Skocz do zawartości
IGNORED

Rewelacja czy rewolucja - czyli Sure klasa D

Rekomendowane odpowiedzi

Od rana gra i sie nie zepsuł :)

Podłaczony przez potencjometr do DAC-a na PCM1794 by Waldi_06 + Spencer z pominięciem wszystkich kondensatorów sprzęgających. W porównaniu do mojego Nakamichi IA-3 Sure lepiej kontroluje bas, reszta pasma nieco inna ale jak dla mnie bardzo dobra. Potwierdzam co wcześniej pisał Bogdan, w tej cenie to mistrzostwo świata.

Wymieniłeś, zmostkowałeś, zostawiłeś elektrolity na schemacie CP1 o pojemności 22uF na wejściu wzmaka po rezystorach R1 100k do masy?

Kondensator CP1 wylutowany, sygnał podłączony do rezystora R2. Potencjometr 47k na wejściu.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Kondensator CP1 wylutowany, sygnał podłączony do rezystora R2. Potencjometr 47k na wejściu.

wszystko jasne,

Dzięki.

Jeszcze drobiazg.

Jakie kolumny podłączyłeś, na czym odsłuchujesz?

Kolumny Magnat Vector 55 po modyfikacjach a'la McGayver, czyli nowe tweetery Vify i przebudowana zwrotnica.

Kolumny Magnat Vector 55 po modyfikacjach a'la McGayver, czyli nowe tweetery Vify i przebudowana zwrotnica.

D25AG-05-06?

D25AG-05-06?

Nie.

Dałem finalnie D2606 od ScanSpeak kiedyś produkowany jako Vifa PL27TG05-06 i ostatnio nachodzi mnie ochota na ich wymianę :)

Jakie mogą być potencjalne negatywne skutki wylutowania tych kondensatorów?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Ma ktoś może schemat to tego Sure. Kupiłem wersję 125W a w domu zasilacz mam jedynie +- 35V. Będę musiał zmienić rezystory na płytce żeby w ogóle ruszył.

Wygląda, że to jest to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakie mogą być potencjalne negatywne skutki wylutowania tych kondensatorów?

Składowa stała na wyjściu, jak w każdym innym wzmacniaczu. Ja je pominąłem, bo w Spencerze mam wyregulowany offset na poziomie 0,2mV, więc bez zagrożeń. Jak masz źródło sygnału z zerowym offsetem to śmiało wywalaj, tym bardziej że większość źródeł ma na swoich wyjściach kondensator sprzęgający.

Składowa stała na wyjściu

Tak po przeanalizowaniu, to nie do końca będzie składowa stała, nie tylko. Ale dla uproszczenia można tak przyjąć.

Ukryta Zawartość

Wygląda, że to jest to:

Ukryta Zawartość

Dzięki

Wygląda na to że to to. Kto pyta nie błądzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez KrzysiekA

@frobek

Czy na PCB, tak jak w instrukcji, jest przełącznik S300 aby wybrać pracę w stereo lub w mostku?

Edytowane przez Henryk Kwinto

Na zdjęciach z Ebaya nie ma żadnych przełączników. Ani S1 ani S300.

Czy ktoś już analizował notę aplikacyjną?

Czy do obniżonego napięcia zasilania wystarczy zmienić zenera Z101 z 39V na 30V czy też muszę jeszcze uwzględnić inne zmiany?

Od razu zaznaczam że zmiana jest tymczasowa. Jeżeli wzmacniacz mi się spodoba to kupuję do niego przetwornicę 50V

Edytowane przez KrzysiekA

Czy do obniżonego napięcia zasilania wystarczy zmienić zenera Z101 z 39V na 30V czy też muszę jeszcze uwzględnić inne zmiany?

Wygląda na to, że wystarczy i pewnie nie muszę pisać bo masz tego wełną świadomość, że wzmocnienie i resztę parametrów nie zmieniasz, czyli wzmak nie będzie miał takiej mocy i głośnością w wyższych zakresach trzeba obchodzić się ostrożnie.

Mnie natomiast interesuje praca w mostku i bardzo mnie ciekawi czy na PCB Sure jest układ Bridge Preamp z TLC081IDR na pokładzie.

Pytaj się tych co już mają. Ten TLC081IDR siedzi pod spodem. W sieci nigdzie nie ma zdjęć od spodu. Myślę że jak nie dali przełącznika to i nie dali preampa.

Pytaj się tych co już mają. Ten TLC081IDR siedzi pod spodem. W sieci nigdzie nie ma zdjęć od spodu. Myślę że jak nie dali przełącznika to i nie dali preampa.

Też szukałem zdjęcia od spodu i nie znalazłem.

Pewnie masz rację z preampem, że go nie dali ale wyjaśni się w 100% gdy ktoś kto ma układ to sprawdzi.

Przełącznika i TLC081IDR w wersji 125W nie ma, ale są pady i można się pobawić z lutowaniem. PCB jest jak widać uniwersalne. Wyglada mi to wszystko na kopię układu IR, z tym że obsadzenie już jest autorskie Sure.

Przełącznika i TLC081IDR w wersji 125W nie ma, ale są pady i można się pobawić z lutowaniem.

To dobra wiadomość. Jak się zdecyduję, oczywiście gdy wpierw posłucham wersji stereo, to może pokuszę się o monobloki, czyli dwa układziki pracujące w mostku.

Podobnie jak KrzysiekA mam sporo transformatorów i pozostałych elementów aby zbudować zasilacze o napięciu 30-35V. Pozostaje jeszcze wybór miedzy zasilaczem standardowym, a impulsowym, wiec na razie rozważam jedynie różne możliwości.

Z impulsowym namierzyłem wczoraj jeden kłopot, być może dlatego że w obwodzie stabilizacji mam jedynie po ok. 2500uF pojemności z czego 470uF jest na płycie Sure. Mianowicie przy głośnym słuchaniu Private Investigation pod koniec utworu kiedy dość mocno walą w bębny przetwornica się wyłączyła, prawdopodobnie przez za duży chwilowy pik prądu. Zasilacz na transformatorze na pewno nie będzie miał takich kłopotów. Przetwornicę mam 700W +/-55V, na wyjściu do stabilizacji zalutowane ma po 3x680uF Rubycon ZL.

Dzisiaj nie udało mi się do tego efektu doprowadzić.

Jutro zamawiam trochę kondensatorów do zasilania i generalnie wymieniam wszystkie elektrolity na jakieś lepsze. Zastanawiam się czy wszystkich 22uF/25V nie zastąpić ceramicznymi, jakoś bardziej mi pasują do pracy w układach impulsowych.

Edytowane przez frobek

z czego 470uF jest na płycie Sure.

Jakiej pojemności są cztery główne elektrolity na oryginalnych płytkach Sure?

Wyłączyło ci 700 watową przetwornicę? Chyba nie jest to normalne. Spróbuj więcej pojemności na wyjściu przetwornicy. Przy czym jak jest to wina przetwornicy to będzie ci się tak działo przy włączaniu bo na początku przy przeładowaniu tych pojemności wali dużym prądem. Ale przetwornica powinna mieć ogranicznik prądu.

Jakiej pojemności są cztery główne elektrolity na oryginalnych płytkach Sure?

w sumie 4 sztuki 470uF firmy LH NOVA po jednym na każda linie zasilania dla każdego kanału z osobna.

Ale przetwornica powinna mieć ogranicznik prądu.

Na pewno ma ograniczenie przeciążeniowe. 700W w tym przypadku to ok. 7A, niby dużo ale moim zdaniem w piku osiągalne.

Edytowane przez frobek

Przetwornica ma Soft start przy wlaczaniu pojemnosci rzedu iles tam dziesiat tysiecy to nie problem... Jesli przetwornica CI sie wylaczyla daje reke uciac ze jakas pier**la CI sie poluzowala np wtyczka przy przetwornicy nie byla wsunieta do konca ; efekt wylaczenia i ponownego wlaczenia murowany... Ogranicznik Pradu jest w przetwornicy w 3 czesciach skalibrowawny tak aby nawet peak ( jak podałem w instrukcji) wyniosl 850 wat .... Dla pewnosci mozesz zrobic Test przetwornicy ...w instrukcji dodalem ze przetwornica powinna wspólpracowac z bankiem Kondensatorów..

Edytowane przez ThomasWawa

Jesli przetwornica CI sie wylaczyla daje reke uciac ze jakas pier**la

Wszystko na to wskazuje, bo dzisiaj działa bez problemów. Kondensatory tez by się przydały, ale jak na zasilanie z symbolicznymi pojemnościami to działa wszystko rewelacyjnie.

chcę wykorzystać jeden moduł 2*250W jako jeden kanał w układzie symetrycznym i tu pojawia się pytanie: Jak podłączyć głośniki pod taki układ ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chcę wykorzystać jeden moduł 2*250W jako jeden kanał w układzie symetrycznym

Znaczy się w mostku? Nie wiem jak moduł 2x250, ale mój 2x125 nie ma elementów do pracy w mostku, trzeba by je samemu wlutować. Na szczęście PCB jest uniwersalne.

Znaczy się w mostku? Nie wiem jak moduł 2x250, ale mój 2x125 nie ma elementów do pracy w mostku, trzeba by je samemu wlutować. Na szczęście PCB jest uniwersalne.

mae pytał o pracę w układzie symetrycznym, a nie w mostki i te elementy nie są potrzebne.

chcę wykorzystać jeden moduł 2*250W jako jeden kanał w układzie symetrycznym i tu pojawia się pytanie: Jak podłączyć głośniki pod taki układ ?

Tak samo jak w normalnym standardowym wzmacniaczu. Dla przykładu gdy podajesz na wejście 1A sygnał normalny , a na wejście 1B w przeciw fazie, to plus kolumny podłączasz pod + terminala 1A a minus (tzw. masę) pod plus terminala 1B.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .czy tak ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mae

Tak.

Jednak muszę dodać, że osobiście wzmacniacza w klasie D nie podłączałem do źródła symetrycznego.

Poprzerabiałem trochę Sura. Dostał nowe kondensatory elektrolityczne rozpoznawalnych firm, co zasadniczo nie wpłynęło moim zdaniem na nic, ale zaspokoiło moje voodoo i jestem pewien że się zaraz nie zepsują :). Dołożyłem też na zasilanie po 10 000uF.

Za to wymiana kondensatorów w filtrze wyjściowym na Wima MKP o tych samych pojemnościach spowodowała zmiany dramatyczne. Nie wiem jeszcze na ile to jest słyszalne bo za krótko, ale za to na oscyloskopie zniekształcenia od częstotliwości próbkowania spadły ok. 10 razy. Więc polecam wymianę kondensatorów w filtrze, szczególnie 470nF bo o ile 100n są Panasonica, to 470n jest noname.

a też ci się tak grzeje ten wzmacniacz? dokładnie kondensatory z przed radiatora, rezystory 1W (szczególnie te r114 osiągają wartość 105`C) Jak i kondensatory które grzeją się od spodnich rezystorów smd. (od razu powiem że układ wyregulowany na częstotliwość pracy po równo 400kHz.

Edytowane przez andrejos1
  • Pokaż nowe odpowiedzi