Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz impulsowy do układów lampowych

frobek

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zbudowania preampa WK-WA i jako że technika impulsowa jest mi dość bliska, pomyślałem o próbie zasilenia go przetwornicą impulsową. Oczywiście zasilacz klasyczny też będzie na zamianę. Będzie to moje pierwsze zetknięcie z lampami w ogóle, więc nie mam pojęcia czego się spodziewać. Stąd pytanie czy ktoś robił takie eksperymenty i z jakim skutkiem? Przetwornica miałaby pracować z częstotliwością ok 100kHz i dawać stabilizowane napięcie anodowe w okolicy 200-250V, to jest że tak powiem do uzgodnienia oraz niestabilizowane 8-10V do przygotowania napięcia żarzenia stabilizatorem liniowym. Temat ten jest o tyle również ważny, że stosowanie zasilaczy impulsowych powoli staje się nieuniknione.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Wow ! ... coś czuję że tutaj niezła burza się rozpęta ...

Przypuszczam, że jeśli w ogóle, to przynajmniej w zupełnie oddzielnej obudowie, a do tego jeszcze jakieś C --> L --> C ... zanim to w ogóle wejdzie na jakiekolwiek pobliże lampy. Ale czy to wystarczy ?

Ja od dwóch lat mam przetwornice 250V stabilizoane anodowe w preampie gramofonowym MC.

Znając podejscie znawców niereformowalnych lub branżowych na tym forum to idiotyzm dlatego jak masz możliwość wykonania takiej przetwornicy to działaj a nie pójdzie to na marne.

koszt trafka do takiego pre w Telto to 50zł, do tego kilka kondzi za grosze i jest koszernie,

i jak ma być lampa to żadnego krzemu po za szybkim prostownikiem, na końcu masz cyfraka, ...i wystarczy

"...stosowanie zasilaczy impulsowych powoli staje się nieuniknione" - dla księgowych :(

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

koszt trafka do takiego pre w Telto to 50zł, do tego kilka kondzi za grosze i jest koszernie,

Trafo i kondy mam, ale tu jeszcze o eksperyment chodzi :)

Zrobić to się da wszystko tylko czy się to opłaci. Dobry zasilacz impulsowy (nie siejący) to nie taka prosta sprawa. Proste układy kompletnie do audio się nie nadają. Dwa to cały "syf" w praktyce rośnie z kwadratem napięcia i o ile z zasilaczami na niskie napięcia np do wzm. tranzystorowych nie ma problemów o tyle na wysokie nap nie jest już taka prosta sprawa. Dwa to sprawność też spada i w praktyce może się okazać że tradycyjny układ ma wyższą niż impulsowy. Na moje odczucie poniżej 300W kompletnie nie ma to sensu.

Ale jak chcesz się pobawić to musi to być koniecznie układ pełnomostkowy rezonansowy inne prostsze rozwiązania nie mają sensu. Prostownik na diodach bo prostowniki synchroniczne nie sprawdzają się przy wysokich nap stwarzają duże problemy. Ja chodzi o sterownik to proponuje układ UCC3895 a lepiej LTC1922.

Zasilacz do preampa lampowego to mały prąd 5-20 mA .

Wystarczy zastosować dobry stabilizowany PWM seryjny zasilacz na 12V -

i podłaczyć przetwornicę podwyższającą napiecie stałe z 12V +- na 250V +- prąd wystarczy 20mA..

Rezonansowa full bridge tez mi bardziej pasuje, ale na początek zobaczymy z PWM. Uruchomienie preampa ia tak będzie na trafie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.