Skocz do zawartości
IGNORED

Winyl brzmi inaczej od CD. Nie lepiej/gorzej. Wątek pojednawczy.

Bald

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pijemy wódki !

Nie pijemy wódki !

Poooooocałunek był za krótki !

Mam rocznicę ślubu.

Łatwo zapamiętać. Sylwester.

Pragmatyzm.

Zdrowia i wszystkiego co ma dla Was wartość, oraz uśmiechu i pogody ducha w nowym 2014 roku, życzę Wam wszystkim Kochani.

Włodek.

Fakt. Sęk w tym że wszystko poniżej s/n ginie w tym szumie. Na jedno wychodzi.

To tak samo jakby upierać się aby mierzyć wysokość drzewa nie w metrach od podłoża tylko od poziomu morza. Ten drugi pomiar jest niedorzeczny i nic nie mowiacy.

Podobnie jak informacja że 24 bity daje 120db. I tak się na to ładuje 60db kanał odsłuchowy.

Najlepsze jaki mam jest 2 i 3 w historii jakie powstały. Wszystko potem jest gorsze, niestety. Drazylem temat bardzo dlugo, sugerowalem sie tylko i wylacznie dzwiekiem, przerobilem wolfsony, BB, AD, TDA (mam nawet 1541A S2 2 szt), wszystko z modami i próbami. Wykosił to towarzystwo CXA20017. Występuje w kilku pierwszych w historii CD-kach. Potem wsadzali TDA. CXA był za drogi.

Mam CDka na dwóch cxa20017, pod kątem kosztów to była herezja. Włożyli dwa tylko po to aby skorygować kilku-mikrosekundowe przesuniecie kanałów stereo względem siebie które zawsze występuje, bo tak to jest skonstruowane. Ma to wpływ na scenę i lokalizację. Z tego co wiem zaden inny CD tego nie potrafi, temat zwyczajnie olano.

Gratuluję Ci pasji zbieractwa i podziwiam jednocześnie bo widzę że masz ciągoty filatelistyczne zbierając urządzenia które już dawno odeszły do technicznego lamusa. Nie jest prawdą Twoje stwierdzenie iż pierwsze odtwarzacze CD są najlepsze jakie wyprodukowano. Cierpiały one na spory niedobór rozdzielczości który maskowały miłym dla ucha brzmieniem. Dlatego wiele z tych urządzeń świetnie sprawdza się w źle skonfigurowanych systemach ze skłonnością do wyostrzeń. Pierwsze porządne odtwarzacze CD to schyłek lat 80-tych a przede wszystkim początek 90-tych. O dźwięku decyduje nie tyle sama kość ile jej aplikacja w danym urządzeniu. Pod warunkiem że ta kość nie ogranicza samego urządzenia. Tak było i jest do dzisiaj. Po tym co piszesz wnioskuję że miałeś do czynienia jedynie z modelami budżetowymi a te zwłaszcza w obecnych czasach mają słabo zaaplikowane kości które grają powiedzmy na 20-30% swoich możliwości. Choć wyjątkiem wśród starych odtwarzaczy jest na pewno Nakamichi OM-S7E oparty już na przetworniku 16-bitowym.

Zdrowia i wszystkiego co ma dla Was wartość, oraz uśmiechu i pogody ducha w nowym 2014 roku, życzę Wam wszystkim Kochani.

Włodek.

Dołączam się do życzeń mając nadzieję że wątek pojednawczy nieco ostudził zapędy do kłótni i wzajemnych oskarżeń. Kochajmy więc winyl i CD bo oba nośniki dają nam dostęp do tego co jest dla nas ważne: do MUZYKI. A ta ma w sobie emocje które są nam konieczne do normalnej egzystencji.

Po tym co piszesz wnioskuję że miałeś do czynienia jedynie z modelami budżetowymi a te zwłaszcza w obecnych czasach mają słabo zaaplikowane kości które grają powiedzmy na 20-30% swoich możliwości.

701ES nie była modelem budzetowym. Jest to model hi-endowy. Kosztował w przeliczeniu na teraz w granicach 2000 euro.

Podstawowa 101 kosztowała 1000 euro. 501-ka 1400. Budzet zaczał się po tych playerach za wyjątkiem serii esprit.

Nie jest prawdą Twoje stwierdzenie iż pierwsze odtwarzacze CD są najlepsze jakie wyprodukowano. Cierpiały one na spory niedobór rozdzielczości który maskowały miłym dla ucha brzmieniem

??? na dobór rozdzielczości to współczesne cierpią... 1 bitowce mielą ten sam sygnał tyle razy ile potrzeba bitów., a taki Cx20017 jest przetwornikiem integracyjnym w pełni 16-bitowym i robi wszystko na raz. Przetworniki te cechują się znakomita rozdzielczością, idealną liniowoscią oraz dynamiką. Do zbudowania DAC potrzebne są dodatkowe obwody zewnętrzne. Na takiej samej zasadzie działa np. 18-bitowy AD1860.

TDA1540 jest 14 bitowy. Dodając dwa dodatkowe przebiegi dostajemy brakujące 2 bity. TDA1541, 1541A są w pełni 16-bitowe, ale są tam użyte pewne sztuczki aby zmniejszyć liczbę elementów. Dokładność wynosi 0,5 lsb dla wersji 1541, tyle samo dla "ulepszonego" 1541A S2. Układy te reż wykorzystują oversampling czyli mielą tę samą próbkę 4 razy, korygując odchyłkę, brzmią przez to zwiewnie i bardzo analogowo ale oversampling można wyłączyć, brzmią wtedy niemal identycznie jak cx20017. CX jest dokładniejszy, raz że w pełni 16bit sprzętowo dwa że wynikiem pracy jest gotowa próbka czekająca na wypuszczenie w buforze której nie trzeba konwertować jak w przypadku TDA.

po co o tym piszę?

Dla 16 bit cd-ka jest to dokładnie tyle ile jest potrzebne.Jakakolwiek ingerencja typ zwiększanie rozdzielczosci, próbkowania wiąże się ze zniekształeceniem oryginalnego sygnału 16bit w jakiś tam sposób. Zmierzam do tego, że jeżeli chcesz usłyszeć dokładnie to co jest zapisane na cd-ku sięgnij po CX20017 (cx890).

701-ka jest na allegro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wymaga usuniecia filtra muraty (7op) oraz sprawdzenia driverów - czy są użyte bx1201. Oryginalne sanyo na pewno padną, mogą usmażyć głowice lasera.

Jeżeli kiedyś trafi do mnie coś co zagra lepiej od 701-ki, z pewnością napiszę.

Ukryta Zawartość

701ES nie była modelem budzetowym. Jest to model hi-endowy. Kosztował w przeliczeniu na teraz w granicach 2000 euro.

Podstawowa 101 kosztowała 1000 euro. 501-ka 1400. Budzet zaczał się po tych playerach za wyjątkiem serii esprit.

W czasach 701-ki wszystkie odtwarzacze były bardzo drogie bo były nowością. Określenie high-end w przypadku tej konstrukcji brzmi śmiesznie.

Proszę nie przekonuj do swoich racji. Po prostu zacznij słuchać innych konstrukcji niż budżetowe.

W czasach 701-ki wszystkie odtwarzacze były bardzo drogie bo były nowością. Określenie high-end w przypadku tej konstrukcji brzmi śmiesznie.

Ukryta Zawartość

"What made the 701ES so expensive then, was that it was the first "super-player" (along a couple of others). But, then, all 1st gen' CD players were quite expensive!

I sure wish I could give a listen to a 701ES and see where it would stand next to my (two) X777ES!"

Ukryta Zawartość

obejrzyj obrazki."Określenie high-end w przypadku tej konstrukcji brzmi śmiesznie". LOL.

a tak na wesoło i w ramach podsumowania...

post-51116-0-91607200-1388596817_thumb.jpg

post-51116-0-89191700-1388596819_thumb.jpg

post-51116-0-49923300-1388596856_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"What made the 701ES so expensive then, was that it was the first "super-player" (along a couple of others). But, then, all 1st gen' CD players were quite expensive!

I sure wish I could give a listen to a 701ES and see where it would stand next to my (two) X777ES!"

Ukryta Zawartość

obejrzyj obrazki."Określenie high-end w przypadku tej konstrukcji brzmi śmiesznie". LOL.

a tak na wesoło i w ramach podsumowania...

Może lepiej byłoby gdybyś odpoczął od forum. Bzdur które wypisujesz namnożyło się. Koledzy wielokrotnie zwracali Ci uwagę. Kwintesencją tego wszystkiego był wpis o magnetofonach kasetowych które przy 0dB przenoszą 26kHz na normalu i 35 kHz na metalu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kwintesencją tego wszystkiego był wpis o.......................................................................

nie lubisz forumowych bajek?

ja uwielbiam

dziele je na klechdy, basnie, podania, legendy i zwykle bajeczki

Lepiej słuchać szumu wody

niż winyla wedle excela metody.

No i patrzajta co sie narobiło. Mój ulubiony galicyjski dachołaz rymować zaczął. Przyznajże się futrzaku, że pod gazetką szklaneczkę myszowatej ukrywasz. Figlarny kocurek:-)

Serdeczności w Nowym Roku, Włodek.

nie lubisz forumowych bajek?

ja uwielbiam

dziele je na klechdy, basnie, podania, legendy i zwykle bajeczki

Ale sam przyznasz, że głupot pierdolenie do fraszek trudno zaliczyć? :-)) Wiem Mateuszek, tyś rozumny jest człek i wyrozumiały.

Pozdrawiam, Włodek.

Jak np wpisy o religijnym aspekcie odsłuchu płyt gramofonowych

u mnie leza w szufladce z napisem "legendy" :-)

Ale sam przyznasz, że głupot pierdolenie do fraszek trudno zaliczyć?

przyznaje ze ciezko ale popatrz na te farmazony jak na "basnie" na ten przyklad

od razu schodzi cisnienie i pojawia sie banan na twarzy. polecam!

przyznaje ze ciezko ale popatrz na te farmazony jak na "basnie" na ten przyklad

od razu schodzi cisnienie i pojawia sie banan na twarzy. polecam!

To też nam podobnych w wątkach "wyższościowych" przyciągają, że się tak wyrażę "osobowości" interlokutorów. Są o wiele ciekawsze od prawd i filozofii jakie głoszą:-)

W.

Nie pijemy wódki !

Nie pijemy wódki !

Poooooocałunek był za krótki !

Mam rocznicę ślubu.

Łatwo zapamiętać. Sylwester.

Pragmatyzm.

A ja - urodziny:) Pragmatycznie - rozkładam na trzy dni. Pozdrawiam Wszystkich - Jacek. PS - chociaż, dołączając Święta - zawsze mam tę 1/52 roku - wyjętą z życiorysu:)

Za co mnie tak nie lubisz Włodku, życząc mi stu lat z hakiem?:)))) Dziękuję najserdeczniej! Wszystkim Wam. Fajneście chłopacy. Ja z Krakowa, no to - wisz!:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.