Skocz do zawartości
IGNORED

Prąd w gniazdku

Owca

Rekomendowane odpowiedzi

Ratunku!

Stało mi się coś dziwnego.

Mój zestaw Hi-Fi się "zmulił". Stracił swą dynamikę, moc, przejrzystość. Sprawdziłem każdy elemet toru, podłaczylym inny wzmacniacz ktory dobrze znam-dzwięk nadal zmulony. Zamiast CD słychalem kaset-bez zmian. Wpiąłem słuchawki, w nich tez tak samo. To nie ten sam dzwięk który towarzyszył mi przez pare lat. Czyli chyba wina lezy w prądzie(nie używam kondycjonera). Spadło napięcie czy co? Mieszkam w bloku. Po prostu pewnego wieczoru włączam swój sprzęt i nie poznaje dźwięku. Stan ten trwa juz pare dni.

Czy doświadczyliście kiedyś coś podobnego?

POZDRAWIAM

https://www.audiostereo.pl/topic/10748-pr%C4%85d-w-gniazdku/

a robiles moze ostatnio jakies porzadki za szafka ze sprzetem? odlaczanie wtyczek zasilajacych w szczegolnosci? jezeli tak to zajrzyj do watku nr. 10516. Nie zaszkodzi tez zmierzyc napiecia w gniazdku.

zasilałem komputer i hi fi z tej samej listwy.

teraz sprzet hi fi jest zasilany z oddzielnej ale tak samo

napoczątku myslałem ze poszedł jeden z tranzystorów w koncowce mocy mojego HK PM 665. ale to chyba nie to.

Podłaczyłem potem HK 550 Vxi i bylo tak samo

dzisiaj bede mierzył napięcie w sieci, moze spadło o kilkanaście V?

1 trop

Poczytaj tutaj o dawnych przygodach andrei29:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2 trop

Piszesz, że sprawdziłeś każdy element toru, ale nie wymieniłeś kolumn ani kabelków.

Sam miałem parę miesięcy temu podobną zagwozdkę - dźwięk z nia na dzień stracił na przejrzystości, rozdzielczości, uporządkowaniu i dynamice. Przeprowadzałem rozmaite próby, najmocniej podejrzewając wzmacniacz. Ostatecznie jednak okazało się (wiele tygodni później), że za efekt odpowiedzialne były kable głośnikowe. Jakość konfekcji, jak się okazało, była marna i tuż przy wtykach (widełki) przetarła się izolacja i na zgięciu zaczęły pękać pojedyncze druciki w splocie. Wykonałem eksperyment z odcięciem końcówek i wetknięciem w zaciski kolumn gołych drutów - i wszystko w dźwięku wróciło na swoje miejsce, do tego stopnia, że do dzisiaj nawet nie zająłem się nowymi porządnymi wtykami (choć pewnie należałoby :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 lata później...

witam

Może odkryje temat ponieważ moje spostrzeżenia które trwają wiele lat dotyczą tej kwestii

Chociaż urządzenia rtv posiadają tolerancje na tkzw wachania prądu w sieci to niestety

te różnice a czasami skrajnie niskie - napięcie , prąd może niewłaściwa częstotliwość w sieci

zdecydowanie wpływają na jakość odsłuchu i nie tylko

doskonałym barometrem tego zjawiska jest telewizor - w przypadku 100hz tv widać to znakomicie

Jeżeli ktoś jest wrażliwy na jakość obrazu to zaobserwuje obraz o niewyrażnych konturach

.słabo nasycony ogólnie kolory wpadają w zieleń nieb , papierowatośc obrazu itp.

przy dobrym prądzie sytuacja jest całkkowicie odmiemnna aż chce się patrzeć i to nie zakłucenia

naziemne bo tvsat jest podobnie

To samo dzieje sie z muzą - przy czułym sprzęcie niestety jak jest słaby prąd -napięcie hz etc.

pojawia sie tkzw zasłona ogólne jakby przymulenie i nawet ,, tara ,, tutaj nie pomoże

i niestety w takie dni ew godz raczej nie słucham muzy

Ogólnie lepiej jest po godz 20 przynajmniej u mnie - ale na to niema reguły.

Ciekaw jestem opinii i spostrzeżen - bo przecież wszyscy jestesmy wrażliwi na piękno muzy

- nie jestem fachowcem po linii elektryczności wieć może takowi też sie wypowiedzą

pozdrawiam Krzysztof

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.