Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

Dlaczego nie Harbeth 40.1 ?

Rekomendowane odpowiedzi

@Chicago, ale jak za dużo, dużo dzięki temu to może mieć tylko kasa na samej górze, dlatego USA nie patrząc na "ofiary" jak EU to otwiera granice dla Meksykanów, a jakie maja socjale te nieroby w Stanach ? nie zalewa cie krew ta niesprawiedliwość ?

To byl jeden z glownych powodow na przyzwolenie USA na zamordowania Gaddafiego, ktory chcial utworzyc strefe bezdolarowa (w partnerstwie z Chinami), tym sobie strasznie nagrabil, oraz upokorzyl wowczas francuskiego karla polityki, wytykajac mu liczne pozyczki finansowe ;')

Dokładnie tak. Podobnie uczyniono z Irakiem. Nie przewidzieli tylko jednego - bez dyktatorów w tamtym regionie świata odrodził się kalifat.

Parker's Mood

@Chicago, ale jak za dużo, dużo dzięki temu to może mieć tylko kasa na samej górze, dlatego USA nie patrząc na "ofiary" jak EU to otwiera granice dla Meksykanów, a jakie maja socjale te nieroby w Stanach ? nie zalewa cie krew ta niesprawiedliwość ?

Napisz jeszcze raz na spokojnie co chcesz powiedzieć - nie rozumiem o co ci chodzi.

Parker's Mood

Sorry Mirek, ale jak zapewne widzisz, lekcja jest pouczająca. Każdy doda loda i możemy się wzajemnie dokształcać w międzynarodowym hi-endzie.

więc lepiej oddać bez gadania i niepotrzebnych komplikacji dwadzieścia tysięcy, bo i tak dostanie z powrotem od państwa czterdzieści, które to sobie i tak sam wydrukuje - tak to mnie więcej wygląda.

Błąd - miało być: które sobie sam wydrukuje i pożyczy państwu na procent... bo FED to bank prywatny, gdzie tak naprawdę niewiadomo, kto jest właścicielem - można się jedynie domyślać. Fenomen w skali światowej.

Parker's Mood

• 4 miesiące później...

wczoraj podłączyłem wzmacniacz Hegel h200...ciekawe doświadczenie

może powiem tak, jeżeli ktoś przymierza się do kolumn Harbeth m40.1 to musi miec zdecydowanie mocniejszy wzmacniacz niż Heglowe 2 x 200 W/8 2 X 350W/4 ....zdecydowanie za mało

nie podołał bidula ;-)

Edytowane przez Miroslav1

Hegel nie wydolił prądowo myślałem że poradzi ale nie dał rady

to był klasyczny przykład niewysterowania kolumn z takimi objawami....brak basu, dynamiki i szybkości

poza tym wąska scena i szczupłe granie...tak w skrócie

aby ''coś'' wydobyć z kolumn to momentami rozkręciłem Hegla na 80%

ale wtedy już było słychać dość nieprzyjemne dzwięki ;-)

Hegel docelowo poszedł do Harbeth m30.1 ( doskonale sobie poradził) ale z ciekawości chciałem zobaczyć

jak sobie da rade z m40.1....do tych kolumn jest potrzebna duża wydajność prądowa

natomiast co do Jadisa...to jest bestia ;-) on jest cholernie wydajny prądowo ....bardzo rzadko kiedy gram na więcej niż 25%

po wymianie lamp wzmacniacz gra pełną parą ;-)

Edytowane przez Miroslav1

To prawda, bardzo zacne to u Ciebie przygrywa;-)

A co tam słychać w temacie kabelków???

Witku,... z braku funduszy stanąłem przed dylematem

albo przechodzę na m40.2 albo robię akustykę...postawiłem na te drugie..robię akustykę

natomiast kable zostawiam sobie na sam koniec

Witku,... z braku funduszy stanąłem przed dylematem

albo przechodzę na m40.2 albo robię akustykę...postawiłem na te drugie..robię akustykę

natomiast kable zostawiam sobie na sam koniec

bardzo dobry wybór - AKUSTYKA.

Myślałem że kable już masz :)

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Myślałem że kable już masz :)

Pewnie, że ma, bo bez nich by nie grało;-)

i to pewnie całkiem niezłe, ale okazało się, że można znacznie lepiej.....

robię akustykę

Jak skończysz, to będzie trzeba powtórzyć spotkanko...

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

małe sprostowanie do Hegla którego ostatnio słuchałem

to nie był model H200 a H300 z 250W/8 i 430W/4

parametry można powiedzieć wyczynowe a prądu zabrakło ;-)

Sporo jest tego typu opinii / ale coś jest na rzeczy / osobiście z krajów skandynawskich miałem Electrocompanieta a Hegla słyszałem parę razy w różnych konfiguracjach....

....estetyka oraz wizja na reprodukcję muzyki tamtejszych konstruktorów zupełnie mi nie pasuje.( oddalanie sceny / zgaszona barwa / mało drapieżności na średnich tonach ) porównuję do lampy oczywiście.

Ale jak widać na forum ma sporo zwolenników których pozdrawiam.

Edytowane przez BOBSAPP

Sporo jest tego typu opinii / ale coś jest na rzeczy / osobiście z krajów skandynawskich miałem Electrocompanieta a Hegla słyszałem parę razy w różnych konfiguracjach....

....estetyka oraz wizja na reprodukcję muzyki tamtejszych konstruktorów zupełnie mi nie pasuje.( oddalanie sceny / zgaszona barwa / mało drapieżności na średnich tonach ) porównuję do lampy oczywiście.

Ale jak widać na forum ma sporo zwolenników których pozdrawiam.

ten sam Hegel H300 juz z kolumnami Harbeth m30.1

poradził sobie brzmieniowo i prądowo bardzo dobrze

ale na m40.1 wyłożył się i to znacznie ;-)

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

ten sam Hegel H300 juz z kolumnami Harbeth m30.1

poradził sobie brzmieniowo i prądowo bardzo dobrze

ale na m40.1 wyłożył się i to znacznie ;-)

W takim razie powód może być tylko jeden....w dodatku 30 - centymetrowy...

http://www.highfidelity.pl/@main-995&lang=

19.jpg

....a to też dołożyło swoje trzy grosze :

20.jpg

Edytowane przez BOBSAPP

okablowanie wewnętrzne 40.1 to Van Damme Professional Blue Series Studio Grade 2 x 0.75 mm (2 core) Twin-Axial Speaker Cable 268-575-060

aktualnie dostepne przykladowo na https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B0030BXCDI?fp=1&pc_redir=T1

Splecione w warkocz trzy przewody od zwrotnicy rozprowadzaja sygnal do trzech przetwornikow wewnatrz monitorow. Na wejsciu z terminali glosnikowych też widać pojedyncze kabelki, ale bez koszulki. Budżetowe elementy, a taki dobry dźwięk.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Też miałem Electro i ten rodzaj podejścia do dźwięku mi odpowiadał, Hegel to jednak trochę inna szkoła brzmienia....

Może we wcześniejszym poście żle się wyraziłem....pod względem barwy różnica jest na korzyść EC...

Raczej chodziło mi tą estetykę oddalania sceny (zdystansowania) od słuchacza ...

....tak zwany " efekt studni "...strasznie tego nie lubię.

Ale gusta są różne więc nie neguję zachwytów...

Wszystko to są tylko moje odczucia bez zacięcia krytycznego.

Edytowane przez BOBSAPP

Hegel H300 to jest pierwszy wzmacniacz tej firmy który słuchałem....nie znam innych modeli

wiec nie mogę powiedzieć jaka generalnie jest szkoła grania

natomiast EC tylko słuchałem na Audio Show.....więc się nie wypowiadam

mój podstawowy zarzut do H300 to brak prądu ale z m40.1

tak jak wcześniej napisałem już połączenie z m30.1 powinno zadowolić nie tylko miłośników Hegla ale i Harbetha

Raczej chodziło mi tą estetykę oddalania sceny (zdystansowania) od słuchacza ...

....tak zwany " efekt studni "...strasznie tego nie lubię.

Oddalenie sceny, głęboka, wieloplanowa przestrzeń to są piękne sprawy i moim zdaniem są czymś zupełnie innym niż wspomniany "efekt studni" którego zresztą też nie lubię;-)

Gość

(Konto usunięte)

Oddalenie sceny, głęboka, wieloplanowa przestrzeń to są piękne sprawy i moim zdaniem są czymś zupełnie innym niż wspomniany "efekt studni" którego zresztą też nie lubię;-)

No chyba, że system czyni tak z każdą realizacją...to już nie jest piękne...

Gość

(Konto usunięte)

Widzę że chłopaki preferują dźwięk na twarz i dla nich dźwięk z pewnej głębi to zaraz studnia. Poczytajcie co Stary Audiofil pisał na ten temat. Bardzo pouczające.

Które chłopaki...?

Realizacje są różne...więc nie uogólniaj proszę :-)

Wystarczy mi co słyszę u siebie w domu...oczywiście z całym szacunkiem dla wiedzy i doświadczenia SA...

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez Gość
Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Widzę że chłopaki preferują dźwięk na twarz i dla nich dźwięk z pewnej głębi to zaraz studnia. Poczytajcie co Stary Audiofil pisał na ten temat. Bardzo pouczające.

Może obrazowo będzie to bardziej czytelne i zrozumiałe.

Osobiście preferuję taki typ prezentacji jak poniżej na rysunku :

GlebiaStereo04.png

https://www.stereolife.pl/archiwum/testy-lista/1844-equilibrium-ether-ceramique

Na drugi rysunku sposób prezentacji który mnie nie zachwyca / ale to tylko mój gust niezmienny od lat -oczywiście :

GlebiaStereo03.png

https://www.stereolife.pl/archiwum/testy-lista/2344-hegel-hd30

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Nie bardzo rozumiem dlaczego dźwięk ma wychodzić przed głośniki. Dla mnie naturalnym jest ze przecież mikrofony rejestrują dźwięk przed nimi i tak powinn kolumny to odtworzyć.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.