Skocz do zawartości
IGNORED

Vintage dobrej jakości

RS1973

Rekomendowane odpowiedzi

WOW! Nawet mnie zaskoczyłeś!

dlaczego?

jest aktywny klub Sansui,kopalnia wiedzy

Brnę wiersz po wierszu, ale brak podstawowej wiedzy chwilami utrudnia pełne zrozumienie...

RS1973 napisal, ze pokoj, to 6 x 6m, a monitory LGM czy SRM nawet w niewielkim pomieszczeniu maja skromny, plytki bas. Z tych smych glosnikow, ktore w tych modelach siedza jest bardzo dobry bas, ale w wiekszych obudowach, jak np. SRM 12X, a jeszcze lepiej zbudowac sobie obudowy do tych glosnikow - ja tak wlasnie zrobilem i graja lepiej od oryginalnych monitorow. A do takiego pomieszczenia, to rowniez smialo na 15-to calowych coaxialach Tannoya.

> RS1973

Tak sie sklada, ze aktualnie mam w domu 4 pary (8 szt) kolumn i monitorow, gdyz testuje i porownuje obudowy, rozniace sie modele glosnikow i zwrotnice. Zrobilem dzisiaj kilka fotek i zalaczam, abys zobaczyl, co Ci polecam ze swej strony. A jak graja...? No coz... Uwazam - jak i dziesiatki sluchaczy goszczacych u mnie w ostatnich latach - ze wybitnie i chyba nie ma szans aby znalezc cos ze wspolczesnych "slupkow", ktore moglyby konkurowac. Mam na mysli pewne zblizenie poziomem dzwieku, do tego, jaki slyszymy z niedoscignionego wzorca, jakim jest brzmienie instrumentow na zywo w dobrych warunkach akustycznych.

O kurczaki... Po wklejeniu widze, ze moglem bardziej zmniejszyc te fotki :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1101-0-66095900-1380220716_thumb.jpg

post-1101-0-28621000-1380220753_thumb.jpg

post-1101-0-82195900-1380220792_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli masz kase i miejsce...

albo tansza wersja...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wieza STEREO Technics :)

Ukryta Zawartość

Jesli masz kase i miejsce...

albo tansza wersja...

Ukryta Zawartość

Za takie gabaryty ktoś mógłby mnie w domu odstrzelić...a tak poważnie, to w grę wchodzą już tylko Kappa 8 / 8A bądź Renaissance 90

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Vintage wtedy ma sens kiedy wygląda pięknie. Jeżeli do tego jeszcze świetnie gra - to jest już naprawdę dobrze.

W rzeczywistości bardzo trudno znaleźć sprzęt który spełnia oba te warunki.

A jak się już go znajdzie - to na pewno nie jest tani !

Vintage wtedy ma sens kiedy wygląda pięknie. Jeżeli do tego jeszcze świetnie gra - to jest już naprawdę dobrze.

Niestety mam tego świadomość...

Oj tam.

Gdyby było tak źle, tzn. brzydko, drogo, a przede wszystkim - muzycznie słabo, to po kiego diabła pchać się w "szroty"?

Tymczasem...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Wygrzebałem to stare zdjęcie, robiłem renowacje Pioneerów SA9800 i do kompletu wykonywałem kolumny, świetnie się to spasowało, brzmienie bardziej lampowe niż sama lampa,....ale to już historia.

• 10 miesięcy później...
  • 4 tygodnie później...

Infinity Kappa 8 - czy można je zastąpić czymś "mniejszym" a porównywalnym do pomieszczenia 6x6 m co nie rzucałoby się tak bardzo żonie w oczy :)

Hmm, jeśli ma być vintage w dobrym słowa znaczeniu, to raczej mniejsze kolumny to będzie mezalians. Jesli ma być jakość, to ze słupków 13cm szerokości nie uzyskasz dobrego basu i pełnego dźwięku. Kappa wcale nie są jakimiś brzydkimi wielkimi zawalidrogami - jeśli kupisz dodatkowo w fornirze drewnianym, a nie w kolorze czarnym, to są to b. ładne kolumny. Ja nawet czytając wątek chciałem zaproponować coś z dużych kolumn JBL serii 43xx, bo to mi się zawsze marzyło jako zestaw łączący vintage i doskonałe tradycje, z nowoczesnymi technologiami i postępem.

Aaa i mimo, że sam lubię Sansui to jeśli to ma być vintage wyglądający wintadżowo to dla mnie obowiązkowo wychyłowe wskaźniki VU musi mieć ;) (też takie osobiste marzenie, którego nie zrealizowałem jeszcze, ale kiedyś na pewno).

Powodzenia.

Powrót po dłuższej przerwie...

Za takie gabaryty ktoś mógłby mnie w domu odstrzelić...a tak poważnie, to w grę wchodzą już tylko Kappa 8 / 8A bądź Renaissance 90

Witaj

Jeśli jesteś zdecydowany/uparty na powyższe kolumny, to wg. mnie do pełni szczęścia potrzebujesz czegoś takiego :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powyższe Infinity mają spadki impedancji w okolicach 2 Ohm, dlatego dobrze jest mieć do nich wzmocnienie, które toleruje takie wahnięcia.

Z piecem jw. z marzeń i snów :-) ( 2x 300W przy 8 Ohm) te kolumny pokażą na co je stać i będą grały w okolicach 85-90% swoich możliwości jeśli chodzi o to, co można z nich wycisnąć w temacie jakości ogólnie pojętej.

Sama końcówka przy trafieniu na okazję oraz dogłębnym rozeznaniu tematu to +- 10.000PLN.

Przedwzmacniacz średnio 150-230% ceny końcówki mocy w zależności od stanu techniczno-wizualnego.

Dobre kable, interkonekty, dwie pary + głośnikowe od 1,500$ w górę, można taniej i z czasem piąć się w górę.

Jakieś źródło, można bez przedwzmacniacza jeśli będzie miało wyjścia regulowane (zmiana głośności) CD lub DAC, dobry stary kompakt od 600Eu w górę, dac więcej (dobry).

Kolumny między 3500 a 6900PLN w zależności od stanu i wybranego modelu.

Lepiej dobrze rozgryźć temat na czynniki pierwsze, a potem kupić to co jest naprawdę dobre, niż potem odsprzedawać ze stratą i zawiedzioną miną.

Odkładaj pieniądze, zdobywaj wiedzę, nie kupuj nic pochopnie ;-)

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Oczywiście można słuchać na tych kolumnach za dużo mniejsze pieniądze ale w ten sposób nie będzie Ci dane usłyszeć ich pełni możliwości, to tak jakby jeździć sportowym autem po mieście przy ograniczeniu do 50 km/h.

Prywatnie mam Renaissance 90, napędzane bardzo mocno ulepszonym AU-X911DG :-).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega RS1973 wspominał o budżecie 10.000-15.000PLN ale zawsze jakimś cudem wychodzi więcej niż się pierwotnie zamierzało :-)

Kluczem do sukcesu są odsłuchy, może okazać się, że "na dziś" dźwięk ze wzmacniacza za 5-10tyś. jest wystarczająco porażająco-doskonały, wtedy szukałbym z Sansui Integry 707/907 od serii DR (po roku 1990) w górę z dużym naciskiem na 907 ( 160W przy 8 Ohm na kanał).

Ukryta Zawartość

Nie będzie to może taki prawdziwy VINTAGE ale zagra doskonale i będzie działać przez kolejne 20-30 lat.

Pozdrawiam

Pygar

Ukryta Zawartość

Jest blisko,...ale ta dusza,..tak jak pisze Pygar,.... dusza,...

....Tak jak w człowieku, w sprzęcie musi być serce,...to słychać.

Czy za 20 lat będzie miała wystarczająco dużo serca i duszy, czy to za krótko? :)

• 6 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.