Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

a nie ostatnio?

Napisz czego sluchales poza wszelakimi targami, tak poprostu u znajomych audiofili.

ewentualnie u siebie

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Bo pamietam, ze niedawno pisales, ze soulution jest super gladki podczas gdy ja pisalem, ze niekoniecznie. Natomiast kilka dni temu stwierdzies, ze jednak soulution nie jest juz taki znowu gladki a gladki jest MBL.

Soulution-a sluchalem u kolegow ale i na wystawach. U kolegow ten wzmak spiety jest z glosnikami nie tak szybkimi jakie byly na wystawie czyli Magico Q5. To sa bardzo szybkie glosniki, na tych zestawach wyszlo wlasnie ze Soulution jednak jest suchawy. Wczesniej na glosnikach polypropylenowych czy tez papierowych i mieszankowych nie bylo tego slychac a tutaj to bardzo wyszlo. Chociaz sprezystosc tego dzwieku byla wyjatkowa a potezne kotly 'rozwalaly' swa energia sciany bylo to ultra szybkie granie ale jednak suche.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

A co Ty kolego książkę na temat Stasia masz zamiar napisać, że tak namiętnie go wypytujesz co, gdzie i za ile słyszał ?,

czy też raczej chcesz koniecznie udowodnić swoją wyższość nad nim, wyluzuj chłopie bo spuchniesz.

Napisz czego sluchales poza wszelakimi targami, tak poprostu u znajomych audiofili.

Jesli chodzi o gramofony to w wiekszosci byly to ultra topowe gramiaki roznego typu robione na zamowienie z toczonych pieknie polerowanych blokow za ultra wielkie pieniadze. Sluchalem tego wlasciwie w warunkach domowych u znajomego dealera. To byly gramiaki robione w ilosci 1 sztuka moze dwie. Byly tez gramiaki bardziej seryjne ale jakos nie przykladalem wagi co to jest i jakie to sa firmy, bardziej interesowal mnie dzwiek.

W dobrych warunkach sluchalem tez Air Force one. Zreszta i ten gramofon rowniez jak sie okazalo sluchalem w Monachium tez w dobrych warunkach odsluchowych. zreszta w Monachim byly pokoje ze mozna bylo posluchac to w bardzo dobrych warunkach wiec nie wiem czemu jest to odrazu Beee/ ;)

Na przyklad w Monachium w bardzo dobrych warunkach zagral gramofon ktory caly byl wykonany z drewna nazwy nie pamietam - ale ponoc to byl jakis ultra top High-End, Moze Marslo pamieta bo wiem ze byl zauroczony a sluchalem to razem z nim wlasnie. Mi sie tez ten gramiak bardzo spodobal ale jednak moim zdaniem cyfra juz idzie dalej. I wlasciwie po tym ostatnim sluchaniu stwierdzilem ze analog juz zostal wyparty przez cyfre. Np po tym ze skrzypce potrafia byc z cyfry duzo bardziej rozdzielcze i piekne i takie jak na zywo, gramiak to tlumi.

Faktem jest, że Wojtek dużo słuchał w dobrych warunkach a Stasio nie. Z drugiej strony akurat, wyjątkowo w tej kwestii przychylam się do opinii Staszka. Wczoraj dostałem najnowsze monobloki Vitus SM-011, to prototyp grający w Monachium, wersja finalna będzie w Polsce za miesiąc.

Muszę przyznać, że super to gra. Piękny, nasycony dźwięk, szybki, barwny, głęboki. U mnie gra to teraz z pre Burmestera, za kilka dni przełączymy na pre TAD-a. Ale rewelacja. Inna rzecz, ze obok stoją lampowe Spartacusy ale jeszcze nie są podłączone. Jak pograją to coś napiszę.

Reasumując moim zdaniem tranzystory są coraz lepsze i widać a raczej słychać rozwój. Z lampami znacznie gorzej, rozwoju nie widać, stoi to w miejscu od lat, a godnych uwagi konstrukcji można zliczyć na palcach jednej ręki….Kondo Japan, Thrax Spartacus, Amplifon GM70…coś jeszcze? Może Absolare 845 i co jeszcze?

A co Ty kolego książkę na temat Stasia masz zamiar napisać, że tak namiętnie go wypytujesz co, gdzie i za ile słyszał ?,

czy też raczej chcesz koniecznie udowodnić swoją wyższość nad nim, wyluzuj chłopie bo spuchniesz.

A ty nie moglbys dac sie ludziom wypowiedziec, zamiast doszukiwac sie dziwnych intencji, wyluzuj bo spuchniesz

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Faktem jest, że Wojtek dużo słuchał w dobrych warunkach a Stasio nie.

Jak zwykle wiesz lepiej :/ sa dealerzy i ludzie co tu maja bardzo dobre warunki, ale mysl sobie co tam chcesz, nie mam zamiaru nic udowadniac. Zreszta nie jest to temat watku. Ale chyba by ci zrzedla mina gdybys znal prawde :D

Gość vittorio

(Konto usunięte)

A ty nie moglbys dac sie ludziom wypowiedziec, zamiast doszukiwac sie dziwnych intencji, wyluzuj bo spuchniesz

Wypowiadać się można, nikomu nie bronię pod jednym warunkiem, że wypowiedź jest związana z tematem wątku a nie z tym co kto posiada, gdzie słyszał itd,

wszystkie prezentowane tu wpisy są tylko i wyłącznie indywidualnymi opiniami autorów postów i żadną prawdą obiektywną nie mają nic wspólnego tak więc wartościować ich w żaden sposób nie można znaczy to tylko tyle (bądź aż tyle), że opinie Stasop'a są tyle samo warte co opinie Jarka, Sly, piano czy Wojtka a ich podważanie czy też deprecjonowanie (poniżanie) ich autorów jest jak najbardziej naganne.

Pomijam już w tym momencie kwestię wiedzy na temat co jest a co może być sprzętem pretendującym do takiej czy innej półki (np. hi-end, hi-fi).

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wypowiadać się można, nikomu nie bronię pod jednym warunkiem, że wypowiedź jest związana z tematem wątku a nie z tym co kto posiada, gdzie słyszał itd,

wszystkie prezentowane tu wpisy są tylko i wyłącznie indywidualnymi opiniami autorów postów i żadną prawdą obiektywną nie mają nic wspólnego tak więc wartościować ich w żaden sposób nie można znaczy to tylko tyle (bądź aż tyle), że opinie Stasop'a są tyle samo warte co opinie Jarka, Sly, piano czy Wojtka a ich podważanie czy też deprecjonowanie (poniżanie) ich autorów jest jak najbardziej naganne.

Pomijam już w tym momencie kwestię wiedzy na temat co jest a co może być sprzętem pretendującym do takiej czy innej półki (np. hi-end, hi-fi).

Masz oczywiście rację w tym co napisałeś.

Każda opinia jest subiektywna bo definicja tego słowa "opinia" na to wskazuje ;)

Problemem jednak jest kiedy jeden z opiniodawców próbuje z prywatnej opinii zrobić właśnie ową "prawdę objawioną" tzn. , wtedy kiedy pisze ,że coś jest najlepsze lub najgorsze nie uwzględniając poglądów innych userów tego forum.

Ja lubię Staszka i wiem ,że posiada jakąś tam wiedzę techniczną (zapewne większą ode mnie) ale jego wypowiedzi (ich forma) budzą kontrowersje na tym forum wielu innych użytkowników i wcale sie temu nie dziwię.

Nie mam na myśli wcale tego ,że ktoś jest mądrzejszy czy głupszy , posiada wiedzę czy nie posiada, słuchał w domu czy słuchał z youtube .... chodzi wyłącznie o formę wypowiedzi pisaną w trybie przypuszczającym i o charakterze właśnie tych "prawd objawionych".

Wracając do tematu wątku nowe MBL-e jako zestaw pre + monobloki są na pewno warte przesłuchania.

Corona zagrała na tyle dobrze ,że wyższe modele mogą być ciekawą alternatywą do przemyślenia.

Problem polega jednak na tym ,że jak ktoś słucha lampy przez dłuższy czas przyzwyczaja się do sygnatury tego dźwięku i trudno potem przesiąść się na 100% trana.

Odwrotnie dla niektórych pewnie też może być problem.

Ucho słuchacza przywyka jednak do pewnych niuansów dźwiękowych i w pierwszym zderzeniu z inną konstrukcją człowiek zawsze słyszy inaczej a czy lepiej , czy gorzej tego nie da się ocenić po chwili.

Na poprawną weryfikację dane sprzętu potrzeba kilku dni intensywnych odsłuchów dlatego ci co twierdzą ,że sprzęt należy słuchać u siebie w domu w znanych/kontrolowanych warunkach mają wg. mnie absolutną rację.

Innym wystarczy obejrzenie schematu czy ścieżka zdrowia na jakimś Audio Show aby stwierdzić ,że dany sprzęt gra najlepiej na świecie.

Sam oceń kto jest bardziej wiarygodny w swoich opiniach ;)

chodzi wyłącznie o formę wypowiedzi pisaną w trybie przypuszczającym i o charakterze właśnie tych "prawd objawionych".

To Wy macie problem z czytaniem moich postow jak i ich pozniejsza interpretacje. Jesli juz pisze jakas SWOJA jak to zwiesz prawde objawiona czy tez wydaje jakies kategoryczne sady, to sa to tylko moje sady, z ktorymi sie mozna liczyc lub tez nie. Z pewnoscia nie posadzisz mnie tez o brak tolerancji dla innych userow czy tez ich pogladow. Ja mam szeroko posunieta tolerancje w stosunku do wielu spraw. Ale to nie zaprzecza temu ze potrafie byc zaciety w dyskusjach i miec swoje, moim zdaniem logiczne argumenty i ich bronic. A ze to wyprowadza z rownowagi kilku panow z forum to juz problem tych ktorzy to tak odbieraja. Moim zdaniem gdyby byly logiczne kontr argumenty dotyczace moich teorii nie byloby takich nerwow, a ze ich nie ma no to jest jak jest. Co nie znaczy, ze nie daje sie przekonac..;)

Obecnie jedynymi 'koronnymi' argumentami jest to, ze pisze swoje prawdy objawione i slucham z You-tube - taka tu jest merytoryczna dyskusja :/

pozdr

Zreszta trudno sie dziwic jak gramofon analogowy to rozdzielczosc odpowiadajaca maksymalnie 12 bitom.

Proszę o podanie źródła tej tezy bo chętnie zgłębię temat.

Mam wrażenie, że najdoskonalsze formy przetwarzania sygnału czyli analogowe nie są doceniane. Z czego wynika doskonałość gramofonu? Z jego prostoty i minimalnej ingerencji w zapisany sygnał.

Niedocenienie gramofonów wynika z tego, że są to bardzo precyzyjne urządzenia i trzeba posiadać dużą wiedzę praktyczną aby właściwie je skonfigurować. Mało kto potrafi tak dobrać elementy składowe aby brzmienie było referencyjne, co nie oznacza, że się nie da. Znam systemy, gdzie vinyl nie pozostawia wątpliwości, że jest źródłem najwyższych lotów. Nie ma czegoś takiego jak wzór i ideał, każdy z formatów cd, plik, vinyl, taśma może grać wybitnie lub tragicznie. Pozostaje tylko kwestia wiedzy, środków i umiejętności konfiguracji systemu jako całości. Osobiście nie odważyłbym się jednoznacznie stwierdzić, który z tych formatów jest obecnie najdoskonalszy sonicznie. To samo dotyczy lamp. Porównywanie doskonałego, liniowego przetwarzania sygnałów przez lampę z uśrednionymi stanami generowanymi przez tranzystory stawia te drugie na przegranej pozycji co nie oznacza, że dopracowując technologię nie można wycisnąć z tych ostatnich dobrego dźwięku. Dla mnie prawdziwość grania z najlepszych lamp jest obecnie doskonalsza niż tranzystorów. Nie chodzi tu już o samą barwę ale o harmoniczne, mikro detale, wybrzmienia i umiejętność odwzorowania realnej atmosfery nagrania oraz przekazania emocji. Tu już nie chodzi o samą barwę bo istnieją też lampowe "sucholce" i jazgotniki.

Temat jest skomplikowany i każdy sam musi podjąć decyzję co wybrać. Gdybym miał dostęp do najnowszych nagrań moich ulubionych wykonawców na czarnej płycie oraz miał starsze dzieciaki, które z każdej wkłądki zrobią kawałek złomu to pewnie miałbym gramiaka u siebie bo sposób przetwarzania sygnału w tej wersji najbardziej do mnie przemawia. Lubię prostotę i rzetelne podejście do konstrukcji elektronicznych bez wodotrysków i "kosmicznych" technologi opracowanych przez marketingowców.

Innym wystarczy obejrzenie schematu czy ścieżka zdrowia na jakimś Audio Show aby stwierdzić ,że dany sprzęt gra najlepiej na świecie.

No i o ta wiedze Wy audiofile jestescie ubozsci i to duzo. Nigdy nie pisalem tez ze sam schemat to juz werdykt co do grania.

Poznanie konstrukcji schematu budowy stosowanych czesci jest BARDZO cennym uzupelnieniem odsluchow, uwazam ze sama konstrukcja nawet wiecej mowi o samym dzwieku jak subiektywne odsluchy gdzie kazdy slyszy inaczej i stosuje sie do swoich preferencji. Ale na te tematy nie moge podyskutowac z przecietnym audiofilem z uwagi na to ze przewaznie nie maja takiej wiedzy, a nawet jak maja to bardzo pobiezna. Na waszym miejscu korzystalbym z mojej wiedzy bo ja na przyklad korzystam z Waszej odsluchowej. Ale jak tam sobie chcecie... ;)

Czy to jest wysokiej jakości sprzęt?

Piękne flaczki nie zawsze oznaczają dobre brzmienie ale kiepskie zazwyczaj oznaczają porażkę. Nie da się określić brzmienia na podstawie budowy, to są jakieś herezje. Słuchałem z 10 konstrukcji na tym samym przetworniku PCM1792, PCM1704 i grały od sasa do lasa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie da się określić brzmienia na podstawie budowy

Ale na podstawie filmiku z youtuba już tak ;)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Ty co tata Stasia?

Jezeli rozmawiam z Nim, do tego kulturalnie to po co wscibiasz nos?

To, ze nie zgadzam sie z jego metodologia odsluchow na targach lub youtube, to chyba mam do tego prawo???

Czy nie szeryfie?

Nikt sie tutaj o stanie posiadania nie wypowiada, Stasio sam pisze, o Ultra Hiendowo drogich zabawkach, wypadaloby zeby zanim sie czlowiek wypowie posluchal. A moze cos przeoczylem to mnie oswiec.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wy audiofile jestescie ubozsci i to duzo

Stanisławie czemu zaczynasz dzielić użytkowników tego forum na "was" i 'nas".

To nie sejm RP gdzie banda oszołomów z PIS-u i PO dzieli się na lepszych i gorszych.

Zacytuję klasyka: "... Drogi Stanisławie , proszę nie idź tą drogą ...". ;)

P.S.

I jeszcze jedna sprawa.

Proszę nie wyzywać mnie od jakichś audio-filów ;)

Na waszym miejscu korzystalbym z mojej wiedzy

Na przykład cytując Twoje słowa?

"KABLE SA WAZNIEJSZE NIZ ELEKTRONIKA 51% to kable 49% elektronika. I nie wynika to tylko z samych osluchow ale i z moich pomiarow."

stefek,

zapomniałeś dopisać, że chodzi o kabel USB ;)

Nie chodzi o kabel USB,o kablu USB jest w innym miejscu,nie chce mi się już szukać ;).

stefek,

zapomniałeś dopisać, że chodzi o kabel USB ;)

Proszę jest:

"Transport to 10-20% maksymalnie jakosci systemu PC-audio, 50% to sam kabel USB, a reszta to DAC"

"KABLE SA WAZNIEJSZE NIZ ELEKTRONIKA

Tak sa wazniejsze, zreszta wielu z was sie przekonalo ;) Konstrukcje kabli obecnie jak wiecie to tez zaawansowana technologia i bardzo roznorodna.

Mialo nie byc o kablach tak prosil Piano. Zreszta to jest temat o MBL-uja koncze off-top i przepraszam autora watku za to.

"Transport to 10-20% maksymalnie jakosci systemu PC-audio, 50% to sam kabel USB, a reszta to DAC"

Troche sie pozmienialy procenty ale idea i jej sens pozostaly, kabel USB jest niezwykle istotny.

Kable wazniejsze niz elektronika, dziekuje koledze za tę wiedze

czyli dac stasiopa niewiele bedzie wart, i tak liczyc sie bedzie kabel i transport, szkoda

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość cybant

(Konto usunięte)

Kable ważniejsze niż elektronika....hm...

Za jakość basu odpowiada DAC...hm

Kabel USB to 50% jakości systemu...hm

Prowokator z Ciebie Stasiu...;)))

A ja twierdzę , że kable to najwyżej 20% systemu....co ze mną jest nie tak?

Pusty śmiech mnie ogarnia, gdy to wszystko przeglądam ....

Jak wiele można napisać o czymś, oczym tak naprawdę nie ma się zielonego pojęcia.

Żeby nie było wątpliwości, stwierdzenie dotyczy wszystkich piszących w tym wątku, oczywiście za wyjątkiem mojej skromnej osoby ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.