Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Zbliżenie się do dźwięku live, to głównie kwestia głośności odsłuchu. Tylko zupełnie nieliczne kolumny potrafią grać czysto na wysokich poziomach. Większość wpada w kompresję, zniekształcenia, dusi je dynamika, z którą nie mogą sobie poradzić. Przy dużej głośności jest dużo więcej barwy, łatwo zauważalnych swoistych cech, każdy element naturalnie różnicuje się od innego - to robi muzykę. Ale żeby tak słuchać, to trzeba mieć duże pomieszczenie. W małym zbyt wysoki poziom głośności powoduje dyskomfort, robi się hałas (nadmiar odbić).

Szanowny kolego proponuję wystawić kolumny na balkon tam będzie zarąbiście 180 stopni w dwóch płaszczyznach wolnej przestrzeni.

Tak na poważnie ucho ludzkie przy głośnym słuchaniu zaczyna też mieć swoje harmoniczne i to na poziomie ponad 3%!

Kolejna sprawa po pół godziny takiej młócki włącza się mechanizm obronny ucha poluźnia się strzemiączko kowadełka i do ucha wewnętrznego dociera znacznie mniej informacji o dźwięku niż należało by przypuszczać. Jeśli kolega myśli o głośnym słuchaniu dźwięków transjentowych to najlepszy powód żeby sobie załatwić aparat słuchowy gdyż mechanizm obronny ucha wtedy ma za mały czas na zareagowanie i dźwięk wręcz kosi po tych 4000 pręcikach w uchu wewnętrznym; pręciki obumierają i pozamiatane z muzyką.

Spokój i cisza pomimo wielu decybeli - właśnie o takie połączenie chodzi. Jest bardzo rzadkie.

Kolega wymyśla coś bardzo niekonsekwentnego nie ma czegoś takiego! Za to jest np. duży poziom odstępu dźwięku od szumów tła.

A co do wokalu, to dobitny jest ten wzmocniony. Żaden wokal bez wzmocnienie nie przebije się przez żaden instrument. Nie będzie go słychać.

Szanowny kolego na dobrej uczelni muzycznej uczą śpiewaków dykcji,artykulacji i nośności głosu.

To ze jakaś laska dorwała się do mikrofonu i umie tylko mruczeć do niego to nie znaczy że dobrzy śpiewacy nie będą prawidłowo słyszani w sali na 1500 osób i większej; może kolega słyszał takie określenie jak sceniczny szept? Otóż da radę nawet wyrżnie i donośnie szeptać pod warunkiem jak się ma opanowana dobrze dykcję. Poza tym w muzyce raczej chodzi o współpracę muzyków i śpiewaków no chyba ze jest to słynny Krakowski chór filharmonii który walczy z orkiestrą-dla czego? nie wiem!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ostatnio czytałem sobie pogaduszki na temat 101 z niejakim Peterem Breuningerem, właścicielem 101, recenzentem dla Absolute Sound.

Prócz Petera, w rozmowie brali udział posiadacze 101, a także ci, którzy chcą je nabyć.

Tutaj jest inaczej.

W rolę Petera, wcielił się jedyny w kraju Absolutny recenzent, który nigdy nie miał 101, podobnie zresztą, jak większość jego rozmówców.

Jakie to urocze i wiarygodne zarazem:)

Nie krępujcie się Panowie, proszę dalej...

Kurcze a już myślałem że zaczniesz nas wyrzucać.

Jako założyciel napisał byś coś o upgrade tych kolumn-wiem są nowe! no ale turbo doładowanie to jest to co tygrysy lubią najbardziej :)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ostatnio czytałem sobie pogaduszki na temat 101 z niejakim Peterem Breuningerem, właścicielem 101, recenzentem dla Absolute Sound.

Prócz Petera, w rozmowie brali udział posiadacze 101, a także ci, którzy chcą je nabyć.

Tutaj jest inaczej.

W rolę Petera, wcielił się jedyny w kraju Absolutny recenzent, który nigdy nie miał 101, podobnie zresztą, jak większość jego rozmówców.

Z drugiej strony gdybyśmy brali przykład z tamtego forum , to jako jedyny właściciel 101 na tym forum , musiałbyś pisać tu sam ze sobą;))

Taka inna rzeczywistość...

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Macieju , czyżbym wyczuł w Twojej wypowiedzi subtelną nutę zażenowania ?

Nie zauważyłeś ,że na forum panuje ogólna opinia ,że "moje jest mojsze i najlepsze w naszej galaktyce" ?

I wcale nie trzeba czegoś posłuchać, wystarczy niczym nieograniczona, wybujała wyobraźnia.

pozdr.

Rafael,

Pisałem już o tym:)

Stasio,

Nie widzę problemu.

Nabędę końcówki, to wkleję na YT:)))))

Bardziej na serio, to będziesz mile widzianym gościem:)

Cybant,

Sprytnie:)), ale wiadomo o co się rozchodzi.

Po za tym, są sprawy pośrednie jak np. akustyka, problemy z podbiciami .., i tutaj pomocny był m.in. Elb, umożliwiając pożyczkę Parc ,a oraz ktoś jeszcze dorzucił ciekawy link.

Nawiasem, przecież rozumów nie pojadłem i nie wiem jak inni, ale ja lubię posłuchać różnych rad.

Ale rad, a nie kolejnej lekcji bufonady, podpartej brakiem wiedzy o 101 ich aplikacji i warunków w których powinny pracować.

Jarek,

Jeśli dobrze pamiętam, podobną sytuację przerabiałeś m.in. w swoim wątku.

Szkoda prądu, a i pisać się już chce coraz rzadziej.

Pozdrawiam Panów, M.

Tutaj jest inaczej.

Nie mędrkuj Macieju.............tylko się rzetelnie wypowiedz nt. grania u Ciebie całego Twojego systemu z Twoimi 101-kami.

Będziesz wtedy wiarygodny i jednocześnie przeuroczy...........chyba,że moderacja do akcji wkroczy)

Tylko bez krępacji ..........proszę o wyłuszczenie swoich racji!!

Może wreszcie nadeszła pora poprosić o pomoc Paltona ......redaktora?

Bardziej na serio, to będziesz mile widzianym gościem:)

No to wielkie dzieki za zaproszenie, w takim razie jesli mozna to wpadne ze swoim juz DAC-em zeby nie bylo ze z pustymi raczkami jade. Zaproszen mam juz sporo po calej Polsce tylko DAC-a ciagle brak ;)

.tylko się rzetelnie wypowiedz nt. grania u Ciebie całego Twojego systemu z Twoimi 101-kami.

Sorki, Piotr.., z choinki się urwałeś?!!!

Jako Stary Audiofil, winieneś wiedzieć, ze po takich zmianach jak u mnie (w tym akustycznych), to system buduje się prawie od nowa, a to trochę trwa.

Ile lat Ty budujesz system, a ode mnie wymagasz cudów po miesiącu od zakupu 101?!

Rzetelnie, to ja się wypowiem, gdy zakupię końcówki i dopracuję system jako całość.

Po za tym, wszyscy ze mną włącznie, wiedzą, ze masz najlepszy system w PL, więc nie drżyj, nie lękaj się:))

Doprawdy Piotr, nie rozumiem, dlaczego Ty, osoba o takim kalibrze, marnuje swój czas w tym wątku.

Wchodzę ja sobie w recenzję internetową wzmacniacza NAD M3, a tam taki wpis w komentarz starego audiofila:

"Ten NAD moze i dobrze wyglada ale watpie czy by pobil moj wzmak jesli idzie o brzmienie. Ja mam bardzo dobrze zlozony system (jako jeden z nielicznych wiem jak dobierac klocki). Jesli by ktos chcial to moge mu pomoc zlozyc system w oparciu o tego NADa."

Tutaj można to zobaczyć w oryginale...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czytając wątek o kolumnach 101 chcielibyśmy przytoczyć wyjaśnienia od samej firmy MBL w sprawie wielkości pomieszczeń dla ich kolumn.

Oto one :

We are giving the following recommendations:

- mbl 101 X-treme / starting at 50 m²

- mbl 101E MK II / up to 100 m²

- mbl 111 F / up to 80 m²

- mbl 116 F / up to 60 m²

- mbl 120 / up to 50 m²

- mbl 126 / up to 30 m²

The listening room should not be smaller as 20 m². Please have also in mind: the bigger the room is the more power (bigger amplifiers) you will normally need.

This does NOT mean that you can not use the speakers in bigger rooms (High End Munich: room size 144 m² - and we played with the mbl 111 F) but you need to sit closer to the speakers and the placement of the speakers has to be chosen carefully.

Z przedstawionych wyjaśnień wynika, że minimalna powierzchnia pomieszczenia dla modelu 101 X-treme to 50 m², a dla pozostałych modeli - 20 m². Powierzchnia maksymalna podana jest na powyższej liście dla każdego modelu oddzielnie, z wyjątkiem 101 X-treme, który może grać w pomieszczeniu dowolnie dużym.

Firma MBL zastrzega przy tym, że kolumny mogą grać w pomieszczeniach większych niż zalecane (np. 111 F na High End Munich grały w 144 m²) jednak wtedy trzeba siedzieć bliżej kolumn i uważnie je ustawić.

Ogromna większość kolumn podłogowych lepiej prezentuje swoje możliwości w relatywnie większym pomieszczeniu i MBL nie jest tu wyjątkiem. Mimo to wielu audiofilów na świecie, szczególnie w Azji, decyduje się na słuchanie kolumn MBL-a w niedużych pokojach (nawet mniejszych niż 20 m²), a przy tym wyborze nie ma decydującego znaczenia dopasowanie do pomieszczenia, lecz charakter dźwięku, który im odpowiada.

Pozdrawiamy

Ze swojej strony dodam,jak słusznie dystrybutor Audiosystem podkreślił-nie ma konkretnych ograniczeń kubaturowych,a jedynie charakter dźwięku jaki przy danej powierzchni będzie występować.

Jak wspomniałem wcześniej,zestawy 101E w zbyt dużym pokoju będą grać zbyt''cherlawo'',średnica będzie mało energetyczna.Osobiście wolę sytuację gdy wszystkie instrumenty szczególnie perkusyjne,werbel bębny,mają silną średnicę.

Odnośnie wymagań ustawienia(bazy i odległości kolumn od ścian)producent zaleca ustawienie zgoła inne od tego jakie ja preferuję.

Dla dużej czytelności źródeł pozornych najlepsze jest ustawienie według starej koncepcji samej firmy MBL,czyli ustawienie z podziałem szerokości na 3 równe części(liczone od osi samych zestawów).Niestety szerokość pokoju winna być odpowiednio duża.

Wzmianka o takim ustawieniu była prezentowana w miesięczniku Audio-Video z roku 1996,według materiałów producenta).

101-ki w 20m2?....to doceniam odwagę i kreatywność wiary. Ale na 30m2 przy mądrym ustawieniu powinny zagrać.

A co miał napisać producent i sprzedawca. Przecież wszyscy wiedzą, że zabawa zaczyna się od 50m2. Nie wierzycie to zapraszam do Siebie.

Ustawiając kolumny minimum 2-3m od tyłu i 1m -2m od ścian bocznych w pokoju 4 x 5m siedzimy w jakim miejscu i jakiej szerokości bazę otrzymujemy? Ktoś tutaj mocno wciska kit.

Gość cybant

(Konto usunięte)

A co miał napisać producent i sprzedawca. Przecież wszyscy wiedzą, że zabawa zaczyna się od 50m2. Nie wierzycie to zapraszam do Siebie.

Ustawiając kolumny minimum 2-3m od tyłu i 1m -2m od ścian bocznych w pokoju 4 x 5m siedzimy w jakim miejscu i jakiej szerokości bazę otrzymujemy? Ktoś tutaj mocno wciska kit.

No jak siedzimy , proste między głośnikami ...

Nie ustawiałeś tak nigdy , spróbuj...;)))

A mnie zastanawia jak długo jeszcze patent na cebulki będzie chroniony. Przecież MBL sprzedaje je chyba od 20 lat.

Czy inne firmy ostrzą sobie zęby na tego typu rozwiązania?

od 1979 roku

W polsce 20 , a mija już 35 ...

intryguje mnie zatem czemu nikt nie podjął się kopiowania tego pomysłu, zważywsze, że MBL jest piekielnie drogi

a na dodatek praktycznie nie zmieniają koncepcji od n lat

na audiomarkt gość sprzedaje prastare 101-ki, które mają chyba 30 lat !!!

ciekawe na co się przesiada, jeśli jeszcze słyszy :-)

intryguje mnie zatem czemu nikt nie podjął się kopiowania tego pomysłu, zważywsze, że MBL jest piekielnie drogi

Zaraz tam nie próbował...........:))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.