Skocz do zawartości
IGNORED

CocktailAudio X30 - centrum muzyczne "all-in-one"

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, prawdopodobnie padł napęd optyczny - ocena Dystrybutora, więc czeka mnie wysyłka do Serwisu... Gwarancja "door to door".

Ponad 150 cd...

Chociaż - teraz włączyłem, napęd działa...

Chociaż znów mam komunikat - najpierw pominięta cała płyta, teraz "Utwór 13, 14 pominięty!". Wciskam "ok" i mam czarny wyświetlacz - płytę "wyciągam" przyciskiem z panelu czołowego - "eject" z pilota nie działa.

Później muszę wyłączać z sieci, by wróciło do normalnego stanu...

Dziwne, to wszystko - płyty czyste, nie porysowane.

Posprawdzam jeszcze, chociaż zgłoszenie do HM już wysłałem.

P.S. A jednak - 5 min. temu płyta była widoczna, teraz już nie... ;(

Edytowane przez miniasy
  • 2 tygodnie później...

Jakie kolumny do tego urzadzenia polecacie? 4kpln, raczej podstawkowe.

Ja używam podłączonego do zewnętrznego wzmacniacza, tak więc nie będę "wiarygodny" ;)

Mój, CA podobno wczoraj został naprawiony. Dziś ma być testowany i wówczas mają odesłać...

No to mam odpowiedź od Dystrybutora / Serwisu.

"Dzień Dobry!

Odtwarzacz miał problemy problemy z odczytem płyt ze względu na zakurzenie napędu CD, oraz drobny problem programowy.

Usterki potwierdziliśmy na naszych testowych płytach CD-Audio.

Po oczyszczeniu napędu i ponownej instalacji oprogramowania, odtwarzacz prawidłowo odtwarza wszystkie płyty testowe.

Nie było też problemów ze zgrywaniem płyt na dysk twardy, odtwarzacz całkiem dobrze poradził sobie też przy zgrywaniu

płyty testowej z uszkodzoną ścieżką danych.

Testy zakończymy jeszcze dzisiaj i bardzo możliwe, że sprzęt zostanie do Pana dzisiaj odesłany.

Proszę uważać aby odtwarzacz był wykorzstywany w pomieszczeniu lub miejscu o niskim stopniu zapylenia, oraz aby płyty

wkładane do napędu były czyste. Zapobiegnie to podobnym problemom w przyszłości."

Tyle tylko, że:

1) Sprzęt ma miesiąc, używany w domu, w którym się nie pali. Regularnie (raz w tygodniu) całościowo sprzątany.

2) Płyty, oryginalne, trzymane w zamykanej szafie; przegrałem ok. 150 cd...

Więc, albo optyka jest "słaba"?, "za czuła"?, albo konstrukcyjnie jest to wszystko źle rozwiązane...

Nadmienię, że tym samym pokoju używane są odtwarzacz cd, minidisc, BD, 2 laptopy - wszystkie czytają płyty bezproblemowo...

Nie wiem, jak dla mnie wytłumaczenia brak... icon_neutral.gif

Jakieś sugestie? icon_idea.gif

Edytowane przez miniasy

Bajeczke cisną w pośpiechu, bo nawet tego co napisali drugie raz nie zdążyli przeczytać ;) nic tylko wydrukować i w ramkę oprawić. Myślę, że 'drobny problem programowy' o ile faktycznie został usunięty zakończy Twoją przygodę z serwisem ;) i 'drobny problem' już Cie nie będzie...

"Dzień Dobry!

Odtwarzacz miał problemy problemy z odczytem płyt ze względu na zakurzenie napędu CD, oraz drobny problem programowy.

Usterki potwierdziliśmy na naszych testowych płytach CD-Audio.

Po oczyszczeniu napędu i ponownej instalacji oprogramowania, odtwarzacz prawidłowo odtwarza wszystkie płyty testowe.

Nie było też problemów ze zgrywaniem płyt na dysk twardy, odtwarzacz całkiem dobrze poradził sobie też przy zgrywaniu

płyty testowej z uszkodzoną ścieżką danych.

Testy zakończymy jeszcze dzisiaj i bardzo możliwe, że sprzęt zostanie do Pana dzisiaj odesłany.

Proszę uważać aby odtwarzacz był wykorzstywany w pomieszczeniu lub miejscu o niskim stopniu zapylenia, oraz aby płyty

wkładane do napędu były czyste. Zapobiegnie to podobnym problemom w przyszłości."

I to jest właśnie umywanie rąk. Co zazwyczaj robi serwis jak ma do czynienia z dupnym sprzętem? Cała wina jest zwalona na klienta. Bo przecież używał Pan sprzęt w garażu albo w piwnicy. Bzdura! Czytając ten wątek dochodzę do wniosku że Panowie "Konstruktorzy" powinni wstrzymać się z wypuszczeniem modelu przez jakieś dwa lata, resztę czasu zostawić sobie na dopracowanie oprogramowania, dobranie napędu a nie wsadzenie gówna.

Wchodzenie co chwilę na stronę producenta i sprawdzanie czy jest nowe oprogramowanie. JEST HURRRA!!! Co za ulga, koniec kłopotów i... k...wa nie koniec :(

Jednym słowem żenada!

Niestety to nie jest tak że coś znikąd jest super mimo że ładnie wygląda i niemało kosztuje.

A dlaczego wstawiono tam gówniany wzmacniacz?

Zastanawiam się tylko czy Nadworny Recenzent nie miał podobnych problemów.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Sam sprzęt funkcjonalnie mi się bardzo podoba.

Jednak problemy z rozpoznawaniem płyt (dlaczego cd-text nie jest "czytany"???), z odczytem, ze zgrywaniem oraz tłumaczenia Dystrybutora - o brudnych płytach i "zabrudzonym mieszkaniu" - zniechęcają...

Gdybym "grał" na nim w klubie, to jeszcze mogę "zrozumieć", chociaż - taka informacja powinna być zawarta w "notce" o sprzęcie - "nie używać, trzymać w szklanej szkatule..."

Zobaczymy, co będzie dalej... ;)

CA dzisiaj wrócił z Serwisu z sugestią na maila ;)

"Dzień Dobry!

Sprzęt przeszedł testy i nie wykazuje już zgłoszonej usterki.

Proszę korzystać z odtwarzacz w normalnych warunkach i wszystko powinno już działać prawidłowo.

W razie jakichkolwiek problemów prosimy o bezpośrednią informację."

To jakie warunki są "normalniejsze" od moich, obecnych??? icon_wink.gif

Na wszelki wypadek, od wczoraj mieszkanie wietrzę... icon_lol.gif

Jak CA X30 "ochłonie" w temp. otoczenia, podłączę i zobaczymy...

Edytowane przez miniasy

"Dzień Dobry!

Sprzęt przeszedł testy i nie wykazuje już zgłoszonej usterki.

Proszę korzystać z odtwarzacz w normalnych warunkach i wszystko powinno już działać prawidłowo.

W razie jakichkolwiek problemów prosimy o bezpośrednią informację."

Normalne warunki, ciekawa sprawa. To chyba była sugestia żebyś w czasie gwarancji go nie włączał :) Następnym razem (czego nie życzę) napiszą Ci że sprzęt zdewastowany i nie podlega naprawie gwarancyjnej.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Musisz zastosować sterylne warunki w mieszkaniu i chodzić w kombinezonie przeciwpyłowym, niczym jak w laboratoriach Intela.

Paranoja. Przykre to jest, że płaci sie ciężko zarobionymi pieniędzmi za coś tak niedopracowanego.

Oby juz Cie nie zawiódł.

• 3 tygodnie później...

Odświeżę temat...

Sprzęt po wizycie w Serwisie, odtwarza, przegrywa, ale...

1) Okładki znowu odnajdowane są tylko z "7digital", reszta - google, amazon itd. - "nie znajduje". Mam skaner, więc można sobie poradzić, chociaż jeżeli coś jest "oferowane", to powinno funkcjonować... Z analogami jest problem, bo okładka duża... icon_wink.gif

2) Przegrywanie. Wciąż są płyty, których CA nie zgrywa (składanki z lat '90, całe albumy). W początkowym okresie (przed wizytą w serwisie) też ich nie przegrywał. Po powrocie z serwisu, nadal to występuje - widzi płytę, widzi tytuły, zaczyna zgrywać ... cały proces trwa, po czym informacja - "Utwór 1,2,3...,10 pominięty!".

Macie jakieś swoje spostrzeżenia?

Edytowane przez miniasy

Witam ponownie, po dłuższej przerwie....

Po swoich "małych problemach" z CA X30 i po ostatniej aktualizacji firmware sprzęt jakby się zdecydowanie poprawił, tzn:

- normalnie działa przewijanie z pilota zaprogramowanych stacji radiowych,

- normalnie sie wyłącza, a nie zawiesza

- brak "znikania" zaprogramowanych stacji radiowych

Dawno nie zgrywałem płyt CD, zrobiłem to w listopadzie - około 150 płyt, i wtedy rzeczywiście nie widział niektórych utworów, okładek płyt, musiałem samodzielnie edytować tytuły itp. - żmudna praca jak cholera...mimo iż były to oryginalne płyty. Uznałem że ten typ tak ma i przestałem sie wkurzać:)

Teraz gram pliki hi res i jest zajebiście, naprawdę to w gruncie rzeczy dobry sprzęt mimo swych ułomności

pozdrawiam

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Hej slaaawek, jakie kolumny podlaczasz do CA?

wybór był długi i żmudny ale wygrały rewelacyjne Vandersteeny 1Ci.... szczerze polecam!

Udało Ci się zgrać wszystkie płyty?

Zgrałem wszystkie do flac, z tym, że nie udało sie przy wszystkich osiągnąć pełnej edycji tytułów płyt, piosenek i nie wszędzie mam okładki... ale flaci są i grają:) pamietam chyba tylko kilka utworów zostało pominiętych z niewiadomo jakich przyczyn

Edytowane przez slaaawek

pamietam chyba tylko kilka utworów zostało pominiętych z niewiadomo jakich przyczyn

No właśnie..., mam kilka takich płyt, a także składanki polskie, zagraniczne... Na laptopie zgrywają się normalnie... i to jest wkurzające...

No właśnie..., mam kilka takich płyt, a także składanki polskie, zagraniczne... Na laptopie zgrywają się normalnie... i to jest wkurzające...

bardzo wkurzające:) ale trzeba chyba umiec z tym żyć.... pomimo tychże problemów i tak jestem zadowolony, zero szukania płyt, wkładania, wyjmowania dla 2, 3 kawałków... wygoda, prostota obsługi i bardzo dobra jakość brzmienia niweluje wkurzające mankamenty X30

No to uraczono nas nową aktualizacją ;) Opis zmian zachęcający...

Hmmm..., chociaż dopiero teraz, na stronie CA, przeczytałem, że aktualizacja dotyczy CA10. Hmmm..., mi się wczoraj "ściągnęła" aktualizacja przez internet, a piszą, że dla CA30 powinienem ręcznie zainstalować..., trochę się pogubiłem...?

• 3 tygodnie później...

hej,

pytanie: w jaki sposób można puszczać muzę z plików, YT czy sterować CA z kompa? trzeba mieć aplikację? jak tak, to jaką?

będę wdzięczny za info.

pzdrM

• 5 miesięcy później...

Odgrzewam temat; proszę o kilka słów użytkowników X30 którzy pisali już w tym wątku - czy i jak skończyły się problemy z oprogramowaniem, czy pokazała się kolejna wersja która je rozwiązała ?

Wojtek

Wojtek

• 3 tygodnie później...

Odgrzewam temat; proszę o kilka słów użytkowników X30 którzy pisali już w tym wątku - czy i jak skończyły się problemy z oprogramowaniem, czy pokazała się kolejna wersja która je rozwiązała ?

Wojtek

Niestety, potwierdzam ciągłość problemu zgłaszanego przez innych użytkowników. Serwer nie czyta niektórych, selektywnie przez siebie wybranych płyt, mimo iż te nienaganne technicznie i czytane w całości przez inne urządzenia. Nie czyta, mimo, iż mam wgrany najnowszy firmware.

Dramatycznie skutkowało podłączenie telewizora po HDMI celem "lustrowania" wyświetlacza. Wtedy, serwer każdorazowo głupieje, zamraża system po wielokroć wymuszając jego wznowienie. Z tego też powodu zrezygnowałem z tej, wydawać by się mogło, wygodnej opcji, zwłaszcza przy "tagowaniu" płyt.

Zgłosiłem problem dystrybutorowi, zbieram się do reklamowania serwera.

Mam jednak wątpliwości i podejrzenia, że producent tak traktuje pielęgnację systemu swojego produktu, jak Samsung swoich telefonów...

Witam

Proszę o porównanie Cocktail Audio X30 do Cambridge Audio Stream Magic 6 v2.

Chodzi mi o porównanie jakości dźwięku przy użyciu wbudowanych DACów.

Nie mam możliwości odsłuchu i muszę oprzeć się na opiniach.

Dzięki bardzo

Pozdrawiam

Czyli kolejna "kupka" a już myślałem nad kupnem....chyba jednak lepiej zainwestować w kolejnego laptopa.....

Wiesz..., u mnie "ułomności" przegrywania występują gł. przy "składankach". Irytuje, bo właśnie te płyty są najwygodniejsze do słuchiwania na tym sprzęcie ;)

Teraz wypuszczają CA X40..., może będzie poprawa?

Edytowane przez miniasy
  • Pokaż nowe odpowiedzi