podobać to już pewnie kwestia gustu

+ Z Akurate przemawia lepszy brand (a co za tym idzie także znacznie mniejsze obawy o późniejszy serwis).

+ Za Luminem przemawia bardziej solidna obudowa niż Akurate i możliwość odczytu DSD.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Pan Gert Volk właśnie do mnie odpisał.Najwyraźniej to porządny gość.

Napisał że jeśli używam Akurate tylko po wyjściu cyfrowym to modyfikacja nie ma sensu.

Zaznaczył, że co prawda zegar przy jego modyfikacji ma lepsze zasilanie ale jeśli DAC wewnętrzny

nie jest używany to fabryczne zasilanie jest wystarczająco dobre do opcji Akurate jako transportu.

Zaznaczył że jego modyfikacja ma sens jeśli używamy Akurate DS jaki pełnego odtwarzacza i brzmieniowo

jest wtedy lepszy niż Klimax i ja mu wierzę.Potwierdza to w swoich wpisach wiele osób na zachodnich forach.

Czyli Akurate DS z tą modyfikacją wartości ok 1200 euro gra lepiej niż Klimax czyli dużo lepiej niż.....Lumin.

Ciekawa sprawa.

Czyli Akurate DS z tą modyfikacją wartości ok 1200 euro gra lepiej niż Klimax czyli dużo lepiej niż

Jak to mozliwe Sylwek ze taka plytka nedzna DIY a moze z nia lepiej zagrac niz markowy produkt? Nie zastanawia Cie to ? ;)

Jak widać na wcześniejszym zdjęciu gość, który zresztą jest inżynierem elektronikiem, wsadza full różnych elementów a nie tylko płytkę. Poza tym nie sądzę że wsadza tam elementy DIY ale raczej rzeczy markowe.

Co do Linna to DS udały im się świetnie ale to dziwna firma i ma chorą politykę cenową.

Klimax za 80 000 to absurd!!

Poza tym nie sądzę że wsadza tam elementy DIY ale raczej rzeczy markowe.

Nie ma czegos takiego jak elementy DIY no chyba ze ktos bedzie nawijal kondensator recznie, w kazdym innym wypadku to sa te same elementy.

Jak widać na wcześniejszym zdjęciu gość, który zresztą jest inżynierem elektronikiem, wsadza full różnych elementów a nie tylko płytkę.

Co nie zmienia faktu ze to konstrukcja rodem z DIY ;)

Słuchałem dzisiaj Lumina w Audiostylu w Katowicach ,Mark Levinson koncówka mocy,pre Mark Levinson ,Lumin ,ipad ,wsokie modele kabli Cardasa ,głosniki Thiele 2.7

grało to dla mnie wybitnie, o wiele lepiej niz z cd ,dzwięk gładki ,analogowy ,jak z gramofonu :-) ,zresztą podobało się wszystkim

przed Luminem słuchałem zestawu dzielonego Mcintosha pre+power + najwyzszy model Cd, głośniki Tannoy Kensington

Słuchałem dzisiaj Lumina w Audiostylu w Katowicach ,Mark Levinson koncówka mocy,pre Mark Levinson ,Lumin ,ipad ,wsokie modele kabli Cardasa ,głosniki Thiele 2.7

grało to dla mnie wybitnie, o wiele lepiej niz z cd ,dzwięk gładki ,analogowy ,jak z gramofonu :-) ,zresztą podobało się wszystkim

przed Luminem słuchałem zestawu dzielonego Mcintosha pre+power + najwyzszy model Cd, głośniki Tannoy Kensington

Jeśli dobrze zrozumiałem,to słuchałeś dwóch zupełnie innych zestawów,zmiennym nie było źródło lecz całe systemy?

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

McIntosh i Tannoy to dość nieszczęśliwe połączenie. Za bardzo przymulone granie podczas gdy Thiele i Mark Levinson to przeciwna strona.

Widać wolisz bardziej analitycznie brzmienie ale oczywiście gładkie.Tu akurat nie ma znaczenia czy grało z CD czy z pliku jeśli grał plik 16/44.

Tak jak napisał Stefek. Bez problemu można dobrać zestaw który zagra dużo lepiej niż te Thiele z ML i obojętnie czy z CD czy z Lumina.

Jeśli dobrze zrozumiałem,to słuchałeś dwóch zupełnie innych zestawów,zmiennym nie było źródło lecz całe systemy?

Lumin grał z ML a Mac z cd

McIntosh i Tannoy to dość nieszczęśliwe połączenie. Za bardzo przymulone granie podczas gdy Thiele i Mark Levinson to przeciwna strona.

Widać wolisz bardziej analitycznie brzmienie ale oczywiście gładkie.Tu akurat nie ma znaczenia czy grało z CD czy z pliku jeśli grał plik 16/44.

Tak jak napisał Stefek. Bez problemu można dobrać zestaw który zagra dużo lepiej niż te Thiele z ML i obojętnie czy z CD czy z Lumina.

Mac przymulone brzmienie? mam zupełnie inne zdanie ,pw

Jestem ciekaw opinii, jak już więcej osób posłucha Lumina. Bo na razie to co tutaj się dzieje to raczej teoretyczne rozważania. To tak jak porównywać Accu z Maciem nie słuchając a patrząc na szybkość poruszania się wskazówek mierników VU.

A na zachodnich forach widać wpisy osób, które pozbyły się Linna na rzecz bohatera wątku. I raczej konsekwentnie wysoko jest oceniany przez osoby, które go rzeczywiście słuchały.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Sneaky'iego ;)

Już widzę możliwości modyfikacji Lumina. Pytanie dlaczego z ceny początkowej 4k$ zr0biło się 26900zł?

Standardowy zasilacz to kiszunia tak samo jak impulsówki w Linnie. Dobra liniówka to podstawowa modyfikacja, od której bym zaczynał. Wiem, bo sam to przerobiłem na własnym serwerze. Różnica na plus w stosunku do dobrych zasilaczy standardowych 25-30%, w stosunku do kiepskich 100-150%! Dobrze, że ten klon ma osobny zasilacz. Pobróby mają jedną wadę, o której nie wspomnieliście. Jeśli firma matka padnie to kto opracuje nowe technologicznie modele do podrobienia? DCSa jakoś nikt nie podrabia, ciekawe dlaczego :) Cieszy fakt, że wysyp urządzeń PC audio i USB nabiera tempa. Za 2 lata taki Lumin będzie za 5kzł. Jak ktoś nie ma ciśnienia to proszę czekać lub wziąć Loperamid na wstrzymanie. CDPRO2 ma zostać wycofany z produkcji więc zostaje jeszcze Teac i Sony. Jak giganci zakończą produkcje napędów cd to będzie zwiastun początków nowej ery plików.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Elb, słuchałeś tego Lumina? Jeśli nie, to twoje złośliwości są, moim zdaniem, zdecydowanie nie na miejscu. Szczególnie u Ciebie, osoby, która chyba coś niecoś w życiu słuchała. No chyba, że wszystkie twoje opisy są na podstawie recenzji w kolorowych gazetkach ;-)

Pobróby mają jedną wadę, o której nie wspomnieliście. Jeśli firma matka padnie to kto opracuje nowe technologicznie modele do podrobienia?

Wydaje mi się, że firmę-matkę Lumina, czyli Pixel Magic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) spokojnie stać na innowację i rozwój, szczególnie że wywodzą się z software'u i oprogramowania DSP/DVP.

Ukryta Zawartość

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Standardowy zasilacz to kiszunia tak samo jak impulsówki w Linnie.

Dobra liniówka to podstawowa modyfikacja, od której bym zaczynał.

Wiem, bo sam to przerobiłem na własnym serwerze.

Różnica na plus w stosunku do dobrych zasilaczy standardowych 25-30%, w stosunku do kiepskich 100-150%!

Aż strach pomyśleć jak by to zagrało na zasilaczu akumulatorowym - poprawa o 300% ? :)

Już widzę możliwości modyfikacji Lumina. Pytanie dlaczego z ceny początkowej 4k$ zr0biło się 26900zł?

Standardowy zasilacz to kiszunia tak samo jak impulsówki w Linnie. Dobra liniówka to podstawowa modyfikacja, od której bym zaczynał. Wiem, bo sam to przerobiłem na własnym serwerze. Różnica na plus w stosunku do dobrych zasilaczy standardowych 25-30%, w stosunku do kiepskich 100-150%! Dobrze, że ten klon ma osobny zasilacz. Pobróby mają jedną wadę, o której nie wspomnieliście. Jeśli firma matka padnie to kto opracuje nowe technologicznie modele do podrobienia? DCSa jakoś nikt nie podrabia, ciekawe dlaczego :) Cieszy fakt, że wysyp urządzeń PC audio i USB nabiera tempa. Za 2 lata taki Lumin będzie za 5kzł. Jak ktoś nie ma ciśnienia to proszę czekać lub wziąć Loperamid na wstrzymanie. CDPRO2 ma zostać wycofany z produkcji więc zostaje jeszcze Teac i Sony. Jak giganci zakończą produkcje napędów cd to będzie zwiastun początków nowej ery plików.

Czy jak leje i grzmi to jest zwiastun zmiany pogody na gorsze?

Ergo,jak juz zaprzestaja produkcji - jak Philips - to zmiana juz nastapila. Sprobojcie teraz sprzedac cd playera zrozumiecie ze na pliki trzeba bylo przejsc w ubieglym roku:-)

Konto w trakcie usuwania

Wydaje mi się, że firmę-matkę Lumina, czyli Pixel Magic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) spokojnie stać na innowację i rozwój,

Tak teraz skopiuja DCS Vivaldiego ;)

Ukryta Zawartość

Płyty CD będzie można tanio kupić.Tak było z vinylami które przetrwały dlatego, że można było dostać niezłe pozycje po 10 zł.

Nie każdy chce mieć komputer do muzyki. Odtwarzacze będzie się jeszcze długo oferować bo na świecie są setki milionów jeśli

nie miliardy płyt CD. I nadal się je wydaje i jeszcze długo będzie wydawać.

Kiedyś się zaprzestanie ale to minie jeszcze wiele lat. Ja przeszedłem na pliki 3 lata temu i nadal kupuję płyty CD bo nowości nie ma jako pliki hires

a chętnie bym takie przyjął.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To prawda a zważywszy na niepewność co do trwałości zripowanego pliku lepiej mieć schowany oryginał na CD.

NAS z dyskami w RAID'zie odrobinę mniej miejsca zajmuje :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Płyta CD też. Gdzieś czytałem, że max 30 lat ze względu na utlenianie się amelinium w krążku.

No i wychodzi, że poczciwy LP jest najbezpieczniejszym nośnikiem :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.