Skocz do zawartości
IGNORED

HELP wymiana sprzętu buczącego na grający stereo :D

darkside

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Jestem tu nowy i Wszystkich serdecznie pozdrawiam, mam dylemat co do sprzętu :D pewnie dziesiątki razy tu wałkowany. Na innych forach też się udzielam i w kwestii motocykli ciężkich służę pomocą.

Moja kolejna już YAMAHA HTR-5630 buczy, a że przez kilka lat uzbierała się pokazna ilość płyt CD ( ponad 800szt. ) mam ochotę zacząć wreszcie słuchać muzyki :D

Zaczynam na nowo kompletować w miarę dostępnych środków dobry zestaw stereo.

Choć zabrałem się od dupy strony ( zakup gramofonu technics SL QD33 z wkładką ortofon 10 ) nie byłem w stanie się oprzeć po wizycie u kolegi na odsłuchu. Jako że mam kilkadziesiąt analogów został kupiony i od kilku dni mam cały czas bana na buzi.

Teraz szukam wzmacniacza, CD i głośników. Obecny sprzęt pójdzie do syna lub wykorzystam do kina domowego.

GENERALNIE otwarty jestem na każdy dobry sprzęt nie mam jakiś upodobań i uprzedzeń pod warunkiem iż nie będzie to moja yamaha HTR-5630 :D

Znalazłem kilka modeli i stąd moje pytania co warte jest z tej listy i dlaczego :D i czy warto inwestować w stare sprzęty ( diabeł wie co w środku puchnie )

[url="http://tablica.pl/oferta/wzmacniacz-rotel-ra-1412-japonskie-dzielo-sztuki-wsrod-hi-end-ID3JIWN.html#484bf4c9a0"]http://tablica.pl/oferta/wzmacniacz-rotel-ra-1412-japonskie-dzielo-sztuki-wsrod-hi-end-ID3JIWN.html#484bf4c9a0[/url]

[url="http://allegro.pl/show_item.php?item=3664598136"]http://allegro.pl/show_item.php?item=3664598136[/url]

[url="http://allegro.pl/rotel-rc-870bx-rb-870-i3652046885.html"]http://allegro.pl/rotel-rc-870bx-rb-870-i3652046885.html[/url]

Przyznam że nie mam pojęcia który model jest nowszy i który jest wart uwagi.
W sieci jest masa sprzecznych informacji.

Może coś zupełnie innego i ewentualnie jakieś sugestie co do głośników.

Sprzęt stoi w salonie koło 40m w środku kominek i 20m jakiejś tam przestrzeni hol itp. Wiem iż metraż jest kiepski ale pewnie coś się znajdzie co go ogarnie za rozsądną cenę :D
Moja muzyka to heavy metal, rock, blues czasem pop itp. generalnie bardzo dużo muzyki gitarowej.

HELP - Dziękuje :D

Oscyluje w tych kwotach co linki czyli za wzmacniacz do 1500zl , CD do 1000zl a kolumny hmmm i tu jest problem bo mam Eltaxy ale bucza jak i ta cala Yamaha :D
wiec za kolumny do 2000 zl.

A co myślicie o tych linkach ?

Rotel ra-980 ;bardzo dobra integra z swojej cenie
Rotel rcd-971 ; jeden z najlepszych cd w kwocie do 1000zł z hdcd
Dynaudio aucience 52se ; to troche już jak legenda
Bardzo fajny zestaw
Zmieścisz się w 4tyś, zostanie Ci kilka pln na jakieś ładne kabelki i następne cd.

Chociaż do tego metrażu powinno być coś większego.
Kolumny dynaudio 72se jednak tu już wiekszy budżet porzebny.

Miałem dynaudio audience 52se na powierzchni ok 37mkw + otwarta kuchnia i schody na górę i przyznam że choć grały ładnie to nie wypełniały tej powierzchni.
Tu jednak podłogówki są najlepszą opcją.

ps. muzyki słucham bardzo podobnej

Ew, jak znajdziesz to RA-985, ten jest z pilotem

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Dziękuje za odp. nic z podanych modeli nie mogę na wtórnym rynku wyłapać.

Jednym słowem te modele z linków wyżej nie są warte uwagi ??

Myślałem iż końcówka mocy i przedwzmacniacz w takiej cenie to dobre rozwiązanie dla budżetu jak i dla ucha :D te z linków 870 i 970

Już myślałem że padnie znamienne KUPUJ to dobry sprzęt

Widzę Croowab że i muzyka ta sama i dom podobny, u mnie tez jest otwarta kuchnia i schody do góry :D

Te Dynaudio 52se myślę że mogą być faktycznie słabe tym bardziej lubię troszkę intensywnie słuchać muzyki.

Moje podłogówki Eltaxy Universe wedle mojego ucha to "kibel" i chciałbym coś co gra znacznie lepiej.

Może jeszcze jakieś alternatywy, tak jak wspomniałem nie jestem związany emocjonalnie z żadną marką.

Ra-1412 nie cnam, ale sam się długo nad nim zastanawiałem.
Rb-870 nie znam, miełem rb-971 i trochę słabeusz.

Proponuję poszukać kolumn i do nich dobrać wzmacniacz, bo kupisz powiedzmy ra-980 i się okaże, że może być za słaby do kolumn podłogowych, choć pdłączałem je pod xaviana xarisme i nie było źle, dawał radę.
Jednak fajną opcją jest rb-990 i rc-990.
To poradzi sobie z wiekszością kolumn i gra bardzo fajnie.

Co do dynek 52se.
W moim pomieszczeniu dawały radę, brakowało mi tylko zejścia na basie i wypełnienia pomieszczenia dżwiękiem które żadne podstawki raczej nie dadzą.
Jednak w cenie 2tyś za kolumny...
to jest ciekawa opcja.
Niektórzy łączą to z subem i są bardzo zadowoleni.

Co do cd neich ktoś coś zaproponuje, ale ja uważam, że w cenie do tyś rcd-971 jest najlepszy.

Zgadzam się z "Croowab" Jeśli dorwałbyś dynki z roltelem 980 byłoby super. Dużo zależy też od akustyki pomieszczenia i Ewentualne niedociągnięcia można by wtedy wyregulować brzmieniem CD. RCD 971 jest bardzo fajny. ewentualnie można by spróbować micromege lub arcama alpha 8 lub 8se. W zależności czego będzie ci brakowało w brzmieniu.
Co do łączenia tego wszystkiego z subem. Uważam, że nie warto. albo trzeba się pogodzić z pewnymi brakami albo kupić duże kolumny. Subem możemy tylko zaszkodzić.

Pewnie jest jakaś alternatywa dla Dynaudio ?
Jednym słowem modeli z moich linków nikt z kolegów nie zna ?

Przyznam że chciałbym jakiś wachlarz sprzętów do poszukiwań bo wiązanie się
tylko z danym modelem może być kłopotliwe.

Jest jakaś strona z której choć wedle producenta można wyłapać jakiej klasy jest dany model i z jakiego roku ?

Czytam już o sprzętach troszkę i nie znalazłem "klucza" do odszyfrowywania który model to wysoka półka, a którego nawet nie warto oglądać.

Czasem w temacie danego modelu wypowiada się jedna osoba co jest dość subiektywną oceną i jeszcze do tego dochodzi czas wypowiedzi.

Jest masa wypowiedzi z 2004 roku co ma się chyba nijak do 2013.

Czytanie o HI-ENDach też do rewelacji i miarodajności nie należy ponieważ sprzęt który 15 lat temu brylował w katalogach ze względu na parametry dziś można wyłapać nawet w nisko budżetowych sprzętach.
Coś co było "kresem " możliwości 2 dekady temu teraz jest na wyciągnięcie ręki.
Jak dla mnie to definicja HI-ENDu w ogóle nie istniej obecnie.
Cena przestała iść w parze z jakością i nie mam pojęcia jak porównywać sprzęt z epoki 80-90 do obecnych.

Może podział na OLD HI-END , HI-END dla snobów, HI-END dla audiofilii :D :D

Kupowanie starych modeli to też ryzyko i "kot w worku" ze względu na puchnięcie "flaków" i pogarszanie się parametrów z wiekiem i eksploatacją.

Tak więc nie zostaje pytać i sprawdzać, lecz porównując wypowiedzi z jednego z forum z innym czasem się zaprzeczają ... i bądz tu mądry POLAKU.

Kolego [b]darkside[/b] dopóki czegoś sam nie kupisz i nie wypróbujesz, nigdy się nie dowiesz. Jeśli masz naturę "audiofila" parę zestawów przerzucisz, sprzedasz, kupisz, wiedza będzie głębsza. Złotego środka nie ma, bo co człowiek, to lubi co innego.

Dobry sprzęt polecił ci [b]Croowab[/b], też jestem tego samego zdania. Jeśli masz odwagę kup i przekonaj się sam. Nie spodoba się, sprzedaj, kup coś innego. Jeśli nie chcesz tego robić idź do supermarketu i kup wszystko w jednym pudle.

Przeleć się też przez parę naszych klubów a będziesz wiedział o co pytać.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

[quote name='sittek' timestamp='1383495928' post='2981427']
Jeśli masz odwagę kup i przekonaj się sam. Nie spodoba się, sprzedaj, kup coś innego. Jeśli nie chcesz tego robić idź do supermarketu i kup wszystko w jednym pudle
[/quote]

Sittek dobrze napisał.
Przejdź się po sklepach, posłuchaj.
Starego sprzetu nie kupuj, bo jest stary i spuchnięty w środku i niewiadomo jaka jest jego przeszłość.

Musisz najpierw sam zdecydować co chcesz.

Mam wrażenie że się nie rozumiemy, nie twierdze iż NOWE jest najlepsze ( opis o HI-ENDach ), a STARE złe, lecz stwierdzam iż nie mam wytycznych jak szukać i czego dokładnie i jakim algorytmem oddzielić ziarno od plew.

To że "stare" jest dobre wie raczej każdy zjadacz chleba urodzony przed 80 rokiem, wie że kiedyś produkowano dobrze i dokładnie bo była inna konsumpcja. Lecz mało kto już wie co wybrać w tym "starym" sprzęcie i jakie pułapki czyhają. A z tego typu forów wiem iż w tych starszych sprzętach spotyka się też spuchnięte "flaki".

Poruszam się trochę po omacku w 2 modelach wzmacniaczy i 1 CD i 1 kolumnach.

Dziękuję za kilka wskazówek już o tych sprzętach czytam od kliku dni lecz aby coś wybrać chce mieć jakiś wybór- porównanie.

Zgadzam się iż najlepiej sprawdza się na własnej skórze i tak też będę robił tyle że chce do minimum wyeliminować zakup "brzęczków " a'la moja obecna Yamaha :D

Cieszy mnie każda porada a nawet konstruktywna krytyka :D

Działam na innych forach jako doradzający i wiem że NOWYCH upierdliwców nie brakuje :D

Podłogowe Dynaudio w takim repertuarze to zdecydowanie jest dobra i co najwazniejsze bezpieczna propozycja, więc tego bym się trzymał. Niestety wiąże się to z poszerzeniem budzetu kolumnowego do ok. 3000 zł. Natomiast jeśli chodzi o wzmacniacze, to w takim zestawieniu na pewno warto wziąść pod uwagę Densen B100: http://allegro.pl/densen-beat-100-dobre-stereo-wroclaw-i3669402775.html

A jeszcze odnośnie tego "buczenia" - w jakiej odległości od ścian (boczne i tylna) stoją obecnie kolumny i z czego jest zrobiona podłoga?

O matko ceny rosną :D ciekawe co powie moja żona na moje kolejne hobby z takimi kwotami.
Już motocykle ciągną sporo po kieszeni, a tu jeszcze kolejne wydatki.
Obawiam się że mogę mieć problem aby powiększyć budżet o kolejne tysiące.

Czy jest jakaś alternatywa dla Dynaudio ?

Co do kolumn obecnych to te buczenie to takie moje hasło na byle jakie granie.
Kolumny są od ściany ustawione koło 25cm a stoją na terakocie bardzo grubej ponad 15mm płytka gresowa.

25 cm to stanowczo za mało żeby dobrze grało (bez względu na markę i cenę kolumn). Odstaw przynajmniej 80-100cm od ściany, albo tyle ile tylko się da - rezultat dźwiękowy takiej operacji może cię bardzo mocno zaskoczyć. Druga sprawa - goła podłoga żadko pomaga w uzyskaniu dobrego dźwięku. Proponuję na próbę przytargać jakiś dywan lub wykładzinę z innego pokoju i rozłożyć pomiędzy linią kolumn, a miejscem odsłuchu. Tutaj również możesz oczekiwać pozytywnego efektu.

Tańsza alternatywa dla Dynaudio w rocku? Hm... Canton Karat M80, fajny drive, brzmienie w klimatach koncertu na żywo, ale dostępność już chyba tylko z drugiej ręki, bo nie wiem czy w obecnej ofercie jest odpowiednik/następca tego modelu.

Idzie zima, więc sezon o2o się konczy. Chyba, że jeździsz w terenie.
Ja jeszcze od czasu do czasu zrobie rundkę, ale powoli zamykam sezon.

Audio to worek bez dna. Jeśli założyłeś jakiś budżet to staraj się go trzymac, ew powiekszyć o ile jest naprawdę warto.
Tutaj można w nieskończoność powiększać budżet.

Kup coś bezpiecznego.
tzn, coś co ew łatwo sprzedać jeśli nie sprawdzi się w Twoim domu.

Coś ze starszych Infinity też powinno się dobrze sprawdzić w 40m z taka muzyką, tylko tutaj z kolei może być problem z odpowiednio wydajnym wzmacniaczem do ich napedzenia.
Te się akurat mieszczą w budzecie: http://allegro.pl/infinity-kappa-6-2-rasowe-kolumny-usa-i3685002658.html

Panowie jesteście WIELCY że tyle czasu poświęcacie na "marudę" :D

Żona/dzieci już mają mojego poszukiwania po dziury w nosie, nic tylko nos w kompie i czytanie o sprzętach lub tłumaczenie stron :D

Chcąc zachęcić bardziej żonę zabrałem ją na przeszpiegi do sklepu i skubana wyłapała że ma dla mnie wyjście Yamahe coś takiego

http://allegro.pl/yamaha-cd-s300-wzmacniacz-a-s300-oryg-zamkniety-i3665536961.html

Zachwyciła się wyglądem ( faktycznie fajny styl lat 70 ) lecz uważam że to kolejny " buczek " tyle że nowy.

Więc do sklepów już nie chodzę bo tylko psują moje ukierunkowanie a na coś NOWEGO z wysokiej półki mnie zwyczajnie nie stać.

Dzięki Wam mam kolejny wiatr w we włosach ( jak tą mawiają o2o ) i dużo czytania co mnie bardzo cieszy.
Szkoda tylko że nie występuje podobne zjawisko, jak kończy się sezon motocyklowy i można wyhaczyć coś tańszego w o2o, to nie kończy się sezon audio HI-FI i ludzie pozbywają się swoich sprzętów.

Mam tylko nadzieję że do końca roku skompletuje swój sprzęt, choć wiem że pośpiech to zły doradca.

PS Croowab a my może gdzieś na zlocie się spotkamy :D

[quote name='darkside' timestamp='1383823213' post='2985045']
http://allegro.pl/yamaha-cd-s300-wzmacniacz-a-s300-oryg-zamkniety-i3665536961.html
[/quote]
Bęędzieee paaannn zadowolooonyyyy :) hahaha
Poproś żonę żeby Ci o2o wybrała :)

Może rozłóż zakup na raty.
najpierw wzmak i cd, odłóż ciut więcej i za 3 tyś kupisz już dobre podłogówki.

TYlko, że musisz wiedzieć co chcesz, bo kupisz wzmacniacz to on musi te kolumny napędzić.

To co ja Ci zaproponowałem to jest dobry zesatw w cenie do 4tyś.
Ale podłogówki to lepiej abyś przeznaczył min 3tyś.
Dynaudio, coś z xaviana, ale wzmak to coś co ma powera.
Z rotela może być dzielony 980, 990, wspomniana integra ra-980 też da radę o ile nie będziesz robił dyskoteki.

Także zdecyduj czy chcesz całośc od razu, czy może na raty i ciut lepszego.

A propos chodzenia po sklepach.
Jak uż tam jesteś to niech Ci obsługa podłaczy rózne klocki z jakimś zakresie cenowym, będziesz wiedział jaki dziek Ci odpowiada.
Zabierz ze sobą swoje płyty.

[quote name='darkside' timestamp='1383489775' post='2981311']
Pewnie jest jakaś alternatywa dla Dynaudio ? [/quote] No pewnie że jest.

Dobierając kolumny do Rotela najlepiej jest jednak dobierać kolumny, nie z metalowymi, a tekstylnymi tweetreami. Te pierwsze są miłe dla ucha, ale w kolumnach zdecydowanie przekraczających twój budżet. Dlatego polecamy ci Dynaudio.

• 3 tygodnie później...

Witam po małej przerwie, uwaga chwale się :D D

Sprzęt już w domu, właśnie się podłącza Ra980bx i RCD971 ( przyjechał z Austrii )

Moje pytanie dotyczy oświetlenia panelu wzmacniacza. Czy na wzmacniaczu powinno się świecić coś jeszcze poza diodą POWER i PROTECTION ?

Co oznacz PROTECTION ? ochronę przed zwarciem ?

Czy są jakieś wskazówki aby ten sprzęt podłączyć prawidłowo.
Mam "stare kolumny " podłączone pod DIRECT SPEAKERS

Czy warte uwagi z tym zestawem są kolumny MISSION 753 ?

[b] [/b]

Bardzo dobrze wybrałeś!

Protection świeci się przez chwilkę zanim przekażnik nie włączy wyjscia na kolumny.

Masz 2 wyjscia na głosniki.
direct, jak sama nazwa wskazuje, bezpoeśrednio i remote, gdzie możesz sobie kolumienki wyłączać przyciskiem pod przyciskiem power.

Przyślij pocztą :)
Rozumiem, że zadowolony ??

Nie znam tych mission.
U mnie gra obecnie z ra-980 xavian xn125 i jest całkiem fajnie.

Szukaj dynaudio, kupisz raz i będziesz zadowolony.

Czy zadowolony ? też pytanie :D siedzę i delektuje się THE WALL na analogach, coś czuję że do 3 będę dziś odsłuchy robił.
Już 2 razy mnie opier.... rodzina że spać nie mogą, ale co tam.

Szkoda tylko że ROTEL nie wstawił choć małej diody do potencjometru głosu, teraz w nocy mi tego brakuje .

Rozumiem iż troszkę słabszy głos na PHONO to normalny objaw ?
Mowa o sile głosu w porównaniu do CD

Tak, szczególnie przy wkładkach MC.

[quote name='darkside' timestamp='1385410208' post='3002965']
Czy są jakieś wskazówki aby ten sprzęt podłączyć prawidłowo.
[/quote]

To powinno pomóc: http://www.rotel.com/content/manuals/ra980bx_eng.pdf

Jako że po zmianie sprzętu moje kolumny wręcz mnie wnerwiają, a na volume godz. 11 wyskakuje PROTECTION szukam i szukam Dynaudio 72 ale ich brak. Wiec rozglądam się za innymi polecanymi na forach markami.

Mam do kupienia Dynaudio aucience 52 za 1200zl ale bez oznaczenia "SE" i sam nie wiem czym się to różni,

Czy mój Rotel napędzi Dali skyline 1000 ? i czy warto je nabyć za kwotę 3500zl

A jak się ma zakup Dali 400 i 450 za 1500zl ??? Przyznam ze ta cena mi bardziej odpowiada :D

Właśnie kupiłem jako przejściowe kolumny stare B&W 640 w okazyjnej cenie. Przyznam że mam mały kłopot bo mam wrażenie że wysokich "metalicznych" jest stanowczo za dużo i brak mi basu. Sprawdzałem głośniki , zwrotnice wszystko jest na oryginałach. Zastanawiam się co można zrobić ?

[quote name='darkside' timestamp='1386634185' post='3016213']
Właśnie kupiłem jako przejściowe kolumny stare B&W 640 w okazyjnej cenie. Przyznam że mam mały kłopot bo mam wrażenie że wysokich "metalicznych" jest stanowczo za dużo i brak mi basu.
[/quote] A przecież tyle tu pisano, że Rotel i B&W to tylko na papierze i w kolorowych folderkach pięknie się prezentują.

Krew z uszu, tekturowy twardy bas ......

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.