Skocz do zawartości
IGNORED

Gniazdko montażowe GigaWatt G-044 Schuko Duplex

Mart2M

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś z szanownych forumowiczów może mi wyjaśnić na czym polega przewaga gniazdka GigaWatta wymienionego w temacie i sprzedawanego w cenie 580 zł:

http://sklep.bestaudio.pl/audio-kino-domowe-hi-fi-high-end-multiroom-sklep-internetowy-best-audio/detail/flypage/1031-gigawatt-schuko-podwojne-gniazdo-podtynkowe-g-044-duplex.html?sef=hfp

od gniazdka Merten za 158,13 zł:

[url="http://www.elstyl.pl/pokaz,150,podwojne-gniazdo-z-uziemieniem-seria-mstar-ramka-srebrna-satyna.htm"]http://www.elstyl.pl/pokaz,150,podwojne-gniazdo-z-uziemieniem-seria-mstar-ramka-srebrna-satyna.htm[/url]

Jak domniemuję GigaWatt zaimplementował w swoim produkcie jakieś nowatorkie, kosmiczne lub wręcz metafizyczne technologie, które dramatycznie poprawiają brzmienie (np. magiczny wpływ nadruku logo i jego specyficznego kształtu - tzw. "energia kształtu"). Z jakich innych powodów bowiem może wynikać tak duża różnica w cenie? (nie zapominajmy, że sklep "Elstyl" również przecież ma swoją marże i zarabia na produkcie).

Interesują zwłaszcza opinie obecnych na forum piewców GigaWatta. Na czym polega wyższość gniazdka GigaWatt G-044 Schuko Duplex nad M-Star Merten?

Gość intenser

(Konto usunięte)

[quote name='Morven' timestamp='1387049747' post='3020415']
Jak domniemuję GigaWatt zaimplementował w swoim produkcie jakieś nowatorkie, kosmiczne lub wręcz metafizyczne technologie, które dramatycznie poprawiają brzmienie (np. magiczny wpływ nadruku logo i jego specyficznego kształtu - tzw. "energia kształtu")
[/quote]

po co ten sarkazm?

akurat Gigawatt to porządna firma , która proponuje uczciwe produkty w więcej niż uczciwej cenie na tle zachodniej konkurencji

proponowałbym abyś zorientował się czy przytaczany merten to podwójne gniazdo z pojedynczym wkładem czy jak w przypadku gigawatta z podwójnym

Morven,
Po prostu kup Mertena. Masz jeszcze Berker'a do rozważenia w podobnych pieniądzach.
Z doświadczenia napisze Ci, że przeważnie na wersję schuko trzeba chwile poczekać zanim od producenta z zachodniej granicy sprowadzą.

----------------------------------------------------

Gość

(Konto usunięte)

[quote name='intenser' timestamp='1387050645' post='3020426']
proponowałbym abyś zorientował się czy przytaczany merten to podwójne gniazdo z pojedynczym wkładem czy jak w przypadku gigawatta z podwójnym
[/quote]

[i][b]"Gniazdko elektryczne podwójne M-Star Merten z uziemieniem srebrna satyna - Merten

Producent: Merten
Numer produktu: 150

Ramka z podwójnym gniazdkiem z uziemieniem (...)"[/b][/i]

Gość intenser

(Konto usunięte)

[quote name='eMeReKo' timestamp='1387051563' post='3020438']
Ramka z podwójnym gniazdkiem z uziemieniem (...)"
[/quote]

gniazdko to nie wkład , choć zewn. budowa może wskazywać , że ma 2 wkłady i nadal to nic nie znaczy

Gość

(Konto usunięte)

[quote name='intenser' timestamp='1387051694' post='3020441']
gniazdko to nie wkład
[/quote]

[i][b]"Elementy składowe produktu": nr. kat. 284314[/b][/i]

http://www.elstyl.pl/pokaz,150,podwojne-gniazdo-z-uziemieniem-seria-mstar-ramka-srebrna-satyna.htm#
http://www.elstyl.pl/pokaz,17,wylacznik-i-gniazdo-z-uziemieniem-seria-mstar-ramka-mosiadz.htm#

Chyba logiczne, że x 2... :)

intenser <- no fakt przykład gniazdka wskazuje na niezwykłą wręcz "uczciwość" i ceny zaiste konkurenycjne. Jak więc ocenić działalność takich firm jak Tomanek albo Sonus Oliva? Jeśli GigaWatt jest uczciwy, to zachowując proporcjonalną miarę oceny nie można Tomanka opisywać w kategoriach czysto ludzkich, a należy mu przypisać cechy wręcz anielskie.

Tu masz pojedyncze:

http://www.elstyl.pl/pokaz,4,gniazdko-z-uziemieniem-seria-mstar-ramka-srebrna-satyna.htm

http://sklep.bestaudio.pl/audio-kino-domowe-hi-fi-high-end-multiroom-sklep-internetowy-best-audio/detail/102-wtyki-gniazda-akcesoria-do-kabli/flypage/877-gigawatt-schuko-gniazdo-podtynkowe-g-044.html?sef=hcfp

Gość intenser

(Konto usunięte)

[quote name='Morven' timestamp='1387052253' post='3020447']
Tomanka opisywać w kategoriach czysto ludzkich, a należy mu przypisać cechy wręcz anielskie.
[/quote]

rozumiem, że miałeś okazję porównać np. listwę pf2 z tomankiem i twierdzisz , że 4krotna różnica w cenie jest nieuzasadniona??

Gość intenser

(Konto usunięte)

[quote name='eMeReKo' timestamp='1387051844' post='3020444']
Chyba logiczne, że x 2... :)
[/quote]

tak.....

to też jest podwójne tylko nadal chyba nie rozumiesz o czym piszę

[img]http://www.elstyl.pl/images/1128.jpg[/img]

[quote name='Morven' timestamp='1387052682' post='3020458']
Dobrze zrozumiałeś, tak właśnie uważam. :-)
[/quote]

super
tylko jakoś wierzyć mi się nie chce że po tym co rzekomo usłyszałeś z porównań napisałbyś co wyżej....(co oczywiście stawia pod znakiem zapytania ,że listwę gigawatta u siebie miałeś)

Sonus Oliva

[center][font=Arial][size=2]Gniazdo sieciowe "schuko" cienne, podtynkowe [/size][/font][/center]
[center][font=Arial][size=2]1szt. [/size][/font][/center]
[center][font=Arial][size=2]Pojed. metalowe 99,-pln [/size][/font][/center]
[center][font=Arial][size=2]podw. tworzywowe 59,-pln [/size][/font][/center]
[font=Arial][size=2]z kondensatorami p/zakłóc. RIFY(papier/olej-izol)
umożliwia odwracanie bieg. sieci [/size][/font]

Gość

(Konto usunięte)

[quote name='intenser' timestamp='1387052712' post='3020459']
tak.....

to też jest podwójne tylko nadal chyba nie rozumiesz o czym piszę

[img]http://www.elstyl.pl/images/1128.jpg[/img]
[/quote]

To chyba Ty nie rozumiesz opisu i specyfikacji producenta ;)
Gdyby to było takie gniazdo jak powyżej,[u] to jego nr katalogowy byłby inny - inny dla gniazda pojedynczego, a inny dla podwójnego. [/u]
Celowo dałem Ci link do pojedynczego i [u]to samo pojedyncze jest zastosowane (x 2) w tamtym, podwójnym gniazdku.

[i][b][u]"Elementy składowe produktu": nr. kat. 284314[/u][/b][/i][/u]

Gość intenser

(Konto usunięte)

[quote name='eMeReKo' timestamp='1387052971' post='3020465']
nie rozumiesz opisu i specyfikacji producenta ;)
[/quote]

teraz zgoda

pisałem wyżej , że budowa wskazuje , iż powinno być z 2 wkładami

Gość

(Konto usunięte)

I jest to analogia właśnie do tego:

intenser <- no fakt przykład gniazdka wskazuje na niezwykłą wręcz "uczciwość" i ceny zaiste konkurenycjne. Jak więc ocenić działalność takich firm jak Tomanek albo Sonus Oliva? Jeśli GigaWatt jest uczciwy, to zachowując proporcjonalną miarę oceny nie można Tomanka opisywać w kategoriach czysto ludzkich, a należy mu przypisać cechy wręcz anielskie.

Tu masz pojedyncze:

[url="http://www.elstyl.pl/pokaz,4,gniazdko-z-uziemieniem-seria-mstar-ramka-srebrna-satyna.htm"]http://www.elstyl.pl/pokaz,4,gniazdko-z-uziemieniem-seria-mstar-ramka-srebrna-satyna.htm[/url]

[url="http://sklep.bestaudio.pl/audio-kino-domowe-hi-fi-high-end-multiroom-sklep-internetowy-best-audio/detail/102-wtyki-gniazda-akcesoria-do-kabli/flypage/877-gigawatt-schuko-gniazdo-podtynkowe-g-044.html?sef=hcfp"]http://sklep.bestaud...4.html?sef=hcfp[/url]
[/quote]

Ja osobiście miałem sieciówkę GigaWatta, listwy nie, natomiast bezpośrednie porównanie Tomanka z GigaWattem robił kolega Zyzio, który zresztą ma na ten temat dość konkretną opinię. Możesz do niego zwrócić się z prośba o wnioski z porównania tych dwóch konstrukcji.

Skąd taka zacięta i emocjonalna obrona? Nie powinieneś Ty przypadkiem pisać jako "branża". Dużo jest na forum takich "użytkowników", którzy piszą swoje "niezależne" opinie. Traci na tym zwykły niezorientowany użytkownik, który jest naciągany niemiłosiernie i bez żadnych skrupułów.

Gość intenser

(Konto usunięte)

wracając do meritum: czy gigawatt czy inni producenci tego typu akcesoriów robią klientów w bambuko czy nie

jakieś 2 lata temu kupiłem sobie rodowane gniazdo ścienne Furutecha - zastanawiałem się po co wydaje 6stówek i czy ma to sens - ot taki impuls chwili

po wymianie z niegłupiego jakościowo Legranda wątpliwości poszły w niepamięć i nigdy już nie powróciły

a co tam w środku jest i na czym polega jego inność/lepszość mam głęboko gdzieś

[quote name='Morven' timestamp='1387053339' post='3020480']
Skąd taka zacięta i emocjonalna obrona?
[/quote]

po części wynika to z dośw. opisanych wyżej

zawsze warto spróbować samemu i ewentualnie podzielić się z innymi wrażeniami niż powątpiewać w coś będąc opierając się tylko na zdjęciach czy opisie

Wracając do meritum meritum, zastanawiam się czy wymiana gnaidka Mertena na gniazdko GigaWatta też przyniesie podobną poprawę jakości i czy w przypadku takiego zakupu wątpliwości też pójdą w niepamięć i nigdy już nie powrócą...

Gość intenser

(Konto usunięte)

[quote name='Morven' timestamp='1387053339' post='3020480']
porównanie Tomanka z GigaWattem robił kolega Zyzio
[/quote]

ufaj tylko sobie :)

[quote name='Morven' timestamp='1387053951' post='3020495']
Mertena na gniazdko GigaWatta
[/quote]

pewnie tak , tylko aby to miało większy sens reszta zasilania musi być nielicha ( bolesna zasada , ale zastosowana pozwala uniknąć rozczarowań i niepotrzebnie wydanej kasy)

Witaj,

Podobnie jak kolega intenser "z lekką dozą nieśmiałości" sięgnąłem po rodowane gniazda ścienne Furutech (a wcześniej miałem Legranda - co za zbieżność doświadczeń !) i po teście "nieśmiałość" poszła w niepamięć ... Furutech'y zostały i nie ma możliwości powrotu do tradycyjnych gniazd. Gigawatt'a nigdy nie próbowałem to nie mogę nic powiedzieć.

Jeżeli jest to możliwe to zrób test w Twoim systemie, testy u innych (opinia innych kolegów) to nie to samo co własne doświadczenia.

pozdrawiam
Artur

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Najznakomitsza to jest własna autosugestia......wymianę gniazdka porównałbym z wymianą wkładki filtra powietrza w aucie z papierowego na bardziej przelotowy K&N - nic nie daje, na hamowni nie ma różnicy, ale jak już to ktoś kupi to twierdzi że auto jest szybsze.... Jak komuś zaczyna grać po wymianie gniazdka w ścianie to znaczy, że to zwykłe gniazdko, które miał było zaśniedziałe, źle podłączone lub miało poluzowane styki i tyle na temat gniazdek......a ceny gniazdek Gigawatta są anormalne i wręcz bezczelne i chyba nikt o zdrowych zmysłach nie ma co do tego wątpliowści....a moze się mylę ? Intenser to kolejny naganiacz obok Paradoxa, o ile nie jest to ten sam twór...wypociny takich marketingowców należy omijać szerokim łukiem.....o ile człowieka wcześniej nie zemdli....

[/quote]

Najzabawniejsze jest to, że Tomanek też przecież zarabia, tyle tylko, że z kilkakrotnie niższą przebitką....no ale chore, absurdalne ceny to też wynik snobizmu wyczynowców i po prostu żerowania na pasji.....

Gość intenser

(Konto usunięte)

[quote name='zyzio' timestamp='1387099536' post='3020755']
Intenser to kolejny naganiacz obok Paradoxa,
[/quote]

z gigawattem mam tyle wspólnego co z praską kurią (nie znajdziesz żadnego postu mojego autorstwa poza bieżącym dotyczącego GW, poza tym twój stosunek do tej firmy jest znany nie od wczoraj)

a to, że masz ułomny słuch lub system to w najmniejszym stopniu nie jest mój problem

[quote name='intenser' timestamp='1387100285' post='3020772']
a to, że masz ułomny słuch lub system to w najmniejszym stopniu nie jest mój problem
[/quote]
Typowo wyczynowa puenta przyprawiona samouwielbieniem ołtarzykowego systemu (każdy inny jest ułomny) słuchanego przez użytkownika ze złotymi uszkami, nic nowego....
P.S. Gigawatta piętnuję za przeginanie, przeginanie jest niezdrowe, ale snobistyczni wyczynowcy to lubią, więc trudno mieć w sumie do Gigawatta pretensje....nie tylko Gigawatt w końcu tak dyma ludzi, choć przykre że to polska firma....zdecydowanie osobiście wolę jednak racjonalnie ustalane ceny i wyrażam to dobitnie.....

Zyzio,

To są Twoje doświadczenia i dobrze, że o nich piszesz. Natomiast dla Twojej wiadomości, to nie źle dokręcone gniazdo Legranda było przyczyną różnić w dźwięku (jak piszesz tzw. własnej autosugestii). Zapewniam Cię że przed wymianą na Furutecha takie sprawdzenie zrobiłem, dodatkowo kupiłem gniazda Furutecha za połowę ceny detalicznej z rynku wtórnego wcześniej umawiając się z sprzedawcą, że wpłacam pieniądze jako kaucję za odsłuch tych gniazd. Jeżeli będzie różnica to biorę jak nie to wracają do sprzedawcy a ja płacę koszty przesyłki w obie strony. Nie wiem dlaczego u mnie była różnica a u Ciebie tej różnicy nie słychać. Zgodzę się z jednym, że ceny Furutecha i Gigawatta za gniazda są wysokie.

Kiedyś robiłem porównanie kabli RCA Tara Labs The 0,8 do moich Velum NF=G=SE BlueS. Oczywiście odsłuch za kaucją. Nie było różnicy u mnie w systemie. Czy to oznacza, że kable The 0,8 są naciąganiem ludzi (są drogie, nawet na rynku wtórny,). Według mnie nie. Te same kable The 0,8 wymiotły wspomniane Velumy w innym systemie u kolegi. Dlatego podchodzę do tematu zakupu różnych sprzętów i akcesoriów audio z taką zasadą, słyszę różnicę u siebie i mnie stać biorę, nie słyszę nie kupuję. A to co się dzieje u innych to ich sprawa.

pozdrawiam

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

[quote name='zyzio' timestamp='1387099536' post='3020755']
.wymianę gniazdka porównałbym z wymianą wkładki filtra powietrza w aucie z papierowego na bardziej przelotowy K&N - nic nie daje, na hamowni nie ma różnicy, ale jak już to ktoś kupi to twierdzi że auto jest szybsze....
[/quote]

Niezbyt trafne porównanie no bo spróbuj sobie w mieście podczas biegania założyć maseczkę anty smogową; czy aby nie pobiegniesz z braku tlenu wolniej?

Filtr bardziej przelotowy jak go okresliłeś zaczyna działać wtedy kiedy ten zwykły jest już bardzo zabrudzony no ale mało kto zwraca uwagę na ten "szczegół" :)

Tyle OT

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

=> artuku
Ja też kiedyś słyszałem różne, ogromne różnice, ale wyleczyłem się z tego, bo po pierwsze nie są one ogromne ( moze być trochę inaczej, ale czy z biegiem czasu na pewno lepiej ???), po drugie wiele tu autosugestii i innych czynników, a po trzecie trzeba jednak trochę szanować kasiorę i po prostu słuchać muzyki, a nie gniazdka w ścianie....

[quote name='[email protected]' timestamp='1387101495' post='3020791']
Filtr bardziej przelotowy jak go okresliłeś zaczyna działać wtedy kiedy ten zwykły jest już bardzo zabrudzony no ale mało kto zwraca uwagę na ten "szczegół" :)

Tyle OT
[/quote]
Tia, tyle tylko, ze ten przelotowy wpuszcza więcej syfu do silnika co z czasem będzie dla niego niekorzystne, a w przypadku filtów czystych K&N vs papierowy - mówię o wkładce, a nie dolocie dedykowanym ze stożkiem nie ma totalnie żadnej różnicy :)

[quote name='zyzio' timestamp='1387101628' post='3020792']

Tia, tyle tylko, ze ten przelotowy wpuszcza więcej syfu do silnika co z czasem będzie dla niego niekorzystne :)
[/quote]

Oj kolego on może mieć zarówno większą przepustowość jak i drobniejszy raster przepuszczanych cząstek stałych!

Czy wymieniłeś wcześniej niż zalecają filtr paliwa i oleju w samochodzie jak tak o niego dbasz :)

Gość intenser

(Konto usunięte)

[quote name='zyzio' timestamp='1387100953' post='3020780']
ale snobistyczni wyczynowcy to lubią, więc trudno mieć w sumie do Gigawatta pretensje
[/quote]

u siebie nie mam nic od Gigawatta , co nie przeszkadza mieć dobre zdanie o jego produktach

[quote name='intenser' timestamp='1387101787' post='3020797']
u siebie nie mam nic od Gigawatta , co nie przeszkadza mieć dobre zdanie o jego produktach
[/quote]

Zyzio to dziś taki Jeremy Clarkson zauważa w Bugatti Veyronie że jak na tak drogie auto i z taką mocą jest mułowaty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.