Skocz do zawartości
IGNORED

Kabelki ze szpuli :)

lolo989

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano · Ukryte przez palton, 7 Października 2013 - trolling i nie na temat.
Ukryte przez palton, 7 Października 2013 - trolling i nie na temat.

A już tak na marginesie, to nałożenie koszulki PVC wyceniono na prawie 50% wartości samego kabla.

Można i tak... ;)

99,- zł/m:

581.jpg

139,- zł/m (bez konfekcji):

571.jpg

99zl/m

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

+ jw6j.jpg 199zł/m

+ 4z7t.jpg 299zł/m

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Opublikowano · Ukryte przez palton, 7 Października 2013 - trolling i nie na temat.

Mam pewien pomysł. Może na najbliższym audioshow zróbmy test kabli od tych za 1zł/mb do takich po kilkaset złotych za mb. Warto byłoby tą kwestię zamknąć raz na zawsze. :) Obawiam się jedynie, że nikt publicznie, na głos nie powie że słyszy różnice. Przypominam o 1 mln usd które czekają dla osoby, która rozróżnia kable.

Ukryta Zawartość

Szkoda, że ja tej różnicy nie słyszę, bo gwarantuję że bym się do tego Pana pofatygował. :) Tłumaczę to sobie, że osoby, które te różnice słyszą najpewniej mają tak zasobne konta, że duża bańka w obcej walucie nie robi na nich wrażenia ;).

Ukryta Zawartość

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Co ty, k**wa, nie powiesz?

Nie musisz rewanżować się ku...wą,powiedziałem że bez urazy,ja poprostu czasem zamiast słowa (pomylisz się ) używam jebniesz się,chyba nie uraziłem cię,jeśli tak to przepraszam.Absolutnie nie chodzi mi o kłótnie,tylko bardzo bym pragnął że by wreszcie kiedyś ktoś ten mit obalił,albo go wyraznie udowodnił.Przykro mi ,ale próbowałem na trzezwo,i bez dżojta he he z różnymi kablami do 300 pln cięty z metra,czyli on w konfekcji kosztuje 2000pln,na elektronice od 2 do 5 koła i sorry ale ani u mnie,ani u kumpli ja różnic nie słyszałem.Może to słychać(wyraznie) na klockach po 10000 koła i więcej-no to od razu trzeba tak zaznaczyć ,bo ludzie mają klocki po 2-3 koła a kable kupują po 2 -3 tyś więc poco przepłacać-za autosugestię.A ostatnio się przekonałem że tak można na człowieka wpłynąć że usłyszy różnicę po wprowadzeniu drogich kabli w system a nie dobrych he he żeby tylko towar pogonić-czyli to co łączy ten kabel.Zrób test ,a potem pomyśl ile płytek za te kable byś miał.Wy po prostu już nawet na muzykę nie zwracacie uwagi tylko mózgi styrane macie co by tu jeszcze w systemie przerobić .PARANOJA I AUTOSUGESTIA Jak lepszy dzwięk chce uzyskać to klocek gonię dokładam parę koła i różnicę mam jak na dłoni.A te wpisy wasze he he (ciut się podniosła,odrobinę się poprawiła,troszeczkę się ociepliło) ha ha ja pier...le,nawet ciut,odrobinę i troszeczkę słyszycie.Zaje...ście mózgi styrane.

co za bełkot !

----------------------------------------------------

co za bełkot !

Pełna zgoda!

A te wpisy wasze he he (ciut się podniosła,odrobinę się poprawiła,troszeczkę się ociepliło) ha ha ja pier...le,nawet ciut,odrobinę i troszeczkę słyszycie

Dwa kable pierwsze z brzegu

- QED Silver Anniversary: brak basu, przejaskrawiona średnica i góra, na górze nieczysto, zapiaszczenia. Brzmienie męczące w jasnych systemach. Tylko do ciemnych i przebasowionych systemów

- Kimber 4TC: znakomity, konturowy nisko schodzący bas, średnica i góra nieco zawoalowane ale muzykalne. Do jasnych systemów z niedoborami basu.

Jak widzisz jestem w stanie konkretnie zdefiniować parę aspektów brzmienia kabli - różnice są drastyczne, a nie "ciut".

Jak ktoś nie słyszy różnic między kablami, to znaczy, że tak naprawdę ich nie słuchał a powtarza zasłyszane opinie lub jest głuchy jak pień i rzeczywiście nie powinien wydawać na kable pieniędzy.

To czym konfigurujemy systemy ?, myślałem że kabelki, także do tego służą ?, cóż, człowiek całe życie się uczy.Maniekn274 pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Kabelki kabelki kabelki..

Nie zapomnijecie o bezpiecznikach tylko trzeba zwrócić uwagę na kierunkowość bo można "popsuć" dziwęk.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Panowie szukam sklepow ktore handluja kablami glosnikowymi z wyzszej polki ciete ze szpuli. szukam czegos w cenie do 60zl/m. zalezy mi na kabelku z bardzo dobrze rozciagnietym basie :) i szczegolowej srednicy :)) jakies propozycje mile widziane :))

Tu masz kabel dla Ciebie -

Ukryta Zawartość

69 zł

Jakiś czas temu kupiłem u tego sprzedającego Kimbera w wersji nieb.-czarnej, do tuningu wzmacniacza. Wszystko było ok.

Kimber 4TC - b. dobry bas, szczegółowa ale nienachalna średnica i góra nie przeostrzona.

Ukryta Zawartość

Nie zapomnijecie o bezpiecznikach tylko trzeba zwrócić uwagę na kierunkowość bo można "popsuć" dziwęk.

Jaki jest temat wątku?

lolo989 jest z pewnością usatysfakcjonowany Twoją pomocą :(

69 zł . ale za pół metra.

O szok:( Nie zauważyłem. No to przegiął. Niebiesko-czarnego sprzedawał dużo taniej niż po 138zł. Nie pamiętam po ile.

Przepraszam za dezinformację

Gość maniekn274

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez palton, 6 Października 2013 - trolling
Ukryte przez palton, 6 Października 2013 - trolling

co za bełkot !

:) sądząc po wpisie,też jesteś jednym z tych co te (ciut,odrobinę, i troszeczkę słyszą) ach tak sobie myślę ile wy byście mieli radochy jak za te tysiące na te druty,wydali byście na porządne CD.Trzeba płytki kupować a nie z netu badziew ściągać to będzie grało w miarę posiadanego systemu.A koncerny od kabli tylko ręce zacierają na takich maniaków jak wy.Proponuję ubrać w węża ogrodowego kable,dzwięk tak się ociepla że para z kolumn wali.

jajacek-ty to kuzwa w ogóle powinieneś wiersze pisać(średnica i góra nieco zawoalowane ha ha,zapiaszczenia ha ha)ku...wa ,naczyta się chłopaczyna tych wszystkich recenzentów,którzy za takie określenia że tak powiem grubą kasę biorą,i cytuje te smuty.Pozmiataj piach w salonie,jak masz pier...olnik i zapiaszczeń nie będzie.ha ha

kiza-sam mam w systemie drogie kable.Możesz zapytać to po kiego ch...ja takie kupiłeś jak nie słyszysz różnicy.A no po takiego że kupując pierwszy raz system- powiedzmy jako-taki ,a było to już troszkę czasu temu,też mi w sklepie mózg styrali,że to że sramto i kasę wyjąłem i zapłaciłem.Czytałem multum testów,multum wypowiedzi na forum,kilka razy sam to sprawdzałem i czasem naprawdę byłem przekonany że jest spory wpływ,najbardziej wtedy jak na strychu stare złomy 2*2,5mm znalazłem ze zwykłej miedzi i słyszałem po ich wpięciu ogromne pogorszenie,a wyglądały okropnie.Końcówki prawie czarne były,tak zaśniedziały.Na drugi dzień jak kumpel przyszedł ,już wtedy kuzwa żadnej różnicy nie było na kilku płytach.Więc sobie to tłumaczę tym że jak sobaczyłem stare,brudne saśniedziałe druty to poprostu nie było opcji żeby grały tak samo jak kable za sto parę pln .A na drugi dzień na spokojnie różnicy nie słyszałem.Może chu...wa płyta była zapodana podczas pierwszego podpięcia tych złomów,i było tak tragicznie a na drugi dzień inne płyty były zapodane-nie wiem ale nie łykam akcji z drogimi kablami,a już ku...wa na łopatki mnie temat rozkłada jak koleś poleca do kolumn kabelki o wartości tych kolumn bo inaczej to sto procent z siebie nie wydadzą.Ja pie....ole,układy chyba z koncernem ma.I wciska wam te farmazony,mało tego załatwia jeszcze te drogie druty po atrakcyjnych cenach he he żeby jeden naiwniak z drugim mógł lans przed kumplami strzelać jakie to kuzwa on druty w systemie ma.Kolumny kuzwa 4 koła z hakiem a druty prawie 3 ,a jak odcinki dłuższe to druty przekraczają budżet kolumn ha ha ha.Ibiznes się kręci.

:) sądząc po wpisie,też jesteś jednym z tych co te (ciut,odrobinę, i troszeczkę słyszą) ach tak sobie myślę ile wy byście mieli radochy jak za te tysiące na te druty,wydali byście na porządne CD.Trzeba płytki kupować a nie z netu badziew ściągać to będzie grało w miarę posiadanego systemu.A koncerny od kabli tylko ręce zacierają na takich maniaków jak wy.Proponuję ubrać w węża ogrodowego kable,dzwięk tak się ociepla że para z kolumn wali.

jajacek-ty to kuzwa w ogóle powinieneś wiersze pisać(średnica i góra nieco zawoalowane ha ha,zapiaszczenia ha ha)ku...wa ,naczyta się chłopaczyna tych wszystkich recenzentów,którzy za takie określenia że tak powiem grubą kasę biorą,i cytuje te smuty.Pozmiataj piach w salonie,jak masz pier...olnik i zapiaszczeń nie będzie.ha ha

kiza-sam mam w systemie drogie kable.Możesz zapytać to po kiego ch...ja takie kupiłeś jak nie słyszysz różnicy.A no po takiego że kupując pierwszy raz system- powiedzmy jako-taki ,a było to już troszkę czasu temu,też mi w sklepie mózg styrali,że to że sramto i kasę wyjąłem i zapłaciłem.Czytałem multum testów,multum wypowiedzi na forum,kilka razy sam to sprawdzałem i czasem naprawdę byłem przekonany że jest spory wpływ,najbardziej wtedy jak na strychu stare złomy 2*2,5mm znalazłem ze zwykłej miedzi i słyszałem po ich wpięciu ogromne pogorszenie,a wyglądały okropnie.Końcówki prawie czarne były,tak zaśniedziały.Na drugi dzień jak kumpel przyszedł ,już wtedy kuzwa żadnej różnicy nie było na kilku płytach.Więc sobie to tłumaczę tym że jak sobaczyłem stare,brudne saśniedziałe druty to poprostu nie było opcji żeby grały tak samo jak kable za sto parę pln .A na drugi dzień na spokojnie różnicy nie słyszałem.Może chu...wa płyta była zapodana podczas pierwszego podpięcia tych złomów,i było tak tragicznie a na drugi dzień inne płyty były zapodane-nie wiem ale nie łykam akcji z drogimi kablami,a już ku...wa na łopatki mnie temat rozkłada jak koleś poleca do kolumn kabelki o wartości tych kolumn bo inaczej to sto procent z siebie nie wydadzą.Ja pie....ole,układy chyba z koncernem ma.I wciska wam te farmazony,mało tego załatwia jeszcze te drogie druty po atrakcyjnych cenach he he żeby jeden naiwniak z drugim mógł lans przed kumplami strzelać jakie to kuzwa on druty w systemie ma.Kolumny kuzwa 4 koła z hakiem a druty prawie 3 ,a jak odcinki dłuższe to druty przekraczają budżet kolumn ha ha ha.Ibiznes się kręci.

Czy moderacja się już obudziła?

Żegnam.

....

kolejny bełkot !!

więcej wulgaryzmów nie udało się wcisnąć ??

ile tym masz lat ??

Tak ja jestem z tych, którzy słyszą wpływ kabli na efekt końcowy.

Nie uważam natomiast, że trzeba na druty wydawać majątku a umiejętnie je dobrać - wpięcie pierwszego lepszego kabla czasami potrafi nieźle namieszać w negatywnym sensie.

Jeszcze jedno, bądź tam miły i napisz na jakim sprzęcie i jakich kabli próbowałeś - to nam trochę wyjaśni.

----------------------------------------------------

Witam !

Zmieniłem w swoim wzmacniaczu bezpieczniki na Furutecha i jest ogromna zmiana w dźwięku, k...a, po co piszesz takie dyrdymały sam sprawdź a potem się nabijaj.

Dom wariatów na tym forum jak ktoś słyszy różnicę to jest głuchy i debil, to jest chore.

Dodam jeszcze, że po zamianie na zwykłe bezpieczniki nie idzie słuchać na firmowych.

pozdrawiam

hahahha

Dzisiaj byłem u kolegi.

Zestaw primare cd21 i21 i sonus concerto.

zmiana kabla głośnikowego vdh magnum na zwykłą skrętkę kat5e nie wniosło żadnej różnicy. (wniosek mojego kolegi)

Witam !

Zmieniłem w swoim wzmacniaczu bezpieczniki na Furutecha i jest ogromna zmiana w dźwięku, k...a, po co piszesz takie dyrdymały sam sprawdź a potem się nabijaj.

Dom wariatów na tym forum jak ktoś słyszy różnicę to jest głuchy i debil, to jest chore.

Dodam jeszcze, że po zamianie na zwykłe bezpieczniki nie idzie słuchać na firmowych.

pozdrawiam

Nic dodać nic ująć. Już sie nie mogę doczekać jutrzejszego dnia bo pierwsze co zrobię to pobiegnę po bezpieczniki furutecha bo słuchać już tego zwykłęgo nie moge.

A zdarzyło się wam coś wymienić i nie słyszeć różnicy?

Grunt że wyda kasę.

Jerry chyba masz na myśli czy po zmianie była róznica.

Oczywiście.

Jednak wpływ przewodów jest na granicy percepcji.

To moje zdanie.

Jak ktoś słyszy to fajnie, jego sprawa, ale chamskie i aroganckie wpisy to niektórzy mogą sobie darować.

Zawsze tu będą 2 grupy i zawsze jedni z drugich będę się podśmiewać ale..

a propos sam mam kable co kosztowały więcej niż 100zł za metr..

To ja może wkleję propozycję jako kablosceptyk!

Poważna konkurencja dla "osławionego" DNM Reason , bo 2x1mm i do tego ekranowany przewód analogowy!

Ukryta Zawartość

Porządna izolacja i więcej certyfikatów niż wszystkie DNM razem wzięte!

W tej cenie, na pewno bestbuy!

Nie dajmy się zwariować tymi kabelkami (niektóre są niedorzecznie drogie), to tylko kosmetyka poważnie brzmienia nimi nie zmienimy:)

Dodał tylko, że jestem osoba, która nie miała do czynienia z kablami droższymi niż 100zł/m. Może i jest granica cenowa po przekroczeniu, której to kable "grają" pierwsze skrzypce.

chyba z czystej ciekawosci kupie i zobacze jak to zagra :))

Ukryta Zawartość

chyba z czystej ciekawosci kupie i zobacze jak to zagra :))

U mnie w pracy zakładali czujki do instalacji alarmowej - przeciwpożarowej i stosowali ten kabel, jest jeszcze z tej serii grubszy i to sporo. Dosyć to sztywne, więc swobodnie się nie ułoży, spróbuj...hmh.))

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Gość

(Konto usunięte)

ciekawi mnie kwestia oznakowania kierunkowosci kabelka w wersji install :P moze uda mi sie gdzies znalezc wersje ilstall z drugiej reki :))

I to jest właśnie przykład totalnego audio-voodoo!

Po obleczeniu kabelka w PVC, nabiera on kierunkowości... ;)

Gość

(Konto usunięte)

Co dla ciebie oznacza kierunkowość w przypadku metalu lub izolatora, czyli co konkretnie negujesz?

Przeczytaj wcześniejsze posty, do których się to odnosi :)

Przewód w wersji install nie posiada żadnych oznaczeń kierunkowości. Po włożeniu go w dodatkową koszulkę PVC, zwiększeniu ceny o prawie 50%, już takiej kierunkowości nabiera i została ona oznaczona.

I to jest fenomen! ;)

Gość

(Konto usunięte)

Czyli jednak cena jest uzasadniona...mamy jedną koszulkę więcej i jeszcze ekstra oznaczono kierunkowość.

Tak, jak najbardziej uzasadniona! Szczególnie te prawie 50%! ;)

A już tylko tajemnicą Chord'a pozostanie to, jak tę kierunkowość wyznaczono po założeniu ubranka z PVC... ;)

Z tego co czytałem o tym kablu miedziane srebrzone żyły są w teflonie, a zewnętrzna powłoka z silikonu...tu zresztą też tak napisali

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale co to ma za znaczenie...

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Z tego co czytałem o tym kablu miedziane srebrzone żyły są w teflonie, a zewnętrzna powłoka z silikonu...tu zresztą też tak napisali http://www.audiostereo.pl/chord-odyssey-2-wersja-install_82970.html ale co to ma za znaczenie...

No właśnie żadnego znaczenia nie ma, czy PVC (tak jak napisałem), czy silikon, bo nie o to w tym chodzi... ;)

PS

Conductors: 2 x 12 AWG 19 strand silver-plated oxygen free copper.

Configuration: Twisted pair configuration.

Conductor insulation: PTFE (Polytetrafluoroethylene). We believe that to obtain the most neutral tonal characteristic from silver-plated conductors it is vital to use PTFE insulation. White with red stripe is positive, white is negative.

Jacket: PVC.

Diameter: 8mm.

Colour: White.

Terminations: Chord 24 karat gold-plated banana plugs, direct gold-plated copper spade connectors and BFA Camcon connectors.

(http://www.chord.co.uk/product/chord-odyssey-2-speaker-cable/)

Jednak silikon lepiej się kojarzy niż PVC...takie brzydkie płytki chyba z tego robili...za to silikon używa się do szczytnych celów...dla mnie to ma znaczenie. Logiczne jest używać silikonu do izolowania kabli, a nie jakiegoś PVC.

A jako oni wyliczyli tą kierunkowość?

Pewnie jako tako. Ja zapytam o co innego. Co jest łatwiejsze - namalowanie strzałki czy tłumaczenie potencjalnemu kupującemu że to nie ma znaczenia. A że sprzedaje 50 % drożej? Żal wam że to on zarabia a nie wy? Boli to tak bardzo? Kupujący jest zadowolony, że kupił ładnie zrobiony kabel. Sprzedający jest zadowolony że zarobił. Więc w czym problem? Tak lubicie zaglądać do cudzych portfeli? Róbcie to samo i sprzedawajcie ze 100 % przebiciem. Aaaa - wy jesteście uczciwi. Jednak już jestem stary i wiem że pieniądze nie śmierdzą. A punkt widzenia zdecydowanie się zmienia z ich ilością. Sorry.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.