Skocz do zawartości
IGNORED

Piramidalne głupstwa.

DeeS

Rekomendowane odpowiedzi

W piramidzie śmierdziało- nie,nie cheopsem- turystami i miejscowymi(zwłaszcza)

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

kilka ostatnich postów właściwie wyjaśnia sprawę.

to czym ludzie się zachwycają to po prostu konstrukcja, obdarta przez czas z wszelkiej architektury. oryginalnych fasad nie ma. zostało to co pod spodem każdego obiektu - kamienie, beton, budulec którego normalnie nie widać. i właśnie z tego powodu łatwiej jest oszacować naukowcom i specom jak to wszystko zostało zrobione.

To tam używali betonu? Oglądałem film o tym jak mogły powstać piramidy i wypowiadający się tam inżynierowie budownictwa nic o tym nie wspominali, mówili natomiast, że budulcem były wapień i granit. O piasku nie było mowy poza tym, że używano go w połączeniu z miedzianymi piłami do cięcia kamienia.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Bicie piany o technologii sprzed n tysięcy lat. Dodajmy tajemnice posągów z Wyspy wielkanocnej , Machu Picchu i parę innych. Toż wiercenie otworów kołkami z bzu,podnoszenie bloków skalnych wciskanym piaskiem, piękne łupanie bloków skalnych moczonym drewnem w ciasnych otworach, cięcie kamienia wilgotnym sznurem z piaskiem dowodzi o sporych możliwościach technologicznych. Zaginęły informacje szczegółowe, gdyż kapłani skrzętnie z pobudek religijnych skrywali wiedzę , a szerzyli mity. Wiedza jest wrogiem religii. Wiedza eliminuje bajki o niepokalanym poczęciu itp itd.

Bicie piany jest miarą skuteczności "źródła wszelkiego zła"

Był taki od porcelany- uwięziono go, od zegara w Pradze - oślepiono, czy zmordowano go. Tu wychodzi chęć monopolu informacyjnego świeckich.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

to przecież już tłumaczyłem, normalnie zrobili :)

To nie do końca tak działa. Niektóre bloki użyte do budowy ważą po 40 ton. Ja rozumiem, że przeliczając na siłę pociągową ludzi wystarczy ich jakieś 5 000 żeby ciągnąć za liny dokonać ich przemieszczenia. Gdyby tylko pozostać na tym etapie myślenia można problem uznać za rozwiązany. Ale siła musi iść w jednym kierunku. Przy tak dużej liczbie pracowników będzie z tym trudno. Niektórzy będą ciągnąć na boki co przecież nie ułatwi zadania. Skoro wiadomo ile bloków zawiera w sobie Wielka piramida. I skoro z przekazów (Herodot) wiadomo ile trwała budowa. To częstotliwość układania kolejnych bloków co ok. 3,5 minuty jest nie do osiągnięcia nawet dzisiaj i to z wykorzystaniem współczesnych dźwigów. A jeszcze trzeba kamienie wyciosać w kamieniołomie, udpowiednio uformować i przetransportować na plac budowy. Bo te układanie ciężkich kamieni co 3,5 minuty odnosi się tylko do samego układania. Ja nie widzę tu za bardzo dużo tej normalności.

Po pierwsze, to chyba nie wiadomo na 100% że są późniejsze,

po drugie, to chyba nie wiadomo co się z nimi działo przez te wszystkie lata,

po trzecie, to chyba nie wiadomo czy te ruiny są w ogóle tym czym myślimy, że są,

po czwarte, to chyba nie wiadomo ile wcześniejszych piramid zawaliło się podczas samej budowy,

po piąte, ósme i dziesiąte, to w tym temacie więcej jest pytań niż odpowiedzi.

Ale załóżmy, że są to późniejsze wersje stojących do dzisiaj piramid, to nie wiemy i już się nie nie dowiemy

czy trzęsienie ziemi ich nie zburzyło,

czy ich projektant nie popełnił jakiegoś błędu w obliczeniach,

czy jacyś inni kolesie 300 lat później ich nie rozpieprzyli dla zabawy,

czy może jednak wcale nie są późniejszymi kopiami, tylko właśnie wcześniejszymi nieudanymi próbami...

Kto to dzisiaj dojdzie co tam się mogło wydarzyć na przestrzeni tysięcy lat wstecz?

Sam chyba nie wierzysz w te wszystkie "uzasadnienia". Według oficjalnej chronologii Wielka Piramida została zbudowana ledwie 90 lat po pierwszej, bardzo prymitywnej, schodkowej piramidzie Dżesera. To bardzo krótki odcinek czasu żeby dojść w ówczesnych realich do takiej technologii. Po Wielkiej Piramidzie wraca moda na "retro"? Znowu stawia się walące piramidy nie potrafiące wytrwać bez zawalenia nawet do końca budowy? To wszystko podlane jest brakiem logiki. Wbrew temu co sądzisz dużo wiadomo o starożytnym Egipcie i życiu jego mieszkaców. Wiadomo jaki władca kiedy panował i co po sobie pozostawił. Wszystko ładnie poznane i skatalogowane. I tylko Wielka Piramida do tego wszystkiego nie pasuje.

niżej (w linku) dość obszerny materiał, ale czyta się go z wypiekami na twarzy.

Obawiam się, że to czyste spekulacje. Wiek XIX to rozkwit wykopalisk na masowa skalę. O pozwolenie było łatwo, więc sobie pozwalali. Niektórzy całkiem mocno. Już wtedy przekopano cały teren wokoło Sfinksa i piramid. Gdyby coś było pewnie by to znaleziono.

Byłoby więc bardzo istotne dla rodzącej się tyranii żeby czymś tych chodzących samopas ludzi zająć. Na przykład układaniem kamieni na kupie.

Ja wiem, że w czasie deszczu dzieci się nudzą i żeby nie rozrabiały, to najlepiej zaaplikować im wtedy jakieś zajęcie. Ale w dawnych czasach ludzie dzielili czas na (upragnione) spanie i mordęgę żeby wyżyć. Na polu, na morzu. w fabryce.

jakie przeznaczenie ma wieża Eifla?

Ma jak najbardziej. Została wybudowana na Expo A.D. 1889 roku żeby pokazać światu możliwości francuskiej myśli technicznej i inżynierii. Potem miała być rozebrana.

Nie , o tych rewelacjach dowiedziałem się od pana Daniken-a , więcej znajdziesz w necie .

Generalnie specyfika każdego podziemnego zbiornika wody jest jego czystość. O podziemnym jeziorku słyszałem, ale nie w kontekście samej piramidy (w jej "piwnicach"), lecz pod całym kompleksem w Gizie.

a ile mają lat ocenili nakowcy, badania izotopem węgla c14 jest raczej niepodważalne, chyba że podważyć chcesz zasady fizyki i chemii które znamy.

Nie wiem czy to się nadaje do określenia wieku kamiennej budowli. Raczej samej skały z której pochodzi kamień.

Do budowy piramidy nie potrzeba ani wiedzy tajemnej, ani wymyślnych technologii, ani skomplikowanych urządzeń.

Do tych późniejszych, tych które obecnie są kupą gruzów- na pewno :)

o tym ciąganiu przez 5000 chłopa to pojechałeś - wystarczyło zbudować długą prościutką rampę i za pomocą okrągłych podkładów je przetaczać - szło by bardzo szybko i potrzeba by mniej ludzi - gorzej z wciąganiem tak dużych rzeczy

a co do tego co teraz można zrobić :D - jak masz pieniądze to sky is the limit ( szczególnie w krajach gdzie słowa BHP nawet nie ma w słownikach ) - a taka piramida to ...

Ja tylko swoje zdanie wybudowane latami.

Kompleks Świątynny trzech piramid odzwierciedlających gwiazdy pasa Oriona i Sfinks, to jedna całość zbudowana w ściśle określonym celu. Nie ma i długo nie będzie możliwym wybudowanie wielkiej galerii we wnętrzu piramid z takich bloków granitu z taką precyzją budowy.

aha - kolejny pomysł :D - żeby wciągać bloki na górę nie trzeba bloczka - pomysł taki sam - okrągłe podkłady, liny żeby podczepić kamienie i wjeżdża to wszystko na górę :) - ale jak ? - otóż wystarczy przyżucić linę na drugą stronę piramidy i zapodać odrobinę większy cięzar na przeciwwagę po drugiej stronie która zjedzie w dół ( po boku piramidy obłożonym podkładem co by nie niszczyć :D ) - a tą przeciwwagą mogli by być ludzie w wagoniku :) którzy poprostu wyszli by na górę i do niego wsiedli - mogę tak wymyślać bez końca - na pewno się da i jest to dziecinnie proste ale ... zajeło by w cholerę czasu a na budowie nie ma tak że prędkość budowy rośnie wprost proporcjonalnie do liczby pracowników - poprostu jak jest za dużo ludzi to wszystcy zaczynają sobie przeszkadzać i rewelacji nie ma

Ale Chłopaki rozpykali tajemnice starożytności!

Możliwości ludzi, znaczy Forumowiczów, są nieograniczone.

Nie dziwota, że niektórym nawet kable grają...

I pewnie dół był poddany remontowi. Pierwotnie była na nim okładzina z płyt lub bloków innego kamienia tak samo jak na wielkiej piramidzie. Z czasem spadła albo została rozszabrowana. A kupa kamieni sobie stoi.

To prawda, Wielka Piramida była obłożona w całości płytami z białego wapienia. Zastanawiające jest, że w okolicy, bliższej czy dalszej, w całym Kairze- nie ma nic co by z tego materiału zostało wzniesione :)

o tym ciąganiu przez 5000 chłopa to pojechałeś - wystarczyło zbudować długą prościutką rampę i za pomocą okrągłych podkładów je przetaczać - szło by bardzo szybko i potrzeba by mniej ludzi - gorzej z wciąganiem tak dużych rzeczy

Teoria z rampą nie trzyma się kupy. Po pierwsze, to drewna nad Nilem zawsze było mało. To co tam rosło było słabe (sykomory, palmy, akacje). Jedynie cedr czy heban mógłby się nadać Ten zaś był sprowadzany z Libanu czy środka Afryki. Przy ciężarach monolitów na długo i tak by nie starczyło. Wylicza się zapotrzebowanie na 25 mln pni tych drzew. Przedsięwzięcie równie gigantyczne (i czasochłonne) co budowa samej piramidy.

Co do rampy. Zważywszy na wysokość budowli musiałaby mieć w ostatnim etapie budowy już ponad 3300 metrów długości. Do tego czasu musiałaby się rozrastać proporcjonalnie do wzrostu piramidy. I analogicznie żeby zachować odpowiedni kąt wznoszenia na całej swojej długości. A z czego powinna być zrobiona jej jezdnia? Możesz sobie wyobrazicć jak ciężko coś sunie po piasku? Sama objętość takiej rampy byłaby czterokrotną objętości gotowej Wielkiej Piramidy. Byłaby odnotowanym cudem świata starożytnego na równi z samą piramidą. I na koniec należało wszystko jeszcze posprzątać. Z tego samego powodu odchodzi się od teorii z rampą biegnącą spiralnie wokół piramidy.

aha - kolejny pomysł :D - żeby wciągać bloki na górę nie trzeba bloczka - pomysł taki sam - okrągłe podkłady, liny żeby podczepić kamienie i wjeżdża to wszystko na górę :) - ale jak ? - otóż wystarczy przyżucić linę na drugą stronę piramidy i zapodać odrobinę większy cięzar na przeciwwagę po drugiej stronie która zjedzie w dół ( po boku piramidy obłożonym podkładem co by nie niszczyć :D ) - a tą przeciwwagą mogli by być ludzie w wagoniku :) którzy poprostu wyszli by na górę i do niego wsiedli - mogę tak wymyślać bez końca - na pewno się da i jest to dziecinnie proste ale ... zajeło by w cholerę czasu a na budowie nie ma tak że prędkość budowy rośnie wprost proporcjonalnie do liczby pracowników - poprostu jak jest za dużo ludzi to wszystcy zaczynają sobie przeszkadzać i rewelacji nie ma

Współczesne windy posiadają liny stalowe. Ile ludzi może jednorazowo jeździć windą współczesnej konstrukcji? Wyobrażasz sobie starożytną windę i czterystu Egipcjan równoważących 30t blok skały. A w budowli są przecież jeszcze umieszczone większe ciężary.

Piramidy przyznam od dziecka mnie intrygują, albo intrygowały do momentu obejrzenia sobie na fotkach i filmach budowli w Petrze, co oznacza skała...zbudowali to w modnej w tamtych czasach technologii drążenia i rzeźbienia w skałach...szczegóły architektury budynków w Petrze są spotykane w kilku innych miejscach świata, ale to nie dziwne, ponieważ Nabatejczycy wędrowali sobie tu i tam, aż w końcu w Petrze dali upust swoim fantazjom? Ale raczej połączyli style różnych architektur albo to inni obejrzeli sobie Petrę i pożyczyli sobie parę pomysłów, które wykorzystali potem przy budowie piramid.

I tu jedna z wersji wyssana wprost z palca.

A więc... zdobyto, kupiono technologię budowy wielkich i trwałych budowli i zaadaptowano do architektury obecnie zawalającej się.

Jak to wcześniej wyczytałem piramidy czasem się zawalały bo pewnie były z relatywnie małych elementów układanych jak klocki i solidności kupy żwiru.

OK, z czym macie problem?

Co robić?

Zróbcie jak w Petrze...znajdzie sobie jakąś skałę, wydrążcie parę tuneli i zróbcie imitację bloków, a całą skałę z grubsza obróbcie i obłóżcie kamieniami...macie na to aż 20 lat...

Ale skąd wziąć 2,5 mln głazów?

Bez jaj, wystarczy pół miliona...

Ale jak my je oddzielimy od skały i obrobimy z dokładnością do ułamka łokcia?

Fakt, granit jest twardy 6.5 na skali twardości...mogiemy wam dać taki lepszy laser miejscowo osłabiający strukturę atomową albo nawet zmiękczacz skał...hmmm....w sumie po co? Weźcie te głazy z tych tam ruin bubli, co to budowaliście bezskutecznie od lat i rozbierzcie parę innych i gotowe.

Kim naprawdę jesteś?

Kosmitą oczywiście...

Ale...

Dobra, żartowałem z tymi laserami, jestem tylko skromnym sprzedawcą nieruchomości pod piramidy.

Ufff.

Mam coś dla was...3 górki, sfinks gratis, teren równiutki, projekt gratis....no i mam coś ekstra: z nudów zrobiliśmy tunele, a nawet sarkofag...jak byście go wtaszczyli potem po ciemku?

Mamy pochodnie...tylko kopcą...

A tak...no dobra wzmocnie te ściany tuneli tak że nie będzie nigdy śladów albo nie...po kiego grzyba macie tam w ogóle wchodzić?

A dostaniemy machinę do układania kamieni?

Nie...

A może chociaż magiczny napój dodający siły?

Nie!

To może chociaż takie kołyski do bujania kamieni i 50 mln drągów/?

Nie, nie, nie...widzicie tu w ogóle tyle drzew?

Widzimy, ale już nam się znudziły, pustynia lepiej będzie tu pasowała.

No dobra...popatrzmy: na okrągło pracuje 500 000 ludzi, 500 000 ich zaopatruje, milion siedzi w domu i robi co potrzeba...a na budowę macie 650 000 000 sekund, czyli mnożymy to przez liczbę ludzi i wychodzi prawie 90000000000 roboczogodzin a głazów tylko pół miliona, czyli na każdy przypada 178 000 roboczogodzin.

Eeeee.....

Dobra, widzę że nie trzeba tylu ludzi...starczy 100 000...reszta po robocie szlifuje te stare kamienie...albo nie...po wszystkim się wyrówna las...eee nie ważne. no to mamy trochę mniej godzin, czyli 17 000 na kamień i w nocy wolne to i tak za dużo, więc niedziele i święta wolne.

O dzięki Ci wielki, a właściwie kto?

Jestem wielkim architektem...przecież wiecie.

Ale co z tymi głazami, są ciężkie?

Tak samo jak przy tych innych piramidach, co je zaraz rozbierzecie....aha...hmmm...zapomniałem, że to nie...dobra, uważaj teraz i wy wszyscy co teraz powiem: te kamienie nie są ciężkie, bo jeden z bogów uczyni je lżejszymi i miękkimi ale żeby to nie wyglądało źle zrąbcie te drzewa i do kanionu z nimi...zasypie się i zaraz będzie ropa...hehe

Tak więc przez 20 lat rąbano i wypalano lasy, a potem w niecałe 4 dni ułożyli głazy, które za sprawą jednego z bogów doskonale się trzymały jakby były sklejone ze sobą i to koniec bajki.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Problem liny wciągającej i opuszczającej windę, choć o na o tym nie wie to jeszcze problem utrzymania własnego ciężaru.

Jeśli nawet ciągnęli te wielotonowe bloki to i tak długość lin nie mogła przekroczyć pewnej długości.

Fajny pomysł, ale po co w ogóle bale? Przecież w tamtych czasach opanowano obróbkę granitu...kule, kulki granitowe i trochę oleju jako smar i mamy wielkie łożysko do transportu po płaskim i pochyłym terenie. Jeden człowiek ciągnie na linie TIRa...może 10 ludzi starczy do 100 tonowego bloku? A jak wtaszczyć 10 ton na górę mając po drugiej stronie uwieszonych 100 x 100 kilowych robotników? Z łatwością. W ten sposób można wciągać na raz i 20 bloków z każdej strony.

Mam domek letniskowy na dużej skarpie.

Przez 20 lat pękł i zapadł mi się z jednej strony murek ogrodzeniowy.

Nic prostszego. Rok temu podkopałem podkopałem go i wyciągałem do góry kawałkami, od pęknięcia do pęknięcia.

Kawałki ważyły najwyżej po ok. pół tony.

Solidne podkłady, na to po dwa siłowniki hydrauliczne o sile 4 ton, odpowiednie liny (taśmy) i hajda do góry...

Jak ktoś tego nie spróbował to niech nie fantazjuje o ciągnięciu ot tak 40 tonowych głazów...

Jeśli to w ogóle możliwe w czasie jaki podano w przekazach to wielki szacun!

Z założeń czysto inżynierskich; ilości pni mocnych drzew, usypaniu połowy Sahary na pochyłe platformy, wycince i obróbce bloków skalnych, transporcie...

dodam: czym oni to ciągnęli. Jakie to liny, z czego, w jakiej ilości...

Zapewne niektórym z Was zerwał się hol, A to tylko kilka-kilkanaście (powiedzmy 10-20 silnych mężczyzn) koni mechanicznych ciągnących jedną tonę na znakomicie łożyskowanych kołach po równym...

ta rampa - to miałem na myśli poprostu płaskie coś co się nie wznosi ( w poziomie ) - od miejsca odbioru bloków do podnóża piramidy

ano widzisz - kule granitowe były by bardzo ok

Fajny pomysł, ale po co w ogóle bale? Przecież w tamtych czasach opanowano obróbkę granitu...kule, kulki granitowe i trochę oleju jako smar i mamy wielkie łożysko do transportu po płaskim i pochyłym terenie. Jeden człowiek ciągnie na linie TIRa...może 10 ludzi starczy do 100 tonowego bloku? A jak wtaszczyć 10 ton na górę mając po drugiej stronie uwieszonych 100 x 100 kilowych robotników? Z łatwością. W ten sposób można wciągać na raz i 20 bloków z każdej strony.

Można i uwiesić 10 tysięcy robotników. To jest możliwe, gdyż zebrać 10 tysięcy robotników w tamtym czasie nie było nie do wykonania. Z czego jednak wykonać odpowiednie liny? . Hmmmm... Nie mogę też sobie wyobrazić sunącego na "kulkach z łożyska" 30t monumentu po piaskach pustyni.

ta rampa - to miałem na myśli poprostu płaskie coś co się nie wznosi ( w poziomie ) - od miejsca odbioru bloków do podnóża piramidy

ano widzisz - kule granitowe były by bardzo ok

Panowie. Wasze "pomysły" przypomiają ten, w którym wyliczono, że liczba ludności na naszej planecie jest wystarczającą siłą, by za pomocą długiej liny przysunąć Księżyc. Bez jaj :)

wiadomo że liny nie mogły być tak dobre jak teraz - ale zakładam że bez problemy dali radę wypleść taką co utrzyma tonę

po to ta płaska i równa ( w poziomie równa ) rampa - po kij po piasku

niewiem - ja tego nie wymyśliłem z tymi kulami :D ale pomysł niegłupi

nieraz widziałem takie kule z granitu jako element rzeźby i raczej na nietrwałe one nie wyglądały - ale kamienierzem to ja nie jestem

Można i uwiesić 10 tysięcy robotników. To jest możliwe, gdyż zebrać 10 tysięcy robotników w tamtym czasie nie było nie do wykonania. Z czego jednak wykonać odpowiednie liny? . Hmmmm... Nie mogę też sobie wyobrazić sunącego na "kulkach z łożyska" 30t monumentu po piaskach pustyni.

A po skale? Wtedy obrabiano z łatwością granit...pod piachem jest lita skała albo kamienna droga...wtedy mogła być...proszę bardzo bloki sobie jechały równiejszą jak stół kamienną autostradą wyżłobioną w skale lub zbudowaną.

• Moderatorzy

tak naprawdę to brakuje jedynie głosu mówiącego : nie wiemy kiedy , jak i kto zbudował Wielką Piramidę

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Nie chodzi o statyczną wytrzymałość, lecz o dynamiczną i kruchość.

tak naprawdę to brakuje jedynie głosu mówiącego : nie wiemy kiedy , jak i kto zbudował Wielką Piramidę

Być może było to możliwe ale w dłuższym czasie.

Wiemy jak w przekazach rozmaici kronikarze naciągali fakty...

Dodam jeszcze jeden aspekt inżynierski a właściwie projektowy: architekci i kierowanie projektem.

Przecież poszczególne zespoły po 5000 ludzi ;) nie mogły sobie ot tak wciągać bloków i dowolnie układać...

Za przeproszeniem; kule jako łożyska to chybiony pomysł. Zbyt kruche, na byle nierówności trach i po sprawie...

Kule z granitu na równej powierzchni...ale masz racje, mogli użyć czegoś innego np. szyn z drewna smarowanych olejem...nawet lepiej, bo spróchniały i śladu po nich nie ma.

The use of ropes for hunting, pulling, fastening, attaching, carrying, lifting, and climbing dates back to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) times. It is likely that the earliest "ropes" were naturally occurring lengths of plant fibre, such as vines, followed soon by the first attempts at twisting and braiding these strands together to form the first proper ropes in the modern sense of the word. Impressions of cordage found on

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) provide evidence of string and rope-making technology in Europe dating back 28,000 years.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) fragments of "probably two-ply laid rope of about 7 mm diameter" were found in one of the caves at

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , dating to approximately 15,000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

The

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) were probably the first civilization to develop special tools to make rope. Egyptian rope dates back to 4000 to 3500 B.C. and was generally made of water reed fibres.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Other rope in antiquity was made from the fibres of

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , or animal hair. The use of such ropes pulled by thousands of workers allowed the

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to move the heavy stones required to build their monuments. Starting from approximately 2800 B.C., rope made of

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) fibres was in use in China. Rope and the craft of rope making spread throughout Asia, India, and Europe over the next several thousand years.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ależ wy macie problemy ludzie...

Jakie rampy, jakie liny, jakie tysiące ludzi?

Do transportu ciężkich kamulców na plac budowy i na górę piramidy wystarczy kilka desek i paru kolesi,

a całą robotę odwala fizyka (głupia dźwignia na przykład) i pomyślunek (gdzie i jak tą dźwignię zastosować)

Nikt niczego po piasku nie ciągnął, bo prędzej by się zesrał w galoty niż to z miejsca w ogóle ruszył.

No więc jak? A na przykład tak jak na rysunku poniżej.

Na każdym z czterech boków kloca dać po jednej takiej kołysce, żeby połączone utworzyły pełne koło,

a wtedy wystarczy już tylko odpowiednio długi patyk, żeby nawet dziecko mogło tym manewrować.

I po temacie, wielkie mi halo.

Podejrzewam, że równie skomplikowane byłoby ustawienie drewnianych rusztowań dookoła,

po których można by było te kamienie wtaczać czy wciągać (a może jedno i drugie) na górę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Moderatorzy

w dzisiejszym Egipcie intensywna praca fizyczna w ciągu dnia możliwa jest od listopada do marca.

sam transport bloków skalnych takiej wielkości (prymitywne łodzie, rozładunek łodzi, odległość od rzeki i brak potopionych w rzece bloków) jest niemożliwy na taką skalę.

a tak swoją drogą drogą to piramidy kamienne znajdują się jeszcze w azji i ameryce południowej ciekawe czy są informacje dotyczące szczegółów budowy tamtych piramid

No masz i dalej niemożliwe :)

Jak by było niemożliwe, to by nie stało, a przecież stoi, więc chyba jednak jest możliwe?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro wiadomo ile bloków zawiera w sobie Wielka piramida. I skoro z przekazów (Herodot) wiadomo ile trwała budowa...

Z przekazów wiadomo...

Z przekazów wiadomo, że Noe żył ok. 500 lat i w pojedynkę zbudował drewnianą wersję Titanica.

Specjalnie na tą okoliczność, żeby chociaż mniej więcej daty wydarzeń z przekazów się zgadzały

ukuto nawet teorię, że przed Potopem ludzie tyle właśnie żyli i szafa gra i już wszystko się zgadza :)

Jak by było niemożliwe, to by nie stało, a przecież stoi, więc chyba jednak jest możliwe?

Oczywiście, że stoją wiec możliwe. Niestety nie dla nas. Przypominam jeszcze raz, do budowy wewnętrznych sklepień odciążających, żadne kołyski drewniane przy masie monolitu 42tony/60ton i montazu do 0,2mm jest niemożliwym dla naszej cywilizacji. Nawet nie wiadomo jak je wyliczono i ustawiano.

Ps.

Pan dr Zakhi Hawas jako naukowiec i patriota bardzo pragnie za pomocą odkrytego miasta obsługujących Świątynie służb technicznych, udowodnić autorstwo starszych o tysiące lat obiektów kultu narodowi egipskiemu. Nie budzi to pejoratywnych skojarzeń. Wszak historia to nauka przekazów, przekazów zgodnych z wolą władców których one dotyczą.

W.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Stench bardzo Ci dziękuję za odszukanie tej strony drinks.gif

Tam znajdują się również inne ciekawe opracowania, co i o piramidach - http://uleszka.uprowadzenia.cba.pl/webacja/biblioteka.htm

Sukcesywnie będę sobie ściągał każde z nich, pochłaniał i kontemplował w zimowe wieczory

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.