Skocz do zawartości
IGNORED

Przetwornik C/A Andrzeja Stelmacha

cynamon

Rekomendowane odpowiedzi

wygląda dobrze i profesjonalnie.Może zdjęcie pleców-ma xlr-y?Słyszałem ten dac i zrobił na mnie dobre wrażenie.Żywe energetyczne granie-pomimo stopnia na lampach.Czarny jakby ładniejszy.

Tył nie ma napisów a tył z napisami nie ma otworów - zrobiłem zdjęcie obu żeby było wiadomo co jest na którym gnieździe. Przetworniki pracują różnicowo, stopień lampowy też jest różnicowy, więc XLRy nie wymagają żadnych dodatkowych układów. Na RCA jest po prostu jedna połówka tego co na XLR.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dlaczego czarny ? będzie na AS 2013 ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

>marek-1969

A dlaczego nie czarny ???

Srebrny też jest.

Będzie grał w Sobieskim w pokoju 715.

>zildjian

6900. Na razie mam 1 egzemplarz, jak poskładam następne to owszem, ALE TYLKO Z ODBIOREM OSOBISTYM.

cena jak i musowy odbior osobisty zmuszaja mnie do podziekowania Panu.poszukuje dac'a w przedziale cenowym 1800-300 i o ile kojarze mieszka Pan 700 km ode mnie.

cena jak i musowy odbior osobisty zmuszaja mnie do podziekowania Panu.poszukuje dac'a w przedziale cenowym 1800-3000 i o ile kojarze mieszka Pan 700 km ode mnie.

Panie Andrzeju a jest opcja aby tam dorobić jakieś zdalne sterowanie z regulacją głośności na cyfrowo sterowanej drabince rezystorowej? Jeśli tak to robić się zaczyna bardzo ciekawie, tylko jeszcze posłuchać... :)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jeśli chodzi o cenę to wiem tyle ile Pan Stelmach napisał w odpowiedzi na Twoje pytanie czyli 6900zł. Nie ukrywam że chętnie bym tego posłuchał i porównał do... tego i owego :)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

słuchałem tego jakieś dwa miesiące temu.

przestrzeń, barwa wokali, scena w głąb wyborna,

krótko mówiąc lampowe granie wysokiej próby

transport to nad s500 lampa na kt88

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Cena nie mała.

Nie wątpię, że za jego brzmienie warto tyle zapłacić ale (przepraszam za szczerość) żądając 7 tysięcy za przetwornik trzeba dać kupującemu odrobinę luksusu i zapewnić mu jakiś lepszy wygląd.

Jestem na 1000% przekonany, że jak kogoś stać na 7tyś to zapłaci też i 8tyś za profesjonalny wygląd, nadążający za światem audio.

W obecnej szacie DAC kojarzy się z przekrętami dr. darkula :) ewentualnie z moją dawną Diorą z początku lat 80'ych.

Proszę się nie obrażać Panie Andrzeju, piszę to z dobrej woli a nie po to żeby coś lub kogoś ośmieszyć.

Cena nie mała.

Nie wątpię, że za jego brzmienie warto tyle zapłacić ale (przepraszam za szczerość) żądając 7 tysięcy za przetwornik trzeba dać kupującemu odrobinę luksusu i zapewnić mu jakiś lepszy wygląd.

Jestem na 1000% przekonany, że jak kogoś stać na 7tyś to zapłaci też i 8tyś za profesjonalny wygląd, nadążający za światem audio.

W obecnej szacie DAC kojarzy się z przekrętami dr. darkula :) ewentualnie z moją dawną Diorą z początku lat 80'ych.

Proszę się nie obrażać Panie Andrzeju, piszę to z dobrej woli a nie po to żeby coś lub kogoś ośmieszyć.

Rownież muszę sie pod tym podpisać , uprzedzenia wycenione na polowe tej sumy maja ładniejszy , lepszy wygląd i wykonanie, za ta cenę powinien być rownież wyświetlacz oraz pilot.

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Gość masza1968

(Konto usunięte)

za ta cenę powinien być rownież wyświetlacz oraz pilot.

Nie zrozumieliśmy się. Nie wnikam w kalkulację cenową. Być może cena już jest skalkulowana na ostrej granicy i w niej nie ma już miejsca na upięknianie.

Jeśli trzeba dopłacić do ładniejszej obudowy to OK. Przy tych pieniądzach dla klienta dodatkowe 1tyś czy 1,5tyś za ładne pudełko nie będzie już problemem na pograniczu handlu własnymi organami :)

Wyświetlacz nie jest tu jakimś elementem koniecznym a pilot w DACu moim zdaniem jest potrzebny jak zajączkowi dzwonek na... ;)

> masza1968

Bardzo proszę sprecyzuj pojęcie "profesjonalny wygląd" - mnie w związku z moją profesją profesjonalny wygląd kojarzy się z szafą rack19" pełną serwerów, switchy, kabli itp z gniazdami z przodu, migającymi kontrolkami i wyjącymi wentylatorami.

> Piotr83

Rozumiem, tylko nie bardzo wiem co miałby ten wyświetlacz pokazywać - za dużo opcji nie ma, albo odbiera sygnał i gra albo nie.... a pilot do przełączania wejść ?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

> masza1968

Bardzo proszę sprecyzuj pojęcie "profesjonalny wygląd" - mnie w związku z moją profesją profesjonalny wygląd kojarzy się z szafą rack19" pełną serwerów, switchy, kabli itp z gniazdami z przodu, migającymi kontrolkami i wyjącymi wentylatorami.

Panie Andrzeju, naprawdę proszę nie odbierać moich wypowiedzi jako jakieś ataki na Pana.

Ludzie lubią płacić za ładne rzeczy, chyba nawet bardziej niż za dobrze grające :)

Rzeczywiście, słowo "profesjonalny" nie było tu szczęśliwie użyto bo faktycznie może się kojarzyć z szafą rack :)

O co mi chodzi? Taki Xindak to też wersja "minimalistyczna" obudowy a już wygląda lepiej. W pańskiej wersji drażnią użyte "darkulowe" gałki (przepraszam za porównanie) i trochę niezgrabne napisy.

Napisy i gałki są zgodne z moją koncepcją wyglądu. Może się ona podobać lub nie - kwestia gustu.

Na specjalne zamówienie mogę zrobić inną wersję według projektu graficznego zamawiającego (ostrzegam o dużo wyższych kosztach pojedynczego egzemplarza) w dostarczonej przez niego podobającej mu się obudowie z odpowiadającymi mu gałkami.

Można też kupić Xindaka - kupowanie mojego DAC-06 nie jest obowiązkowe.

O co mi chodzi? Taki Xindak to też wersja "minimalistyczna" obudowy a już wygląda lepiej. W pańskiej wersji drażnią użyte "darkulowe" gałki (przepraszam za porównanie) i trochę niezgrabne napisy.

Maciek przegiąłeś z tym porównaniem i to bardzo !!!

>masza1968

"de gustibus non disputandum est"

Nie znam łaciny, ale ten zwrot pamiętam.....

Jeżeli jak piszesz:

"Ludzie lubią płacić za ładne rzeczy, chyba nawet bardziej niż za dobrze grające :)"

to bierz Xindaka !!!!!

Są też inne DACe ładniej zrobione niż mój - krótkim przegląd jest tu - można wybrać naprawdę ładne cieszące oko:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Nie zrozumieliśmy się najwyraźniej. Szkoda.

Dziękuję za miłą :) rozmowę i życzę powodzenia i więcej dystansu.

Naprawdę, nie ma sensu tego dalej ciągnąć,

Miałem kiedyś przetwornik Pana Stelmacha jako modyfikację CD. Na tamte czasy (2007) była to rewelacja.

Ciekaw jestem brzmienia obecnego ... cena skoczyła kilkukrotnie więc spodziewam się dużo. W cenie do 9000 zł jest bardzo dużo dobrych przetworników. Ostra konkurencja. Nie omieszkam posłuchać tego cuda na Audioshow.

Faktycznie estetyka nie powala. Koledzy mają rację, że produkt musi wyglądać. Ludzie kupują oczami. Podświadomie zakładamy, że to co piękne jest dobre i wartościowe. Napisy i gałki a'la DIY nie przystają do luksusowego produktu.

Choć Lampizator też nie wygląda najpiękniej a gra ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tył ładniejszy niż przód!

Na ałdioszoł wystarczy go postawić tyłem i będzie można się skupić na dźwięku...

Jeżeli masz na myśli przyłącza-to faktycznie plecy wyglądają kusząco.Tylko ilu z malkontentów jest w stanie sprawdzić jak gra?Myślę,że skoro jest to produkt ``hand made in Poland``(w odróżnieniu od China made)-to pole do personalizacji produktu jest spore.

a jak już będziecie słuchali na AS to zapodajcie temu dac-owi i jego konkurencji np.taki kawałek--wnioski przyjdą same(z góry odpowiadam,że ja słyszałem-co prawda na srebrnym-a jak wiadomo czarne grają lepiej...lol...)

Sporo jest na grupie informacji o wysokiej jakości brzmienia 16-bitowych przetworników TDA1541. Ja przed wakacjami miałem możliwość przesłuchania odtwarzacza Arcam Alpha 5 plus (TDA1541A) , którego brzmienie było bardzo przeciętne, a w porównaniu do wyposażeno w 1-bitowy przetwornik Meridiana 508.24 , Arcam brzmiał jak odtwarzacz przedpotopowy - Arcam mial o dwie klasy gorsza przejrzystość , czystość i neutralność.

Dawno, dawno temu słuchałem również Marantza CD40 ( TDA1541 ) , który moim zdaniem grał gorzej od Marantza CD72 wyposazonego w jednobitowy bitstream.

Oczywiście na podstawie tych odsłuchów nie wyciągam daleko idących wniosków. Jestem po prostu ciekaw gdzie można posłuchać naprawdę dobrze brzmiącego odtwarzacza wyposażonego w TDA1541 lub inny 16-bitowy przetwornik ?

Zapraszam do Torunia.

Mam 1541 bez a, 1541aS2, CXA20017. Musze jeszcze dokupić 1540 do zestawu.

Mi też się kiedyś wydawało że wielobitowce dobrze nie grają.

Kiedy jeszcze byłem lajkonikiem zapamiętałem kilka cd które grały lepiej niż inne; potem zacząłem słuchać, wymieniać itp itd. Jeszcze później podmieniać przetworniki na lepsze, rzadkie specjalne wersje. A potem trafiłem na bazarze na starego ciężkiego CD-ka. Uruchomiłem z ciekawości. To było CXa20017, natychmiast wpadło mi w ucho. Drugie co mi wpadło w ucho to arcam alpha 5. Potem sprzedałem Rotela 991as z pcm63p-k i zacząłem skupować cdki które pamiętałem że dobrze grały. Okazało się, że wszystkie to wielobitowce. Mam tego trochę.

Wielobitowce mają taką cechę że zagrają dobrze dopiero na bardzo dobrych systemach, kiedy nie ma już problemów z przestrzenią, dynamiką, neutralnością, basami/środkiem/sopranami. One nie mają więcej basów czy sopranów, One mają okrutną dynamikę która słabym systemom przeszkadza, szczegółowość która na słabych systemach ginie, oraz niesamowitą przestrzeń i oddech, czego też się na słabym sprzęcie nie usłyszy. Jak to mawiał znajomy rosjanin, jeżeli wrzucić śliwkę do beczki gówna, to kompot z tego nie wyjdzie.

1541 sa juz na tym forum passe'.a ja nie rozumiem zachwytow nad BB 170x.sluchalem dlugo topowego Kenwooda z 8ma takowymi.klapa.podobnie Wolfsony.juz moda na nie pomalu mija.

Sorry za ot

A mi estetyka sprzętu pana Stelmacha odpowiada. Wolę studyjną surowość, oszczędność wizualną niż jakieś zbędne lampki, niepotrzebne świecidełka, tandetne dodatki. To ma dobrze grać, a nie być "trendi". Jak komuś nie podoba się, to zawsze można nabyć zarowiasty DAC typu Emotiva albo piękną obudowę w stylu M2Tech.

Słuchałem dlugo sprzętu pana Stelmacha. To jest wybitny dźwięk. Gdyby przykleic do obudowy jakies renomowane logo, to cena poszybowla by kilka razy do góry. Lub nawet wiecej.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.