Skocz do zawartości
IGNORED

Znawca routerów poszukiwany? Jaki router wybrać? :)

pdi90

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie. Napisałem na pewnym forum komputerowym, jednak nie uzyskałem żadnej konkretnej odpowiedzi. Chciałbym zaczerpnąć wiedzy osób które się na tym sprzęcie trochę znają (a śledząc pewne tematy wnioskuję, że jest na naszym forum kilka osób znających się na sprawie).

Do rzeczy: w związku z tym, że mam zamiar podpisać umowę z UPC potrzebuję zakupić router w najlepszej relacji ceny do jakości, który to router powinien mieć możliwość pracowania zarówno ze stałym łączem, jak i z modemem gsm aero2/ lub play (konkretnie za 9 msc, kiedy skończy się umowa z UPC).

Jako student mieszkam obecnie w ścisłym centrum naszej stolicy (w bloku z wielkiej płyty, gdzie wynajduje mi mnóstwo sieci wifi - piszę, bo chyba ma to jakieś znaczenie na pracę tego urządzenia). Mieszkanie jest malutkie bo około 30m2.

Fajnie gdyby można było dodatkowo utworzyć konto "gościa" dla osób mieszkających w okolicy, a które to osoby nie mają stałego dostępu do Internetu. Oczywiście ograniczając prędkość np. do 512kb i zabezpieczając, by nie ściągały one jakichś niedozwolonych treści korzystając z tego Internetu. Nie jest to warunek niezbędny a jedynie taki luźny pomysł, jako że w wynajmowanym poprzednio mieszkaniu nie miałem możliwości zainstalowania stałego łącza i męczyłem się z Internetem mobilnym.

Cena jaką mogę przeznaczyć to około 150zł (+/-50zł)

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Taki :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za ranking. Zapomniałem o istnieniu rankingów chip'a :) Nie mniej jestem ciemny jak tabaka w rogu w tym temacie. Ktoś z kolegów może stał przed podobnym dylematem?

Ukryta Zawartość

A czy da się w jakiś sposób podpiąć do niego jakiś modem gsm aby udostępniać internet po wifi?

W chwili obecnej patrzyłem na taką masówkę:

Ukryta Zawartość

Totalny low-end, ale może spełniłby moje oczekiwania? Nie mam obecnie żadnego modemu, a aero nadaję z telefonu samsung galaxy, więc jeśli tylko można będzie jakoś podłączyć jakikolwiek modem gsm ze wspomnianym D-Link DIR-645, to bez wahania się na niego zdecyduję bo to raczej bestbuy w relacji cena/jakość.

Ukryta Zawartość

Podepnę się pod temat .

Jaki modem z ruterem do neostrady , komputer stacjonarny po kablu , reszta połączeń bezprzewodowa np. do odtwarzacza BR i TV , pełna instrukcja i konfiguracja w języku polskim ( na język polski kładę duży nacisk ) ?

• Moderatorzy

ja mam TP-Linka model z 2 antenkami, chodzi non-stop od 3 lat, neta łapię w całym domu: parter/piętro i na tarasie

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Livebox ... :-)

, ale który ten wcześniejszy czy te wcześniejsze to były słabe , a ten najnowszy to nie można kupić tylko dostać po podpisaniu umowy ( mam czas na nieokreślony i było trzy miesiące temu ) ?

ja mam TP-Linka model z 2 antenkami, chodzi non-stop od 3 lat, neta łapię w całym domu: parter/piętro i na tarasie

Po trzech padniętych TP Linkach teraz używam Asusa DSL-N12U, chodzi jak burza i ma 3 lata gwarancji.

To odpowiedź dla mnie , jest pełna konfiguracja w polskim języku ?

To odpowiedź dla mnie , jest pełna konfiguracja w polskim języku ?

Tak, napisaliśmy posta równocześnie. Panel admina jest w całości po polsku. Przykładowe ekran

zu7e5e6u.jpg

OK . Dzięki . Poczekam jeszcze może ktoś napisze , raczej go kupię .

Rozumiem , że jest regulowana przepustowość ( np. dla TV BR bezprzewodowo dam mniej )

.Dobrze rozumiem ?

Jeszce jedno , w opiniach przeczytałem ( chyba o tym modelu ) , że przy zaniku prądu trzeba go resetować .

To jest problem w użytkowaniu ?

OK . Dzięki . Poczekam jeszcze może ktoś napisze , raczej go kupię .

Rozumiem , że jest regulowana przepustowość ( np. dla TV BR bezprzewodowo dam mniej )

.Dobrze rozumiem ?

Jeszce jedno , w opiniach przeczytałem ( chyba o tym modelu ) , że przy zaniku prądu trzeba go resetować .

To jest problem w użytkowaniu ?

QoS się nie bawiłem, u mnie wszystkie urządzenia mają ten sam priorytet.

Odnośnie resetu to nic takiego nie zauważyłem. Kilka razy, w ciagu dnia, był zanik prądu (widziałem po zagarku w kuchence ;)) ale router zawsze sam wstawał i normalnie działał.

Router do UPC? O ile wiem, UPC zmienilo polityke i nie ma mozliwosci zmiany pracy sprzetu UPC w tryb "modem". Dostajesz od UPC router i koniec... Jedyne co mozesz zrobic to wymus by dali Ci Cisco, bo te ich technicolory i tomphsony to tragedia....

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Grzegorzu, a kto powiedzial ze sa wysokich lotow... Sa najlepsze z tego co daja..... ot taki porzadny linksys....

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Konfiguracja routera to nie jest robota dla każdego (z Sztucznych Fiołków):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Router do UPC? O ile wiem, UPC zmienilo polityke i nie ma mozliwosci zmiany pracy sprzetu UPC w tryb "modem". Dostajesz od UPC router i koniec... Jedyne co mozesz zrobic to wymus by dali Ci Cisco, bo te ich technicolory i tomphsony to tragedia....

Dowiedziałem się, że można podłączyć router pod ich modem. Do wyboru są modemy: Thomson twg 870 lub technicolor 7200. Router musi mieć wejscie RJ45.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

w związku z tym, że mam zamiar podpisać umowę z UPC potrzebuję zakupić router w najlepszej relacji ceny do jakości...Jako student mieszkam obecnie w ścisłym centrum naszej stolicy (w bloku z wielkiej płyty....

Czyli sytuacja podobna, a nawet identyczna jak u mnie.

Syn niedawno podpisał kolejną umowę z UPC i dostał w bezpłatny lizing dwie czarne skrzynki, które są własnością firmy.

Nie wiem co to za skrzynki bo ja afroamerykanin jestem i nie oglądam tv, ale net pracuje i po wi-fi i po kablu, a obraz w plazmie jak żyleta.

A jeszcze cztery miesiące temu musiałem używać zakupionego za własną kasę routera.

Przejrzyj dokładnie ofertę UPC, zadzwoń do nich, bo bardzo możliwe że nie będziesz musiał żadnego routera kupować.

Dowiedziałem się, że można podłączyć router pod ich modem. Do wyboru są modemy: Thomson twg 870 lub technicolor 7200. Router musi mieć wejscie RJ45.

Podlaczyc zawsze mozna :D pytanie jest takie czy da sie przestawic ich router w tryb modem. Z moich informacji wynika ze sie nie da.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Podlaczyc zawsze mozna :D pytanie jest takie czy da sie przestawic ich router w tryb modem. Z moich informacji wynika ze sie nie da.

A po co tak kombinować, jak koń ....

Miałem wcześniej tylko modem Motorol'i i podłączyłem go pod router TP-Link WR-941ND i żadnych problemów z łączem po kablu i wi-fi nie było, a i transfer na wysokim poziomie.

Ale przy możliwości odbioru tv w HD dają już własne urządzenia - modem i router.

Router mi się został, mogę sprzedać jak ktoś potrzebuje.

Jak ma być QoS ( dzielenie pasma) to Mikrotik jest świetny.

Nie jest tani, ale wiele potrafi. Ma znakomity software zarządzający.

Pochodzi z Litwy (albo Łotwy).

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Nie jest tani

nie jest tani? to jest tanie jak barszcz....

Jak ma być QoS ( dzielenie pasma) to Mikrotik jest świetny.

Nie jest tani, ale wiele potrafi. Ma znakomity software zarządzający.

Pochodzi z Litwy (albo Łotwy).

Rzeczywiście Mikrotiki są dobre.

nie jest tani? to jest tanie jak barszcz....

Zależy w porównaniu z czym.

Jestem Europejczykiem.

W listopadzie odbędzie się w Warszawie Router Show. Wielbiciele routerów będą mogli obejrzeć i porównać ze sobą najnowsze modele routerów, w tym routery klasy high end. Zapraszamy ...

• 2 tygodnie później...

Zamówiłem tego Asusa , a sklep nie mógł zrealizować zamówienia i oddał pieniądze ( delkom.pl ) .

Ten model rutera nie ma chyba dzielenia pasma , ale w zasadzie nie potrzebne mi to , bo bezprzewodowo będzie tylko TV i BR , po kablu stacjonarny komputer , ( neostrada po linii telefonicznej ) , co sądzicie o tym ?

TP-Link TD-W8960N

W trakcie instalacji może coś pójść nie tak , tak jak jest na filmiku ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.