Skocz do zawartości
IGNORED

Czy sie oplaca kupic docisk płyt winylowych?

doncypa

Rekomendowane odpowiedzi

Dotknij palcem czystego lustra ...? ogladnij i pomysl ... to nie boli. Potem zadrwij ;)

Mysle i takich cwaniaczkow, ktorzy co jakis czas tu wpadaja i maja super tanie wynalazki hi-tech po okazyjnych cenach bede pietnowal:-] myslisz ze opowiesz glodna historyjke o ciezkiej robocie taty w garazu po nocach, zazynaniu sie przy tokarce godzinami i juz masz rzadek jeleni z kasiorką ustawiony? Po drugie kontroluj bajerę synciu bo wpadles tu na goscinne wystepy :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

- moim zdaniem docisk to niepotrzebny bajer - nic nie daje, a dodatkowo obciąża łożysko gramofonu, co już może być szkodliwe dla sprzętu - jak już koniecznie szpanować, to lepiej założyć atrapę z lekkiego tworzywa...pzdr..

Oczywiście, że daje bo prostuje płyty, a wiadomo że mało która jest idealnie równa. A im równiejsza powierzchnia, tym lepsze śledzenie rowka i mniejsze zużycie igły, w szczególności zawieszenia. Aby nie obciążać łożyska stosuje się clampy, czyli nakręcane na oś talerza lekkie krążki. Można dzięki nim wywrzeć bardzo duży nacisk na płytę, a nie na łożysko.

Mysle i takich cwaniaczkow, ktorzy co jakis czas tu wpadaja i maja super tanie wynalazki hi-tech po okazyjnych cenach bede pietnowal:-] myslisz ze opowiesz glodna historyjke o ciezkiej robocie taty w garazu po nocach, zazynaniu sie przy tokarce godzinami i juz masz rzadek jeleni z kasiorką ustawiony? Po drugie kontroluj bajerę synciu bo wpadles tu na goscinne wystepy :-)

Przykro mi, ze nie stac Cie na kawalek aluminium :)

Zirytowales sie ? Czy myslenie zabolalo ?

Przykro mi, ze nie stac Cie na kawalek aluminium :)

Załóżmy, że ktoś sprzedaje zapałki po 10 zł za paczkę. Prawie każdego stać na to aby je kupić. Inna sprawa czy są tyle warte. Moim zdaniem niekoniecznie... I nie ważne, że wujek całą noc spędził w piwnicy wycinając każdą zapałkę z najlepszego w świecie drewna.

Załóżmy, że ktoś sprzedaje zapałki po 10 zł za paczkę. Prawie każdego stać na to aby je kupić. Inna sprawa czy są tyle warte. Moim zdaniem niekoniecznie... I nie ważne, że wujek całą noc spędził w piwnicy wycinając każdą zapałkę z najlepszego w świecie drewna.

Oczywiscie racje masz. Nie do tej mysli pisalem. Nie zyje i nie zarabiam na dociskach. Jeden zostawilem sobie a dwa odsprzedaje praktycznie po kosztach.

A na niegrzecznosci thraka odpowiadam adekwatnie.

- nie nazywajmy szamba perfumerią.....

Łooo rzadko się mylę rozpoznając fanatyków piss i ojca inkasenta :-) pewnie dlatego że to stan umysłu, a nie tylko poglądy :-)

z13300663Q,Mem-kpiacy-ze-slow-poslanki-Krystyny-Pawlowicz-z-P.jpg

Oczywiscie racje masz. Nie do tej mysli pisalem. Nie zyje i nie zarabiam na dociskach. Jeden zostawilem sobie a dwa odsprzedaje praktycznie po kosztach.

A na niegrzecznosci thraka odpowiadam adekwatnie.

Cenę trochę wywaliłeś z kosmosu ale jeśli znajdą się chętni to mnie tam nic do tego. Tak mi się skojarzyły z odbojami bo podobne :-)

No i toolowej braci się nie atakuje ;-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Nie wierz w to, że wiejski kościółek zabrzmi nagle jak katedra....

Pozdro - Jacek.

Jest taka wioseczka na Warmii, nazywa się Święta Lipka, z barokowym wiejskim kościółkiem z organami. I jest ta słynna katedra, kolos, w Strasburgu, gdzie miałem okazję wysłuchać kiedyś koncertu organowego. Niestety, co za pech, trafiłeś jak kulą w płot. Te drugie organy, akustyka, raczej nie umywają się do tych ze skromnego kościółka ze Świętej Lipki. :))

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Byłem w Św. Lipce, organów nie słuchałem, ale mówili, że grają! Niejedno polskie miasto mogłoby pozazdrościć rozmachu budowli, założenia urbanistycznego, choć rozumiem, że w Europie łatwo znaleźć bardziej spektakularne przykłady.

https://www.google.p...iw=1475&bih=726

Jak zdrowie? Mam nadzieję, że już będzie tylko lepiej.

Nic się nie przejmuj, przynajmniej ja wiem ile pracy kosztuje wykonanie takiego docisku, koszt materiału jest tu marginalną wartością. Uchwycenie w tokarce bez przygotowania odpowiedniego przyrządu takiego elementu kończy się uszkodzeniem powierzchni. Dostępne na rynku aluminium i inne metale często mają wżery i wady hutnicze- odpad może być spory a czasami cały element na końcu obróbki do kosza. Wykpiwając pracę twojego wujka ośmiesza się ten kto to czyni. Ja też zbudowałem kilka docisków i wiem czym to pachnie. 1234608_3703639325987_1684355883_n.jpg

Pozdrawiam

Jest taka wioseczka na Warmii, nazywa się Święta Lipka, z barokowym wiejskim kościółkiem z organami. I jest ta słynna katedra, kolos, w Strasburgu, gdzie miałem okazję wysłuchać kiedyś koncertu organowego. Niestety, co za pech, trafiłeś jak kulą w płot. Te drugie organy, akustyka, raczej nie umywają się do tych ze skromnego kościółka ze Świętej Lipki. :))

Niezwykle się cieszę, gratuluję,etc . A takie słowo, jak "przenośnia" - znasz? :)

....A takie słowo, jak "przenośnia" - znasz? :)

Czy chodzi o słowo metafora, to z greckim źródłosłowem "μετaφορά" ? :)) Żartowałem. Nawiasem mówiąc (pisząc?) w naszych niekatedralnych kościołkach drzemią czasem prawdziwe analogowe akustyczne skarby.

To jest spinacz do papieru, w każdym sklepie papierniczym można to dostać. Dorobić drewnianą szkatułkę i opylać po 90 zł na znanym nam portalu. Nie zapomnieć tylko o wypaleniu lutownicą byle jakiego logo (to podwyższa standard i cenę).

Dobre co ? taki spinacz do bielizny z mocniejszą sprężynką . :)))

Rydzu aleś urwał tym filmikiem :-) aż przyniosłem sobie z roboty taki sam i przetestuję :-) zasada docisku bez obciążania talerza zachowana.

Lufka smiley-face-making-cocktail.gif

A czy ten "RECORD CLAMP by J.A. MICHELL", którego prezentował na zdjęciu qqrydza sprawdzi się na Dualu 505-3?

Tam jest trochę zaostrzony szpindel (czy jak go zwał), więc obawiam się czy zacisk będzie się trzymał :|

A czy ten "RECORD CLAMP by J.A. MICHELL", którego prezentował na zdjęciu qqrydza sprawdzi się na Dualu 505-3?

Tam jest trochę zaostrzony szpindel (czy jak go zwał), więc obawiam się czy zacisk będzie się trzymał :|

Powinien.Daniel ma bardzo krótki szpindel i jest dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.