Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre kolumny w "ludzkiej" cenie.

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

APS już parę lat robi te swoje fajne AEON-y do 20m2 jak znalazł. Chętnie posłuchał bym APS Trinity

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) recenzja tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

byłem na prezentacji Trinity razem z monstrualnymi subwooferami i o ile w przypadku Aeonów zaryzykował bym twierdzenie że konwencjonalny zestaw za taką kasę grający na podobnym poziomie trudno było by zakupić to Trinity sprawia mi pewien kłopot - głośniki są w pewnych aspektach referencyjne i jedna z osób biorąca udział w odsłuchach zdecydowała się na ich zakup, jednak kwota (szczególnie z tymi subami które są rewelacyjne) jest już dość znacząca a głośniki maja pewne niedostatki, szczególnie w zdolności do kreowania przestrzeni i w stereofonii, również prezentacja średnicy nie do końca mi odpowiadała - jak ktoś poszukuje bardzo neutralnych i szybkich głośników to absolutnie trzeba ich posłuchać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>cybant: Fakt, ze sa dosyc dynamiczne, a co do "sciany dzwieku": wydawalo mi sie ze z budowaniem przestrzeni sa slabe, ale po podpieciu innego DAC'a okazalo sie ze wcale tak nie jest. Nie jest to mistrzostwo swiata, ale nie bylo zle. Tyle ze nadal wole IO niz AEON'y - mam wrazenie ze slysze "dziure" miedzy tym wielkim nisko-sredniotonowym a wysokotonowcem, nie mam tego wrazenia w IO. Zreszta czytalem kilka wypowiedzi realizatorow, ktorzy twierdzili ze nagrania "wyrownane" na AEON'ach maja podbita wyzsza srednice na innych kolumnach.

mam wrazenie ze slysze "dziure" miedzy tym wielkim nisko-sredniotonowym a wysokotonowcem

Żartujesz jaki on tam wielki 8" raptem, odsuń się trochę pewnie nos masz już w kolumnach stąd ta dziura :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wiem, wielki to mialem w Altusach 140 w 1987 roku... ;), ale nadal podtrzymuje - IO wg mnie brzmia lepiej...

To są pewne zalety kolumn z jednym głośnikiem ale ograniczenia też doskonale znasz. Taki topowy TAD czy KEF dalej daje coś na dół mimo swoich średnio-wysoko tonowych wynalazków. Z tanich modne są przetworniki Sonido, tutaj mam mieszane uczucia :)

Gość cybant

(Konto usunięte)

To są pewne zalety kolumn z jednym głośnikiem ale ograniczenia też doskonale znasz. Taki topowy TAD czy KEF dalej daje coś na dół mimo swoich średnio-wysoko tonowych wynalazków. Z tanich modne są przetworniki Sonido, tutaj mam mieszane uczucia :)

Sonido solo , też jest bez sensu, za mało dołu , za mało góry...tylko to już DIY...

Sonido solo , też jest bez sensu, za mało dołu , za mało góry...tylko to już DIY...

Problem z głosnikami wielodrożnymi polega na tym że przetworniki nie pokrywają całościowo pasma gdzie jest słyszany głos ludzki (150Hz-4000Hz) na który jest czuły ludzki słuch. Najciekawsze że można taki przetwornik zrobić bo już go lata temu robiono! Wszyscy z uporem maniaka dzielą to między750 a 2500Hz i brak spójności przekazu zamiast jednego "ludka" śpiewa para :) . Dopiero po prawie 35 latach w topowych konstrukcjach naprawia się ten błąd.

Dlatego szerokopasmowce zdobywają coraz większą popularność.

Szkoda, że mało jest jeszcze takich gotowych kolumn na rynku....

Nie ma dobrych szeroko pasmowców to tak jak byś super szybko biegał na setkę i podnosił 200kilową sztangę.

No ale są jeszcze słuchawki :)

<br />Problem z głosnikami wielodrożnymi polega na tym że przetworniki nie pokrywają całościowo pasma gdzie jest słyszany głos ludzki (150Hz-4000Hz) na który jest czuły ludzki słuch.<br />

Jesli dobrze pamietam dane techniczne, w moich kolumnach zakres 150 Hz do 2500 Hz jest reprodukowany bez zadnej zwrotnicy, czysty sygnal prosto na membrane. Jakie to kolumny ? Avantgarde Duo Omega .

Konto w trakcie usuwania

Jesli dobrze pamietam dane techniczne, w moich kolumnach zakres 150 Hz do 2500 Hz jest reprodukowany bez zadnej zwrotnicy, czysty sygnal prosto na membrane. Jakie to kolumny ? Avantgarde Duo Omega .

No to brakło Ci od 2500Hz do 4000Hz 1500Hz tam są smaczki z wokali w postaci harmonicznych, może w następnych kolumnach głośnik jednak złapie cały ten czuły dla ucha zakres :)

Masz jednak rację , że ognia z wodą nie połączysz...choć próby trwają.

Ukryta Zawartość

Jakoś tak ten 23 kilogramowy głośnik z potężnym magnesem nie ma takiego wzięcia i to nie tylko z racji zaporowej ceny. Od czasu do czasu widać trochę osób się ich pozbywa na ebayu..

Ukryta Zawartość

Idealny przedział dla średnich tonów:

Od 400 - 4000 Hz....)

Są takie głośniki średniotonowe , a czy sa kolumny z takim podziałem???.

Były

Ukryta Zawartość

dół jednak powinien być od 150Hz od tylu rozpoczynają się męskie głosy.

Ukryta Zawartość

Gość cybant

(Konto usunięte)

Głos męski to zaczyna się poniżej 100 Hz.....

Natomiast tak nisko nasze uszy nie wychwytują zniekształceń jak powyżej 400 Hz.

Tu jest blisko..;)

http://www.atcloudspeakers.co.uk/hi-fi/loudspeakers/hifi-passive-series/scm40/

post-27208-0-91461400-1396608545_thumb.jpg

Tu jest blisko..;)

Ależ nie, ta kopułka ciągnie wysoko dopiero coś od 1000Hz też mam analogiczną takową 3" od Dynaudio.

Nie schodzi tak nisko

Wychwytują uszy dalej lepiej niż generują je głośniki niskotonowe i to jest kolejne wąskie gardło głosników.

To po kiego dziada podają podział 380 Hz...?

Popatrzyłem, fakt wyżyłowali ją trochę przy takim paśmie powinny być ciut większe nie 3" tylko 4"

Gość cybant

(Konto usunięte)

moja propozycja kilkanaście postów wstecz czyli Heco Statement ma 220 Hz i 3500 Hz, czyli chyba nieźle co słychać bo średnie są bardzo dobre.

No tak , wysokoskuteczny papier...i to jest szerokopasmówka ...

No tak , wysokoskuteczny papier...i to jest szerokopasmówka ...

Mają magnes alnico i otwartą od tylu komorę głośnika średniotonowego, no ale Ty zapewne słuchałeś i oceniłeś bo przecież nie podejrzewam, że tylko ze zdjęcia dlatego ta ironia uzasadniona

Gość cybant

(Konto usunięte)

To absolutnie nie byla ironia..sam słucham Sonido.

Miałem na myśli , że tak szeroki zakres przetwarzania w zakresie średniotonowym jest trudny do uzyskania i innego rodzaju głośników niż szerokopasmowe.

Koncepcje szerokopasmowego głośnika ( pomimo jego wad) z dodaną górą oraz dołem uważam za najwłaściwszą.

TMR 100, który wcześniej podałem ma skuteczność 100dB.

Średnicę przetwarzana w zakresie 270 - 3500 Hz.

Bas robi 46cm woofer [od 270 w dół]

Górę robi wstęga [od 3500Hz w górę]

Chętnie poczytam opinii właściciela, na razie szukam s-h, od 5 lat.

Gdyby ktoś chciał poczytać:

Ukryta Zawartość

Kosztują 9 tys. euro, żadnego hi-endu się nie boją, wręcz on unika ich.

Za 10 tys. euro można zrobić znakomite kolumny, podobnie, we

właściwych proporcjach ma się sytuacja w obszarze amplifikacji i źródła.

Ukryta Zawartość

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

TMR 100, który wcześniej podałem ma skuteczność 100dB.

Średnicę przetwarzana w zakresie 270 - 3500 Hz.

Bas robi 46cm woofer [od 270 w dół]

Górę robi wstęga [od 3500Hz w górę]

Chętnie poczytam opinii właściciela, na razie szukam s-h, od 5 lat.

Gdyby ktoś chciał poczytać:

Ukryta Zawartość

Kosztują 9 tys. euro, żadnego hi-endu się nie boją, wręcz on unika ich.

Za 10 tys. euro można zrobić znakomite kolumny, podobnie, we

właściwych proporcjach ma się sytuacja w obszarze amplifikacji i źródła.

czy to aby nie jest na duzej wstedze haila?? no no, technicznie to rzeczywiscie moze grac ;]

Ukryta Zawartość

Przy tak wielkim basowcu powinny grać od 20hz

Im węższe pasmo przenoszenia, tym wyższa efektywność. Jakby pociągnęli do 20hz, to efektywność by spadła...

Ogólnie należy przypuszczać, że kolumna wyposażona w 46cm basowiec, która schodzi do 37hz jest po prostu źle zaprojektowana!

że kolumna wyposażona w 46cm basowiec, która schodzi do 37hz jest po prostu źle zaprojektowana!

Z odchyłką 3 dB - to wcale nieźle. Z odchyłką 6 dB może byłoby poniżej 30. A z odchyłką 10 dB jeszcze niżej :).

Poza tym liczbami nie ma się co przejmować, dane są naciągane w większości firm, również i tutaj. Efektywność Heila nie przekracza 98 dB (średnio to bodajże 95/96), więc jest niemożliwe, żeby kolumna miała 100dB/m/2.83V/ jak podają.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Gość cybant

(Konto usunięte)

Dwa najważniejsze parametry w kolumnach, to równe szerokie pasmo przenoszenia i łagodny przebieg impedancji.

Efektywność nie powinna być stawiana ponad te parametry...

Pod warunkiem, że głośnik nie jest przeznaczony do wzmacniaczy lampowych.

post-27208-0-21973100-1396685030_thumb.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.