Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Mercury V1 - BA A25 - Dali Zensor 1

Xarthez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szukam porządnych kolumienek + ew. wzmacniacz.

- Do czego ?
Spotkania ze znajomymi ; imprezy ( domówki ) oraz oczywiście do odsłuchu własnego.

- Do jakiej muzki?
Elecro/Trance/Club + komercja

Drobne wymogi:
-Czysty i głęboki dźwięk na każdym poziomie głośności;
-Bardzo dobry bas, nie taki tępy i płytki tylko naprawdę taki jaki powinien być;
-Kolorystyka ( czerń / srebro );
-Wysokość do 50cm; aby łatwo było je przetransportować, postawić gdzieś gdzie nie jest wymagane dużo miejsca ( stół / biurko );

Jeśli chodzi o wzmacniacz, to szczerze powiedziawszy nie znam się na nich kompletnie ( po prostu nigdy nie korzystałem ), potrzebuję jakiegoś niezbyt skomplikowanego czarno / srebrnego "dopalacza" do kolumn. Bez profesjonalnych opcji.

Ogólnie to przeglądając forum znalazłem parę potencjalne fajnych propozycji:
- Dali Zensor 1
- Boston Acoustics A25
- Tannoy Mercury V1

Najważniejsze jest żeby dobrze jakościowo i efektownie nagłośnić mieszkanie w bloku jak i domek jednorodzinny dwupiętrowy.
Bardzo by mi zależało żeby zmieścić się w kwocie około 1000zł.

Pozdrawiam i czekam na pomoc :)

Witaj,
jeśli zależy Ci na dynamice, basie, dźwięku otwartym, przestrzennym i stosunkowo dużej mocny (przy oczywiście założeniu zastosowania kolumn podstawkowych), zdecydowanie moim zdaniem najlepszym wyborem byłyby kolumny Roth Audio Oli RA2 (http://q21.pl/roth-audio-oli-ra2.html) lub trochę łagodniejsze brzmieniowo QAcoustics QA2020i (http://q21.pl/q-acoustics-qa-2020i.html). W przypadku Dali zdecydowanie polecałbym model wyżej czyli Zensor 3, jednak jest to już wyższa cena, chociaż kolumna naprawdę godna uwagi. Tannoy i BA to małe kolumienki, które raczej nadają się do kina domowego jako efekty.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych kolumn. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

[quote name='5z0p3n' timestamp='1386433803' post='3014098']
Myślę że znajdziesz porządany efekt w Magnatach Quantum. Jeśli to poza budzetem seria nizej też może być ok.
[/quote]
Prosiłem o głośniki/kolumny które da się postawić na biurku :) a te Magnaty są "ciutkę" za duże :D

Bardzo dobry bas na każdy poziomie głośności, do nagłaśniania domówek jest nierealny w przypadku takich małych kolumn. Jeszcze żeby się na biurko zmieściły ?
Jeśli jakieś podstawkowe mają szansę zagrać, to muszą to być duże podstawkowe, ze sporą obudową i głośnikiem MINIMUM 16cm, nic poniżej tej granicy nie zagra "czysto" nawet na średnim poziomie głośności.

[quote name='don111' timestamp='1386463271' post='3014477']
Bardzo dobry bas na każdy poziomie głośności, do nagłaśniania domówek jest nierealny w przypadku takich małych kolumn. Jeszcze żeby się na biurko zmieściły ?
Jeśli jakieś podstawkowe mają szansę zagrać, to muszą to być duże podstawkowe, ze sporą obudową i głośnikiem MINIMUM 16cm, nic poniżej tej granicy nie zagra "czysto" nawet na średnim poziomie głośności.
[/quote]
Rozumiem. Może takie Edifiery S530D albo wspomniane r2600 nie dały by rady choć w pewnym stopniu ?

[quote name='macius_d' timestamp='1386529777' post='3015022']
Weź sobie obejrzyj kolumny Pylon Audio model Amber myślę że trafią idealnie w gust
[/quote]
Te kolumny z tego co mogę wyczytać mają ponad 60cm a ja potrzebuję do max 50.

[quote name='Xarthez' timestamp='1386359419' post='3013401']
Szukam porządnych kolumienek + ew. wzmacniacz.
Bardzo by mi zależało żeby zmieścić się w kwocie około 1000zł.
[/quote] Z drugiej ręki Paradigm Monitor 3.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Albo tobie zależy na jakości dźwięku, albo nie. W drugim przypadku szukasz pierdzącego mebla. Bierz co bądź o kolorze i wymiarach jakie ci pasują.
Nie ma żadnego stawiania monitorów na szafce, stole, komodzie itp. To jest kupa nie granie. Nawet monitor musi stać na podstawkach o odpowiedniej wysokości i mieć powietrze wokół siebie. Ma być poodsuwany od ściany tylnej i bocznych! Ma być zachowana symetria. Wtedy okaże się, że taki monitor wykreuje ci scenę , a wręcz zniknie z pomieszczenia i dopiero się zdziwisz .

Chodzi mi o coś kompaktowego abym mógł to postawić na biurku, podłączyć jakiś mikser np Pioneer DJM 250 i żeby to brzmiało ładnie wszystko. Jakość przede wszystkim. Byle by te monitory tak do 1200 za parę mniej więcej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.