Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość dzwięku w miniwieży

dziadson1

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Posiadam miniwieże Pioneer x-hm10-k/-s, do tej pory używałem jej wyłącznie pod laptopa skąd leciały mp3 lub internetowe radio. Urządzenia podłączone były zwykłym kablem aux. Dźwięk nie był porażający od początku no ale pomyślałem czego można się spodziewać po takim tanim sprzęcie. Dzisiaj po raz pierwszy podłączyłem do kablówki radio kablem koncetrycznym i SZOK! dzwięk uzyskany z tego radia był 2 lub 3 razy mocniejszy czystrzy, po prostu rewelacja. Wcześniej wieża laptop pracowały na praktycznie maksymalnych głośnościach żeby coś było słychać a teraz radio na połowe volume gra 100razy głośniej czyściej. Teraz dopiero doceniłem jakość tych malutkich kolumn. Powiedzcie mi dlaczego tak jest? czy ten kabel aux podłączony do wejscia sluchawkowego do laptopa jest jakich chu...y? czy przez takie połączenie traci sie az TAK WIELE na JAKOSCI ?!!? jestem zielony w tematach audio:(

Pytanie zy jest różnica w jakości dzwieku. Z tego co piszesz to różnica jest w głośności a to dwie rożne rzeczy.

Kabel Aux nie jest najlepszym ale też nie najgorszym rozwiązaniem. Jest to kabel do analogowego przesyłu audio. Bardziej skłaniał bym się ku stiwerdzeniu że w wierzy wejscie Aux jest dośc ciche lub na laptopie wyjscie było ściszone.

ok a jak można temu zaradzić? czy w ogóle jest możliwość poradzenia sobie z tą niekorzystną sytuacją? czy może nic się z tym nie da zrobić? jutro mam mieć sprzęt audio tj. używany wzmacniacz yamahy i nowe kolumny tagi czy będzie tam występować podobna sytuacja do tej po podłączeniu owego kabla aux?

Sprawdź w ustawieniach audio laptopa głośność na wyjściu. Jeśli poziom jest niski, daj na ok 80%. Podepnij wzmacniacz porządnym kabelkiem. Powinno pomóc.

Ten wzmacniacz powinien mieć standardową czułość wejścia, co w mini wieżach nie zawsze jest normą bo ich producenci czasem nie dbają o takie "szczegóły".

Może być zbliżona, bo jest pewna unifikacja czułości wejść typu AUX we wszelkich sprzętach audio. Może masz coś poplątane w ustawieniach karty dźwiękowej, bo poza poziomem WY na słuchawkach są i presety wewnętrzne; spróbuj pogrzebać, bo to jakaś kaszana.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Powiedzcie mi dlaczego tak jest? czy ten kabel aux podłączony do wejscia sluchawkowego do laptopa jest jakich chu...y? czy przez takie połączenie traci sie az TAK WIELE na JAKOSCI ?!!?

Jak dla mnie łączenie dźwięku poprzez mizernej jakości wyjście słuchawkowe jest jednym z najgorszych połączeń.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.