Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  151 członków

Tellurium Q Klub
IGNORED

Klub Tellurium Q. Kable i elektronika zaprojektowane by zwalczać zniekształcenia fazowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam hegla 160 wraz z audiolab 8300cd skrzynki dali ikon 2 mk2 zamierzam kupic kable tellurium Q black na razie gram na audionova illuminator biwire. Zastanawia mnie czy zmiana na tellurium Q black wprowadzi w moim systemie polepszenie brzmienia.

Zależy jakiego polepszenia szukasz.

Na pewno TQ grają bardzo gładko i szeroką sceną - to najbardziej wyróżniające je cechy.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

A jak TQ Black mają się np. do Nordost Red Dawn, Stereovox HDSE/Vespa, Albedo Monolith?

W czym są lepsze a w czym słabsze?

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Tych nigdy nie słuchałem.

Ale w porównaniu do QED Genesis są we wszystkim lepsze. Do Audioquest Rocket 88 też wypadają lepiej, szerzej, gładko na górze, wyrównane pasmo (AQ ociepla i przybliża środek) lepiej kontrolowany bas.

Dzięki. A porównywaliście TQ Black do TQ Black Diamond? Są jakieś duże różnice? W czym?

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Porównywałem Ultra Black do Silver. Więcej czarnego tła. Bardziej spokojny przekaz, trochę lepiej kontrolowany bas, trochę więcej szczegółów na środku pasma. Generalnie lepszy od mojego Silver ale przepaści nie ma.

Z Diamond to tylko USB testowałem.

"Please note, you need to enter a quantity of 2 for a pair" Musisz kliknąć w pozycji Quantity na 2 szt i cena idzie razy 2 za set stereo.

Edytowane przez arekk17

:) no i czar prysł hee ,hm no tak 200 Funtów to to samo co u nas w q21 , więc nima o co walczyć , może ktoś wie gdzie można te kabelki kupić taniej ,najlepiej w używce ?

No też bym sobie życzył żeby Tellurium były tańsze ;)

• 3 tygodnie później...

Przedewszystkim brakuje mi przestrzeni wypełnienia i dociążenia żeby bas schodził w niższe rejestry. Mam nadzieję,że tellurium q black poprawi to brzmienie. Zamówiłem te kabelki plus zworki czekam na przesyłkę. Teraz jeszcze pozostanie kwestia wygrzania kabli

Nie zniechęć się przez pierwsze 5-7h godzin, góra będzie raczej ostra, chropowata i mało atrakcyjna. Po tym następuje duża przemiana i właściwa gładkość dźwięku.

Edytowane przez rafa

Powiedziałbym nawet, zeby sie nie zniechęcić przez pierwszy tydzien, a napewno 2-3 dni. ;)

Na głośnikowych Black dokladnie słychać zmiany jakie zachodzą przy "wygrzewaniu".

"To co teraz, ha?"

Dokładnie z tydzień cza mu dać minimum , słychać z dnia na dzień zmiany na lepsze , ciekawy kabelek , nawet nie wiem jak go opisać :)

Najlepiej moim zdaniem opisywać kabelek od razu ,tzn tak po dwóch 3 dniach robić sobie notatki :) pózniej jak już jest wygrzany słuch się akomoduje przyzwyczaja i ciężko już jest sobie po przypominać jak to było wcześniej :)

Chyba najlepszy opis jego to byłby że nic nie wnosi:)), moim zdaniem jak by uszlachetnia ,dzwięk i przekaz jest bardziej dojrzały w porównaniu z moim byłym chord odyssey4 , i chyba schodzi troszkę niżej niż chord ,po za tym góra jest bardziej transparentna gładsza

Sprostowanie okazało się,że weszły nowe kable tellurium q black II.Sprzedawca poinformowł mnie,że w tej samej cenie może wysłać mi black II. W takim razie co miałem powiedzieć. Czekam na mk2 ciekawe jak te kable będą grały w odniesieniu do zwykłych black. Czy coś poprawiło się na lepsze czy tylko nadruk na kablach black II

No to ładnie ,mnie nikt nie poinformował że jest nowa wersja , nie ładnie oj nie ładnie panowie z q21 :)

No to ładnie ,mnie nikt nie poinformował że jest nowa wersja , nie ładnie oj nie ładnie panowie z q21 :)

Może jednak się uda wymienić dostałem info , ale jescze nie wiem :) nie było konkretnej i definitywnej decyzji, pytanie czym one się faktycznie różnią , ktoś coś wie ?

Blue doczekały się wersji MKII trochę wcześniej z tego co widziałem. To i pewnie zmodyfikują Silver.

A jakie to zmiany, Koledzy, w wersjach mk2 zaszły? I czy dotyczą tylko przewodów głośnikowych, czy IC również?

Widać co system to inne spostrzeżenia.

Mam trochę kabelków z serii Tellurium Black - głośnikowe, usb i coax.

W moim systemie spisują się znakomicie. Nie do końca podszedł mi jedynie ic Black, korzystam z ic Transparenta.

Porównywałem z innym tańszymi i droższymi kablami i to w sporej iości.

W żadnym z blacków (głośnikowy, coax, usb) twardości nie stwierdzono, wręcz przeciwnie to gładkie , analogowe granie z bardzo dobrą przestrzenią. Do tego minimalnie docieplone (głośnikowe).

O tym jak różnie wypadają kable w naszych systemach świadczy chociażby wpis kolegi numik, który wybrał tańsze usb Starlight Wireworlda. U mnie nastąpiła deklasacja tego kabla przez usb tellurium black. Nie było nawet co porównywać. :) Stwierdzenie o braku pazura podniosło mi brwi ze zdumienia - ten kabel to wulkan energii! :)

Proponuje każdemu posłuchać w swoim systemie wygrzanych kabli, bo różnice po wygrzaniu są bardzo duże.

Sądząc z wpisów kolega Krzysiek B chyba się o tym przekonał.

p.S.

W moim systemie zastosowanie (do istniejącego okablowania Tellurium Black) ic tellurium Blacki i zasilającego Black to było trochę za dużo Tellurium w systemie. Dźwięk zrobił się zbyt ostry i można powiedzieć, że szedł w stronę minimalnego utwardzenia. I tu właśnie niezbyt dobrą robotę robił mi przede wszystkim ic black. Jednak nie zdziwię się jak ktoś będzie miał kompletnie inne spostrzeżenia ;)

Widać co system to inne spostrzeżenia.

Mam trochę kabelków z serii Tellurium Black - głośnikowe, usb i coax.

W moim systemie spisują się znakomicie. Nie do końca podszedł mi jedynie ic Black, korzystam z ic Transparenta.

Porównywałem z innym tańszymi i droższymi kablami i to w sporej iości.

W żadnym z blacków (głośnikowy, coax, usb) twardości nie stwierdzono, wręcz przeciwnie to gładkie , analogowe granie z bardzo dobrą przestrzenią. Do tego minimalnie docieplone (głośnikowe).

O tym jak różnie wypadają kable w naszych systemach świadczy chociażby wpis kolegi numik, który wybrał tańsze usb Starlight Wireworlda. U mnie nastąpiła deklasacja tego kabla przez usb tellurium black. Nie było nawet co porównywać. :) Stwierdzenie o braku pazura podniosło mi brwi ze zdumienia - ten kabel to wulkan energii! :)

Proponuje każdemu posłuchać w swoim systemie wygrzanych kabli, bo różnice po wygrzaniu są bardzo duże.

Sądząc z wpisów kolega Krzysiek B chyba się o tym przekonał.

p.S.

W moim systemie zastosowanie (do istniejącego okablowania Tellurium Black) ic tellurium Blacki i zasilającego Black to było trochę za dużo Tellurium w systemie. Dźwięk zrobił się zbyt ostry i można powiedzieć, że szedł w stronę minimalnego utwardzenia. I tu właśnie niezbyt dobrą robotę robił mi przede wszystkim ic black. Jednak nie zdziwię się jak ktoś będzie miał kompletnie inne spostrzeżenia ;)

Postanowiłem skrobnąć klika słów o IC Black. Od kilku dni intensywnie grzeje się w moim systemie. I usilnie próbuje sobie udowodnić że to lepszy IC niż mój Wireworld Equinox i jakoś średnio mi to idzie. Otwórz powtórzę tezę że jednak kabelek utwardza granie w czym zasług przede wszystkim kopiacego basu. Na krótką metę robi wrażenie oj robi. .. ale za jakiś czas to granie po prostu męczy. Brakuje też pierwiastka umownie zwanego muzykalnością . Na pewno w tym nie pomaga dynamit jakim dysponuje. Przez ten kabel wszystko leci jak wodospad. Sorry ale ja raczej wysiadam z tego ekspresu...

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Czesc, mam XLR TQ Black Diamond i to jest bardzo dobry kabel.

Na zrodle zastapil mi Harmonixa 101GP Sus.

Przekazuje znacznie wiecej informacji, zachowujac calkiem niezle dociazenie dzwieku. Jest tez wyraznie lepszy na obu skrajach pasma.

Z wad - gdzies uleciala slodycz i lirycznosc Harmonixa... hmmm, chyba trzeba bedzie sprobowac Milliona, bo to podobno zloty srodek miedzy detalem a muzykalnoscia... ktos mial do czynienia?

Edytowane przez LorinSi

Nie wiem czy nie będę musiał odszczekać trochę to co napisałem o Blacku. Nadal nie uwodzi i nie czaruje ale po czterech dniach grania nabrał gładkości i czuć większą spojność grania. Nadal jest bardzo szybki , trzyma wszystko "za pysk" a to w niektórych gatunkach muzyki duży atut....

Jak mój kolega kupił Ultra Black to dopiero po tygodniu zaczynało się dać tego słuchać. Potem jeszcze kolejne kilka jak zrobiło się przyjemniej.

W audio niczego nie ocenia się od razu chyba że używane lub wygrzane.

Racja. Tylko niech ktoś madry powie ile procent z tego to wygrzewania i układanie się w systemie a ile akomodacja słuchu. Ważne ponieważ nas interesuje tylko to pierwsze a drugie jest zmienne.

Na razie jestem na etapie że kabeleka da się słuchać długo bez zmeczenia. Na duży Plus dynamika, czytelność obrazu przy tym nie jest ostro.

Edytowane przez Tomek1777

Do jazgotu nie da się przyzwyczaić a początkowo nie było zbyt zachęcająco. Przyzwyczajasz się do charakteru dźwięku, owszem. Ale coś bardzo przeszkadza jest nieakceptowalne.

Zresztą kolegi kabla słuchałem co kilka dni więc jak ktoś się przyzwyczajał to bardziej ich właściciel. Mnie się nie podobały na początku później było lepiej. Choć ostatecznie tych kabli dla siebie nie kupiłem bo mają jedna wadę o które już tu pisałem. Scena, źródła pozorne są niezbyt czytelne. Wręcz jest lekki bałagan i gra plamami. Mój srebrny interkonekt Yarbo gra bardzo wyraźną sceną.

Kable TQ, niezależnie od serii i pozycji w cenniku, wszystkie są gładkie i spójne. Jeżeli tak u Was słychać wszystkie zmiany przez nie wnoszone, to tylko pogratulować przejrzystych systemów :) A poważnie, to niestety, długo się one układają i jeszcze po 2-3 tygodniach wygrzewania drobne zmiany zachodzą. Akomodacja słuchu swoje robi, ale i te przewody wymagają sporo cierpliwości.

Jako ciekawostkę mogę napisać, iż akurat w moim systemie mam przewody głośnikowe Silver, konfekcjonowane z jednej strony widłami i z drugiej bananami. Kupiłem je w r. 2015 i początkowo wygrzewały się, potem grały, tylko w jednym kierunku, z widłami od strony wzmacniacza (miałem ciasne terminale w głośnikach, tylko banany się mieściły). Po roku grania w tej pozycji, zmieniłem głośniki i wraz z nimi zmieniłem też kierunek przewodów, podłączając widły od strony głośników. Rozmawiałem przed zakupem z producentem TQ i ten mi powiedział, że co prawda ich przewody nie są kierunkowe, jednak jeśli były wygrzewane w jednym kierunku, to potem tego kierunku nie należy zmieniać. Potwierdzam: po odwrotnym podłączeniu przewodów, dźwięk tak się stłamsił i przymulił, iż myślałem, że coś źle podłączyłem. Nawet moje stare kabelki DNM grały lepiej :) Powróciłem więc do pierwotnego podłączenia i do dzisiaj na nich gram szczęśliwie.

Donoszę że IC Black jest bliski pozostania w moim systemie . Po ciągłym wygrzewaniu charakter dzwieku ulega zmianom. Nabiera masy, plastyczności, uspokaja się. Po gra jeszcze kilka dni i finalnie go ocenię

Edytowane przez Tomek1777

Witam co mogę powiedzieć po tygodniu wygrzewania tellurium q black II zaczynają dopiero grać. Na początku był jazgot nie chciało się słuchać muzyki. Teraz powoli zaczyna się wszystko układać.Z heglem 160 tworzą bardzo dobry duet.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.