Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 304 - kupic, nie kupic

Michal G

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o pomoc - szukam juz jakis czas wzmacniacza i ostanio mam na oku NAD'a 304 - co o nim sadzicie ?? Muzyki slucham roznej, kolumny Maestro 70S, glowne zrodlo gramofon, a i wazne - jakie wrazenia z wyjscia sluchawkowego ?? Moze cos innego warto kupic - moje glowne wymagania to minimum 6 wejsc audio no i dobra dynamika, lubie cieple przmienie, uporzadkowane...

Pozdrawiam i dziekuje za info, prosze o w miare mozliwosci szybkie recenzje, bo mnie ktos podkupi...

Michal G

https://www.audiostereo.pl/topic/10712-nad-304-kupic-nie-kupic/

Skoro sluchasz glownie z gramofonu to zastanow sie czy w tej cenie jest cos z lepszym przedwzmacniaczem gramofonowym niz ten w NAD 304. Moze byc trudno znalezc co lepszego. Z drugiej strony zastanow sie czy moc 304 jest wystarczajaca.

Parsec, no wiesz ten nadzik pompuje 120W dla 8Ohm, więc wątpię aby mocy dla normalnego słuchania brakowało, te 42W to moc ciągła dla 8Ohm, jeśli głośniki na niskich częstotliwościach mu zejdą do 2 ohm będzie w stanie podać wg danych producenta 200W oczywiście jest to moc chwilowa. Ja bym go brał.

pzdr

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Chcialby dawac tylko niema z czego ...120W/8 Ohm razy 2 kanaly =240W/8 Ohm...czyli na 4 Ohm powinien pobierac 480W/4 Ohm jesli uwzglednic czasem duze spadki impedancji powiedzmy 2 Ohm to pobor moze wyniesc 960W/2 Ohm doliczny spadki na zlaczach i termike oraz sprawnosc transformatora.... jakies 1200VA trafol potrzebny....

A jakie ma trafo ten NAD???

Same napiecie transformatora nie jest jeszcze tak istotne jak wlasnie mozliwosci pradowe.. czyli przekroj drutu nawojowego na transformatorze...

Ze wzgledow ekonomicznych mamy niezmiernie malo wzmacniaczy o naprawde duzych... badz wlasciwych mozliwosciach pradowych..

Wiekrzosc wzmacniaczy jest zrobiona bardziej w strone mozliwosci napieciowych wzglednie kondensatorowych swoich zasilaczy jak i stopni koncowych.

Wiele wzmakow jest zaopatrzona w niskopradowe tranzystory mocy rzedu 5...8 A zadko kiedy wiecej.

Nawet sa czesto one stosowane do wieloparowego laczenia rownoleglego ale na niewiele sie to zdaje.

Na miejscu kolegi raczej staral bym sie poszukac czegos z dobrych lat 70/80 second-hand....

Eee no jasna sprawa darkul że takiego trafa ten nad niema, ono wystarcza na te „uczciwe” 2x42W, te moce chwilowe to jak sam pisałeś zapewne rezerwy kondensatorowe? Prawda jest też taka że większość producentów podaje tylko moce chwilowe, potem się człowiek dziwi że dobry wzmak 2x35 gra o niebo lepiej niż jakiś inny 2x60W.

P.S. nie spotkałeś jeszcze tych napędów o które Ciebie męcze?

Moc 2X35 W:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moc chwilowa juz dawno przestano podawac jako chwyt reklamowy w sprzecie powiedzmy "przyzwoitym". No, ale dalej mozemy kupic kolumienki do komputera z glosnikami wielkosci sliwki, ktore maja wedlug producenta 320W.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

opteron-> Mimo, ze bardzo chcesz miec racje to jednak jej nie masz.

The 304 essentially extends the 302 with power increased to 35 watts per channel into 8 ohms and

generous headroom permitting untroubled peaks of 120 watts per channel.

POWER AMP SECTION

Continuous output power into 8½ * 35W (17dBW)

Rated distortion (THD 20Hz - 20kHz) 0.03%

Clipping power (maximum continuous power per channel) 42W

IHF Dynamic headroom at 8½ +5.5dB

IHF dynamic power (maximum short term power per channel) 8½ 120W (21dBW)

4½ 160W (23dBW)

2½ 200W (23dBW)

* Minimum power per chnnel, 20Hz - 20kHz, both channels driven with no more than rated distiortion.

Fakt iż podana moc to NIE MNIEJ niż 2x35W przy jasno określonych warunkach tzn. obydwa kanały wysterowane w zakresie 20Hz-20kHz i przy THD 0.03%

Dalej natomiast pisze że MAKSYMALNA moc ciągła (co nawet wkleiłeś) to 42W (można jednak się spodziewać wyższego THD) w którym miejscu nie mam racji?

No chyba że producent wynik ten uzyskał przy powiedzmy 1kHz i THD 1% ale szczerze wątpię jak miałby wzmak wyrobić się w szczycie na 120W dla 8ohm pewnie przy 150% THD???

Ale jednak masz racje, lepiej trzymać się tego co jest czarne na białym…

pzdr.

W tym ze 35W a nie 42W. Wybacz, ale jak powiedzialem nikt kto jest powazny nie sprzedaje sprzetu podajac jako moc jego "clipping power" albo jeszcze lepiej "moca muzycznea". Jesli ktos chce kupic wzmacniacz grajacy duza moca z 70% znieksztalcen to oczywiscie moze podazyc w kierunku, ktory obrales.

Dodam moze, ze muzyki slucham w miare cicho, potrzebuje dobrego jakosciowo sprzetu, ale biorac pod uwage pokoj - kolo 16m2 - jak chce troszke wiecej mocy, to zakladam sluchawki ;) - dlatego wazny tez dla mnie jest wzmacniacz sluchawkowy w tym sprzecie...

Pokazal sie jeszcze na allegro Harmanik HK-620 - mozna te oba sprzety porownac ?? No i jak u tych wzmacniaczy tolerancja glosnikow klasy sredniej nizszej - wczesniej wspomnianych Tonsil Maestro 70S ?? Czy potrafia dobrze tez na tych kolumnach zagrac??

Pozdrawiam i dziekuje

No i po frytkach :( ktos mnie podkupil i nie ma juz nadki.... Ale za to pokazal sie Pioneer A-400X - model przez wielu doceniany, jako jeden z niewielu udanych pioneerow, czesto opisywany zreszta na tym forum - do ilu warto go licytowac, jesli jest w dobrym stanie ?? Czy przed zakupem trzeba na cos zwrocic uwage - mial moze jakies wady wychodzace z czasem ??

Pozdrowienia z jelonki... Michal

Pionek A 400X prezentuje na pewno lepsze brzmienie niz NAD 302 przede wszystkim wysokie tony sa czystsze nie sa "zapiaszczone" basik jest dobrze kontrolowany bez pogrubienia no i Pionek bije NAD' a takze pod wzgledem stereofonii Po prostu mialem kiedys okazje porownac oba wzmaki bezposrednio stad znam roznice brzmieniowe ktore nie sa subtelne ale tez nie dzieli te wzmaki jakas przepasc jakosciowa W Pionku lubii sie pieprzyc potencjometr glosnosci poniewaz nie jest on najwyzszej jakosci i do tego wymiana jego jest dosc skompliowana bo jest to potencjometr zintegrowany z balansem ( trudnosci z kupnem zamiennika ) Za Pionka nie dalbym wiecej niz 400 pln bo jest to juz dosc wiekowy wzmak dlugo juz nie produkowany Pionka mozna dosc latwo upgradowac wymieniajac wmacniacz operacyjny w sekcji przedwzmacniacza na OPAmpa BURRBROWN 2134 dzwiek wtedy zyskuje na prawde wiele i Pionek moze byc porownywany do wzmakow z troche wyzszej klasy

Pozdrawiam

Hihi narazie skonczylo sie na tym, ze kupilem wczoraj z ogloszen tego forum HeadBoxa i teraz to moge cierpliwie czekac na ciekawy wzmacniacz, bo i tak nastepne minimum 2 tygodnie to wylacznie ww wzmacniacz i moje ukochane Kossy :)) Jednakze apeluje - jesli mozecie mi cos poradzic z wzmacniaczy second hand do powiedzmy 800zl, o wczesniej opisanych cechach - bardzo prosze o info... Co do A-400X to jest jedna szt. po moddingu, ale chyba z przesadzona cena (1k - szczegoly w ogloszeniach) no i w przyszlym tygodniu ma wrocic jeden czlowiek, co ma w ladnym stanie tez podobny wzmacniacz, z mniejszymi modyfikacjami, ale za 550zl... no i nadal nie jestem pewien czy pioneek moze konkurowac z NAD'em, no i jesli jednak nad, to ktore modele...

Pozdrowienia

P.S. Czy sa tu moze jacys audiomaniacy z Jeleniej i okolic ??

witam posiadam nad 504 jestem bardzo zadowolony kupilem go bo najpierw troche poczytalem potem posluchalem i doszedlem do wniosku ze bedzie to najbardziej optymalny dla mnie zakup porownywalen go z paroma innymi uzywanymi i na moich glosnikach zagral najlepiej bardzo czysto bas tyle ile trzeba i nie dudni gra dokladnie pewnie moj opis nie jest zbyt dokladny ale wlasnie tak go oceniam i jeszcze jedno w porownaniu z dwoma japonskimy wzmacniaczami na moje uch nie gar dyskotekowo dzwiek ma mily i nie meczacy prawda jest ze powinno tak grac zeby sprawialo przyjemnosc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.