Skocz do zawartości
IGNORED

czułość waszego słuchu

t.w bolesław

Rekomendowane odpowiedzi

Update:

Pierdzenie poniżej 35hz powoduje laptop. Po ostatnim przestrojeniu kolumn swobodnie schodzą poniżej 30hz. Ile ponizej - nie wiem jeszcze.

Zrobiłem jeszcze eksperyment na głośnikach Gale jakies tam podłogowe (seria moviestar) mają kopułkę 28mm tekstylna i na nich nie słyszałem nic ponad 18khz.

@schitzu

..." mam pewną dziwną teorię dlaczego ludzie z wiekiem przestają rozróżniać wysokie dźwięki. Jest to rodzaj mechanizmu obronnego mózgu. Wysokie dźwięki nie są niezbędnie potrzebne a wywołują nieprzyjemne odczucia i przeładowują mózg. Mózg to leniwe urządzenie. Dlatego z wiekiem sa eliminowane.

Spróbuj zrobić eksperyment myślowy. Posłuchaj sygnału 15khz. Następnie wyobraź sobie dzwięk 16khz i go puść. A teraz spróbuj wyobrazić sobie jak brzmi ton 20khz.

Niech zgadnę, nie da się?? :)

Tu jest problem. Mózg nie jest w stanie "usłyszeć" ani rozpoznać czegoś czego nie zna lub nie został wczeniej nauczony. Tak już ma. " ...

..." Mój nie zapomniał i całe życie był "szkolony", taki mam zawód a nie inny."

Drugi powód dla którego słysze lepiej to rzadka choroba skóry wewnątrz ucha. Mam skórę twardą jak plastikową.

Witam i pozdr ,

pozwoliłem sobie zacytować fragmenty , ponieważ w pewnym sensie to się zgadza . Nie chodzi tu jednak o przeładowanie informacji , czy jak to nazwałeś mózgu " Jest jeszcze jedna ważna rzecz , jest to właśnie percepcja . Zmysły można uczyć . Z tym słuchaniem sygnału 15kHz , później 16 itd . To nie do końca . Ale niezły trop . Już lepiej np 2.5 , 5k . 10 itp .

Pomijając, to co tu przeczytałem. Bez dywagacji kto ma rację, a kto nie. Pragnę przypomnieć wam wszystkim, bez wyjątku, że narząd słuchu człowieka to przede wszystkim układ mechaniczny - drgający, niezwykle precyzyjny i niestety delikatny. I nie ma siły inny nie będzie, a proces degradacji postępuje z wiekiem. Na nic zda się tutaj wyobraźnia - jak układ nie zadrga, to mózg nie dostanie informacji - i tyle. Dlatego też uważam za mało wiarygodne informację, że 20-sto latek w Polsce słyszy więcej niż 18 kHz. Mój słuch działa do ok 14,3 kHz, a mam blisko 43 lata.

Przypominam też, że wszelkie przetworniki elektro-akustyczne, to też przede wszystkim mechanika. Proszę sobie pomyśleć ile precyzji jest w konstrukcji głośnika wysokotonowego, nie wspominając nawet o wkładce gramofonowej. To wszystko przy mechanice ludzkiego ucha to pryszcz.

Pozdrawiam

Nie myśl - słuchaj.

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

W zasadzie pasuje to i tutaj, coś na ożywienie tematu ;)

Każdy sobie sam może przetrenować w zaciszu swego mieszkania czy rozróżni jedno od drugiego.

Z dosyć dużą łatwością potrafię wychwycić różnice kierując się nie tyle śladowymi zniekształceniami ( jedna kolumna jest w przeciw fazie )

co wyłapywanie skrajów pasma.

Mnie wyszło 0,75 Hz .... po 3 - 5 próbach....

Dziękuje za wklejenie tego linku - bardzo fajny test,za każdym razem wychodzi lepiej.

Myślę że jeszcze kilkanaście lub kilkadziesiąt prób i zabraknie podziałki ;)

pozdrawiam

Trochę nieładnie tak jeden pod drugim, już nie mogłem edytować .... Żeby nie być gołosłownym doklejam moje wyniki. Sprawa jest rozwojowa, za jakiś czas po treningu powinno być dużo lepiej ;) Wyszło 0,7875 Hz

post-39340-0-09893500-1434494415_thumb.jpg

Tak podejrzewałem że operujesz psychoakustyką. To coś bardzo bliskiego do psychoanalizy i szpitali psychiatycznych. To takie miejsca gdzie trafia dużo ludzi zdrowych psychicznie ale niewygodnych dla władz. I tam też pracują ludzie z tytułami naukowymi. Zal mi tylko studentów, którzy opuszczą Twoje zajęcia zaprogramowani tak jak Ty i będą tak samo programowac przyszłe pokolenia. To tak nawiasem przyczyna dlaczego Polska nauka jest zacofana a uniwersytety świeca pustkami. Na sczęscie są jeszcze ludzie którzy nie wiedzą że grafenu nie da się wymyslić.

Napiszę tylko, że opad rąk. Jak szanujesz swoje nazwisko, powinieneś zamilczeć. O reszcie nawet nie wspomnę z litości.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.