Skocz do zawartości
IGNORED

monitor audio RX2 i yamaha AX 900

tigus27

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tu nowy i dopiero ucze sie słuchać stereo ,poczytałem troche na forach i kupiłem kolumny Monitor Audio RX2 i Yamaha AX900 .Pokój 15m muzyka z lapka w formacie flack, karta dzwiekowa creative X-FIXtreme audio notebook ,napiszcie co zostawić a co zmienić

https://www.audiostereo.pl/topic/108003-monitor-audio-rx2-i-yamaha-ax-900/

bym jednak kupil jakis ciemniejszy wzmacniacz

yamahe drogo sprzedał i tanszy

pieniadze w zródło

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Najsłabszym ogniwem jest źródło. Jeśli słuchasz muzyki z komputera, proponowałbym zastosować dobry przetwornik USB DAC. Abym mógł przedstawić Ci kilka konkretnych propozycji, potrzebuję więcej informacji. Przede wszystkim jakie gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, jak obecny zestaw gra - opisz proszę własnymi słowami, co podoba Ci się, a co nie oraz co chciałbyś ulepszyć, zmienić. Przydałby się jeszcze zakładany przez Ciebie budżet na zakup nowego urządzenia.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Napisano dziś, 08:37

co tu wymieniać skoro to hi-end?

Ja pier**lę. Kolego wyżej, naprawdę bawi Cię takie czepianie się? Moderacja od tego jest, aby przeniosą wątek.

A do założyciela wątku, zanim przyjdziesz z pytaniem na forum, postaw sobie pytanie czy coś Ci nie odpowiada? Czy po prostu przyszedłeś dla zasady aby ktoś poklepał Cie po plecach i powiedział jest dobrze, bądź zaśmiał się, że jest tragicznie. Zawsze da się lepiej tylko ile kasy w to trzeba pompować... Najważniejsze, to sprzęt ma odpowiadać Tobie a nie użytkownikom forum, bo to raczej Ty będziesz go słuchał, prawda?

Napisz więc co Ci nie pasuje dokładnie.

P.S Zarówno wzmacniacz jak i kolumienki masz fajne, jak to gra razem - pojęcia nie mam, chociaż MA i yamaszka to może być jak dla mnie za ostrawe. Źródła nie znam.

Witam.Słucham głównie rocka ale i nie tylko,metal,trans,pop,hip hop zależy co sie spodoba.Zestaw gra ładnie dynamika świetna, scena ,detale super ale jak na equalizerze foobara ustawie lekkie V,jak jest wszystko na "0" średnich jest za dużo moim zdaniem.Co prawda monitory są jeszcze na etapie wygrzewania bo są u mnie dopiero 2 tyg a nie grają non-stop .Budżet jaki moge przeznaczyć to ok 1000zł wiem niewiele

PS Kolego mad'afaka jak wspomniałeś ,ja chcę by to grało i cieszyło Moje uszy ! ale aluzje rozumiem

co masz na myśli?

Zasadniczo ja jestem zawsze na nie, jeśli chodzi o equalizery. Zaraz pewnie ktoś powie, że cyfrowa korekcja daje świetne rezultaty, ale nie jest to na pewno w ramach prostego equalizera w foobarze. Moim osobistym zdaniem przynosi to więcej szkody niż pożytku.

.

Ja przez swoje doświadczenie też doszedłem do takiego wniosku, że jeśli chcesz słuchać jak najwierniejszej kopii nagrań to eq zerujesz i słuchasz w taki sposób jak odtwarza Ci to sprzęt i jaki nadaje temu charakter. Zależy czego oczekujesz...jeśli chcesz dostosować muzykę pod siebie to wtedy baw się eq i chyba nie ma sensu wymieniać podzespołów w sprzęcie skoro masz takie duże pole regulacji. Też mam Yamahe ax-900 i w moim systemie jednak mam trochę za dużo średnicy więc mimo że jestem za płaskim eq musiałem obniżyć średnie tony na -1 i gra to w końcu przyjemnie.

powiedzcie mi panowie co z tym źródłem bo muzyka jest z lapka.Co radzicie ? A wzmacniacz jakiś inny zagra ładniej z tymi głosnikami??

RX2 i AX-900 to moim zdaniem fatalne połączenie. No chyba, ze lubisz wyjątkowo lekkie brzmienie.

Co to znaczy lekkie brzmienie? Że gra bardziej wysokimi tonami??

A co myślicie o tym" Przetwornik USB DAC ze wzmacniaczem słuchawkowym Calyx Coffee" czy to cos pomoże?

Ja wiem jak grają RXy i nie zaryzykowałbym ich z tym wzmacniaczem. To żwawe kolumienki o jasnym przekazie i sporej detaliczności. Z AX-900 może się zrobić zbyt jasno i nerwowo. Możesz spróbować, ale nie zdziwiłbym się jakbyś za miesiąc pytał o kable z głębszą średnicą i niższym basem :)

.

Ja wiem jak grają RXy i nie zaryzykowałbym ich z tym wzmacniaczem. To żwawe kolumienki o jasnym przekazie i sporej detaliczności. Z AX-900 może się zrobić zbyt jasno i nerwowo. Możesz spróbować, ale nie zdziwiłbym się jakbyś za miesiąc pytał o kable z głębszą średnicą i niższym basem :)

co proponujesz?

witam mam podobny dylemat ,mianowicie posiadam także AX900 i właśnie sprzedałem Tonsil Siesta i nie wiem jakie kolumny kupić ,budżet 4tys ,salon prostokąt 8 na 4 tylko wysoki na 4m ze skosami ,muza jaką słucham to bardzo dużo rocka i metalu, ale także jakiś pop też czasem się zdarzy ( myślałem o MA RX8)czy to dobry pomysł?

Na dzien dobry Twoje nowe RX2 potrzebuja jakies 80 godz pracy, a co do wzmaka IMHO Marantz bedzie lepszym rozwiazaniem. Jezeli mozesz to wypozycz cdka i sprawdz czy slyszysz jakas roznice ? Kable 4mm2 solidny copper.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

• 2 tygodnie później...

Hifibloke napisał że marantz bedzie lepszy ,jaka jest różnica brzmieniowa marantz a moja yamaha i jaki model wybrać PM7000,PM7200,PM68,PM78 czy PM8000 ?Nie mam porównania z innymi wzmacniaczani ale zaczynam dostrzegać tą jasność yamahy i troche juz zaczyna mnie to denerwować .

Miałem RX2, miałem również pożyczoną Yamahę AX900, według mnie właśnie średnich tonów w tym połączeniu wyjątkowo brakowało, wysokie były zbyt agresywne i grało to zbyt jazgotliwie.

Na pewno do wymiany źródło, bo to co w tej chwili jest (Creative) to tak jak kupić nowego Astona Martina i pojechać nim na pole, zbierać ziemniaki :) Jeśli chcesz przejść do dobrego stereo to raczej musisz pominąć etap kart dźwiękowych i przejść na zewnętrzne DAC-i (chociaż co niektóre karty ASUS-a są wyjątkowo dobre w stereo i nie kosztują fortuny). Polecam sprzęt firmy Audio GD - kosztuje rozsądne pieniądze i gra wyśmienicie.

DO Monitor Audio polecam właśnie Daca/preampa Audio GD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Do tego jakąś dobrą używaną końcówkę mocy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam fajne te bajery tylko znowu za duzo opcji i człowiek sie zgubił.Mam juz niezły kocioł w głowie .Czy moze wiesz jak te koncówki mocy grają ?Wiem najlepiej odsłuch no ale wiecie jak to jest z czasem jak dzidzia w domu.

Jeśli chodzi o końcówki mocy, to słuchałem tego Nada i grał według mnie bardzo dobrze właśnie z Monitor Audio RX2. Rotel to na pewno bezpieczne rozwiązanie, bo charakteryzuje się raczej neutralnym dźwiękiem bez koloryzowania ani ochładzania dźwięku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.