Skocz do zawartości
IGNORED

Ogrzewanie ciepłej wody użytkowej

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Można by zamiast przepływowego zastosować objętościowy i instalację z pompą cwu. To rozwiąże problem.

Można tylko trzeba dla odmiany dać grube przekroje przewodów żeby zmniejszyć opory tloczenia dla pompy bo inaczej energia dla pompy nas przez cały rok będzie bić non stop po kieszeni.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Poczytaj sobie o wydajności takiego 7kW przepływowego podgrzewacza, jak szybko napełni Ci wannę, o normalnym ciepłym prysznicu nie wspomnę.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Instalacji solarnej dla dwóch osób chyba faktycznie nie warto. Praca i czas też pieniądz.

To zależy jaką będziecie mieli emeryturę i czy tylko będzie grzana woda czy np. jeszcze ogrzewane pomieszczenie.Czasem przy wydatkach na leki brakuje przysłowiowych złotówek tak że moze to jest taka inwestycja w przyszłość?

Mnie grzanie gazem wody do mycia +gotowanie wychodzi 36zł na osobę miesięcznie; no ale piecyk jest o dziwo dosyć oszczędny i sama woda jest na nim zredukowana i napełnienie wanny trochę trwa.Preferencje prysznic wanna są jak 1 do 4 a domownicy przynajmniej raz dziennie się kapią. W sporej firmie w której pracuję są solary i fakt dopiero od połowy września nagle jest łupniecie rachunkiem z gazowni.

Poczytaj sobie o wydajności takiego 7kW przepływowego podgrzewacza, jak szybko napełni Ci wannę, o normalnym ciepłym prysznicu nie wspomnę.

W budynku w którym mieszkam jest 18KW ogrzewanie elektryczne wody Siemensa cudów z ciepłotą przyznam nie ma mimo pracy na wyższym biegu.No i tania taryfa jest od 22 do 6 rano a w dzień miedzy 12 a 14 tak że nie wiem kto na tym oszczędza :)

Mhm, prysznic 5,5kW komfortowo pociągnie (pod pewnymi warunkami i z biedą zapasu mocy na instalacji 1-faz), ale przy napełnianiu wanny woda prędzej odda temperaturę niż wanna do połowy się wypełni, czytaj wanna kompletnie nie ma sensu :) Zostałem ostatecznie przy piecu z podajnikiem, ale może ktoś podsunie coś jeszcze mądrzejszego, bo ja dla siebie póki co nie widzę.

Mhm, prysznic 5,5kW komfortowo pociągnie (pod pewnymi warunkami i z biedą zapasu mocy na instalacji 1-faz), ale przy napełnianiu wanny woda prędzej odda temperaturę niż wanna do połowy się wypełni, czytaj wanna kompletnie nie ma sensu :) Zostałem ostatecznie przy piecu z podajnikiem, ale może ktoś podsunie coś jeszcze mądrzejszego, bo ja dla siebie póki co nie widzę.

Wanne też można docieplić, ja przed zabudową własnie domowym sposobem dociepliłem stalową wannę pianą budowlaną; po napełnieniu można się pławić i pławić a woda długo utrzymuje temperaturę,

Ból z napełnianiem termą elektryczną 5,5kW zaczyna się jak na zewnątrz jest ujemna temperatura a temperatura na wejściu wody oscyluje na poziomie 4 i mniej stopni Celsjusza. W Niemczech stosuje się żeby temu przeciwdziałać odzyskiwanie ciepła od wody wypływającej z wanny no ale to działa tylko przy korzystaniu z bieżacej wody i prysznicu.

Instalacji solarnej dla dwóch osób chyba faktycznie nie warto. Praca i czas też pieniądz.

Bojler to w sumie kawał grata, pytanie jaki jest całkowity koszt takiego bojlera z cyrkulacją i jak długo on utrzymuje energię, tj. co jaki czas się włącza piec żeby ją podgrzać przy tych 55st C.

Może bym zastosował 3 mniejsze podgrzewacze elektroniczne mocy 7kW

Ten mi się podoba i nie jest bardzo drogi: Stiebel Eltron DEM 7

Ktoś zna firmę? No jest jeszcze Siemens, ale droższy

Ja mam dom na podwójnym ogrzewaniu , ekogroszek i gazowe. Ekogroszek był zakładany przy budowie jak nie było jeszcze gazu ziemnego z tym że kocioł się zmienił w międzyczasie z dobrym sterownikiem. Ale, jak masz w zamiarze to pomyśl o dobrym sterownik do ekogoszkuu i większość porad tutaj dostosowujących kocioł i cwu /timery do pompki etc. załatwia jeden sterownik/ . Masz możliwość sterownia pracą niezależną i łączną cwu, ustawienia priorytetów jej pracy tj. łącznie z co albo jak chcesz express to dajesz priorytet kocioł zwiększy ci temperaturę ile chcesz/zaprogramujesz , odłączy wszystko poza cwu , dodatkowo masz sterowanaie cyrkulacją cwu bez żadnych tam timerów, co więcej masz programatory dobowe z podziałem na każda godzinę każdej z tych pompek a więc i temperatura. Co więcej podpinasz pod internet i sterujesz z kompa albo telefonu zarówno cwu jak i co. kocioł wyśle ci sms o alarmie albo kończącym się paliwie. Masz tez programatory pokojowe i pogodowe, podłogowe. A kocioł chodzi w pełnym automacie. Spalanie, przy temperaturze jak obecnie podajnik 150kg , temperatura w domu 24-25 stopni, powierzchnia ogrzewana w tej chwili 240m2, podajnik wytrzymał 11 dób. Tak , zaraz ktoś napisze że niemożliwe , ale użytkowników tych kotłów możesz podejrzeć na stronie producenta sterownika online i tam są tez spalania poszczególnych użytkowników bo jest taka funkcja. Dodam że to spalanie razem z ogrzewaniem CWU poj. 220 litrów, z tym że bojler z podwójna wężownicą. Tak więc skłaniam się jak ktoś wcześniej napisał ze może i 2 miesiące pojechać cwu na jednym podajniku, to nie żadem mit. Fakt że mam sterowanie każdym pomieszczeniem z osobna , więc nie ma strat i po osiągnięciu temperatury zamykany jest obieg w danym pomieszczeniu , otwieranie okna zamyka automatycznie ogrzewane pomieszczenie, to podnosi efektywność i obniża koszty ogrzewania , dlatego też korzystam w większości z gazu bo nie jest tak drogo zwłaszcza w kontekście kotła gazowego kondensacyjnego. Rozważył bym to. absolutnie nie dawałbym dla naszego klimatu ogniw słonecznych a jej koszt przeznaczył na izolację budynku jednorazowo. Ja bym nie chciał podgrzewaczy w każdym pomieszczeniu skoro i tak będziesz miał paliwo stałe którym możesz efektywnie ogrzewać a koszt kotła i tak poniesiesz.

Przepływowe podgrzewacze wody w nowo-budowanym domu jednorodzinnym z kilkoma łazienkami to prowizorka i głupota. To tak jakby założyć Kormorany do Ferrari i tłumaczyć naokoło, że da się jeździć. Więcej napiszę jak będę miał trochę czasu, już późno.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Można tylko trzeba dla odmiany dać grube przekroje przewodów żeby zmniejszyć opory tloczenia dla pompy bo inaczej energia dla pompy nas przez cały rok będzie bić non stop po kieszeni.

Nieprawda. Wykonując instalacje cwu dałem w niej rury polibutylenoweo średnicy 15 mm. Wystarcza w zupełności, gdyż takie rury maja dużo mniejsze opory tłoczenia niż stalowe. Instalacja jest jedno rurowa z czterema punktami odbioru ciepłej wody. Izolowana termicznie. Do tego mała pompa cwu. Wodę grzeje zasobnik cwu w określonych godzinach - co umożliwia prosty zegarowy nastawny sterownik - sterujący jednocześnie pracą pompy cwu. Dodatkowo zainstalowałem zwykły wyłącznik diodowy wyłączający pompę także w czasie pracy zasobnika cwu. Dzięki temu pompa pracuje określony czas w granicach 0 - 24 / 24 w zależności od potrzeb. Każdy dobry zasobnik ma fabryczne sterowanie. Jeżeli nie odpowiada ono potrzebom, można je łatwo zmodyfikować lub wymienić na bardziej odpowiednie.

Grube przekroje przewodów świadczą w większości przypadków o złym w projekcie i wykonawstwie.

Może pociągnę zasilanie 3 fazowe w docelowe miejsca i dam ogrzewacze takie 7kW, a jak w przyszłości się okaże że coś się nie wyrabia, to dam mocniejsze i zwiększę zamówioną moc. Pytanie tylko ile się za to płaci?

Moim zdaniem mając w planach piec na ekogroszek bardzo źle kombinujesz z przepływowymi. Przerabiałem temat podgrzewaczy przepływowych i zwyczajnych dużych tylko dlatego, bo nie miałem wtedy pieca z podajnikiem. Od jakiegoś czasu mam, jadę cwu na takim piecu i powiem krótko - nie ma powrotu, poza przypadkiem awarii pieca. Po pierwsze mając piec masz tanie źródło cwu. Po drugie mając piec zakup X podgrzewaczy to nadmiarowy koszt, po trzecie większy przydział mocy kosztuje (przez 99% czasu będzie niewykorzystany), po czwarte podgrzewacz o większej mocy to większe kwoty za energię elektryczną (np. 12 kW 'na oko' to raz tyle co koszt węgla w tym samym czasie, można sobie policzyć).

Dlatego moim zdaniem pytanie brzmi: czy przy braku dostępu do gazu (dom, 2 osoby, kuchnia, wc, 2 łazienki) istnieje lepsze rozwiązanie cwu niż piec z podajnikiem?

oki :) więc skłaniałbym się ku jednemu a dobremu rozwiązaniu.

Piec z podajnikiem na ekogroszek tak czy siak będzie

Jaki kocioł najlepszy?

W projekcie jest obliczone zapotrzebowanie na ciepło grzewcze Q=12,3kW. Jednak izolacja będzie trochę lepsza, ponieważ zrobiłem ściany z Ytonga zamiast porothermu.

Czyli jest to Ytong 24cm + 15cm styropianu.

Dom ma być dość szczelny, wentylacja jest grawitacyjna. Szyby potrójne, dość dobrze izolujące.

Dach będzie docieplony przynajmniej dobrze.

Grzać mają grzejniki. Mają być dość spore, ponieważ będzie wymagane szybkie nagrzanie pomieszczeń, lub domu, ponieważ niektóre pomieszczenia będą używane wybiórczo, lub na przykład częste wyjazdy.

Link do projektu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kubatura 800m3, ale 1/4 odpada, ponieważ wystający poza obrys budynku garaż nie ma być grzany.

Więc potrzebny kocioł z dobrym pierdyknięciem żeby szybko nagrzać, ale jednocześnie nie za duży żeby nie było strat związanych ze sprawnością.

Ewentualnie mniejszy kocioł i jakieś elektryczne boostery do szybkiego nagrzania pomieszczeń. Na przykład 5kW przez 15min. Ale czy to ma sens?

Firm produkujących kotły jest od groma. Wiadomo że trzeba wybrać coś najlepszego, bo problemów nie potrzeba.

Rok temu oglądałem kotły i w oko wpadły mi firmy Klimosz, Taurus, Tekla, Ogniwo, Viadrus, Zebiec

Więc skoro zasobnik warstwowy najlepszy, to niech będzie, tylko jaki?

Z dodatkową grzałką elektryczną na lato? Myślę że około 150 litrów.

Na razie dom nie zaludniony, ale domu nie buduje się na 5 lat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grzać mają grzejniki. Mają być dość spore, ponieważ będzie wymagane szybkie nagrzanie pomieszczeń, lub domu, ponieważ niektóre pomieszczenia będą używane wybiórczo, lub na przykład częste wyjazdy. Więc potrzebny kocioł z dobrym pierdyknięciem żeby szybko nagrzać, ale jednocześnie nie za duży żeby nie było strat związanych ze sprawnością. Ewentualnie mniejszy kocioł i jakieś elektryczne boostery do szybkiego nagrzania pomieszczeń. Na przykład 5kW przez 15min. Ale czy to ma sens?

Moim zdaniem źle to kombinujesz, choć kombinowałem podobnie tylko mnie naprostowali ;) Kocioł z dobrym pierdyknięciem, ale nie za duży i bez strat na sprawności - takie rzeczy to tylko w T-Mobile ;) Grzejniki powinny być o mocy odpowiedniej do zapotrzebowania energetycznego, czyli nie za małe, nie za duże. Oczywiście im bardziej nadmiarowe weźmiesz (droższe) tym branża więcej na Tobie zarobi, więc tutaj prawdopodobnie będziesz miał ich pełne poparcie, o ile nie trafisz na uczciwego fachowca, który dobierze odpowiednie grzejniki do pomieszczeń. Co do pierdyknięcia i szybkiego nagrzewania - oczywiście można i tak, ale nie tędy droga o ile ma to mieć sens. Jeżeli przyjazdy są planowe to wystarczy zwyczajny najtańszy sterownik. Ustawisz plan temperatur indywidualnie na każdy dzień tygodnia, co do godziny np., plus programy urlopowe, przeciwzamrożeniowe, itp. i nie ma problemu. Jeżeli przyjazdy nie są planowe to kocioł z internetem ;) Włączysz zdalnie pracę kotła np. na godzinę przed przyjazdem lub wcześniej na daną godzinę i wchodząc do domu masz już ciepło. Druga zaleta kotła z internetem jest taka, że możesz w czasie nieobecności w domu zdalnie monitorować oraz ustawiać parametry pracy kotła, otrzymywać powiadomienia sms lub e-mail o nieprawidłowościach w pracy, szmery bajery ;) Nie ma jednak rzeczy doskonałych - nawet idealne wg. branżowych marketingowców sterowniki PID mają swoje minusy, ale to może w innym temacie, inny razem.

Nieprawda. Wykonując instalacje cwu dałem w niej rury polibutylenoweo średnicy 15 mm. Wystarcza w zupełności, gdyż takie rury maja dużo mniejsze opory tłoczenia niż stalowe. Instalacja jest jedno rurowa z czterema punktami odbioru ciepłej wody. Izolowana termicznie. Do tego mała pompa cwu. Wodę grzeje zasobnik cwu w określonych godzinach - co umożliwia prosty zegarowy nastawny sterownik - sterujący jednocześnie pracą pompy cwu. Dodatkowo zainstalowałem zwykły wyłącznik diodowy wyłączający pompę także w czasie pracy zasobnika cwu. Dzięki temu pompa pracuje określony czas w granicach 0 - 24 / 24 w zależności od potrzeb. Każdy dobry zasobnik ma fabryczne sterowanie. Jeżeli nie odpowiada ono potrzebom, można je łatwo zmodyfikować lub wymienić na bardziej odpowiednie.

Grube przekroje przewodów świadczą w większości przypadków o złym w projekcie i wykonawstwie.

Jak mała pompa cwu proszę o konkretne dane bardzo mnie to interesuje.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Jak mała pompa cwu proszę o konkretne dane bardzo mnie to interesuje.

Od kilkunastu lat używam bezawaryjnie pompy cyrkulacyjnej Grundfos UPS 15-13B.

gm15-13b.jpg

Od kilkunastu lat używam bezawaryjnie pompy cyrkulacyjnej Grundfos UPS 15-13B.

gm15-13b.jpg

He he przypomniałem sobie jeden z aspektów większych średnic przewodów niz ma na wylocie pompa, przede wszystkim instalacja wodna z racji mniejszych predkości medium w przewodach jest cichsza a to w audio niezaprzeczalny argument :)

Wieczorem zajrzę.

Wykonując instalacje cwu dałem w niej rury polibutylenoweo średnicy 15 mm. [...]

Serjo? Bo u mnie jest co prawda na PP zamiast PB, ale w zależności od miejsca, a więc zapotrzebowania rozprowadzenia są na średnicach 25, 20 i 16. Czyli zły projekt i wykonawstwo kurka wodna? Nie wiedziałem nawet :(

;)

Eppur si muove...

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Serjo? Bo u mnie jest co prawda na PP zamiast PB, ale w zależności od miejsca, a więc zapotrzebowania rozprowadzenia są na średnicach 25, 20 i 16. Czyli zły projekt i wykonawstwo kurka wodna? Nie wiedziałem nawet :(

;)

Nie zamartwiaj się. Też mam w instalacjach przekroje 15, 22, 28 mm. Z tym, że rur 28 mm jest najmniej. Najwięcej tych 15 mm. Do cwu w zupełności wystarcza.

,,,na lato

na czarno pomalowany zbiornik w slonecznym miejscu....koszty ....hmmmmmm???

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

,,,na lato

na czarno pomalowany zbiornik w slonecznym miejscu....koszty ....hmmmmmm???

Jest to genialna sprawa ale tylko w naszym klimacie przez dwa miesiące, mieliśmy takie u rodziny na działce na Mazurach. Koło 18 wieczorem lub później po zmierzchu na golasa jak sąsiedzi nie widzieli wchodziło się pod 200l beczkę na wysokim stelażu i brało prysznic; woda była prawie gorąca.

Koszty to odkręcenie rano wody i napełnienie zbiornika świeżą wodą :)

Każda domowa instalacja wodna, co, czy kanalizacyjna gra - nie da się jej całkowicie wyciszyć

No własnie, nie wyciszać tylko nie wytwarzać hałasu to znacznie lepszy sposób!

Do wanny I pod prysznic : zasobnik warstwowy bez żadnej pompki z dodatkowym obiegiem bo do takich celów nie ma potrzeby ciepłej wody "od razu". Do umywalek I zlewozmywaka polecam podgrzewacze pojemnościowe , wystarczy 10 litrów . Zajmują troche miejsca ale na etapie budowy I meblowania można je ładnie schować. Nie mają żadnej wady podgrzewaczy przepływowych a zapewiają ich wszystkie zalety . To znaczy : nie pobierają dużych prądów, temperatura wody w kranie nie zależy od przepływu ani temperatury wody w wodociągu , są tuz przy punkcie poboru. Wszystkie przepływowe ogrzewacze to paskudztwo o zerowym komforcie użytkowania.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

W zakładkach Start, Hi-Fi czy Muzyka pusto i cicho. Za to w wątku o przekrojach rur - sami specjaliści ...

Nikt ci nie zabrania tam pisać. Zamiast mądrzyć się tu i teraz z wyższością.

Tyle o rurach a nic o architekturze, ja się już nie łudzę że ten temat w Polsce istniej :D

To trochę tak jak wykonawstwo i interpretacja w większości krajowych orkiestr - "ale o zo chozi?

Rozmawiać podejrzewam, że jest z kim, ale rozmowy toczyć się będą bardziej w sferze marzeń niż rzeczywistości. Jeżeli to nie przeszkadza temat odnośnie można odgrzebać (nie szukałem) lub założyć.

Fantazje architektów lubię i szanuję, ale architekturo pozwól żyć! I umrzeć z kosztów nie pod tekturą.

Moja architektura nie wygrała i nie wygra raczej nigdy żadnego konkursu, ale zamiast do podziwiania jest moja i w służbie :] Może następnym razem walnę coś w stylu salon samochodowy mieszkalny z dużym widokiem na ulicę, hehe.

Wracając do tematu:

Idzie zima i wyboru ni ma - albo grzać albo tłumaczyć, że jak jest zima to musi być zimno, tak? Takie jest odwieczne prawo natury! ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.