Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

Dlaczego nie Harbeth 40.1 ?

Rekomendowane odpowiedzi

A są kolumny Jadisa ? :)))

Były! Ładnie wyglądały, muszę przyznać Mirkowi punkt, kupił bym je tylko dla samego wyglądu; stały by sobie nie podpięte w kąciku i tak bym sobie na nie patrzył jak na kwiatki.

Ludzie zlitujcie się , stałem się fanem Jadisa pożyczcie coś fajnego na jakiś czas choćby pre do analogu :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

nawet wszystkich rodzajów ciast nie kupuje się w jednej cukierni a co dopiero jeśli chodzi o audio :)

Nie dogryzaj.

Są Tacy, co mają praktycznie całe systemy z jednej firmy (celowo użyłem liczby mnogiej a prapos słowa system) i sobie chwalą - sam wiesz.

"De gustibus...". Najważniejsze, że czerpią radość ze słuchanej u siebie muzyki.

Ot co!. :)

Czego Tobie, sobie i wszystkim czytającym me słowa życzę.

Wu

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Nie dogryzaj.

Są Tacy, co mają praktycznie całe systemy z jednej firmy (celowo użyłem liczby mnogiej a prapos słowa system) i sobie chwalą - sam wiesz.

Mam taki jeden na oku ale nikogo na tym forum na niego nie stać tym bardziej mnie :) Nawet nie chcę się denerwować, może wróćmy do Jadisa bardzo fajny sprzęt w porównaniu do tamtego to taniocha ;)

Co to za sprzęt?

Jak to było w klasyku? - "My name is James, James Bond"

Więc, wróżąc z fusów:

- My name is Gold, GoldMund.. ;)

Ps.

Ten bas w tych ubogich warunkach ASV był zawrotny. Ciekawe, czy w kontrolowanych warunkach całe pasmo i wrażenia też pozostawiłyby taki woal na podniebieniu jak dobry trunek.*

( *- proszę sobie wybrać niszę smakową preferowaną co do swojego podniebienia, ponieważ/ aczkolwiek/ iż - nie chcę się wymądrzać zbytnio.:) )

Edytowane przez Cytrus

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Jak to było w klasyku? - "My name is James, James Bond"

Więc, wróżąc z fusów:

- My name is Gold, GoldMund.. ;)

Ps.

Ten bas w tych ubogich warunkach ASV był zawrotny. Ciekawe, czy w kontrolowanych warunkach całe pasmo i wrażenia też pozostawiłyby taki woal na podniebieniu jak dobry trunek.*

( *- proszę sobie wybrać niszę smakową preferowaną co do swojego podniebienia, ponieważ/ aczkolwiek/ iż - nie chcę się wymądrzać zbytnio.:) )

No w tym cały ambarans ...jest ...

Woal na podniebieniu ...co to jest .....?

Można się tym zadławić ....i jeszcze w mordę dostać od Pana Młodego ....;)))

Ach Goldas.... :-)

Zaprosisz chyba do siebie na odsłuch jego fanów :)

Wiesz Ty jeszcze nie wiesz że go nabędziesz ale wszystko na to wskazuje że tak choćby ostatnia bezradność w wytyczaniu nowych dróg w High Endzie.

No w tym cały ambarans ...jest ...

Można się tym zadławić ....i jeszcze w mordę dostać od Pana Młodego ....;)))

Technik z Goldmunda mówił że potrafią sobie radzić z "zastaną akustyką" a pewnie za drobną opłatą jak byś się uparł powyższą atrakcję sado-maso by Ci zapewnili.

Nie sądzę. Mam trochę inną koncepcję.

Jeszcze nie wiesz że Ci się zmieni, spokojnie zaczekamy ;)

Podobno kupujesz deski od Dionizosa? z Amplifonem u niego już przetarte szlaki i nie chce Ci się już nic innego szukać nawet u Gold, GoldMunda ;)

Nie, nie. Była koncepcja żeby niski bas był w specjalnej odgrodzie 2x 18 cali na kanał, ale już midbas i średnica puls góra klasycznie, bez odgrody. Ale do dobrego subbasu w odgrodzie potrzeba więcej miejsca za kolumnami, a tego zapewnić nie mogę. Dlatego trzeba było zmodyfikować koncepcje i niski bas będzie oparty o specjalne przetworniki 2x 15 cali na kanał z szybkością i odpowiedzią impulsową jak w odgrodzie, ale z większą dynamiką i efektywnością.

Można się tym zadławić (...)

Zapytaj na pw Mariusza..To doznanie jest wbrew pozorom nie tylko w winach.

Jarka podpytaj o dobre, starzone single malty, nie tylko leżakowane w beczkach po...- aczkolwiek/ iż/ albowiem nie chcę się wymądrzać. :)

Edytowane przez Cytrus

Nie, nie. Była koncepcja żeby niski bas był w specjalnej odgrodzie 2x 18 cali na kanał, ale już midbas i średnica puls góra klasycznie, bez odgrody. Ale do dobrego subbasu w odgrodzie potrzeba więcej miejsca za kolumnami, a tego zapewnić nie mogę. Dlatego trzeba było zmodyfikować koncepcje i niski bas będzie oparty o specjalne przetworniki 2x 15 cali na kanał z szybkością i odpowiedzią impulsową jak w odgrodzie, ale z większą dynamiką i efektywnością.

No ale z basem nie uzyskasz takiej przestrzennej niczym nie skrępowanej swobody jak na deskach :(

Przemyśl to, może się umów z Grześkiem posłuchasz i będziesz miał klarowniejszą sytuacje.

W sumie jak ma być najniższy szybki bas na mało i ciasno to compound tak potrafi.

Jest jednak równie szybka alternatywa.

Nawet jeszcze szybsza ale nie lubisz tego pana;Telos 3500+

Ale nie mówię o wzmacniaczach tyko o koncepcji sekcji basowej. Goldmunda nie słyszałem, więc nie mogę powiedzieć, że nie lubię. Ale ty chyba też tego Telosa nie słyszałeś więc jakim cudem uważasz, że jest taki czy owaki?

Ale nie mówię o wzmacniaczach tyko o koncepcji sekcji basowej. Goldmunda nie słyszałem, więc nie mogę powiedzieć, że nie lubię. Ale ty chyba też tego Telosa nie słyszałeś więc jakim cudem uważasz, że jest taki czy owaki?

Słuchałem ich elektroniki w Logos Anatta, taki zamordyzm dopiero potrafił sprawić że kolumny wystawy za 7milionów po prostu uklękły przed nimi! Wokal Montserrat Figueras był całą! klasę lepszy niż to co można było usłyszeć w Tulipie. A tam były w kolumnie tylko 2 wzmacniacze po 125Wat i jeden 250Wat na bas. W topowych Apologue Anniversary jest 1800Wat na kolumnę krótszy czas narastania sygnału tak że klękajcie narody oddanie barwy prima sort!

Może tak być.

:) Sylwek nie kombinuj, przyjadą do Ciebie i Ci te kable , półki zbędne mimo ze fajne do tej pory klocki po prostu na Twoje własne życzenie usuną! Zrobi się przestrzeń w pomieszczeniu a co za tym idzie poprawi Ci się akustyka i wiele problemów Ci banalnie po prostu odpadnie.

ie bardzo rozumiem? Mówisz o motoryzacji czy o sekcji basowej w kolumnach?

Pomiłuj, to forum o audio,

- Więc co na bas Waść masz w zamiarze - podzielisz się planami/ zamysłami?

Od 2 lat rozmyślam sobie co można zrobić wiecej. W kwestii akustyki już więcej zrobić nie mogę. Zapewne się da, ale w moim pokoju już nie. W kwestii amplifikacji i preampów przerobiłem to co mogłem i dalej już nie pójdę. Doszedłem do ściany zarówno w kwestii tranzystorów jak i lamp. Lepszych lamp wg moich oczekiwań po prostu juź nie ma. Z lepszymi tranzystorami też raczej słabo. Moźe taki Goldmund Telos 3500 jest jeszcze lepszy, ale nie mam jak się przekonać. Poza tym waga pod 200kg za sztukę oraz kosmiczna cena pod 200 000€ skutecznie mnie zniechęciły. Nie potrzebuje też tysięcy watów mocy. W kwestii źródeł też trudno pójść dalej. Wbrew zapewnień niektórych osób Rossini, to bardzo dobry DAC ale postępu wzgledem mojego Gryphona nie słyszę. Nawet bardziej podoba mi się Gryphon. Może za kilka lat będzie coś nowego, lepszego. Czyli w tych kwestiach postępu na razie nie zrobię.

Rozglądam się więc za jeszcze lepszymi kolumnami i okazuje się to trudne. Nie widzę opcji alternatywnej dla moich Utopii. Jestem świadom, że zawsze w pewnych aspektach można jeszcze lepiej. Ale nie widzę takich kolumn na rynku. Myślałem też, że możne inna koncepcja kolumn np płaskie panele czy tuby albo hybryda wstęgi z klasycznym basem. Nawet Piega chce mi wstawić do pokoju ich topowe Master Line i gdybym się zdecydował to Utopie biorą w rozliczeniu. Ale chyba jednak to nie są opcje dla mnie. Tuby nie lubię, płaskie panele dla mnie mają za mało życia i jakoś dziwnie grają,ni basie nie wspominając bo to porażka. Może MBL X-Treme ale w moim pokoju mogą się nie sprawdzić.

Po wizycie w USA zrozumiałem, że kolejnym i chyba jedynym sposobem pójścia dalej w tej zabawie jest bezkompromisowa wariacja na temat Grande Utopii z wykorzystaniem tego co w niej jest bardzo dobre np pochylenie frontowych ścianek na słuchacza, budowa modułowa, niski bas na dużym driverze, rozdzielenie subbasu od midbasu, D'Apolitto na średnicy, wypasiony tweeter itd.

Ale do tego sekcje basowe bardziej rozbudowane, midbas też, wszystko co najlepsze jak obudowa z sandwicha HDF+żywica+sklejka+żywica+aluminium, wew.użebrowanie z alu+sklejka, dobre okablowanie wewnętrzne oraz brak zwrotki pasywnej na sekcjach basowych i za to procesor DSP z pełną korekcją fazy, time align oraz wyrównania częstotliwości. Ale na średnicy i wysokich brak DSP i możliwie najlepsza zwrotnica pasywna.

Zleciłem wstępnie taki projekt bo wiem, że można to zaprojektować dobrze. W Polsce są zdolni ludzie. Ale muszą być chęci i mieć myślenie ..."go Big or go home"... :-))

Inną rzeczą jest wykonanie takiego systemu modułów. I to też u nas jest możliwe. Ale czy to się uda to czas pokaże. Z fabrycznych kolumn nie widzę na razie innej opcji. Może Trenner&Friedl The Duke, które mam mieć za jakiś czas i wiem że można zamówić wersje custom wg.życzenia. Ale obstawiam, że opcja bezkompromisowa zbudowana od podstaw byłaby ok... :-)

Edytowane przez sly30

widze ze kiedys byly ciekawe kolumny JADIS i to horny:

https://i.ytimg.com/vi/okVb_5ovwiY/maxresdefault.jpg

http://4.bp.blogspot.com/-PeiOVk-8CME/UEey1XCdr8I/AAAAAAAAH-U/zzzScuZ6LYw/s1600/ol1.jpg

Od 2 lat rozmyślam sobie co można zrobić wiecej. W kwestii akustyki już więcej zrobić nie mogę. Zapewne się da, ale w moim pokoju już nie. W kwestii amplifikacji i preampów przerobiłem to co mogłem i dalej już nie pójdę. Doszedłem do ściany zarówno w kwestii tranzystorów jak i lamp. Lepszych lamp wg moich oczekiwań po prostu juź nie ma. Z lepszymi tranzystorami też raczej słabo. Moźe taki Goldmund Telos 3500 jest jeszcze lepdzy, ale nie mam jak się przekonać. Poza tym waga pod 200kg za sztukę oraz kosmiczna cena pod 200 000€ skutecznie mnie zniechęciły. Nie potrzebuje też tysięcy watów mocy. W kwestii źródeł też trudno pójść dalej. Wbrew zapewnień niektórych osób Rossini, to bardzo dobry DAC ale postępu wzgledem mojego Gryphona nie słyszę. Nawet bardziej podoba mi się Gryphon. Może za kilka lat będzie coś nowego, lepszego. Czyli w tych kwestiach postępu na razie nie zrobię.

Rozglądam się więc za jeszcze lepszymi kolumnami i okazuje się to trudne. Nie widzę opcji alternatywnej dla moich Utopii. Jestem świadom, że zawsze w pewnych aspektach można jeszcze lepiej. Ale nie widzę takich kolumn na rynku. Myślałem też, że możne inna koncepcja kolumn np płaskie panele czy tuby albo hybryda wstęgi z klasycznym basem. Nawet Piega chce mi wstawić do pokoju ich topowe Master Line i gdybym się zdecydował to Utopie biorą w rozliczeniu. Ale chyba jednak to nie są opcje dla mnie. Tuby nie lubię, płaskie panele dla mnie mają za mało życia i jakoś dziwnie grają. Może MBL ale w moim pokoju mogą się nie sprawdzić.

Po wizycie w USA zrozumiałem, że kolejnym i chyba jedynym sposobem pójścia dalej w tej zabawie jest bezkompromisowa wariacja na temat Grande Utopii z wykorzystaniem tego co w niej jest bardzo dobre np pochylenie frontowych ścianek na słuchacza, budowa modułowa, niski bas na dużym driverze, rozdzielenie subbasu od midbasu, D'Apolitto na średnicy, wypasiony tweeter itd.

Ale do tego sekcje basowe bardziej rozbudowane, midbas też, wszystko co najlepsze jak obudowa z sandwicha HDF+żywica+sklejka+żywica+aluminium, wew.użebrowanie z alu+sklejka, dobre okablowanie wewnętrzne oraz brak zwrotki pasywnej na sekcjach basowych i za to procesor DSP z pełną korekcją fazy, time align oraz wyrównania częstotliwości. Ale na średnicy i wysokich brak DSP i możliwie najlepsza zwrotnica pasywna.

Zleciłem wstępnie taki projekt bo wiem, że można to zaprojektować dobrze. W Polsce są zdolni ludzie. Ale muszą być chęci i myślenie ..."go Big or go home"... :-))

Inną rzeczą jest wykonanie takiego systemu modułów. I to u nas jest możliwe. Ale czy to się uda to czas pokaże. Z fabrycznych kolumn nie widzę na razie innej opcji. Może Trenner&Friedl The Duke które mam mieć za jakiś czas i wiem że można zamówić wersje custom wg.życzenia. Ale obstawiam, że opcja bezkompromisowa zbudowana od podstaw byłaby ok... :-)

ciekawe pomysly,tylko jednego nie rozumiem,pisales ze jakis facet X wykonal dla mnie ustrojstwa(kolumny) smiech,teraz piszesz ze sa zdolni ludzie co moga tobie jakies dziwne kolumny zrobic i jakos to nie jest zenujace,czyli mozna lepiej od znanych firm swiatowych cos zrobic i to tylko jakis facet X moze zrobic,zastanawiajace prawda?

Mówimy o 2 różnych światach i podejściach. Nie chcę tego tematu rozwijać, bo nie chcę tobie sprawiać przykrości. Masz być zadowolony i ok. Tobie podobają się sklecane z dykty kolumny vintage i ok. Mnie to nie interesuje. To o czym napisałem nie ma zupełne nic wspólnego z tym co robi twój wykonawca.

Edytowane przez sly30
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.