Skocz do zawartości
IGNORED

kable glosnikowe do Roksan Caspian i Sonus Faber Venere 2.0

marcin77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam sie do zakupu kabli glosnikowych do mojego systemu:roksan caspian,sonus faber venere 2.0,dac matrix quattro.gram pliki flac z laptopa po usb.muzyka od downtempo,trip-hop,po jazz.gorna granica budzetu to ok 3000.moga byc uzywane.chcialbym posluchac kulku kabli.czekam na propozycje,sugestie.Slyszalem dobre opinie o albedo monolith.czy sluchal ktos tego kabla/pozdrawiam.

Na pewno nie jedni słuchali tego kabla tylko ilu w takiej konfiguracji? Najpierw trzeba się osłuchać z systemem i wiedzieć co mi odpowiada a co nie aby szukać odpowiedniego kabla. Wypożycz kilka kabli i sam się przekonaj jaka jest różnica. Może się okazać, że kabel za 500zł w tej konfiguracji zagra o wiele lepiej, jak ten za 3000tyś, który nie sprawdzi się totalnie w podanej konfiguracji.

Witaj,

w Twojej konfiguracji zwróciłbym uwagę na Albedo Monolith oraz Tellurium Q Black. Te drugie pomimo niższej ceny, mogą okazać się strzałem w dziesiątkę w Twoim systemie.

Zapraszam do wypożyczenia kabli w naszym salonue, także na odległość, ryzykujesz tylko kosztem odesłania do salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kable za 3000 tyś do Caspiana to moim zdaniem nie jest dobra droga delikatnie to ujmując.

Grałem na Capsianie M1 NG bardzo długo i świetnie się sprawdzał Stereovox.

----------------------------------------------------

Kable za 3000 tyś do Caspiana to moim zdaniem nie jest dobra droga delikatnie to ujmując.

Grałem na Capsianie M1 NG bardzo długo i świetnie się sprawdzał Stereovox.

rozumiem,ze do caspiana szukac kabli w nizszym przedziale cenowym?moj caspian to rowniez M1 NG.nie upieram sie przy bardzo drogich kablach,dlatego prosze o podpowiedzi co warto wziasc do odsluchu.sonusy z caspianem daja dynamiczny,dosc detaliczny dzwiek ze swietna srednica,wokalami.dzwiek jest lekko ocieplony.kable ktore mam obecnie to wireworld luna 5.sa to budzetowe kabelki i sa najslabszym ogniwem systemu.dziei za dotychczasowe propozycje.

Ale i tak trzeba by włożyć Ci nogi w ognisko, żebyś coś wyśpiewał ;-)

Ciekawe, że znakomita większość tego rodzaju próśb nie jest poparta ŻADNYM opisem, czego mianowicie szukacie w systemie, oprócz tego, żeby cena, prawda - była do przyjęcia ...

Za jasno, za ciemno, zbyt zmulone , zbyt analityczne, bez barwy albo szkliste, agresywne, misiowate itd. itp.

Podejrzewam często, że chodzi tylko o zagospodarowanie nadmiaru gotówki ( może nawet bez zapłaconego VATu ;-), a nie o jakieś wyznaczone sobie cele akustyczne, albo tylko, żeby było inaczej ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Marcin77,

Kupowac kable za 3tys do wzmacniacza za ok 4tys. to nie jest optymalne rozwiazanie. Moim zdaniem lepiej przetestowac kilka opcji okolo 1tys i wybrac cos co Ci najbardziej podejdzie.

Caspian potrzebuje kabli, ktore otworza mu gore I nie pozwola na poluzowanie na basie - tak gra np. wspomniany Stereovox.

Dobrze tez wypadaja kable typu solid-core.

PS.

Jak chcesz wydac koniecznie kolejne 3k na kable to lepiej sprzedaj Caspiana i zainwestuj w lepszy wzmacniacz.

Jeśli czujesz nieodpartą chęć zakupu kabla to rzeczywiście, Xindak FS-2 może być tym, czego szukasz

http://sklep.rms.pl/przewod-glosnikowy-plaski-o-dlugosci-2-5m-xindak-fs-2-fs2-2-5m

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Marcin77, ale co konkretnie nie pasuje Ci w brzmieniu WW Luny? Wiem, że to budżetowe kable, ale aby coś sensownego napisać należałoby najpierw powiedzieć, co jest nie tak. Jeśli chciałbyś pozostać przy WireWorldzie to może posłuchaj czegoś z Eclipse, to kable z serii Reference i tutaj raczej przypadków już nie ma i mogą przypasować. Mam teraz takie u siebie na testach i jak na razie jest dobrze - oczywiście odsłuchuję ich w innej konfiguracji niż Twoja.

Ale pomijając to wszystko napisz, co jest nie tak, co obecnie Ci nie pasuje w brzmieniu, że chcesz wymieniać kable.

widze,ze podajac gorna granice 3 tys.posypaly sie gromy.moze troche zle mnie zrozumieliscie.chodzilo mi o propozycje kabli,ktore nie wykraczaja poza ten budzet.jesli z systemem dobrze zgra sie kabel za 500,czy 1000,to taki kupie.wcale nie upieram sie przy drogich kablach.chcialbym wziasc na odsluch kable kilku firm,w roznych przedzialach cenowych i wybrac optymalny,nie przeplacajac.racja jest,ze nie powiedzialem w zasadzie co chcialbym zmienic.napewno nie chce nic zmieniac w srednicy.i tutaj zadanie dla kabli,aby nic nie zepsuly w tej kwestii.wokale,to najmocniejsza strona mojego systemu.chcialbym delikatnie otworzyc gore,aby stala sie bardziej detaliczna,bogatsza w wybrzmienia.druga kwestia to bas.chcialbym,go dociazyc,aby schodzil nizej,byl bardziej precyzyjny.chcialbym rowniez ,aby scena sie poszerzyla,lokalizacja instrumentow na scenie w jazzie bardziej precyzyjna.reasumujac.srednica jest super,drobne korekty w pozostalych zakresach.prosze tylko nie sugerowac wymiany elektroniki.chcialbym dokonac korekty kablami,bo nie oczekuje diametralnej zmiany brzmienia,a z sonusow i caspiana jestem zadowolony.chcialbym,aby sygnatura brzmienia pozostala lekko ocieplona.nie jestem wielkim fachowcem,wiec nie smiejcie sie z mojej nomenklatury.opisuje to co slysze.Wracajac do Stereovox-ow.jakie konkretnie modele mam wziac pod uwage,bo rozpietosc cenowa jest duza.Slyszalem,ze z sonusami dobrze zgrywaja sie tez kable Transparent.prosze o dalsze propozycje.

Kupowac kable za 3tys do wzmacniacza za ok 4tys. to nie jest optymalne rozwiazanie

Chcialbym sie odniesc do tej wypowiedzi.Na ile sie orientuje Caspian M1NG,to nie wzmacniacz za 4 tys.uzywany,owszem,swoj kupilem,ponizej tej kwoty,ale nowy kosztowal powyzej 8 tys.przynajmniej oficjalnie.zatem to stwierdzenie,nie do konca ma sens,a zakup kabli za 1/3 ceny wzmacniacza chyba nie jest az tak irracjonalne.

Marcin77,

Zakładając 3tys na kable, zrozumiałem, że masz na myśli rynek sh.

Tak jak napisałeś kupiłeś Caspiana w podobnej kwocie na rynku sh i ja proponuję również kable kupić używane.

Pozdrawiam

troche nie doprecyzowalem wypowiedzi.kable uzywane jak najbardziej biore pod uwage.te 3 tys,to cena za ewentualnie nowe.dlatego wspomnialem o albedo monolith,bo po rabatach mozna nowe dostac wlasnie w tej cenie.jesli uzywane,to wiadomo,ze za mniejsze pieniadze.uzywane za 3 tys,to odpowiednik nowych,za wielokrotnosc tej ceny,co jest za wysoka liga,dla mojego systemu ze sredniej polki.reasumujac.te 3 tys.to gorna granica nowych kabli.pozdrawiam

A ja z uporem maniaka zaproponuję Ci Bi, ale za ok. 6 -10 zł. Byłby to kabelek solid ( jako drugi - na wysokie ) o grubości 0,5 mm np. do próby może być telefoniczny, a później można znaleźć jakiegoś "renomowanego" producenta. Lepiej nie srebrzanka, tylko miedź. Może nie bedzie to docelowo, ale powinieneś tego posłuchać, zanim poczytasz, co o tym sądzi większość kolegów ;-)

Pewnie to moje wyjście jest jak w kompanii karnej - na ogień przeciwnika, ale mam nadzieję, że "Smiersz" czy NKWD za mną nie stoi i skończy się jak zwykle na zarzutach o niepoczytalność bądź zwykłą głupotę lub niezrozumienie tematu, ale wszak 10 zł to mniej, niż 3 000zł - nie?

Pozdrawiam ( na razie ) wszystkich. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A ja z uporem maniaka zaproponuję Ci Bi, ale za ok. 6 -10 zł. Byłby to kabelek solid ( jako drugi - na wysokie ) o grubości 0,5 mm np. do próby może być telefoniczny, a później można znaleźć jakiegoś "renomowanego" producenta. Lepiej nie srebrzanka, tylko miedź. Może nie bedzie to docelowo, ale powinieneś tego posłuchać, zanim poczytasz, co o tym sądzi większość kolegów ;-)

Pewnie to moje wyjście jest jak w kompanii karnej - na ogień przeciwnika, ale mam nadzieję, że "Smiersz" czy NKWD za mną nie stoi i skończy się jak zwykle na zarzutach o niepoczytalność bądź zwykłą głupotę lub niezrozumienie tematu, ale wszak 10 zł to mniej, niż 3 000zł - nie?

Pozdrawiam ( na razie ) wszystkich. R.

rozumiem,ze takie kable podpiete sa pod Twoj system?)

idac tym torem rozumowania,to zostawilbym moje wireworld-y,wszak nic nie placic,to mniej niz 10 zl.

rozumiem,ze takie kable podpiete sa pod Twoj system?)

idac tym torem rozumowania,to zostawilbym moje wireworld-y,wszak nic nie placic,to mniej niz 10 zl.

sory.miales na mysli bi.nie zauwazylem

Nawet mając wątpliwości a wręcz wstręt do takich budżetowych rozwiązań - spróbuj. W najgorszym przypadku zdobędziesz bezinwestycyjnie nowe doświadczenie, a może dowiesz się więcej dobrego o swym systemie, bo tego rodzaju próby wytrzymują tylko naprawdę dobre klocki...a resztę prześlesz mi na konto ;-)

Van Damme Studio Grade Blue ciesza sie ogromnym uznaniem na angielskim forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mysle, ze bezpiecznie jest zaczac od okablowania wartego 10% z wartosci calego systemu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

A już lata temu w redakcji jakiegoś czasopisma branżowego robili próby z dobrymi Nordostami i klockami, gdzie całość była warta mniej niż połowę tych drutów i byli zdumieni efektami; myślę, że nie ma reguły.

Zależy po prostu, jak co gra i tyle. Jedne graty trzeba gasić kablami czy kondensatorami, a inne dają sobie radę przy "obnażaniu" ich cech rozwiązaniami z różnych, nawet heretyckich półek. R.

no wlasnie redaktorzy czesto pisza inaczej niz mysla,z wiadomych wzgledow)dlatego wole pytac osoby bardziej obiektywne,czyli was.dzieki za dotychczasowe popozycje.napewno wezme pod uwage proponowane przez was kabelki.czekam na kolejne sugestie.dzis trafilem na tellurium Q black.mial ktos z nimi do czynienia?maja bardzo dobre opinie,a sa w przystepnej cenie.

Audiomica Dolomit Reference bo:

swietny bas,

neutralny srodek,

dzwieczna gora bez wyostrzen.

dzieki za konkretna propozycje.

drzewiej gralem na Kimber 4tc,8tc,Nordost Blue Heaven chwile,XLO Ultra 6-kilka lat a od roku na Audiomicach.kable zmieniam rzadko,ale dlugo wybieram.polecam sprobowac.Teraz Polska! (przy okazji)

• 2 tygodnie później...

Marcin,

Te kable nie zagraja z Caspianem, gore doswietla ale bas Cie zabije.

Pzdr

Dzieki za podpowiedz.Wspominales kiedys o Stereovox-ach.jakie modele miales na mysli?pozdrawiam

Dzieki za podpowiedz.Wspominales kiedys o Stereovox-ach.jakie modele miales na mysli?pozdrawiam

a Argentum podbijaja bas?

Ja uzywalem Firefly. Firebird na pewno bylyby lepsze ale to juz sporo wiekszy wydatek ale nie wypowiem sie do konca bo ich nie mialem - uzywal ich uzytkownik Triode ale nie z Caspianem, moze napisze o nich pare slow.

Do Caspiana uzytkownicy polecaja jeszcze Chorda Epica.

Ode mnie masz jeszcze pelna rekomendacje solid-core'a model Acoustic Revive SPC Reference - jak jestes z okolic Krakowa to moge Ci pozyczyc bo u mnie lezy w szafie I czeka na nowego wlasciciela.

witam.czy stereovox ma przedstawiciela,bo nie moge znalezc.ogolnie w necie nie widac kabli tej firmy,a sa chwalone.mam jeszcze pytanie odnosnie ic Stereovoxa,np HDSE.warto sie za nim rozejrzec?pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.