Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Show 09-10.11.2013 - seminaria o gramofonach

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Wally Malewicz returns !

Zeszłoroczne prelekcje Pana Waldemara Malewicza dot. sztuki ustawiania gramofonów podczas Audio Show 2012 cieszyły się duża popularnością i spotkały z ciepłym przyjęciem. Temat jest bardzo szeroki, a wykład trwał tylko godzinę, nie dziwi więc, że jednym komentarzy powtarzającym się po prelekcji było - fajnie, ale szkoda, że tak krótko.

W tym roku szykujemy więc powtórkę :)

bjil.jpg

wk14.jpg

Mamy do dyspozycji zupełnie oddzielną salę na parterze Hotelu Sobieski i ... praktycznie nieograniczoną ilość czasu - nikt nas z sali nie będzie wyganiał. Myślę więc, że spotkanie, przewidziane na 1h, spokojnie przeciągnie się do 2h.

W zależności od zainteresowania, planujemy zrobić 3 lub nawet 4 sesje wykładu:

Sobota 9.11.2013 - 13:00 oraz 16:00

Niedziela 10.11.2013 - 14:00 (do potwierdzenia przez prelegenta) oraz 17:00

Hotel Sobieski, Sala Wilanów III (przy samym wejściu do hotelu, obok sal Wilanów I i II - to zupełnie nowa sala, dlatego nie ma jej jeszcze na mapie na naszej stronie www - niebawem zostanie to poprawione; do tej pory w pomieszczeniu tym był Business Center)

Agenda na tegoroczną prezentację wygląda następująco:

- 1/3 czasu przypomnienie teoretyczne (w skrócie zeszłoroczne seminaria - patrz poniżej)

- 2/3 czasu - praktyczne ustawianie gramofonu z wykorzystaniem wszystkich dostępnych narzędzi w tym WallyTools, mikroskopu Zaissa oraz cyfrowego oscyloskopu, w tym pomiary Stylus Rake Angle (kat nachylenia igły) oraz Vertical Tracking Angle - wszystko z czynnym udziałem uczestników.

ejbf.jpg

5vye.jpg

Program Seminarium

Technika i sztuka w procesie regulacji i optymalizacji gramofonu, ramion i wkładek.

1. Wstęp do podstawowych parametrów

- Nacisk Igły – VTF

- Geometria Horyzontalna - w poziomie

- Geometria Vertykalna - VTA, SRA

- Skating, Antiskating

- Azymut – Przesłuch kanałowy

- Obroty Talerza

2. Podstawowe narzędzia do ustawiania

- WallyScale – Waga Cyfrowa

- WallyTractor , i inne Szablony

- Wally VTA szablon

- WallySkater

3. Kompletna procedura montowania ramienia i wkładki

- Dane Techniczne Ramion - Długość Efektywna, Masa Efektywna , Overhang , etc.

- Dane Techniczne Wkładek – Nacisk Nominalny , Podatność , Napięcie wyjściowe

- demonstracja praktyczna a udziałem uczestników Seminarium

4 . Dyskusja - Pytania i Odpowiedzi

Seminarium prowadzone przez

Wally (Waldek) Malewicz - MS MechEng

Minneapolis USA

www.wamengineering.com

Niezależnie od wykładów Pana Malewicza, o gramofonach będzie także opowiadał Pan Waldemar Łuczkoś z firmy Mediam (dystrybutor marki Ortofon a także konstruktor gramofonu Divaldi). Spotkania odbędą się w sali 601 hotelu Sobieski, w sobotę i niedzielę (dokładna godzina do potwierdzenia).

9dfeb0f709b2c5dbf8c556e4f5109c83,0,57.jpg

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Opublikowano · Ukryte przez palton, 3 Listopada 2013 - Pomyłka
Ukryte przez palton, 3 Listopada 2013 - Pomyłka

Och, pomyłka ! Już piszę do moderacji o przeniesienie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Pytanie czy istnieje zapotrzebowanie na wejściówki na prezentacje ?

Pytanie czy istnieje zapotrzebowanie na wejściówki na prezentacje ?

Pytasz czy są chętni na wejściówki ?

Czy może chcesz znać nasze zdanie o wejściówkach w ogóle :)

Jeśli to pierwsze to ja poproszę na sobotę na 16 - 1 szt.

Przepraszam, źle podałem godziny - zamieniłem dni między sobą :(

A więc:

Sobota 9.11.2013 - 17:00

Niedziela 10.11.2013 - 13:00 oraz 16:00

Pytam czy jest zapotrzebowanie aby takie wejściówki w ogóle robić.

Przepraszam, źle podałem godziny - zamieniłem dni między sobą :(

A więc:

Sobota 9.11.2013 - 17:00

Niedziela 10.11.2013 - 13:00 oraz 16:00

Pytam czy jest zapotrzebowanie aby takie wejściówki w ogóle robić.

Patrząc na to co się działo w zeszłym roku to moim zdaniem jak najbardziej warto robić wejściówki.

Gdyby była możliwość rezerwacji takiej wejściówki wcześniej (nawet od rana w sobotę) to mielibyście również informacje jakie jest faktyczne zapotrzebowanie.

W zeszłym roku przypominało to trochę zapisy do lekarza specjalisty "na NFZ" :)

(O tłumie szturmującym sale nie wspomnę)

W takim razie będziemy rozdawać wejściówki w kasie w Sobieskim od rana w Sobotę.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Czy ktoś może zdać relację z wykładu?

Byłem ale na wykład nie trafiłem a byłoby miło usłyszeć jak mądrzejsi kalibrują gramofon.

Swoją drogą oglądałem wystawę pod kątem analogu i przyszły mi do głowy dwa wnioski:

- Chyba pojawiła się realna nowość gramofonowa, ramię Thales prezentowane przez RCM.

O cenę nie pytałem żeby się nie irytować ale chyba je wpiszę na krótką listę. Jeżeli ktoś nie zetknął się jeszcze z tym ramieniem informacja: 9-cio calowe ramię potrafi redukować błąd kąta prowadzenia wkładki do wartości zarezerwowanych dotychczas dla ramion liniowych.

- Drugi wniosek jest taki, że im lepsza wkładka tym lepiej gra. Niby truizm, tylko dlaczego na kilku napędach kosztujących mniejsze lub większe auto wisiały tanie wkładki.

PS. Mam nadzieję, że autor wątku nie weźmie nikomu za złe jeżeli podzieli się tutaj swoimi analogowymi spostrzeżeniami z AS13

Ależ proszę bardzo. Sam jestem ciekaw opinii.

Elb

Czy mogę zarezerwować dwie wejściówki na niedzielę?

Przepraszam, dopiero teraz wszedłem do tego wątku. Mam nadzieję, że się udało wejść.

Trudno to wszystko przekazać , wykład był bardzo pouczający , jednak bez przygotowania słuchacza w temacie ,mogło to wszystko brzmieć nieco enigmatycznie . Można było dużo dowiedzieć się na temat analogu , wkładek , ustawień ramienia , szlifu igieł itp. Pan Waldemar Łuczkoś widać było że to entuzjasta tego zagadnienia, posiadający prze ogromną wiedzę na ten temat. Z tego co zauważyłem dwie osoby rejestrowały to spotkanie , może jeśli by wysłać zapytanie do firmy MEDIAM ( organizatora tego wykładu) o udostępnienie tego materiału . Być może opublikują to w internecie.

- Chyba pojawiła się realna nowość gramofonowa, ramię Thales prezentowane przez RCM.

O cenę nie pytałem żeby się nie irytować ale chyba je wpiszę na krótką listę. Jeżeli ktoś nie zetknął się jeszcze z tym ramieniem informacja: 9-cio calowe ramię potrafi redukować błąd kąta prowadzenia wkładki do wartości zarezerwowanych dotychczas dla ramion liniowych.

Małe sprostowanie gramofon niał na imię Thales a ramię nazywało się Symlicity. Rzeczywiście bardzo ciekawe rozwiązanie jednak wydaje mi się że już coś bardzo podobnego widziałem w jakichś starych ramionach. Tylko tu oczywiście technika poszła mocno do przodu.

W przeciwieństwie do Ciebie zapytałem o cenię, no mało nie zwaliło mnie z nóg jak usłyszałem że trzeba zapłacić 36tysi o komplet z gramofonem już nie pytałem. Jednak w akcji wyglądało i grało całkiem całkiem.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Oj konsekwentny konsekwentny ... .

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

...tak sobie czytam, czytam.....i jakoś dziwnie się czuję....ki diabeł wymyślił ten analog, że aż wyższe studia trzeba ukończyć by poprawnie położyć płytę na talerz gramofonu ?....mam już troszkę ponad pół wieku i tym samym czarna płyta ( a wcześniej "pocztówki") była pierwszym (poza radiem) znanym mi nośnikiem, który (ale może się tylko mi tak wydaje) dedykowany był masowemu odbiorcy, minęło pół wieku i moja stara towarzyszka nagle stała się przedmiotem kultu, zaś przyrządy służące jej odtwarzaniu zaczynają zahaczać o kosmiczne technologie i ceny....proszę mnie źle nie zrozumieć, doskonale słyszę wpływ sprzętu na jakość przekazu muzycznego, ale staram się nie dać zwariować...raz w tygodniu sprawdzam prawidłowość nacisku igły na płytę oraz wypoziomowanie talerza, ale do tego by ze słuchania czarnej płyty zrobić nową religię i uczęszczać na kazania jej kapłanów to jakoś mi daleko...oj daleko....pozdrawiam - Andrzej.

Małe sprostowanie gramofon niał na imię Thales a ramię nazywało się Symlicity. Rzeczywiście bardzo ciekawe rozwiązanie jednak wydaje mi się że już coś bardzo podobnego widziałem w jakichś starych ramionach. Tylko tu oczywiście technika poszła mocno do przodu.

W przeciwieństwie do Ciebie zapytałem o cenię, no mało nie zwaliło mnie z nóg jak usłyszałem że trzeba zapłacić 36tysi o komplet z gramofonem już nie pytałem. Jednak w akcji wyglądało i grało całkiem całkiem.

Pozdrawiam,

Paweł

Ja popytałem o ceny.

napędy Feickerta i Thales kosztowały tyle co THERIAA czyli konsekwencja żelazna na poziomie 40 tysięcy złociszów.

napęd Kuzmy kosztował za to tylko 14 tysięcy (co prawda Euro).

Cen ramion niestety nie zapamiętałem - może dlatego że nie były po 40 tysięcy...

Gość vasa

(Konto usunięte)

przyrządy służące jej odtwarzaniu zaczynają zahaczać o kosmiczne technologie i ceny....

Bo to jest tak: ktoś kiedyś opracował prosty sposób na zapis dźwięku po to aby w równie prosty sposób ten dźwięk można potem odtworzyć.

I tak przez jakiś czas było, ale kiedyś ktoś inny wsłuchał się dokładniej i okazało się że technika zapisu pozwala na znacznie dokładniejszy zapis niż początkowo zakładano tylko żeby tą informację z rowka wydłubać to lepszy sprzęt trzeba zmontować. I tak to się zaczęło :)

Co do cen to oczywistym jest że absurd goni absurd ale w końcu lepiej zarobić milion sprzedając 100 ramion niż 1000. Przecież na 1000 nie będzie nawet chętnych.

A ja poczekam aż spłynie do mnie z prądem rzeki :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Tak sobie szukałem jakiejś relacji z tegorocznego Ałdio Szoł. Trafiłem dziś do Hajendu, wątku Elberotha i co ja paczę? Kurka zbanowanym. Grzebię w swej styranej pamięci, czy osiągnąłem w ostatnim czasie taki stan upojenia, by komuś na forum nawrzucać i nie pamiętać... No nie. Raczej nie :)

Aż wpadam tutaj i już wszystko rozumiem. Filmik z profesorem uraził? To jeszcze tutaj poproszę o banika.

Bzi bzi buuummmm

Tak sobie szukałem jakiejś relacji z tegorocznego Ałdio Szoł. Trafiłem dziś do Hajendu, wątku Elberotha i co ja paczę? Kurka zbanowanym. Grzebię w swej styranej w pamięci, czy osiągnąłem w ostatnim czasie taki stan upojenia, by komuś na forum nawrzucać i nie pamiętać... No nie. Raczej nie :)

Aż wpadam tutaj i już wszystko rozumiem. Filmik z profesorem uraził? To jeszcze tutaj poproszę o banika.

Bzi bzi buuummmm

Jak to za bzdurny filmik prześmiewczy łatwo można bana dostać... :-) Ja u jednego biedaczyny w wątku o kopaniu grządek i grzebaniu po śmietniskach winylowych też dostałem bana za wykpiwającą fotkę :-]

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Taaa, los rzucił nas sobie w ramiona :)

Nie wyciągajmy zbyt pochopnych wniosków :-) po prostu wiesz teraz jak łatwo za pierdoletę jakiś maniak może Cię zbanować w swoim wątku na forum ot i tyle :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.