Skocz do zawartości
IGNORED

Kable i transmisja w kablach USB - wplyw na dzwiek

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tak uwazam, KABLE SA WAZNIEJSZE NIZ ELEKTRONIKA 51% to kable 49% elektronika

O.K. masz prawo do swoich twierdzeń.

Ja tak nie uważam.

Kable są na pewno jakąś tam częścią całości systemu i wszystkie elementy toru są ważne ale jak miał bym wybierać to uważam ,że najważniejsze są kolumny.

ale jak miał bym wybierać to uważam ,że najważniejsze są kolumny.

A ja uwazam ze najwazniejsze jest samo zrodlo, zreszta podlacz do kolumn kabel od zelazka elektrycznego i posluchaj, ciekawe czy dasz rade wytrzymac 1 minute tego 'piekniego' dzwieku. A wez jakikolwiek tani glosnik i podepnij je na swoich kabelkach, wnioski beda oczywiste przeciez. ;) Bo Ty nie wiesz zreszta jak gra kabel od zelazka ja widzisz Jarku posiadam ta cenna wiedze :D Ale radze sprawdz zrob taka probe zobaczysz co jest wazniejsze w systemie. ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

wnioski beda oczywiste przeciez. ;)

No właśnie ;)

Wniosek jest jeden każdy element toru audio jest ważny ale dla mnie najważniejsze są kolumny i elektronika (żródło i wzmacniacz).

Kable też powinny spełniać jakieś tam standardy względem pozostałych elementów ale na upartego to nawet ten kabel od żelazka czy betoniarki jest od biedy do przyjęcia.

ale na upartego to nawet ten kabel od żelazka czy betoniarki jest od biedy do przyjęcia.

I mowi to posiadacz bardzo drogiego okablowania hehehe :D Ja juz Ci ten kabel od betoniarki fundne tylko go podlacz do systemu ;) A wtyczki jakie maja byc Furutech czy moze moga byc oryginalne 3 fazowe? ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

I mowi to posiadacz bardzo drogiego okablowania hehehe :D Ja juz Ci ten kabel od betoniarki fundne tylko go podlacz do systemu ;) A wtyczki jakie maja byc Furutech czy moze moga byc oryginalne 3 fazowe? ;)

Nie wiem czy jak zmienisz wtyczki oryginalne na Furutecha to nie nastąpi degradacja dżwięku ;)

Ale my tu gadu,gadu a AS coraz bliżej.

Ja osobiście nie będę na tej imprezie ale z tego co wiem ty będziesz wystawiał tam swoje produkty.

Jestem ciekawy opinii słuchaczy o tym jak wypadną one w tym roku.

Jesteś zawzięty i masz jakiś tam cel w życiu i to mi się podoba.

Trzymam kciuki i powodzenia.

pozdrawiam

Ale my tu gadu,gadu a AS coraz bliżej.

Ja osobiście nie będę na tej imprezie ale z tego co wiem ty będziesz wystawiał tam swoje produkty.

Nie, nie bede sie wystawial, zle informacje. Ale bede na AS glownie w pokoju DIY, zastanawiam sie czy nie przyjechac w jakiejs zbroi lub tez chelmie, :D ale zazwyczaj na Audio Showach jest duzo milsza atmosfera niz na forum wiec chyba nie ma sie czego bac. ;)

Dzieki za zyczenia. :)

@Stasiop. Mógłbyś mi opisać na czym konkretnie polegają różnice (najlepiej w punktach) między drogimi kablami USB, a tanimi? Co konkretnie się zmienia w dźwięku? Nie trolujesz nas?

@Stasiop. Mógłbyś mi opisać na czym konkretnie polegają różnice (najlepiej w punktach) między drogimi kablami USB, a tanimi? Co konkretnie się zmienia w dźwięku?

Wszystko ulega poprawie, doslownie wszystko

1. Wzrasta gwaltownie gladkosc dzwieku, zmniejszaja sie cyfrowe artefakty

2. Ulega ogromnej poprawie dynamika nagran, bas jest gleboki mocny i brzmiacy zawsze ma melodie

3, Wszelkie instrumenty perkusyjne blaszane sa ostre jasne i brzmiace

4. Rosnie rozdzielczosc i rozseparowanie instrumentow

5. Rosnie wykladniczo wraz z lepszym kablem przyjemnosc sluchania.

I nie mowie to na podstawie juz tylko sluchania ale i teorii przesylania sygnalow cyfrowych.

Człowiek uczy sie całe życie. Jeszcze nie dawno nie wiedziałeś na jakich zasadach następują odbicia w linii długiej a teraz piszesz o opasłych tomach wiedzy.

Ale masz rację, do pewnego stopnia te kable mają prawo grać. I nie tylko z przyczyn "cyfrowych".

System gra dobrze, albo nie....

Hipoteza Stasia jak rozumiem jest taka, że "tanie" kable sieją zakłócenia, są "wolne" i nie tłumią należycie.

Ja przetestowałem kilka kabli moim skromnym zdaniem drogich.... i nie zaobserwowałem różnicy w dźwięku. Ale już np "marslo" był w stanie zrobić ranking kilku kabli, które testował.

Nie robiłem pomiarów bo nie słyszałem różnicy. Wyobrażam sobie, że na pomiarach można zauważyć jakieś różnice ale nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić, że te różnice można usłyszeć.

Być może tak jak napisał autor wątku mój sprzęt jest gówniany i dlatego brak różnicy pomiędzy kablami.

Jakbyś przeczytał ten wątek, to zamiast pisać co myślisz, że wiesz, wiedziałbyś dlaczego Np. kopiowanie będzie niewrażliwe na kabel USB, a np. audio lub ine transmisje izochroniczne już niekoniecznie.

Jest takie powiedzenie: Mądry wie co mówi, głupi mówi co wie... Tu na forum jest z tym różnie... To tak poza kablami.

Jak przekopiuje pare razy film tanim kablem usb to nic sie nie zmienia ani w obrazie ani w dzwieku

A tu pisza o zmianie fabuly

W moim systemie, który uważam za Hiendowy, przy oglądaniu filmów na jednym z przewodów USB które mam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

litery napisów mają takie mgiełkę dokoła a na takim zwykłym kablu tego niemam.

Ten kabel z linka sprzedam za pół ceny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Człowiek uczy sie całe życie. Jeszcze nie dawno nie wiedziałeś na jakich zasadach następują odbicia w linii długiej a teraz piszesz o opasłych tomach wiedzy.

Nie ze nie wiedzialem, popelnilem blad co do wplywu rezystancji na transmisje, miales racje przyznalem sie do bledu i sprostowalem. Ale czy kolega potrafi sie przyznac do bledow...no, nie sadze..;)

Jak przekopiuje pare razy film tanim kablem usb to nic sie nie zmienia ani w obrazie ani w dzwieku

A tu pisza o zmianie fabuly

We flacu czy tez WAV-e tez zmian nie bedzie. Nie o to tu chodzi i nie do takiej dyskusji zostal stworzony ten watek.

Gwałcić logikę, naukę i zdrowy rozsądek można do czasu.

A moze to Tobie sie wydaje ze cos na ten temat wiesz...;) Nie pomyslalaes w ten sposob, przemysl to ;)

To na jakich plikach bedzie ta roznica?

To nie jest sprawa plikow ale transmisji. Koniec w tym temacie!

Hipoteza Stasia jak rozumiem jest taka, że "tanie" kable sieją zakłócenia, są "wolne" i nie tłumią należycie.

Nie to Twoja hipoteza zaczerpnieta chyba z sufitu :)

Sorry Stasiu,ale nie mogę przejść nad tym do porządku dziennego.

Ludzie jeszcze gotowi pomyśleć,że to prawda :).

Oj w takim razie jeszcze wiele przed Toba wiele!

Ale czy kolega potrafi sie przyznac do bledow...no, nie sadze

Nie mam z tym problemów od dawna. Nawet cieszy mnie to, że coś nowego się nauczyłem lub zostałem wyprowadzony z błędu. Najczęściej ma to miejsce, gdy zabiera głos ktoś dla kogo dany temat to chleb powszedni i od razu widać, że wie co pisze. Teoretycznie i praktycznie. Np ostatnio dopiero dowiedziałem się, że kolor ANODY radiatora nie ma wpływu na jego zdolność emisyjna... Lub jest pomijalnie mały...

Pytanie do Marsla, Mariusz ile procentowo przyrostu jakosci dzwieku daje bardzo dobry kabel USB np w porownaniu z w20 Aurenderem ? Masz dobre porownanie wiec Cie pytam :).

W takim razie poprosze o Eye diagram pospolitego kabla USB i JCat . Pewnie już wszystko pomierzyłeś i posiadasz takowe diagramy skoro się na nie powołujesz.

Dodatkowo wykonaj stosowne pomiary na wyjściu asynchronicznego konwertera USB/SPDiF/I2S i skoreluj uzyskane wyniki.

ps. nie wklejaj przypadkowych diagramów z sieci :)

Tak uwazam, KABLE SA WAZNIEJSZE NIZ ELEKTRONIKA 51% to kable 49% elektronika. I nie wynika to tylko z samych osluchow ale i z moich pomiarow.

Wyżej już ktoś prosił o te pomiary, ale odpowiedzi nie uzyskał.

Jak kopiujesz mp3 na pendrive to tak. Przy odtwarzaniu muzyki już nie zawsze. A właściwie bardzo rzadko.

Bylem przekonany ze usb sluzy do transmisji plikow, danych w tym audio

Pytanie do Marsla, Mariusz ile procentowo przyrostu jakosci dzwieku daje bardzo dobry kabel USB np w porownaniu z w20 Aurenderem ? Masz dobre porownanie wiec Cie pytam :).

Na W20 testowałem 3 kable, 2 z sukcesem.

Kilka dni gral wygrzany AQ Diamond.

Potem przelaczylem na Entreq Konstantin z dodatkami i tak zostało.

Nie wpinałem no name dla porównania.

Moim zdaniem - w moim zestawie i na mojej muzie - zestaw Entreqa daje 10-20 % więcej frajdy ze słuchania, niż AQ Diamond.

O ile AQ Diamond jest lepszy od no name ?

Nie chce strzelac, Szymon kiedyś robil porównania kabli usb z tego co pamietem, warto go zapytać. Ja bym dal tak 20-25 % przyrostu przyjemnosci ze slauchania miedzy no name a najlepszym z moich kabli usb.

Ale sa lepsze od Entreq Konstantin , wiec rezerwa na poprawe dzwieku jest.

Konto w trakcie usuwania

A cena Entreq i cena Aurendera to...? przyrost jakosci 20-25% to chyba kabel to w tym wszystkim taniocha...:) ?

I stosunek przyrostu jakosci do ceny jest chyba wyjatkowo wysoki?

Tak , relacja cena/satysfakcja jest lepsza dla kabla usb , niż dla drogiego serwera.

Choc to trudno wycenic, bo W20 przenosi potencjal sprzętu na nowy poziom, bez niego lepszy kabel w starym sprzęcie nie dal by rady.

Niestety, jak mawia SA, gra caly system, nie da się tego oddzielić.

Konto w trakcie usuwania

Cena mnie mrozi, ale zapewne dojdzie do tego. Pogadam sobie z Bartkiem na AS 2013 i pewno po tym wezme topowego Entreqa na odsłuch.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.