Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

Dlaczego nie Harbeth 40.1 ?

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie pliki graja tak samo jak z CD. Bez maniery "do przodu". Więc to nie jest żadna reguła.

Wieczor czy noc, bez znaczenia, ....tutaj babcia audiofilska bierze Cie na kolana i dostajesz makowca za ....juz sam nie wiem za co,..... za cierpliwosc forumowa w negowaniu regul muzycznych, ktorych potem i tak nikt nie pamieta ;')

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Co to znaczy spowolniony system?

Musiałeś nigdy nie słyszeć namacalnie i dynamicznie grającego systemu skoro zadajesz takie pytanie.

To pliki przyspieszają dźwięk i wypychają go do przodu

Tu też się mylisz DSD - jest specjalistą od głębokości sceny.

z tubami?

One powiększają a nie przybliżają .

Wokal jest z przodu ale nie przed kolumnami.

No i to jest już paskudna maniera / zawsze będzie efekt zwolnienia słyszalny.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

to chyba powinni wolniej grać i śpiewać

Spłycone mikro kontrasty dynamiczne na operowaniu wokalem są słyszalne natychmiast a i chęć do śpiewania wydaje się mniejsza / taka bardziej do kotleta.

Ale to najpierw trzeba usłyszeć i osobiście porównać / a nie skazywać się na to co najlepsze jako naj wyznaczyli recenzenci.

Ale przyjemniej czuć bliżej piersi Dollu Parton jak śpiewa, prawda? Oczywisie na starszych nagraniach ;)

Mówi się wtedy o większej namacalności.

I o to właśnie chodzi...zjawisko / emocje / spektakl / obecność.

Gość

(Konto usunięte)

Formaty tu nie mają żadnego znaczenia...plany, scena zależą od realizacji i odpowiedniego zgrania i ustawienia systemu z pomieszczeniem włącznie...gram z cd, pliki DSD, WAV, FLAC, APE, ALAC...wszystko transkodowane do LPCM i scena w odpowiednich realizacjach jak była tak jest...

Spłycone mikro kontrasty dynamiczne na operowaniu wokalem są słyszalne natychmiast a i chęć do śpiewania wydaje się mniejsza / taka bardziej do kotleta.

Ale to najpierw trzeba usłyszeć i osobiście porównać / a nie skazywać się na to co najlepsze jako naj wyznaczyli recenzenci.

Spłycona mikrodynamika daje odczucie gorszej obecności i namacalności, niezależnie od sposobu kreacji sceny, może to być odbierane jako spowolnienie..

Nie wiem jak Ty, ale ja z dużym przymrużeniem oka podchodzę do recenzji, bo to jest praca z wszystkimi jej jasnymi i ciemnymi stronami;-)

słowo odnośnie tematu ''spowolnione granie'' jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić

może nie wszyscy tak uważają ale powszechnie panuje opinia że kolumny Harbeth

a w szczgólności m40.1 grają dość spowolnionym dzwiękiem wręcz mułowatym

po części się z tym zgadzam....zdarzyło mi się coś takiego usłyszeć na m40.1 i to kilkakrotnie

kolega który od kilku dni słucha m30.1 na Heglu H300 jest pod ogromnym wrażeniem dynamiki

grania....to jest aspekt dzwieku który najbardziej go zadziwił. Te kolumienki grają tak energetycznie

dynamicznie że nie może wyjść z podziwu....

tego samego kolega już nie powiedział gdy podpieliśmy Hegla do m40.1.....czar prysł

zniknęła energia i dynamika

jako miłośnik kolumn Harbeth twierdze że za taki stan rzeczy odpowiada Hegel ;-)

jeżeli kumpel napisze.....cała odpowiedzialność spada na m40.1 bo są za bardzo wymagające

i Hegel jest górą....to cóż mi przyjdzie powiedzieć ;-)

spowolnienie w dynamice a jednocześnie w całym przekazie może wystąpić przy nieodpowiednim

połączeniu kolumny + wzmacniacz....ale to wzmacniacz za to odpowiada

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Spłycona mikrodynamika daje odczucie gorszej obecności i namacalności, niezależnie od sposobu kreacji sceny, może to być odbierane jako spowolnienie..

Wycofanie sceny to zjawisko potęguje / przynajmniej ja tak to słyszę.

Nie wiem jak Ty, ale ja z dużym przymrużeniem oka podchodzę do recenzji, bo to jest praca z wszystkimi jej jasnymi i ciemnymi stronami;-)

Ja również.

Pełna zgoda.

Edytowane przez BOBSAPP
Gość

(Konto usunięte)

słowo odnośnie tematu ''spowolnione granie'' jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić

może nie wszyscy tak uważają ale powszechnie panuje opinia że kolumny Harbeth

po części się z tym zgadzam....zdarzyło mi się coś takiego usłyszeć na m40.1 i to kilkakrotnie

kolega który od kilku dni słucha m30.1 na Heglu H300 jest pod ogromnym wrażeniem dynamiki

grania....to jest aspekt dzwieku który najbardziej go zadziwił. Te kolumienki grają tak energetycznie

dynamicznie że nie może wyjść z podziwu....

tego samego kolega już nie powiedział gdy podpieliśmy Hegla do m40.1.....czar prysł

zniknęła energia i dynamika

jako miłośnik kolumn Harbeth twierdze że za taki stan rzeczy odpowiada Hegel ;-)

jeżeli kumpel napisze.....cała odpowiedzialność spada na m40.1 bo są za bardzo wymagające

i Hegel jest górą....to cóż mi przyjdzie powiedzieć ;-)

spowolnienie w dynamice a jednocześnie w całym przekazie może wystąpić przy nieodpowiednim

Mirek masz rację...tylko nasuwa się pytanie...dlaczego kolumny takiego formatu są tak ciężkie/trudne do napędzenia?

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

ale powszechnie panuje opinia że kolumny Harbeth

Też tak uważam ale to spowolnienie występuje na basie a środek żyje swoim tętnem / impuls jest zachowany przez obudowę zamkniętą.

wręcz mułowatym

To stwierdzenie jest już przesadą.

Edytowane przez BOBSAPP

Koledzy rozumieją dynamikę jako co?

jeżeli walniesz kogoś w łeb i zrobisz to dynamicznie to jest duże prawdopodobieństwo że gość się obali

jeżeli dynamiki zabraknie w uderzeniu to jest bardzo prawdopodobne że to właśnie ty będziesz tym obalonym

to jest jak wzmacniacz......;-)

Edytowane przez Miroslav1
Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Jeżeli jest wzmacniacz mało wydolny i na dodatek wycofa scenę do tyłu.

Spłaszczenie dynamiczne odbierzemy ze zdwojoną silą.

Edytowane przez BOBSAPP

Mirek masz rację...tylko nasuwa się pytanie...dlaczego kolumny takiego formatu są tak ciężkie/trudne do napędzenia?

one grają fajnie już ze słabym wzmacniaczem ale dopiero to mocne potrafią z nich wydobyć to co najlepsze

To stwierdzenie jest już przesadą.

tak to jest przesada ale i takie opinie można było przeczytać

Gość

(Konto usunięte)

Wycofanie sceny to zjawisko potęguje / przynajmniej ja tak to słyszę

Właśnie o to chodzi żeby scena była odpowiednia do repertuaru jaki odtwarzamy...przy wokalu ma być wrażenie "łapania wokalistki za kolanko" ... przy symfonii głęboka scena z "odpowiednim" wrażeniem odległości instrumentów...itd.

Edytowane przez Gość

Wycofanie sceny to zjawisko potęguje / przynajmniej ja tak to słyszę.

Tak to może być odbierane.

To jak ze słuchaniem koncertu w pierwszych rzędach, lub ostatnich - ten sam koncert, emocji itp, ale odbiór dźwięku (nie muzyki) jest jednak trochę inny...

Jak kto lubi, ja wolę siedzieć trochę dalej i poświęcić wrażenie maksymalnej namacalności i kontaktu na rzecz spójności, słyszenia całości zespołu (zwłaszcza dużego, np. orkiestra) i odpowiedzi/interakcji sali w której jestem;-)

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

.dlaczego kolumny takiego formatu są tak ciężkie/trudne do napędzenia?

Wcale nie jest tak trudno to zrozumieć....parametry muszą być uczciwe :

Jadis i88 90W w czystej klasie A

Hegel 300 250 W przy 8 omach

A teraz prawdziwa przewaga / najbardziej istotna dla głośnika :

1.7 - 2.0 AMP

http://www.thetubestore.com/lib/thetubestore/tungsol-kt150-2.pdf

To tyle w temacie WAT....

Właśnie o to chodzi żeby scena była odpowiednia do repertuaru jaki odtwarzamy...przy wokalu ma być wrażenie "łapania wokalistki za kolanko" ... przy symfonii głęboka scena z "odpowiednim" wrażeniem odległości instrumentów...itd.

To jest to..

Tak to może być odbierane.

To jak ze słuchaniem koncertu w pierwszych rzędach, lub ostatnich - ten sam koncert, emocji itp, ale odbiór dźwięku (nie muzyki) jest jednak trochę inny...

Jak kto lubi, ja wolę siedzieć trochę dalej i poświęcić wrażenie maksymalnej namacalności i kontaktu na rzecz spójności, słyszenia całości zespołu (zwłaszcza dużego, np. orkiestra) i odpowiedzi/interakcji sali w której jestem;-)

Właśnie taka wypowiedż mi się podoba....

Starałem się tylko zasugerować swoimi wpisami że w domu też musimy wybrać pod swój gust ....bez względu na płap cenowy naszego sprzętu....bo pogodzić się tego nie da.

Edytowane przez BOBSAPP

Co to za brednie. Albo dany element buduje włašciwie scenę dźwiękową czyli wielowymiarowo albo źle i ją spłaszcza czego efektem jest wypchnięcie dźwięku do przodu. Żeby stwierdzić jak dany element gra trzeba dać mu dobry prąd. Z dobrym prądem, włašciwym też wydajnošciowo, generalnie sprzęt gra dobrze. Bez dobrego prądu nawet najlepsze klocki jazgoczą i wypychają dźwięk na twarz.

Bobsapp

Jak ty słyszysz to swoje przyspieszenie jak grasz na VdH?

Mirosław

Potrzebyjesz do 40.1 bardzo mocarnego wzmaka. Ale to bardzo. 40.2 natomiast o wiele łatwiej napędzić dlatego Hegel się wyrobił. Podpowiem Tobie co potrzebujesz. Takiego smoka. Wtedy kolumny nie tylko przyspieszą ale i pofruną.

http://www.theabsolutesound.com/articles/balanced-audio-technology-vk-600m-se-monoblock-power-amplifier-1/

Mirosław

Potrzebyjesz do 40.1 bardzo mocarnego wzmaka. Ale to bardzo. 40.2 natomiast o wiele łatwiej napędzić dlatego Hegel się wyrobił. Podpowiem Tobie co potrzebujesz. Takiego smoka. Wtedy kolumny nie tylko przyspieszą ale i pofruną.

http://www.theabsolutesound.com/articles/balanced-audio-technology-vk-600m-se-monoblock-power- amplifier-1/

ło Jezu....nawet nie chcę słyszeć o takim smoku ;-)....ale masz rację

rozmawiałem z gościem który porównywał m40.1 z m40.2 i pierwsze co powiedział

że m40.2 są łatwiejsze do napędzenia a to znaczy że Jadis powinien coś jeszcze coś z nich wydobyć

ponoć grają bardziej przejrzyście co niekoniecznie musi byc zaletą

na koniec usłyszałem że nie są warte tej dopłaty

tylko nasuwa się pytanie...dlaczego kolumny takiego formatu są tak ciężkie/trudne do napędzenia?

Bo te kolumny są "specyficzne' same z siebie. Taki zamysł i konstrukcja. I albo się je kocha takimi, jakie są i z nimi żyje, zdając sobie sprawę, że nie są do wszystkiego albo szuka się zupełnie czegoś innego.

Znam to zestawienie BAT z 40.1. Jeden z kolegów po bardzo długich poszukiwaniach dobrał taki wzmak bo się uparł na 40.1. I gra to absolutnie wszystko. I to w 20 m kw. Nic się nie kotłuje. Drugie zestawienie to Cary 211 FE. Też gra wszystko. Właściwy prąd to podstawa.

http://www.caryaudio.com/products/cad-211fe/

Znam to zestawienie BAT z 40.1. Jeden z kolegów po bardzo długich poszukiwaniach dobrał taki wzmak bo się uparł na 40.1. I gra to absolutnie wszystko. I to w 20 m kw. Nic się nie kotłuje. Drugie zestawienie to Cary 211 FE. Też gra wszystko. Właściwy prąd to podstawa.

http://www.caryaudio.com/products/cad-211fe/

....za ten wpis należy się szklaneczka dobrej Whisky ;-)...również się uparłem na m40.1

wiadomo że prąd to podstawa i to nie podlega dyskusji ale ważniejsze jest to napisałeś wcześniej

te kolumny mogą grać w 20m2 !!....u mnie własnie w takim metraż grają

oczywiście że nie są to idealne czy odpowiednie warunki dla tych kolumn i tu nie ma o czym gadać

ale przy dobrej akustyce 40tki w tak niedoskonałych warunkach potrafią naprawdę fajnie zagrać

Akustyka jest przereklamowana. Prąd to podstawa.

Prąd też, tańszy jest gaz;-)

Starałem się tylko zasugerować swoimi wpisami że w domu też musimy wybrać pod swój gust ....bez względu na płap cenowy naszego sprzętu....bo pogodzić się tego nie da.

A tak często kruszy się kopie właśnie z powodu różnych preferencji....

No cóż, zjadłem ;)

Mnie też się zdarzy. Najciekawsze jest to, że weryfikuję tekst kilka razy za nim go wyślę, a i tak błąd się skrytobójczo prześliżnie - prawie jak Clinton?

Parker's Mood

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.