Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Siesta - Diy

adam.mal

Rekomendowane odpowiedzi

Nie słuchałem siest, ale swojego czasu popełniłem kolumny na Tonsil GDN 15/40/5 + Vifa DX25TG. Jak za 99zł to 15/40/05 jest rewelacyjny. Potrafi bardzo nisko zejść, czasem aż się dziwię jak potrafi zamruczeć 15cm głośnik. Na jakość ani wykonania, ani dźwięku nie narzekam. Oczywiście jest tyle lepszych głośników, ale za 99zł stosunek ceny do tego co potrafi ten głośnik jest rewelacyjny!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja nikogo nawracac nie mam zamiaru. Mam cale kino domowe oparte na Gdn'ach tonsila a w zyciu slyszalem sporo konstrukcji. Mnie ten dzwiek odpowiada. Wysokotonowe seas oraz vifa. Juz kilka osob slyszac moj zestaw popelnilo taki sam dla siebie wiec chyba jako 'budzetowka' daje rade i przy poprawnej aplikacji potrafia dac sporo radosci z obcowania z muzyka. W kazdym razie fx300 bedace konkurencja dla siest graja ubozej niz zmodyfikowane siesty. Nie wiem jedynie jak wyglada kwestia jakosci obecnych glosnikow tonsila. Byl okres kiedy klepali je na "od*eb", wiec moze koledzy maja racje co do stx vs tonsil.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Ale i tak nie znamy priorytetów założenia. Czy autor tych monitorów jest opłacany prez zleceniodawcę procentami wartości przetworników, czy też; co nie daj, Boże - oceną uzyskanego dźwięku w kategoriach bezwzględnych. Polecany gdzieś link wg ceny:

Ukryta Zawartość

pokazał, że rozsądnego wyboru do 18 cm i tak nie ma ;-)

Bez kryterium zysku ciężko będzie tak naprawdę coś radzić. Ze swej strony i tak - z uporem maniaka polecam zestaw dwu głośników:

Ukryta Zawartość

plus

Ukryta Zawartość

co powinno wystarczyć KAŻDEMU amatorowi dobrego dźwięku, zanim zacznie przygody z wysokimi półkami, egzotycznymi membranami czy konstrukcjami trzydrożnymi np. ze wstęgą. Wystarczy tylko przyzwoita kolumna wg. zaleceń producenta i ogólnie znane warunki "BHP" ;-) przy montażu zwrotnicy i okablowaniu.

Najlepszego w Nowym Roku. R.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To napisz sam do klubu tonsila skoro nie chcesz rad od ludzi bardziej obeznanych w temacie.

Jak by tak super z nimi było to by na nich pełno projektów się pojawiło a jakoś nie zauważyłem tego

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalk

Swego czasu popełniłem podłogówki na wspomnianym wyżej głośniku do pary z dostępnym swego czasu na allegro neodymowym Audaxem. Miało być tanio, ekstremalnie tanio. Zagrało zaskakująco dobrze, Słuchałem ich jeszcze kilka razy w docelowym pokoju ze starą elektroniką Pioneera i brzmi to naprawdę bardzo przyzwoicie. Nie pamiętam jaka była objętość obudowy, chyba ok 20l.

Co zaś się tyczy samego głośnika, to jakość wykonania bez zarzutu, a sam kosz jest zdecydowanie sztywniejszy niż blaszana. To jest bardzo dobry głośnik i za niecałą stówkę, to wręcz rewelacja. Jeżeli zamierzasz zrobić nieduże podstawkowce, będziesz zmuszony do kompromisu w strojeniu i o jako takim basie możesz zapomnieć. Choć dzisiaj jak sam budowałbym takie małe paczki to zastanowił bym się nad tandemem (izobaric). w takim przypadku zaskoczenie gwarantowane.

Miłej zabawy

Nie myśl - słuchaj.

Co do aktualnej jakości, to pewnie jest tak samo idealna, jak onegdaj.

Gdyby nie ta HI-ENDowa jakość, zapewne wiele firm wymieniających tysiącami membrany z zawieszeniami poszłoby już dawno z torbami. Mamy szczęście, że nie ma już wśród wielbicieli motoryzacji tylu fanów Syreny, PF125 czy Poloneza. Zostało za to wielu romantycznych wielbicieli jakości, trwałości i - co najważniejsze aksamitnej, pełnej, dynamicznej, pozbawionej podbarwień; co tu dużo mówić doskonałej wierności odtwarzania

całej gamie produktów Tonsila. Poczynając od prostych ZGC, a kończąc na różniastych Altusach....

Powodzenia w poszukiwaniach, o ile nie jest to znów kolejna próba ożywienia zombie, a tak naprawdę działanie marketingowe. Bywają tu często pytania o sprzęt, który oczywiście "przypadkiem" znalazł się na wiadomym portalu przy znikomym zainteresowaniu pospólstwa - naganianie jeleni i tyle...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gdyby nie ta HI-ENDowa jakość, zapewne wiele firm wymieniających tysiącami membrany z zawieszeniami poszłoby już dawno z torbami. Mamy szczęście, że nie ma już wśród wielbicieli motoryzacji tylu fanów Syreny, PF125 czy Poloneza. Zostało za to wielu romantycznych wielbicieli jakości, trwałości i - co najważniejsze aksamitnej, pełnej, dynamicznej, pozbawionej podbarwień; co tu dużo mówić doskonałej wierności odtwarzania

całej gamie produktów Tonsila. Poczynając od prostych ZGC, a kończąc na różniastych Altusach....

Eee tam, znowu to mielenie przeszlosci. Przeciez kazdy srednio ogarniety amator Diy, wie ze na palcach jednej reki mozna policzyc glosniki Tonsila warte uwagi. Reszta jest produkowana chyba tylko po to, zeby milosnicy starych konstrukcji mieli czym je renegerowac.

Chce tylko Tonsile na dzień dzisiejszy więc proszę o wpisy o aktualnej jakości głośników.

ale co tu jeszcze pisać więcej? Tonsile są marnej jakości i tyle. Mają ch***** politykę, nierówne parametry i konkurencja ich zjada. A jak się dalej upierasz i oddalasz takie opinie to kup sobie te chłamy i pokaż co hi endowego Ci z tego wychodzi.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

ale co tu jeszcze pisać więcej? Tonsile są marnej jakości i tyle. Mają ch***** politykę, nierówne parametry i konkurencja ich zjada. A jak się dalej upierasz i oddalasz takie opinie to kup sobie te chłamy i pokaż co hi endowego Ci z tego wychodzi.

Nie warto, już lepszy jest STX.

Jeśli jednak koniecznie ma być Tonsil to może warto poszukać nieprodukowanego już GDN13/50/9/1 - ten był wybitny i zdecydowanie bezkonkurencyjny, nawet wśród głośników o nieco większej średnicy.

Jeśli jednak koniecznie ma być Tonsil to może warto poszukać nieprodukowanego już GDN13/50/9/1 - ten był wybitny i zdecydowanie bezkonkurencyjny, nawet wśród głośników o nieco większej średnicy.

Te glosniki Tonsil nadal produkuje i sa dostepne od reki w duzych ilosciach.

Heh troche mnie temat siest od Tonsila tez dotyczy (panowie z Tonsilu tez maja internet w domu :P)

Pierwsze siesty jakie powstaly byly na gdn13/50/9 i morelu mdt29 - byly to moje siesty 8 lat temu :P

Bardzo przyjemnie je wspominam, gdny mialem w wersji ekranowanej z poteznym ukladem magnetycznym.

Nie wiem ile kosztuje ten gdn obecnie (gdzies ktos skrobnal ze okolo 99pln/szt), moim zdaniem w tej cenie mozna juz powybrzydzac i poszukac czegos lepszego.

Obecnie na ebayu w dosc ''podobnej'' cenie mozna kupic SB15nrxc - ktory napewno bedzie lepszy niz ten GDN.

Ukryta Zawartość

post-8025-0-20543100-1388780417_thumb.jpg

post-8025-0-66639200-1388780430_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Te glosniki Tonsil nadal produkuje i sa dostepne od reki w duzych ilosciach.

Gdzie są dostępne?, Czy ktoś (jakaś firma) je wykorzystuje w swoich zestawach głośnikowych?

Nie twierdzę, że nie ma lepszych głośników w tej grupie cenowej, ale wiem, że tym właśnie modelem (GDN13/50/9/1) Tonsil konkurencji wysoko podniósł poprzeczkę.

Oczywiście gdyby nie inżynierowie z Eposa to nic by z tego nie wyszło, a tak, to Tonsil mógł pociągnąć linię i wejść w następne, niestety już znacznie mniej udane modele, jak np. wcześniej wspomniany GDN15/40.

Gdzie są dostępne?, Czy ktoś (jakaś firma) je wykorzystuje w swoich zestawach głośnikowych?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj mozesz kupic

a gdzie sa wykorzystywane? tego nie wiem, podpytaj producenta

Oczywiście gdyby nie inżynierowie z Eposa to nic by z tego nie wyszło,

Mozna by tu polemizowac.

a tak, to Tonsil mógł pociągnąć linię i wejść w następne, niestety już znacznie mniej udane modele, jak np. wcześniej wspomniany GDN15/40.

Dlaczego znacznie mniej udany? Moim zdaniem GDN 15/40/3 to bardzo udany glosnik, przede wszystkim dobrze brzmi.

Poza tym jest jeszcze GDN 17/100

Ukryta Zawartość

Jako że swego czasu ćwiczyłem 15/40/5 oraz 13/50/9 wtrącę moje trzy grosze.

Porównanie lepszy / gorszy nie ma sensu, ponieważ 13/50/9 to głośnik dość trudny do napędzenia o czym nikt tutaj nie raczył napisać.

Aby ten głośnik pokazał wszystkie swoje zalety, szczególnie w zestawie gdzie mamy dwa głośniki na stronę, nie wystarczy nam niezbyt mocny tranzystor, a niewielka lampa nawet ich nie ruszy. Warto mieć to na uwadze aby uniknąć rozczarowań.

Natomiast wielką zaletą 15/40/5 jest łatwośc wysterowania i tu wystarcza nam kilkuwatowa lampka.

Reasumując, 15/40/5 w porównaniu do 13/50/9 - Nieco mniej zróżnicowany bas, ale za to schodzący niżej, minimalnie gorsza średnica, duża łatwość wysterowania. Nie ma tutaj żadnej przepaści dźwiękowej jak niektórzy są uprzejmi sądzić. Oba w swojej cenie i w swoim rozmiarze grają bardzo dobrze.

Ocenianie głośników na podstawie materiału z którego wykonano kosz uważam za niepoważne. Ciekawe jak by grały kosze z irydu.

Reasumując, 15/40/5 w porównaniu do 13/50/9 - Nieco mniej zróżnicowany bas, ale za to schodzący niżej, minimalnie gorsza średnica, duża łatwość wysterowania. Nie ma tutaj żadnej przepaści dźwiękowej jak niektórzy są uprzejmi sądzić. Oba w swojej cenie i w swoim rozmiarze grają bardzo dobrze.

U mnie właśnie 15/40 odpadł w przedbiegach za wyraźnie! gorszą średnicę od 13/50/9.

Piszesz o niuansach, a dla mnie brzmienie na średnicy tych dwóch głośników dzieli jednak dość znaczna różnica.

Co do basu nie wypowiem się, gdyż przez swoja niewiedzę początkowo (kiedy jeszcze miałem u siebie oba zestawy) niewłaściwie zestroiłem BR dla GDN13/50/9.

Obecnie te problemy już za mną i fajnie jest widzieć pytający wzrok zainteresowanych, którzy słuchają u mnie muzyki mając przez sobą monitorki na GDN13/50/9 i do dyspozycji ponadprzeciętny (jak na takie głośniki) bas. A jest go na prawdę sporo i raczej kojarzy się z głośnikami o średnicy nie 13cm, a 18 - 20cm. Może to się komuś wydać niedorzeczne - ale ci, którzy słyszeli te GDN-y z pewnością wiedzą o czym piszę.

MeloV8 - dzięki za link, przyznam, że mnie zaskoczyłeś.

Jak znasz genezę tej linii głośników to ją przytocz, gdyż ja znam historię kontraktu z Eposem i w/g mnie to inżynierowie z Eposa przekazali Tonsilowi projekt i technologię. Przekazali projekt GDN13/50/9/1, natomiast późniejsze, np. GDN15/40/5 to już pójście Tonsila "za ciosem" ale na własną rękę, bez udziału Eposa.

U mnie właśnie 15/40 odpadł w przedbiegach za wyraźnie! gorszą średnicę od 13/50/9.

Piszesz o niuansach, a dla mnie brzmienie na średnicy tych dwóch głośników dzieli jednak dość znaczna różnica.

Mam u siebie 15/40/3 i ten glosnik ma zupelnie inne parametry niz 15/40/5, dodatkowy magnes ekranowania wplynal bardzo pozytywnie na mozliwosci glosnika.

Jak znasz genezę tej linii głośników to ją przytocz, gdyż ja znam historię kontraktu z Eposem i w/g mnie to inżynierowie z Eposa przekazali Tonsilowi projekt i technologię. Przekazali projekt GDN13/50/9/1, natomiast późniejsze, np. GDN15/40/5 to już pójście Tonsila "za ciosem" ale na własną rękę, bez udziału Eposa.

Na ten temat kraza rozne plotki. Jedni mowia, ze to Epos zlecil im dokladna budowe glosnika wg ich projektu, a inni mowia, ze to Tonsil zaprojektowal dla nich glosniki. Trzeba by bylo miec info z pierwszej reki od inzynierow, jak to tam bylo naprawde. Chyba, ze nie beda chcieli podzielic sie wiedza. Mozna podpytac w obecnym Tonsilu, pracuje tam kilka osob ze starej ekipy.

Panowie. Wymyślacie jakieś legendy na temat głośnika z segmentu "wielkie plany, brak pieniędzy". A reszta czyta to z politowaniem i uśmiechem na ustach. Myślę że wynika to jedynie z braku kontaktu z czymś lepszym.

A może lęków ? Znajomy tez miał ambitne "plany tonsilowskie" a jakoś się dał przekonać i skończyło się na wooferze prawie "no name" za 60 zł / 47 Hz i niezłym jedwabnym Monacorze za 75 zł na górze. Nie miał powodu, by mi się podlizywać, ale stwierdził, że aż tyle się nie spodziewał. Z drugiej strony monitorek miał ze 25 l ;-)

Życzę sukcesów. R.

O tym, że decydując się na zestawy głośnikowe należy omijać Tonsil wielkim łukiem chyba większość tu wie.

Przytoczony przeze mnie GDN13/50/9/1 i być może GDN15/40 to jedynie wyjątki.

Z resztą (jeśli pamięć mnie nie myli) wspomniany GDN13/50/9/1 w Tonsilu był tylko składany. Wszystkie komponenty, technologię, wytyczne dostarczył Epos, więc jaki to głośnik Tonsila? To głosnik Eposa w Tonsilu poskładany jedynie, ot co.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Mogę jedynie gdybać które są dobre. Nie miałem jeszcze osiemnastek tańszych niż 300zł. Najbardziej zbliżone do tej ceny to Peerless HDS180EXCL i mogę je z czystym sumieniem polecić. Świetny bas, bardzo dobre średnie tony. Bardzo dynamiczne i potrafią wprawić w drgania meble kiedy trzeba.

Nie biorąc pod uwagę ceny to jakie trzy modele uważasz za najlepsze z tych z którymi miałeś do czynienia?

W kazdym razie fx300 bedace konkurencja dla siest graja ubozej

Stwierdzam, ze ich nie słyszałeś. Przerabiałem te Tonsile i jeżeli dla Ciebie grają lepiej to ok..

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Nie biorąc pod uwagę ceny to jakie trzy modele uważasz za najlepsze z tych z którymi miałeś do czynienia?

Zadajesz mi zawsze takie trudne pytania. Wiele osiemnastek nie miałem to nie mogę ci powiedzieć które są najlepsze. Z tych co miałem nie można powiedzieć że jedna jest lepsza od drugiej a co najwyżej że grają inaczej. Przesłuchałem wiele wysoko-tonowych i powiem jedno. W cenie do 100 Euro nie udało mi się znaleźć głośnika z którego byłbym zadowolony za to z nisko-średnio-tonowych tak.

Dlatego uważam że w kolumnach dwudrożnych więcej trzeba wydać na głośnik wysoko-tonowy niż na głośnik nisko-średnio-tonowy. Podejrzewam że inaczej będzie w kolumnach trójdrożnych z powodu wyższego podziału między średnio-tonowym i wysoko-tonowym.

Kolejny wątek o grających koszach i pierścieniach faradaya nawet kiedy z pomiarów widać ze wyrób wygląda inaczej niż w deklaracjach producenta.

Zauważyliście ilu producentów głosników poadaje pomiary poziomu zniekształceń? A ilu oficjalnie przyzna że 6" głośnik nie zagra poprawnie poniżej 70hz ?

A dlaczego nie przyznają? Bo wtedy nie sprzedawaliby tylu małych głośników w takich dobrych [dla siebie] cenach.

zabawne są też te wieczne opowieści i porównania "technologii" głośników. Technologia ta akurat ma dobre 60 lat. Nic w przetwarzaniu sygnału elektrycznego na falę akustyczną nie wynaleziono do tej pory sensownego i raczej się nie zanosi.

Potem są takie zdziwienia że jak to [???] Resor piankowy głośnika Scan-Speak w kolumnach ProAc AP100 rozpadł się po 10 latach tak samo jak w jakimś tam gównianym Tonsilu?! No nie może być! Taka renoma taka cena, a tak samo sparciało.

GDN 15/40/3 to bardzo udany glosnik

Z takim napedem i tak wysoko położnym rezonansem to on sie moze równać z Visatonem Al130M za cenę ponad 350zł. Ale raczej nadaje sie bardziej na średnie tony ze względu na niską dobroć nie będzie produkował dużo niskiego basu.

to ciekawe bo ten drugi ma dół na średnich jak kanion kolorado ;-)

O tym, że decydując się na zestawy głośnikowe należy omijać Tonsil wielkim łukiem chyba większość tu wie.

Przytoczony przeze mnie GDN13/50/9/1 i być może GDN15/40 to jedynie wyjątki.

Z resztą (jeśli pamięć mnie nie myli) wspomniany GDN13/50/9/1 w Tonsilu był tylko składany. Wszystkie komponenty, technologię, wytyczne dostarczył Epos, więc jaki to głośnik Tonsila? To głośnik Eposa w Tonsilu poskładany jedynie, ot co.

Dziwne by to było ponieważ Epos raczej sam głośników nie produkował a tych których nie kupił w Tonsilu to nie kupił ponieważ przestał istnieć. Dzisiaj z Eposa pozostała tylko metka na jakimś chińskim badziewiu. Zresztą ich wynalazki bezzwrotnicowe starej serii ES też nie brzmiały rewelacyjnie precyzyjnie.

Nieistniejący raczej nie mógł nikomu "przekazać materiałów" na podstawie których produkowane są te głośniki od dobrych piętnastu lat.

A z jakiego powodu należy je omijać wielkim łukiem??? Bo akurat w DIY te głośniki są w sam raz - są tanie jak na mozliwości, niemodne, trzeba się przy nich pomęczyć z pomiarem, a wyrób własnoręczny jaki by nie był dobry i tak się nie sprzeda. Więc wybieranie nieznanych a tanich lecz dobrych głośników [bo są niepopularne] jest dobrym podejściem do tematu.

Ale przecież ludzie zaproponowali tanie głośniki do DIY mianowicie STX.

Nie bez powodu jest mnóstwo projektów DIY na tych głośnikach.

Ceny podobne i o wiele lepsze parametry.

Nawet jest jeden głośnik z membraną z włókna szklanego. Nawet ma podobną charakterystykę do tego Tonsila to podejrzewam że brzmienie będzie miał podobne. Pewnie kupują membrany u tego samego chińczyka. Podstawowa różnica to rozsądne parametry przede wszystkim TS pozwalające uzyskać rozsądny bas w elegancki sposób(niskie Qts i niski rezonans) no i dwa razy wyższe wychylenie liniowe. Parametrami ten głośnik nie różni się wiele od drogiej konkurencji produkującej osiemnastki. N.p. Vifa, Peerles, Dayton a może niektóre nawet przewyższa.

Dlaczego w takim przypadku miałbym sobie zawracać dupę Tonsilami?

Gdybym nie miał pieniędzy kupowałbym STXa.

jest mnóstwo projektów diy na tych głośnikach bo producent dawał je za pół darmo moderatorom pewnego forum dla hobbystów. Gorzej jednak kiedy się te głośnik chce kupić i albo ich akurat nie ma albo są inne niż były. Czyli normalnie jak wszędzie.

Temat jest o siestach DIY a o ile pamiętam to one były na głośnikach Tonsila a nie STXa.

Gdybym nie miał pieniędzy kupowałbym STXa

no to kurde magik jesteś. Bo jak ja nie mam pieniędzy to żrę trawę.

A ty, jeszcze kupujesz głośniki.

Wodę z wino tez zmieniać potrafisz?

Doktryna jest prosta - Tonsil jest do dupy bo to Tonsil. Macie kupować STXa i koniec! Zapamiętajcie to sobie i wbijcie do łbów!

Miałem kiedyś zamiar zrobić coś na 18AWX ale nachalna propaganda w stylu komunistycznym na rzecz STXa skutecznie mnie od tego powsztrzymała. Gdy nieco poźniej się z nimi zetknąłem z tymi głośnikami, okazało się ze to nic ciekawego. Bas jest dobry, natomiast średnica jest nieszczególna, poza tym zachodzi konieczność niskiego cięcia. Po prostu niezły głosnik w swojej cenie, jak wiele innych.

Jest to moje prywatne zdanie i od razu uprzedzam że nie zamierzam się tu angażować w żadne pyskówki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.