Skocz do zawartości
IGNORED

POMPA CIEPŁA - czy (już) warto ?

justas32

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do kolegów POSIADAJĄCYCH dom ogrzewany pompą ciepła (mam nadzieję że są tutaj tacy).

1. Jaki jest miesięczny koszt ogrzewania domu takim urządzeniem ? Zastanawiam się czy warto taką pompę instalować w domu w którym jest już kocioł gazowy i "normalne" ogrzewanie kaloryferami. Czy pompa na pewno wymaga instalacji podłogowej ? Jaki jest całościowy, roczny koszt funkcjonowania pompy ?

2. Jaki jest z Waszego doświadczenia koszt całości instalacji pompy ciepła w nowym domu ? Zastanawiam się czy to jest już ten moment kiedy pompa ciepła powinna stać się standardem ogrzewania domów jednorodzinnych - czy też jeszcze to się nie opłaca ?

Ceny pomp są różne - od 4.000 do 64.000 zł. Ich konstrukcje i zasady działania też. Czy warto instalować pompę do istniejącego już domu ? Czy warto projektować pompę do domu nowo budowanego ? Przedstawiciele firmy montujących pompy w domach stwierdzą że na pewno tak. Czy tak jest w rzeczywistości ? Ja robiłem sobie obliczenia i wyszło mi że nie warto bawić się w instalację pompy ciepła - ale wiem że coraz więcej osób je posiada. Jak to wygląda w rzeczywistości ?

Mam tylko jeszcze małą prośbę o trzymanie się tematu - osoby które nie mają kontaktu z pompami ciepła ani nie wiedzą czym jest pompa ciepła ale są pewne że Tusk jest temu winien - prosiłbym o zainteresowanie się raczej wątkiem "Polityka".

https://www.audiostereo.pl/topic/106816-pompa-ciep%C5%82a-czy-ju%C5%BC-warto/

Cześć

Mam pompę ciepła w domu ale do ogrzewania tylko c.w.u.

Natomiast sąsiad w takim samym domu ma pompę ciepła do wszystkiego.

Po pierwsze - do starego domu z tradycyjnym ogrzewaniem grzejnikowym będzie problem,gdyż zasilanie takiego ogrzewania przez PC to zasilanie niskotemperaturowe, ale jest na to rada przy remoncie :)

Po drugie - instalacja podłogowa w całym domu to wyjście połowiczne,oszczędne względem ogrzewania tradycyjnego ale kotłem gazowym.W dzisiejszych czasach zastosowanie PC głębinowej (odwierty na min 30-100m) i do tego zastosowanie mat kapilarnych daje oszczędności w wydatkach rocznych dość spore.Oczywiście cały czas porównujemy do ogrzewania tradycyjnego.Natomiast inwestycja to duże wydatki,kiedy się zwrócą to sobie trzeba obliczyć samemu.

Koszt na dzień wczorajszy (sąsiad) to ok.500zł za energie elektryczną.Wszystko czyli PC,zasilanie całego domu.

Ale on ma tradycyjną instalację podłogową,w której znajduje się ok. 300-350 litrów wody. Dom piętrowy,ocieplony ok.200m2.

Nie posiada innego źródła ciepła, no chyba że włączy sobie przenośne grzejniki elektryczne.

Biorąc pod uwagę ,że 500zł/m-c w okresie grzewczym to nie jest dużo więc zwykłą podłogówkę można założyć ale warunkiem jest dobrze ocieplony budynek i dobre okna.Latem zdecydowanie spada opłata za energię,chyba że wykorzystuje tą pompę nie tylko do C.W.U. ale również do oziębiania podłóg.

Zatem sam będziesz musiał policzyć czy się opłaca czy nie. Ja podczas budowy nowego domu zdecydował bym się na taki komplet - PC + maty kapilarne + w zapasie dobry piec na ekogroszek, ten ostatni tylko w razie awarii 1 systemu.

Pozdr

Jarek

Załóżmy że Twój sąsiad wydaje na ogrzewanie 250 zł / m-c. To bardzo tanio. Z tego co wiem do samego kosztu miesięcznego ogrzewania dochodzą jeszcze koszty obowiązkowych rocznych przeglądów. Czy to prawda ?

Czy wiesz może jaki był +/- koszt całej instalacji związanej z pompą ciepła ?

Koszt samej c.w.u. jest raczej niski. Czy warto dla niej instalować pompę ?

• Moderatorzy

krewny ma PC z 2 odwiertami i ogrzewanie podłogowe, ciekawostką jest to, że jak pracuje centralne to nie może odpalać kominka bo równowaga termiczna domu zostaje zachwiana, czujniki wychwytują dziwne zmiany i musi potem minąć 2 dni , żeby całość doszła do siebie.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Ja liczę sobie to po własnych wydatkach na prąd w domu , czyli 200zł za samą energie el.

Czyli 300zł za podgrzewanie domu to naprawdę znikoma kwota.

Koszt samej pompy z odwiertami to ok. 60tys. do tego trzeba dołożyć koszt instalacji mat kapilarnych. Maty mają to do siebie ,że działanie mają identyczne jak podłogówka ale ze względu na przekrój "rureczek" (ok.2-3mm) nagrzewanie podłogi,ścian i sufitów trwa bardzo krótko.Już po ok.20 min są ciepłe.Są ciepłe bo montaż mat jest zaraz pod płytkami ,tynkami czy płytami gipsowymi. Zaraz pod nie znaczy bezpośrednio ale ok1-2 cm już można je instalować.

Oczywiście minusem jest szybkie wychłodzenie instalacji co w przypadku tradycyjnej podłogówki trwa to czasami kilka godzin, bo nad nią jest kilka centymetrów wylewki+grubość płytek czy paneli podłogowych.

Teraz czy się opłaca??? Pewnie tak,ale w przypadku zastosowania mat kapilarnych ja zastosował bym gazowy kocioł kondensacyjny. Koszt 10 krotnie niższy a zużycie niewielkie. Dlaczego niewielkie? Bo ogrzanie kilkunastu-max kilkudziesięciu litrów wody,która zasila maty będzie nieduży. Takim przykładem może być podgrzewanie c.w.u. w zbiorniku 300l do temp 45 st.C - ilość zużytego gazu w skali dnia to ok. 0.3-0.7m3 x 30 dni to max 21m3.

Oczywiście ,że do tego dochodzą koszty przeglądów corocznych. U mnie to 200zł ale widząc jak działa pompa i jak na razie nic się nie dzieje, robię je co 2 lata.

Obowiązkowe są tylko kiedy system masz na gwarancji.Na ile i na co jest gwarancja zależne jest od producenta oraz wykonawcy.

Pozdr

Jarek

krewny ma PC z 2 odwiertami i ogrzewanie podłogowe, ciekawostką jest to, że jak pracuje centralne to nie może odpalać kominka bo równowaga termiczna domu zostaje zachwiana, czujniki wychwytują dziwne zmiany i musi potem minąć 2 dni , żeby całość doszła do siebie.

Pewnie miał kiepskiego instalatora.

W momencie odpalenia kominka i osiągnięcia na kominku temp.40 st. specjalny układ elektroniczny podłączonych termostatów odłacza PC lub piec gazowy. Do tego najtańszym kosztem włącza się w system czujniki temp. pomieszczenia i tu Auraton spełnia swoje zadania.

Koszt 10 krotnie niższy a zużycie niewielkie. Dlaczego niewielkie? Bo ogrzanie kilkunastu-max kilkudziesięciu litrów wody,która zasila maty będzie nieduży. Takim przykładem może być podgrzewanie c.w.u. w zbiorniku 300l do temp 45 st.C - ilość zużytego gazu w skali dnia to ok. 0.3-0.7m3 x 30 dni to max 21m3.

noooo niestetyt tak to nie działa - nie grzejesz 50 litrów wody do kapilary -

tylko OGRZEWASZ przez tą wodę ileśtam metrów sześciennych powietrza oraz przyległości - ścian okien drzwi wylewek...

PC sprawdza sie u mojego kuzyna - ale on ma duży staw koło domu który robi za akku ciepła i miejsce zrzutu wody

- koszty instalacji były znacznie mniejsze niż wspomniane 60ooo

- przy takiej cenie (60tysi) zwrot kosztów praktycznie biegnie w nieskończoność...

jak kto chce tanio - to w Polsce tylko czarne złoto lub jakieś pszenżyto spalane w nowoczesnym palniku

(choć palenie zbożem mnie przeraża - gdy ludzie naprawde umierają z głodu...)

Ja jestem zwolennikiem zdania IZOLACJA IZOLACJA I JESZCZE RAZ IZOLACJA

do tego rekuperator do wentylacji i będzie dobrze...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Czyli w/g wstępnych wyliczeń - miesięczny koszt ogrzewania domu pompą - 300 zł. Koszt ogrzewania domu gazem - 750 zł. Różnica to 450 zł na miesiąc czyli oszczędności wynoszą ok. 2250 zł rocznie. Koszt dodatkowej instalacji pompy 60.000 zł. Zwrot inwestycji po 27 latach. Hmm - chyba jednak nie warto pchać się w tą technologię.

Masz doświadczenia z odwiertami. Czy słyszałeś coś może o instalacjach układanych na ziemi ? Bo pompy powietrze/powietrze to chyba w naszym klimacie nieporozumienie ?

A miał ktoś może doświadczenia z takimi "tanimi" pompami ciepła, które nie wymagają aż tak kosztownych instalacji ?

W Polsce miejsce rekuperatora zajmuje zamykanie wywietrzników na zimę, wychodzi taniej ;-)

noooo niestetyt tak to nie działa - nie grzejesz 50 litrów wody do kapilary -

tylko OGRZEWASZ przez tą wodę ileś tam metrów sześciennych powietrza oraz przyległości - ścian okien drzwi wylewek...

Nie no oczywiście ale to taki podobny przykład. Nie ogrzewasz m3 ale ilość wody w zbiorniku(matach) które oddają ciepło do ścian a ściany ogrzewają dom. W porównaniu z tradycyjnym ogrzewaniem to ogrzewanie jest ekologiczne i ekonomiczne.

Ja jestem zwolennikiem zdania IZOLACJA IZOLACJA I JESZCZE RAZ IZOLACJA

do tego rekuperator do wentylacji i będzie dobrze...

Jak najbardziej - dom bardzo dobrze ocieplony z odpowiednią wentylacją daje tak minimalne straty ciepła,że ogrzewanie takiej kubatury nie jest dużym wydatkiem.

Zwrot inwestycji po 27 latach. Hmm - chyba jednak nie warto pchać się w tą technologię.

Jeszcze do tych 27 lat dołącz jakieś awarie , które pociągną dodatkowe koszty ;)

Masz doświadczenia z odwiertami. Czy słyszałeś coś może o instalacjach układanych na ziemi ? Bo pompy powietrze/powietrze to chyba w naszym klimacie nieporozumienie ?

Nie , nie mam.Widziałem jak to robią u sąsiada ,nic po za tym.

Pompa powietrze/powietrze ,którą sam posiadam i jest zamontowana w domu działa tylko w miesiącach ciepłych,jej koszt 5 lat temu to 11 tys. - nie warto było.

Plusem tejże pompy jest tańsza klimatyzacja w domu jak ogrzewasz wodę latem.

Pobór energii to ok. 700W, poj. zbiornika 300l.

jak kto chce tanio - to w Polsce tylko czarne złoto....

Dokładnie. Piec węglowy, węgiel groszek i ciepełko w domu. Ale już się za to biorą i w niedalekiej przyszłości nie będzie można ogrzewać domów w Polsce.Reszta paliw baaardzo droga, biorąc pod uwagę średnią krajową minus 2000 zł. :)

Bo tyle w naszym kraju wynosi średnia.

Przy tak wysokich kosztach instalacji PC taniej jest już wrzucić do domu piece elektryczne i nimi się ogrzewać - co miesiąc w sezonie grzewczym płaci się więcej, ale koszty instalacji zerowe ... że o "kozie" na drewno nie wspomnę ...

Te pompy to znowu aż takie drogie nie są(żart).

Są drogie dla Polaków. W całej UE są ogromne dopłaty/dotacje , a u nas śmieszne pieniądze.30% wartości ale nie więcej niż 3 tysiące ...hehehee

Pisząc tutaj czy się opłaca czy nie, my cały czas operujemy obecnym ,nas dotyczącym czasem egzystowania.

Pompy sprawdzą sie dopiero za kilka,kilkanaście lat kiedy każdy przeciętny Polak otrzyma Tuskoemeryturę i będzie chciał za nią utrzymać ...dom. Wtedy 300zł na ogrzewanie(jeżeli nie wzrosną ceny energii) to będzie do przeżycia, 750 zł za gaz( rus nas nie będzie rozpieszczał i na pewno ceny pójdą w górę) będzie już bardzo trudno odłożyć na ogrzewanie. Więc my dziadkowie,babcie przykręcimy kurek, ubierzemy ze 2 pary kaleson, dwa sweterki jakąś czapusie i będziemy zerkać za okno wypatrując bocianów. I tak rok w rok byle do wiosny. Oszczędzając na ogrzewaniu popadniemy w choroby. Jak nie wydamy na ogrzewanie to wydamy na leki.

Oj i ZUS się cieszyć nie będzie,że tacy zaradni jesteśmy :)

A tak na poważnie - 60 tys. to bardzo dużo, połowa tej kwoty i można się zastanowić. Ale te 30 tys. musi być wydane z głową, nie tylko na PC z najwyższej półki ale z najwyższej półki materiały izolacyjne, które zastosujemy do ocieplenia domu.

Ja nawet dołożył bym 50% więcej wełny czy styropianu do ocieplania.Więcej niż w projekcie wykazał konstruktor.

Sprawdził kamerą termo gdzie mam mostki termiczne i zastosował odpowiednie poprawki. To wszystko zanim zaczniemy wyposażać wnętrze budynku.

A pompa, no cóż kosztuje ale kiedyś koszty utrzymania będą niskie.

Jeśli zakup pompy i jej instalacja to -+ 60 tys. - to jakich awarii, a za tym idących cen napraw można się spodziewać do czasu Tuskodiety czyli np 25 lat? Czy jest to instalacja awaryjna?

25 lat???

Sam widzisz jaki postęp techniczny nastąpił w poprzedzających nas 25 latach.

Nie wiadomo co będzie ,jak będzie czy będą sie zachowywać urządzenia produkowane teraz ,gdzie księgowy ma więcej do powiedzenia niż konstruktor a później wykonawca.

Być może ,gdyby te urządzenia były kupowane masowo to cena była by niższa. Teraz dla biednych krajów jakim jest Polska, produkcja takich urządzeni jest na granicy opłacalności, ale gdyby państwo próbowało pomóc inwestującym w ekologiczne i ekonomiczne źródła , pewnie ceny poleciały by w dół.Ale to nie u nas....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To i tak drogo , są również producentami mat kapilarnych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy jest to instalacja awaryjna?

można przyjąć awaryjność na poziomie pieców CO czy klimatyzacji - technologia ani większa ani mniejsza -

jednak przy założeniu 25 lat użytkowania miałbym GIGANTYCZNE wątpliwości czy za 10 - 15 lat ktokolwiek będzie w stanie naprawić to -

na zasadzie "eee panie tego już się nie naprawia - do tego nie ma części" - pozostaje Mietek Złota rączka...

Czyli wniosek (mój osobisty) - nie ma sensu inwestować w PC.

Mam niezły piec na ekogroch, z 10 letnią gwarancją. Może paść sterownik, pompa, (koszt wymiany znikomy 100-500zł).

Koszt grzania 2- krotnie większy niż 300zł miesięcznie, ale to wina nieocieplonego domu.

Może naprawdę warto wpakować jak najwięcej kasy w profesjonalną izolację, a wtedy każde źródło ciepła będzie ekonomiczne.

• Moderatorzy

koszt izolacji ścian to również 20-30 tysięcy, a pewnie po 20 latach steropian będzie się tylko do utylizacji nadawał więc jeśli można zaoszczędzić rocznie na opale 1 tys to mam to gdzieś.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Przestrzegam przed przyjmowaniem do obliczeń takich okrągłych sum typu 300, 500, 750 zł na zasadzie "bo ktoś tyle płaci". Każdy budynek jest inny, każdy miesiac w sezonie grzewczym jest inny, inne są preferencje dotyczące temperatur, niektórzy jak to ktoś tu napomknął potrafią nawet zatykać wentylację, inni dla odmiany lubią świeże powietrze, przy energii elektrycznej mamy prognozy i korekty po długim czasie i niekoniecznie w danym momencie płacimy za rzeczywiste zużycie, kotły gazowe są różne, kondensacyjne mają wybitnie nieliniową charakterystykę sprawności, pomp ciepła jeszcze bardziej to dotyczy.

Pompa ciepła to łakomy kąsek dla sprzedającego, dużo kosztuje, duży rabat, duży zarobek i dużo punktów u importera więc są wszędzie wciskane, przy okazji padają argumenty o duzej bezwładności podłogówki i możliwości korzystania z dwutaryfowego zasilania, o możliwości rezygnacji z budowy komina a wiec już nam się ta pompa na starcie zwraca i inne takie pierdoły jak przy garnkach Zeptera, łatwo sie nabrać.

Ja osobiście w tej chwili pompy ciepła bym nie zakupił. Bardzo drogo inwestycyjnie a amortyzacja to wielka niewiadoma. Do tego wszystkiego ta odwrotna lodówka tak samo jak zresztą zwykła lodówka lubi się psuć i tu ciekawostka, np sprężarka do Viessmannowskiej pompy ciepła kosztuje kilkanaście tysięcy (cena z tamtego roku), fajnie?

Ktoś tu napisał IZOLACJA, IZOLACJA...., owszem to ważne ale najczęściej popełnianym błędem przy budowie domu jest ...jego wielkość, ludzie budują najzwyklej w świecie za duże budynki a potem najczęściej w nich marzną bo nie stać na energię i jeszcze się w nich kiszą bo wszystko pozatykane, wierzcie mi, że piszę prawdę.

Dobra, jak już zabrałem głos to może naklikam coś więcej. Zgadzam się z tym, że temat w tej chwili nieopłacalny głównie ze względu na cenę, brak ulg ze strony Tuska oraz związany z tym bardzo długo czas zwrotu inwestycji (ile gwarancja? hehe ;) ). Chyba, ze ktoś chce mieć coś prestiżowego, ekologicznego i nie przelicza nawet plików poniżej 10 tysięcy, wtedy proszę bardzo. Z izolacją jest jak z sprzętem audio - od pewnego punktu zysk oszczędności ciepła liczy się w pojedyńczych procentach, a cena materiałów rośnie o 100-200%. 40-50 cm słabej izolacji na stropie będzie sporo tańsze i zapewni sporo lepsze wyniki niż 15cm najdroższej - kto nie wierzy niech sam sobie przeliczy :) Analogicznie jest na ścianach i podłodze. Pieniądze włożone w izolację cieplną budynku muszą się nie tylko zwrócić, ale jako inwestorzy musimy na tym jeszcze zarobić jak najwięcej w następnych latach. Nie chodzi o to więc, aby wpakować jak najwięcej kasy w izolację, ale aby określić punkt, który chce się osiągnąć, a następnie dobrać do niego najlepsze w danym przypadku rozwiązania. Bardzo dużo tutaj zależy od samego budynku - przy złych rozwiązaniach bicza się nie ukręci. I nie oszukujmy się, nawet do najlepiej ocieplonego domu za miliard dolarów, żeby było w nim ciepło to ciepło dostarczać trzeba, czyli ogrzewać. Niejeden cwaniak myślał, że jak sobie ociepli chatę to w sezonie palić nie będzie musiał, ale nie ma tak dobrze, hehe.

Ty sobie lepiej doczytaj na co te 10 lat gwarancji i pod jakimi warunkami.

10 lat to chyba na spawy tylko :)

Wiem, wiem, choć mój sprzedawca wymienia od reki np. sterownik, który sobie lubił zwariować.

Słyszałem opinię że PC bardziej opłacają się w krajach gdzie jest ostrzejsza zima i niskie temperatury, a szczególnie tam gdzie mamy jakieś duże budynki do ogrzania.

Chyba gołym okiem widać że ni chuchu się to nie kalkuluje u nas, szczególnie na mały domek. Jak się nie zwraca w ciągu 5 lat, to bez sensu. Tym bardziej że po 7 latach coś się pewnie popsuje.

Koszt ocieplenia domu styropianem zależy od wielkości tego domu. No i przy budowaniu nowego jakoś to się łączy z tynkowaniem i malowaniem, więc raczej się opłaca.

u mnie po 11 latach ze styropianem nie dzieje się absolutnie nic - czy macie jakieś SPRAWDZONE źródła o degradacji styro?

bo też przygotowywaliśmy się na taką opcję że po 20 latach trza wywalić - ale na razie odpukać...

Czy ktoś miał może kontakt z tymi tanimi pompami ciepła które można kupić już za kilka tysięcy złotych ? Jest tych urządzeń w sprzedaży bardzo dużo - chyba ktoś to kupuje ...

Czy użytkownicy pomp ciepła są z ich zakupu zadowoleni ?

Przestrzegam przed przyjmowaniem do obliczeń takich okrągłych sum typu 300, 500, 750 zł na zasadzie "bo ktoś tyle płaci". Każdy budynek jest inny, każdy miesiac w sezonie grzewczym jest inny, inne są preferencje dotyczące temperatur

W pełni popieram Edsona, to zbyt skomplikowane i zależne od wielu czynników (w zależności od charakterystyki geologicznej terenu dużo tańsze a równie skuteczne jak odwiert będzie położenie systemu przewodów poziomych na działce. Na zużycie energii wpływa także np. ekspozycja na wiatr (np. domy "w polu" tracą od wiatru dużo więcej niż budynki w ściślejszej i zarośniętej zabudowie). Wiatr z kolei ma plusy bo osusza budynek podczas gdy np. domy w terenie silnie zadrzewionym są często zbyt narażone na zawilgocenie (dopasować technologię izolacji, parowania przegród etc.).

Nie ma prostych rozwiązań a już projekty gotowe to kompletny sajgon w Polsce, począwszy od błędów i braków w dokumentacji po byle jakie adaptacje bo klient absurdalnie oszczędza na projektancie.

wg materiałoznawcy z mojej firmy czas do perforacji zbiornika na eko-groszek to ok 20-25 lat a przy wstępnym suszeniu paliwe ( worek otwarty ok 3 dni ) to 25-35 lat . Tyle mechanika pieca nie wytrzyma więc tym problemem się nie martwcie .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Czy ktoś miał może kontakt z tymi tanimi pompami ciepła które można kupić już za kilka tysięcy złotych ? Jest tych urządzeń w sprzedaży bardzo dużo - chyba ktoś to kupuje ...

To tak jak ekstratanie hydroizolacje czy namiętnie wpisywany w gotowcach dysperbit :D

Z piecami na paliwo stałe może być różnie bo polityka ekologiczna UE daje np. plusy dla samorządów (fundusze na inwestycje) w zamian za "ekopolitykę" czyli np. zakaz instalowania takich rozwiązań (i jest tego całkiem niemało, państwowe rządy nic do tego nie mają bo to uchwala rada gminy).

W bonusie komisja europejska zajmuje się ostatnio spłukiwaniem toalet i odkurzaczami a działająca od paru lat polityka wspierania fotowoltaniki daje niezwykłe efekty np. w Niemczech dzięki dopłatom pobudowano w sumie dziesiątki hektarów ogniw które produkują energię elektryczną pięć razy drożej niż elektrownie węglowe, stąd ostatnio uruchamianie bloków węglowych w Niemczech i niechęć tamtejszych operatorów do podpisywania umów z właścicielami ogniw fotowoltanicznych :DDDDD

Mam dwie pompy ciepła, gdzie dolnym źródłem jest powietrze.Nabyłem je w drodze kompensat od dłużnika, gdybym je miał kupić ---jedna odpowiedź: to się nie opłaca. U sąsiada pompa z dolnym źródłem: dwa otwory 120 m głębokości ---to się też nie opłaca. A przed nami znaczące podwyżki cen energii elektrycznej (Unia daje i odbiera) Pompa do podgrzewania cwu (ciepła woda użytkowa) pracuje od +7oC. Drugą pompę wyłączyłem, przekładnia energetyczna wynosi 1,8-- to wolę grzać elektrycznie podłogę w drugiej taryfie. A na mrozy kominek i rozprowadzanie ciepłego powietrza konwekcyjnie, bo turbina denerwuje ( no przecież jesteśmy audiofilami)

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.