Skocz do zawartości
IGNORED

jakie interkonekty do lampy ?

rolf001

Rekomendowane odpowiedzi

Czym powinno się łączyć żródło do wzmacniaczy lampowych, interkonekty neutralne czy takie wspomagające niedostatki dżwięku z lampowca.. może jakieś konkretne przykłady a może łączówki xlo referenc..

https://www.audiostereo.pl/topic/10833-jakie-interkonekty-do-lampy/

Nie słyszałem o uznanej teorii na taki temat. Jak w całej tej hedonistycznej zabawie postępuj zgodnie z zasadą "co się spodoba" ;)

Co do konkretów, to jest na forum kilku właścicieli Amplifonów, może doradzą.

Amplifon jest wzmacniaczem w miarę czysty, o ciepłym charakterze.Dobrze będą pasowac kable o jasnej i twardej prezentacji np.Audioquest, Siltech lub Audio Note Lexus.Ten ostatni od producenta wzmacniaczy lampowych.Ale tak jak ze wszystkim ,należy najpierw odsłuchać.

AN Lexus jest w ogłoszeniach. To może być strzał w dziesiątkę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...dlatego twardej ,ponieważ wzmacniacz ma tendencję do pogrubiania lini basu.Efektem takiego zachowania,jest utrata czytelności ,szybkości,konturowośći basu,co na ogół zjawiskiem raczej pożądanym.

a co powiesz o xlo ultra albo referenc 2 ? ja słyszałem referenc na lampie ale nie u mnie , zdeklasował wszystko do 1000 albo i lepiej, niesamowita przestrzeń i natyralność dżwięku -> z xlo na pewno masz jakieś doświadczenia...

well ... z Amplifonem sprawdzalem XLO Signature ale nieco bardziej podobal mi sie Cardas Neutral Ref (i oba wypadly lepiej od Red Dawna) - tylko te ceny ... !! :) A z tanich kabelkow - ciagle gram na Nykielu i jest naprawde dobrze jak za te pieniadze.

u AMplifona to jest raczej tanio, nie wiem czy kupisz taniej, a nawet jesli gdzie zaoszczedzisz pare zlotych to pyatnie co tak naprawde dostaniesz. Lepiej zamow u pana Andrzeja - u niego mozesz potem pomarudzic gdyby cos bylo nie tak :)

Xlo miałem prawie wszystkie modele do Signature 5.1 włącznie.Zaletą tych kabli jest bardzo wyrównany dźwięk bez kszty agresji.Ale jak to bywa,dopiero od modeli wyższych np: 5,6,6a dostajemy coś, co powoduje, że muzyka zaczyna wibrować, ja nazywam to "nerwem".Bas zaczyna kipieć własną energią.Na samplerach potrafi bez problemu oderwać się od kolumn.Dobrym przykładem ,może być tutaj do posłużenia nagranie, a dokładnie czternasty utwór z płyty Goran'a Bregowić'a Ederlezi.Podobne efekty występują na płycie Amused to Death.Nie wiele kabli w tej dziedzinie jest w stanie dorównać firmie Xlo,no może poza jedną...Celowo nie pisałem na temat tych przewodów ponieważ ,w niektórych systemach może zabraknąć blasku na wysokich tonach.Tym bardziej, że Amplifon raczej nie błyszczy. Polecam

rolf - to jest Nykiel - polski kabelek, w Wawie do kupienia/pozyczenia w Audiopunkcie czy tez w Audiofilu i jest to swietny kabel w swojej cenie czyli 400-500 pln - nie pamietam dokladnie (podkreslam raz "w swojej cenie" jeszcze zeby ktos nie porownywal z kablem kilka razy drozszym)

Tara Lab Axion jest ledwie przecietna w porownianu z ich Genration 2. Mysle, ze rozwazajac przedzialy cenowe jest to interkonekt nieco drogi (Axion). Dla mnie nie ma balansu muzycznego bo dzwiek jest nieco niespojny i nie wchodzi gladko jako calosc. Pewnie po dluzszym uzywaniu jakos nasze przyzwyczajenie sie generuje ale na pewno ten kabel jest dosc drogi jak na to co dostajemy.

Kable sprawdzajace sie z dobrym sprzetem to wgl mnie Harmonic Technology Precision Link z tanszych lub Truth Link i Silway z drozszych. Naprawde bardzo dobra relacja jakosci do ceny i bardzo naturalna prezentacja muzyki. Po pozniejszym porownywaniu z innymi kablami te inne w podobnych cenach wypadaja sztucznie lub karykaturalnie, modeli nie bede podawal przez wzglad na wlascicieli. :-)

Audioquest jest mi calkiem dobrze znany na dosc szerokim spektrum modeli. Zdanie jakie sobie wyrobilem jest takie, ze sa to kable dosc przecietne w swej cenie bywaja modele o jasnym brzmieniu (Diamondback) i o bardziej stonowanym (Coral) ale generalnie jest to dosc droga firma i choc nie robi badziewia to roznice przy przesiadaniu sie na wyzszy model sa zwykle znikome. Mnie rozczarowywaly. Nie znam natomiast ich nowosci z puszeczkami. Moze tu sie cos poprawilo. Kable RCA do ceny okolo 1000 zl sa od Audioquesta co najwyzej na czworke. IMHO.

Juz wole Tare Labs.

pzdrw

soso

Ostatnio czytalem 2 opinie: szefa jednej firmy kablowej i szefa jednej gazetki o sporym autorytecie. Obaj stwierdzili, ze 'lampka lubi sreberko' jest niesprawdzajacym sie w praktyce stereotypem. Oczywiscie, nie zawsze ale generalnie jest to uproszczenie macace ludziom w glowach.

pzdrw

soso

no jak to po co? zeby lepiej brzmiał!! najlepiej jak opakowanie jest pozlacane, (najlepiej drewniana skrzynka, dab lub inne szlachetne drewno!!) wtedy to dopiero hi-end!!! no i oczywiscie w srodku pudelka musi byc instrukcja w ktora strone podlaczyc......

Chodzi o to że ja nie kupiłem tego kabla żeby docelowo z nim zostać na wieki, a jak wielu wie zawsze ale to naprawde zawsze kupujący kabelki pytają o ich pochodzenie i czy stan idealny, jak sie ma karton do niego to wszystko mówii samo za sie..kabel powinien być oryginał a nie jakaś tam podruba konfekcjonowanw, sumując po prostu łatwiej sprzedać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.