Skocz do zawartości
IGNORED

nad 326 + technics SH-GE90

kamil123

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='kamil123' timestamp='1387364186' post='3023743']
Witam, posiadam dość skromny zestaw audio ( kolumny MA MR4 + Nad 326 ) i zastanawiam się czy nie bedzie profanacja ani jakimś wielkim grzechem dołożenie do Nad'a korektora technicsa jak w temacie ?
[/quote]

Kup w to miejsce kila płyt.... i zapomnij o takich ulepszaczach dzwięku.

?

Hmm muzyka puki co leci z komputera stacjonarnego :( stad mój pomysł, A to uważasz,, że taki korektor pogorszy dźwięk ? Lepszy efekt osiągnę kupując odtwarzacz CDi słuchać płyt ?
Dodam, że z komputera słucham tylko i wyłącznie muzyki w formacie *flac

Ale czego Ci w dźwięku brakuje że chcesz go psuć? Masz w NADzie pokrętła. Jak one nie wystarczają to masz niedobrany sprzęt. Korektorem coś tam wyregulujesz. Profanacją bym tego nie nazywał. Tylko raczej kiepskim pomysłem. Zważywszy że te Technicsy do tanich nie należą.

Korektor może być taki [url="http://allegro.pl/loreal-lumi-magique-korektor-rozswietlajacy-kolory-i3772102585.html"]http://allegro.pl/loreal-lumi-magique-korektor-rozswietlajacy-kolory-i3772102585.html[/url] w sam raz na prezent dla ukochanej w innym wypadku zmień kolumny i wzmacniacz na coś lepszego.

Czego mi brakuje ? Hmm ciężko to opisać, chodzi o mniej więcej o efekt takiego niskiego i miekkiego basu jaki dotychczasowo uzyskiwałem na kolumnach wiekowych już Altus 300, wzmak technics i korektor technics z ustawionymi suwakami mniej wiecej w cosinusoidę " V "

[quote name='kamil123' timestamp='1387369070' post='3023818']
Hmm muzyka puki co leci z komputera stacjonarnego :(
[/quote]
Kup używanego Arcama RDACa i podepnij po PCta a muzykę graj przez Foobara 2000
SH-GE90 to jeden z gorszych korektorów . Mało psującym jak na korektor jest Pioneer 777 ale zainwestuj lepiej w Arcama .

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Wiem o co ci chodzi.Kiedyś miewałem wzmaki tylko z korektorem,i zawsze był korek ustawiony na literę (v) pasmo 1khz w korektorze jak się nie mylę (środkowy suwak) obcinało się do końca i ten dzwięk był taki przytłumiony-ja by w ogóle średnicy nie było.Coś jak podbicie loudnes,na wzmaku basem i sopranem tego nie zrobisz-więc jak tesknisz do tego dzwięku to bez korka się nie da.Ale w takim razie po co ci było Nada kupować,trzeba było naj tańsze gówno jako wzmak do tego korek i dzwięk by był taki jak lubisz..Po za tym MR6 nigdy tak nie zagra nawet z korkiem jak Altus z korkiem.Takie fajne jarmarkowe bum i cyk.Ale mi też sie to bardzo podobało ....he he :) w latach 80-tych.

[quote name='kamil123' timestamp='1387379056' post='3023998']
Czego mi brakuje ? Hmm ciężko to opisać, chodzi o mniej więcej o efekt takiego niskiego i miekkiego basu jaki dotychczasowo uzyskiwałem na kolumnach wiekowych już Altus 300, wzmak technics i korektor technics z ustawionymi suwakami mniej wiecej w cosinusoidę " V "
[/quote]

Skoro słuchasz z kompa to taniej (i podejrzewam dużo lepiej) Ci wyjdzie używanie na nim korektora. Powinieneś mieć jakiś do karty muzycznej. A kasę na korektor odłóż np. na lepsze głośniki czy DACa. Naprawdę nie warto.

Oprogramowanie do karty muzycznej jest dość liche, mam do wyboru tylko jazz rock vocal i jeszcze ze dwa ustawienia. A chciałbym troszke podregulować i pobić lekuchno basik. A znacie jakieś oprogramowanie na kompa które troszkę poprawia dźwięk. Mam pytanie czy DAC ma jakies ustawienia sterowane komputerem bo z tego co widze za wiele ustawień na nim nie ma a jestem ciekaw jak wyglądają ewentualne ustawienia polepszania sygnału.

Reasumując to korektor jako dodatkowo klocek do NAD'a odradzacie ??

[quote name='kamil123' timestamp='1387448053' post='3024747']
[/quote]

Tak bo więcej psuje niż poprawia.

Na pewno nie masz korektora do karty muzycznej? Dziwne trochę. To popróbuj jakieś odtwarzacze. One zwykle mają.

[CODE]Na pewno nie masz korektora do karty muzycznej?[/CODE]

Mam tylko takie sklasyfikowane jak Rock etc etc. Ale sugerowałem się kupnem korektora ponieważ jak juz wyżej psiałem mam korektor podpiety pod stare głosniki Altus i dźwiek jest wyraźnie taki bardziej głębszy

[quote name='kamil123' timestamp='1387448053' post='3024747']
[/quote]
KAŻDY element w torze w pewien sposób modyfikuje , psuje brzmienie . A korektor to masa takich układów .
U Ciebie jest problem z określoną równowagą tonalną . Ja bym jednak kupił taki zewnętrzny przetwornik a korekcję robił w jakimś programie . A jak już się uprzesz to kup tego 777 Pioneera. Jeden z mniej psujących na rynku .

[CODE]
U Ciebie jest problem z określoną równowagą tonalną
[/CODE]

Hmm no nie wiem czy bym się z tym zgodził, Nad gra dośc dobrze średnica i basem ale brakuje mi tylko tej miekkości jaka osiagam po podpieciu korektora zewnetrznego z ustawieniami suwaków w V

[quote name='muda44' timestamp='1387406386' post='3024514']
SH-GE90 to jeden z gorszych korektorów .
[/quote]
To jeden z lepszych korektorów, bo cała korekcja odbywa się w domenie cyfrowej a nie w analogowej jak w większości pozostałych korektorów. To korektor parametryczny z kilkoma dodatkowymi funkcjami DSP.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

[quote name='kamil123' timestamp='1387457251' post='3024873']
Hmm no nie wiem czy bym się z tym zgodził, Nad gra dośc dobrze średnica i basem ale brakuje mi tylko tej miekkości jaka osiagam po podpieciu korektora zewnetrznego z ustawieniami suwaków w V
[/quote]
To V to właśnie zmiana równowagi tonalnej poprzez wycięcie średnicy i podbicie najniższego basu dodającego miękkości .

[quote name='neofozzie' timestamp='1387457285' post='3024874']
To jeden z lepszych korektorów, bo cała korekcja odbywa się w domenie cyfrowej a nie w analogowej jak w większości pozostałych korektorów. To korektor parametryczny z kilkoma dodatkowymi funkcjami DSP.
[/quote]
:)
Jeden z gorszych korektorów . Dlaczego ?
Bo sygnał analogowy jest przetwarzany na cyfrowy . Ten jest obrabiany i następnie znowu przetwarzany . Czyli oprócz samej korekcji cyfrowej są dwa DACe .
analogowo - cyfrowy i cyfrowo analogowy . W tych czasach mało było dobrych DACów a tym bardziej u Technicsa . Tu są dwa .
Miałem go i do 777 Pioneera to mu daaaaaleko .
Bajery , słupki itd OK , ale zbyt mocno ingeruje w samo brzmienie .

[quote name='muda44' timestamp='1387459135' post='3024908']
Czyli oprócz samej korekcji cyfrowej są dwa DACe .
analogowo - cyfrowy i cyfrowo analogowy . W tych czasach mało było dobrych DACów a tym bardziej u Technicsa . Tu są dwa
[/quote]
Nawet nie wiesz co to jest DAC?
W tym korektorze jest jeden ADC i jeden DAC.
Na pewno nie dwa DACi.

A co to jest ADC ?
ANALOG / DIGITAL CONVERTER czyli - przetwornik analogowo cyfrowy i drugi cyfrowo analogowy .
Napisałem DAC w uproszczeniu i chyba każdy kumaty wie o co chodzi . A chodzi o to że dane analogowe są dwukrotnie przekształcane i to tworzy lipę w tym urządzeniu .

[quote name='muda44' timestamp='1387460494' post='3024935']
każdy kumaty wie o co chodzi .
[/quote]
Nie każdy jest taki kumaty jak Ty.

[quote name='muda44' timestamp='1387460494' post='3024935']
dane analogowe są dwukrotnie przekształcane i to tworzy lipę w tym urządzeniu .
[/quote]
Lepiej jest wprowadzać zniekształcenia fazowe inne dla każdej regulowanej częstotliwości?

[quote name='neofozzie' timestamp='1387461975' post='3024961']
Nie każdy jest taki kumaty jak Ty.
[/quote]
To świetnie że to wyłapałaś i sprostowałeś ;)
[quote name='neofozzie' timestamp='1387461975' post='3024961']
Lepiej jest wprowadzać zniekształcenia fazowe inne dla każdej regulowanej częstotliwości?
[/quote]
Odpowiem inaczej . Ostatnie kilka lat to niesamowity rozwój układów cyfrowych . Każdy widzi co się dzieje na rynku DACów . Ale nawet dzisiaj za dobry przetwornik cyfrowo / analogowy trzeba dać kilka tysięcy a za wybitny kilkadziesiąt . W czasach produkcji tego korektora to była epoka kamienia łupanego dla DACów .
Takie potęgi jak WADIA robiły takie układy w urządzeniach za kolosalnie większe kwoty do taniego Technicsa. Dzisiaj te Wadie graja jak DACe za ułamek tej ceny . Więc gdzie jest ten Technics ? A on ma dodatkowo ADC i jakiś algorytm do korekcji i DSP . Takie układy i soft w tamtych czasach też mocno raczkował .
Zresztą technics nie raz przekombinował , choćby w decku 965 nieudolnie wpinając układ DBX . Ale to inna historia ...

[quote name='kamil123' timestamp='1387463927' post='3025005']
Czyli polecacie tego technicsa czy po prostu nie dokupować nic i cieszyć sie ( przywyknąć ) do dźwieku z samego nada i ewentualnego jakies CD w przyszłosci ( a puki co słuchać flac ) ?
[/quote]

Jak chcesz koniecznie korekcje to ściąg sobie odtwarzacz z korektorem. Np stąd: http://mpc-hc.org/. On ma dużo ustawień. Oszczędzisz sporo pieniędzy. I myślę że się przyzwyczaisz albo zmienisz sprzęt.

Czyli polecacie tego technicsa
[/quote]
NIE
czy po prostu nie dokupować nic
[/quote]
Ewentualnie dokupić DAC do kompa i ewentualnie korekcję w jakimś programie
i cieszyć sie ( przywyknąć ) do dźwieku z samego nada
[/quote]
Po zakupie DACa pokombinować z ustawieniem kolumn , akustyką itd
i ewentualnego jakies CD w przyszłosci
[/quote]
CD to przeszłość w którą nie warto inwestować większych kwot skoro taki rDAC + Jriver i Jplay z FLACami zagra jak CD za wielokrotnie większą kasę

Wcześniej pytałem o DAC, czy jest to urządzenie samo w sobie czy ma jakieś sterowniki czy oprogramowanie do ustawień korekcji dźwięku bo z tego co widziałem w internecie to nie ma zbyt wiele pokręteł

[quote name='muda44' timestamp='1387464471' post='3025017']
Takie układy i soft w tamtych czasach też mocno raczkował .
[/quote]
I tak były lepsze niż jakiekolwiek układy analogowe.

[quote name='neofozzie' timestamp='1387467773' post='3025075']
I tak były lepsze niż jakiekolwiek układy analogowe.
[/quote]
:)
No to nic tylko spiąć kilka takich korektorów w szereg. To dopiero będzie korekcja !

[quote name='kamil123' timestamp='1387466483' post='3025053']
Wcześniej pytałem o DAC, czy jest to urządzenie samo w sobie czy ma jakieś sterowniki czy oprogramowanie do ustawień korekcji dźwięku bo z tego co widziałem w internecie to nie ma zbyt wiele pokręteł
[/quote]

DAC nie ma korekcji dźwięku. Ma przetwarzać sygnał cyfrowy na analogowy. I ma to robić w najlepszy sposób. Dobry DAC da Ci więcej niż korektor.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.