Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw cd + wzmacniacz do 5000, no może 6000 PLN.

fontanero

Rekomendowane odpowiedzi

Nikt Ci niczego nie zagwaraantuje ale albo chcesz niski albo coś lepszego używanego,jak tak podchodzisz do tematu to zostają Ci niski.Choc przy tych cenach za używki na 99% kupilbys coś bez ryzyka uszkodzeń.

Nowki a nie niski

Nikt Ci niczego nie zagwaraantuje ale albo chcesz niski albo coś lepszego używanego,jak tak podchodzisz do tematu to zostają Ci niski.Choc przy tych cenach za używki na 99% kupilbys coś bez ryzyka uszkodzeń.

Nowki a nie niski

OK, podaj przykłady używanych zestawów wzmacniacz + cd do 6 tysięcy.

• Redaktorzy

Fontanero, można zrobić tak: w likwidowanym TopHiFi we Wrocławiu przy ul. Widok 2/4 jest wyprzedaż sprzętu audio. Za 6000zł miałbyś zestaw Yamahy serii 1000 albo jaks secik że stajni Rotela. Pewnie że można wyżej celowac w uzywkach, ale nie każdy wie co kupić. A Yamaszka wzmacniacz A-S1000 to już porządny sprzęt. CD-S1000 też niczego sobie.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

cześć,

popieram cd-n500 Yamaha i do tego posłuchac z Yamaha AS-1000 lub atoll In 100SE.

a najlepiej do wzięcia na Allegro Hegel H70 za 3800PLN (za 4 tys jest nowy z prywatnego importu - nie mój od razu mówię) dokładając cd-n500 masz zestaw za 5800.

a funkcjonalność pierwsza klasa. CD, streamer, dac i wzmcniacz w dwóch klockach.

pzdr

MZ

Możesz spróbować pójść w stronę analitycznego, ciepłego grania.

Jeżeli nie przeszkadzają Ci kwestie kolorystyczne, to taki zestaw za 6k w Polpaku powinieneś jako forumowicz wynegocjować (lub rabat, blisko 6k).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4829 PLN

Ukryta Zawartość

1679 PLN

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cześć,

popieram cd-n500 Yamaha i do tego posłuchac z Yamaha AS-1000 lub atoll In 100SE.

a najlepiej do wzięcia na Allegro Hegel H70 za 3800PLN (za 4 tys jest nowy z prywatnego importu - nie mój od razu mówię) dokładając cd-n500 masz zestaw za 5800.

a funkcjonalność pierwsza klasa. CD, streamer, dac i wzmcniacz w dwóch klockach.

pzdr

MZ

Niestety, ten sprzęt nie posiada bezpośredniej możliwości podłączenia gramofonu, to raz. A dwa, jaki ma sens zestawiania wieży HiFi z produktów różnych firm? Taki sprzęt w mojej opinii ma grać, ale także wyglądać, więc opcja "mieszania firm" odpada.

Możesz spróbować pójść w stronę analitycznego, ciepłego grania.

Jeżeli nie przeszkadzają Ci kwestie kolorystyczne, to taki zestaw za 6k w Polpaku powinieneś jako forumowicz wynegocjować (lub rabat, blisko 6k).

Ukryta Zawartość

4829 PLN

Czy w tym wzmacniaczu istnieje możliwość bezpośredniego podłączenia gramofonu?

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Yamaha A-S1000 ma wejście Phono, czyli bezpośrednie wejście gramofonowe - jak Ty to nazywasz. I świetnie wygląda, ale to moja opinia.

• Redaktorzy

Spokojnie zmiescilby się. A-S1000 kosztował 3500zł. CD-S1000 podobnie. Do tego 25% zniżki. Tylko kwestia kolumn. Yamaha dobrze gra z dobrymi kolumnami :-)

Yamaha A-S1000 ma wejście Phono, czyli bezpośrednie wejście gramofonowe - jak Ty to nazywasz. I świetnie wygląda, ale to moja opinia.

Mam podobne odczucia odnośnie serii "1000" Yamahy :)

Sens mieszania jest taki ze lepiej to gra a Ty chcesz nowe i wyglądające w zestawie wiec nie ma sensu szukać na sile propozycji używanych bo i tak nie kupisz.Za 6 tyś można juz mieć fajne sprzętu.

Sens mieszania jest taki ze lepiej to gra a Ty chcesz nowe i wyglądające w zestawie wiec nie ma sensu szukać na sile propozycji używanych bo i tak nie kupisz.Za 6 tyś można juz mieć fajne sprzętu.

Wiesz, najważniejszy jest odsłuch, ale wygląd też ma znaczenie Kupić klocki hifi za dobrych parę lub naście tysięcy i schować je w szafie za szybką, bo wzorniczo nie pasują do siebie? Nieee. Myślę, że nie jestem w tej opinii odosobniony.

Można kupić używki pasujące do siebie wzorniczo, tylko trzeba poszukać. Bez problemu można na allegro takie zestawy namierzyć, niestety, nie zawsze za wyglądem idzie jakość dźwięku. Nie wiem jak takie używane elementy wieży hifi grają, więc proszę wskaż, które Twoim zdaniem będą pasowały do rytmicznej muzyki wydanej w latach osiemdziesiątych na płytach winylowych?

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Spokojnie zmiescilby się. A-S1000 kosztował 3500zł. CD-S1000 podobnie. Do tego 25% zniżki. Tylko kwestia kolumn. Yamaha dobrze gra z dobrymi kolumnami :-)

Jakie to dobre kolumny ?

JBL es 80 -jak nowe to zapodaj Nad 356 do tego ,+PP-375 +Nad 546 = odsłuchaj -przekonasz się.

No można i tak. :)

Nowe yamaha to już nie to. Słuchałem, porównywałem. Sam gram na końcówce dual mono yamaha mx-830 lat `90 (1150W power consumption) i pre lampowym na ruskich

NOS.

Sęk w tym, że słucham muzyki, która w wielu przypadkach została "skopana" przy nagrywaniu lub tłoczeniu, więc inwestowanie w sprzęt ze średniej półki w mojej ocenie mija się z celem. I tutaj nasunęło mi się pytanie, jakie są kryteria przynależności do tzw. budżetówki?

W takim układzie jak najbardziej tak.

Jako rozwiązanie widzę kolumny grające lekko ocieplonym dźwiękiem + np. jakiś Rotel. Monitor Audio itp. grające dosadną górą prawdopodobnie Cię rozczarują.

Alez to nie na temat. Mowię o cichym słuchaniu a w tym przypadku na czym to idzie nie ma znaczenia. Códów nie ma nawet na zestawie za perdylion pln skraje pasma same się nie podgłośnią. Chyba że robia sztuczki i o nich nie mówią.

Jak najbardziej na temat. Ja również mówię o cichym słuchaniu - max. godzina 8. Chyba że lubisz bas działający na przeponę. W normalnym warunkach korektor nie jest mi do niczego potrzebny.

Tak poza tym gwarantuję Ci że czegokolwiek słuchasz, czy na żywo czy z płyty przeszło przez przynajmniej jeden korektor graficzny.

O trzy rzędy wielkości droższy o Twojego. ;) To jest zasadnicza różnica. Płyta dobrze nagrana, odtwarzana na dobrym systemie nie wymaga korekcji. W ten sposób co najwyżej możesz uwalić dźwiek.

Takie coś co się wciska "pop" "rock" itd NIE jest korektorem graficznym.

Doskonale wiem co to jest korektor graficzny z prawdziwego zdarzenia.

Jak będziesz miał czas podjedź do jakiegoś sensownego sklepu i posłuchaj kolumn z zakresu 8-10 kzł również na niskich poziomach. Zrozumiesz wtedy o czym mówię.

A iluletni sprzęt, który jest lepszy od moich propozycji kupię w cenie do 6 tysięcy?

2 tygodnie temu za 6300 sprzedałem 3 letni zestaw Roksana Caspian M1 NG + CD Caspian M1. Dźwięk tego zestawu robi miazgę w porównaniu do nowych klocków w tej cenie. Z drugiej strony fajnie, że są ludzie którzy kupują nowe klocki bo jest później od kogo odkupować za 1/2 ceny sklepowej.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

2 tygodnie temu za 6300 sprzedałem 3 letni zestaw Roksana Caspian M1 NG + CD Caspian M1. Dźwięk tego zestawu robi miazgę w porównaniu do nowych klocków w tej cenie. Z drugiej strony fajnie, że są ludzie którzy kupują nowe klocki bo jest później od kogo odkupować za 1/2 ceny sklepowej.

Wierzę ci że Caspian gra dobrze-słuchałem obecnego-ale czy zastanawiasz się nad tym co ty piszesz.

Czy bierzesz pod uwagę że dzwięk z danych klocków nie jest dla wszystkich,więc pisanie(robi miazgę) jest w moim mniemaniu nie na miejscu.

Ja nie lubię dzwięku Yamahy,i jak ktoś napisze że model 2000 jest wybitny to znaczy że dzwięk ma mi pasować.

Dobrze że mamy tyle szkół grania-i dla każdego coś się znajdzie.

Klocki za 4 koła mogą komuś bardziej przypasować-niż tematowy caspian(nowy model razem z cd za 18 koła)

Więc do salonu,kaucja-odsłuch w domu i decyzja. ;)

Za ta kasę warto szukać w uzywkach np caspian m1 zestaw ok 6 tyś, atoll 100 zestaw ok 4.5 tyś, Cyrus 8x i 8vs2 ok 3.5 tyś, naim 5i ok 5 tys to są porządne sprzętu o różnym brzmieniu

równie ciekawy zestaw do naim 5i 2 (cd i wzmak). na alledrogo chodzą po ok 6k. do tego preamp fono za 200-300 pln i lecissz. dużo muzyki, fajny drive, fun.

????

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Za ta kasę warto szukać w uzywkach np caspian m1 zestaw ok 6 tyś, atoll 100 zestaw ok 4.5 tyś, Cyrus 8x i 8vs2 ok 3.5 tyś, naim 5i ok 5 tys to są porządne sprzętu o różnym brzmieniu

No ta. :)

• Redaktorzy

równie ciekawy zestaw do naim 5i 2 (cd i wzmak). na alledrogo chodzą po ok 6k. do tego preamp fono za 200-300 pln i lecissz. dużo muzyki, fajny drive, fun.

Z preampem za 2-3 stówy nie będzie grania, choc bys nawet nie wiem co wyprawial. Będzie odtwarzanie. Nie odbierzcie tego źle, ale dobrze radzę.

To fakt, ale to już pytanie o priorytety: jak winyl ważny to może jakieś jednak vintage ampy szukać z dobrym phono. Z pewnością są takie. Ja np. miałem adcoma, który grał świetnie po takim wejściu...

????

• Redaktorzy

Tak, stare wzmacniacze ze złotej ery analogu miały solidne preampy wbudowane, które śpiewały ładnie. Dzisiaj to nisza. Trzeba szukać zewnętrznych preampow, a te najtańsze nie chcą śpiewać.

Nie wiem fontanero nie używałem phono,sprawdź w specyfikacjach sprzętów.wszystkie je miałem i są to porządne sprzętu.

No to może podsumuję dotychczasową wymianę zdań. W poście numer "1" napisałem "... często słucham nagrań z płyt winylowych..." , a pod numerem "23" pojawiło się takie oto zdanie "słucham muzyki, która w wielu przypadkach została "skopana" przy nagrywaniu lub tłoczeniu, więc inwestowanie w sprzęt ze średniej półki w mojej ocenie mija się z celem". Reasumując, szukam wzmacniacza, który:

a. dobrze się sprawdza podczas odtwarzania rytmicznej muzyki lat osiemdziesiątych;

b. ma wejście phono i wyjscie słuchawkowe (to chyba ma każdy wmacniacz?)

c. z uwagi na to, że nierzadko muzyka jest "skopana", szukam sprzętu, który ma regulację basów, sopranów, balansu, ma "kontur";

d. z uwagi na to, że słucham również dobrze nagranych płyt winylowych i cd, szukam sprzętu, który ma "power amp direct";

e. ma moc przy 8 ohm min. 60 wat.

Podsumowując, nie każdy wypowiadający się w moim wątku czytał moje naprowadzające wypowiedzi :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.