Skocz do zawartości
IGNORED

Koledzy, kto pomoże w temacie standów.

mariuszdab

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem standy o szklanych podstawach dolnych. W jednym standzie pękło szkło, w związku z czym chciałbym dorobić podstawy z granitu. Jest jeden mały problem, że grubość podstawy musi mieć 15mm(tak obliczona jest długość szpilek). Dowiadywałem się w kilku punktach, w których grubość krojonego granitu jest minimum 30mm. Może ktoś z Was pomoże mi załatwić podstawy granitowe o grubości 15mm, wymiar podstawy 25x25cm, bok frontowy półokrągły, wzór do wglądu w każdej chwili? A może coś takiego da się dorobić z blachy stalowej?. Z góry dziękuję za odzew i pozdrawiam.

Stalowe można wyciąć laserem lub plazmą. Jak chcesz to mogę się zorientować mniej więcej ile by to kosztowało tylko nie wiem czy znajdę blachę 15mm.

Stalowe można wyciąć laserem lub plazmą. Jak chcesz to mogę się zorientować mniej więcej ile by to kosztowało tylko nie wiem czy znajdę blachę 15mm.

Dzięki, będę wdzięczny za zorientowanie się i ewentualna pomoc, jak coś uda się ustalić, to prośba o info, nie pozostanę obojętny na pomoc:)

Można kupić płytki marmurowe, granitowe o wymiarach 30x60 cm, grubości nie pamiętam, dawno takie kładłem,ale nie grubsze jak 20mm.Poszukaj w dobrych składach z płytkami, dobry glazurnik dotnie Ci odpowiedni wymiar na maszynce "na mokro" i nawierci otwory, front da sie oszlifować na ćwierć wałek papierem ściernym na szlifierce z regulowanymi obrotami, potem polerka i gotowe. Sam planuję takie zrobić.

haj-fajowo jest;)

A te szpilki? Teoretycznie możesz je wymienić na dłuższe.

Jeszcze raz złożę nie uszkodzony stand i napiszę, czy jest na styk czy ma jakąś rezerwę w zakresie długości a jeśli tak, to ile żeby załapać i dokręcić nakrętkę(wydaje mi się na ten czas, że było na styk czyli grubość dolnej podstawy 15mm).

Jeszcze raz złożę nie uszkodzony stand i napiszę, czy jest na styk czy ma jakąś rezerwę w zakresie długości a jeśli tak, to ile żeby załapać i dokręcić nakrętkę(wydaje mi się na ten czas, że było na styk czyli grubość dolnej podstawy 15mm).

Nowe szpilki, to kolejny wydatek i chyba brak sensu, nowe podstawy, nowe szpilki itd.

Ni wiem czy dobrze kojarzę. Możesz wkleić zdjecie?

Jeśli się dobrze orientuję to szpilki możesz zrobić z długiej śruby, obcinasz łeb i tyle.

Podstawy granitowe znowu to nie taka tania sprawa , zwłaszcza jeśli trzeba nawiercać otwory.

Ja za podstawki granitowe 42x22x4 cm zaplaciłem 100zl.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Jak wspomniałem jutro złożę sprawny stand i wkleję fotkę. Za dorobienie dolnej podstawki o grubości 1,5cm z otworami tylko na dwie rury, bez otworów na kolce szklarz chciał 250 zeta, wystraszył mnie bardzo skutecznie:)

Więc opcja z granitem nie jest taka zła.

Sam już nie wiem, ale nie uśmiecha mi się kupować jeszcze raz standów za kolejne minimum 4 - 5 stówek. Myślałem o Norstone Stylum2 lub VAP-76, może jakieś Atacamy, ale brak sensu gdyby udało się te naprawić, fajne rury, super górne podstawy, tylko te doły:(

Ja zamówiłem granitowe podkładki u Pana Wiesia.

Rozmiar większy niż Ty potrzebujesz i zaplaciłem stówkę.

Nie wiem czy granit by pasował do tych standów i nie wiem ile liczą sobie za otwory, ale 250pln za dorobienie kawałka szkła.. też bym zrezygnował.

W Pruszkowie przy cmentarzu (od strony kwiaciarni) jest kamieniarz, który (poza sezonem !!!) tanio dorobi podstawy na zadany wymiar - z marmuru, kamienia czy czego tam jeszcze się chce.

Ładne płytki nadające się do podstawek były też w Leroy Merlin po ok. 15 zł / szt.

Mariusz zadzwoń do mnie w niedzielę. Jestem w Polsce, mam zaprzyjaźnionego szklarza i myślę, że nie będzie problemu dorobić tej podstawy ze szkła i cena będzie korzystna.

Nie myśl - słuchaj.

Poszukaj w sklepach z płytkami, są różne rozmiary i grubości. daj glazurnikowi do docięcia jeśli potrzeba. Ja bym zainwestował kilka złotych na gwintowany pręt do zrobienia nowych szpilek i zastosował grubszy kamień. Te 15 mm i 25x25 cm to takie pitu-pitu, podstawa powinna być stabilna, byle kot ci to wywali.

kamieniarz, który (poza sezonem !!!) tanio dorobi podstawy na zadany wymiar

Co znaczy poza sezonem? ;) jest jakiś okres kiedy ludzie mniej nagrobków zamawiają ??

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Zauważyłem, że problemem jest również brak wyfrezowań pod nakrętki do szpilek, co też muszę skorygować. W załączeniu foty standu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17348-0-39608800-1381076385_thumb.jpg

post-17348-0-02160700-1381076439_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co znaczy poza sezonem? ;) jest jakiś okres kiedy ludzie mniej nagrobków zamawiają ??

Po 1. listopada, Przez ok miesiąc do 6 tygodni jest flauta. Słyszałem kiedyś rozmowę dwóch kamieniarzy na cmentarzu.

Nie myśl - słuchaj.

Mariusz z tego co wic=dzę to nie masz szpilet tylko zwykłe śruby z płaskim łbem zapewne m6. W każdym metalowym dostaniesz dłuższe za grosze.

Szkło dorobić zapewne wyjdzie drożej niż granit u kamieniarza plus otwory.

To też kwestia gustu czy granit będzie odpowiadał Tobie optycznie ale kolorów maja pod dostatkiem.

Przejdź się do kamieniarza i spytaj.

Mariusz z tego co wic=dzę to nie masz szpilet tylko zwykłe śruby z płaskim łbem zapewne m6. W każdym metalowym dostaniesz dłuższe za grosze.

Szkło dorobić zapewne wyjdzie drożej niż granit u kamieniarza plus otwory.

To też kwestia gustu czy granit będzie odpowiadał Tobie optycznie ale kolorów maja pod dostatkiem.

Przejdź się do kamieniarza i spytaj.

To nie są śruby, to są nakrętki, długość gwintu wewnętrznego około 10mm, płaski okrągły łeb pod klucz ampulowy, nagwintowane z obydwu stron szpilki przechodzą przez całą długość rur i ściągane są wspomnianymi nakrętkami. Widzę, ze długość szpilek oraz gwintów nie pozwala na manewrowanie grubością podstaw. Jedyna możliwość, to dół zrobić na 20mm z granitu(a to jest już możliwe) i podfrezować od spodu otwory na nakrętki i powinno wyjść na wymiar taki jaki był wyjściowo z 15mm szkłem.

Możesz zrobić grubszą podstawę i wyfrezować otwór na łeb.

tak czy inaczej szpilki możesz sam dorobic. W sklepie metalowym bez problemu dostaniesz drut gwintowany przypuszczam m6 albo m5.

POinformuj nas jak z cenami takiej podstawki.

A jeśli się nie mylę to w samej rurze możesz wwykręcić szpilkę i zastosować śrubę z płaskim łbem o odpowiedniej długości.

W każdym metalowym sklepie dostaniesz pręty gwintowane na całej długości w metrowych odcinkach, od M4 do M16. Kosztują niewiele. Zastanów się nad powiększeniem tej podstawy, przy tych wymiarach jest to małostabilne. Zresztą koncepcja dwóch pustych rur skręconych picim prętem jest w istocie swojej niestabilna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cenowo do przełknięcia.

Pozdrawiam ))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Witam.

Kiedyś kontaktowałem się z Panem, który wykonuje te podstawy z pierwszego linku. Cena za komplet podstaw do Infinity Kappa kosztuje u niego 250 zł. Do tego jeszcze koszt grawerki loga (co mi osobiście się nie podoba ). Więc koszt podany w aukcji jest nieco daleki od prawdy.

Niemniej jeżeli wykonuje je tak jak na zdjęciach, to chyba warto.

Odnośnie tych szklanych podstaw... Wolałbym dołożyć trochę kary i zmienić je na solidne granitowe. Szkło to szkło, co z tego ze jest grube. Raz już pękło. Szkoda aby się to przytrafiło kolejny raz, już nie wspominając, że będzie wtedy stała na nim kolumna za parę stówek.

Z tego co się orientuję to te bloki granitowe są cięte od ok.20-25 mm wzwyż. Więc 15 mm będzie ciężko dostać, może znajdziesz. Nie twierdzę, że to niemożliwe. Ja zamówiłem ostatnio podstawę pod gramofon i najcieńszy czarny granit jaki mieli to 25 mm. Więc może warto dorobić dłuższe szpilki i kamienne podkłady. Będzie bezpieczniej.

Pozdrawiam.

Dogadałem się z osobą, która wykonuje takie podstawy pod konkretne zamówienie od 20mm. Szpilki zostaną te same tylko tyle, że spód podstawy zostanie podfrezowany pod łeb nakrętki i będzie ok. Poza tym wg zamieszczonego zdjęcia podfrezuję górną podstawę pod łeb nakrętki(obecnie brak podfrezowania) i temat będzie rozwiązany. Kolce zamówię chyba przyklejane na taśmę. Na górny blat przykleję okrągłe czarne pianki.

Jakiej długości są te kolce, które masz w tym momencie ?

Kolce można przykleić, tylko za wysokie to troszkę ryzykowne. Ja zamawiając podstawę do gramofonu, kupiłem fajne kolce. Niskie i szerokie, malowane na czarno. Tutaj masz link :

Ukryta Zawartość

[ LOMIC kolce pod kolumny i audio ]

a tutajh masz podkładki :

Ukryta Zawartość

[ LOMIC podkładki pod kolce ]

Wyglądają fajnie. Ja zamawiałem bez podkładek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na tą chwilę precyzują się szczegóły techniczne, jutro zabiorę się za liczenie kosztów, gość od granitów nie poinformował mnie jeszcze co do kwoty(2xpodstawa+2x2otwory z podfrezowaniami). No i oczywiście koszt kolców(b.ładne talerzyki pod kolce już posiadam). Podfrezowanie w górnych podstawach załatwię bezpłatnie. Nie omieszkam dać znać jak wyliczę koszty, ale co by nie było najważniejsze, że jest fajna zabawa i coś się dzieje:)

Tak z ciekawości, ile może ważyć taki plaster granitu o wymiarach 250x250x20?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.