Skocz do zawartości
IGNORED

Nadzwyczajna integra Accuphase E-600

carat57

Rekomendowane odpowiedzi

Sądzę, że tak doświadczony audiofil jak Ty wie to z pewnością.

Ten kolega nie jest audiofilem tylko redaktorem portalu i gazetki audio. To wbrew pozorom zasadnicza różnica.

Ze wszystkimi pewnie nie, ale np. z 8 omowymi przy skuteczności 88 dB pewnie będzie spoko, choćby był tam gdzieś dołek impedancyjny 3 omowy, i pewnie zagra lepiej niż nie jeden wzmak z deklarowaną mocą 2*150W. Wiadomo, że różne są wynalazki typu 82dB 4omy i te wymagają już specjalnego traktowania i większych elektrowni.

Gość intenser

(Konto usunięte)

Intenser nie ma prawa zagrać z wszystkimi kolumnami.

pozwala bezstresowo prowadzić większość kolumn o w miarę przyjaznych parametrach

to jeśli chodzi o precyzję wypowiedzi

u mnie wyłożył się jedynie na atc 40 - tu faktycznie brakowało sztromu :), innych tego typu prądożernych wynalazków nie podłączałem -

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

>> Pal55

A tak swoją drogą to coś jest w tych elektrowniach. Jak dla mnie najlepszy do tej pory dźwięk słyszałem z monobloków lampowych Audio Research Reference 750:-) Mocy im jak wiesz nie brakuje. Były nimi napędzane Avalony Eidolony;-) Jest na Śląsku taki jeden system, z tym, że jego posiadacz się nie udziela na forum i chce pozostać anonimowy. W sumie to mu się nawet nie dziwię, on już poszukiwania zakończył.

u mnie wyłożył się jedynie na atc 40 - tu faktycznie brakowało sztromu :)

ATC chyba są i tak łatwiejsze do napędzenia niż te Dynaudio Crafty której miałem. Oh my God, one nie chciały grać z niczym. Wyczytałem gdzieś na zagranicznym forum, że najlepszy dla nich Chord, więc kupiłem im SPM 1200. Ale to z kolei za słaby jakościowo piecyk był:-(

Ten kolega nie jest audiofilem tylko redaktorem portalu i gazetki audio. To wbrew pozorom zasadnicza różnica.

To chyba jeszcze bardziej zobowiązuje, nie sądzisz?

AK - patrząc paraktyczno-teoretycznie to współczynnik który uwzględnia zarówno impedancje kolumn, a najlepiej jej przebieg względem częstotliwości jak i ich efektywność. Dopiero znając te parametry można kolumny dobrać odpowiednio do wzmacniacza.

System gra dobrze, albo nie....

Patrząc wyłącznie na deklarowana moc, to nie, ten pozornie słabszy, ale o bardzo dobrej wydajności prądowej błyskawicznie reagujący na spadki impedancji będzie miał przewagę.

To chyba jeszcze bardziej zobowiązuje, nie sądzisz?

Tak być powinno ale w rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie. Przyczyn jest wiele ale generalnie zawsze chodzi o kasę. Co innego opinia audiofila, a co innego kogoś kto za swoje opinie i poglądy…bierze pieniądze! To zresztą tak samo jak co innego kupić sprzęt od 1 właściciela-audiofila a co innego od handlarza. Z ludźmi branży różnie u nas bywa ale jak to w polskiej rzeczywistości…układy, układziki, kliki, rączka rączkę myje, niektórzy są klakierami i przydupasami innych pseudocwaniaczków z branży udających audiofilów itd. Świat kręci się w około kasiory. Smutne to ale tak jest. I tu piszę tylko o motywacjach owych osób, a pomijam nawet ich możliwości i profesjonalizm bo jeśli słyszę coś o czym nigdy nie wiedziałem, że niektórzy z tych "specjalistów" testują i oceniają różne sprzęty high endowe w pokoikach wielkości kilkunastu metrów to nie wiem jak zareagować! Nie chcę być złośliwy ale takie testy i późniejsze recenzje są obarczone tak dużym błędem, że w ogóle nie powinny być publikowane. Odkąd wiem nieco więcej o branży audio w Polsce to choć nadal czytam różne opisy i "recenzje" to nic już dla mnie nie znaczą. Równie dobrze można poprosić parkingowego z galerii handlowej żeby posiedział chwilę w BMW 760 po czym zrobił recenzję jaki jest to samochód i jak zachowuje się….podczas jazdy.

Tak sobie czytam i nie do koca moge w to uwierzyc.

Najpierw ktos sobie wspolczynnik cena do ilosci Wattow wymyslil,

nastepny ocenia A-klasowy tranzestor po 30 sekundach grania gdzie on jeszcze sie nawet nie rozgrzal.

A to wszytko w zakladce Hi End.

Tragedia.

nie jesteśmy w wątku katolickim aby to była kwestia wiary...aż takim kretynem nie jestem aby Accu e560 dać oceniać po 30sekundach

miałem ten wzmacniacz prawie 2 lat i wiem ile potrzebuje na rozruch.

Przyjechałem do gościa który miał Thiele 3.7....podłączyliśmy Accu i tak sobie plumkał przez 30-40 minut a my poszliśmy zjeść obiad

po smacznym jedzeniu i szklaneczce czegoś mocniejszego poszliśmy słuchać Accu...co dalej to już napisałem

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

>>Sly 30

Oj chyba niechcący wbiłem kij w mrowisko, zaraz się tu zaczną sypać na Twoją głowę gromy. Tak jak kiedyś na moją, że ośmieliłem się wyrazić niezbyt pochlebny pogląd o konkretnym produkcie uznanego producenta. Skądinad intensywność i jadowitość tych ataków potwierdza prawdziwość Twej smutnej tezy.

miałem ten wzmacniacz prawie 2 lat i wiem ile potrzebuje na rozruch

Mirku, a jakie kolumny nim pędziłeś u siebie w systemie?

Nie jestem z branży, mam to gdzieś co o mnie myśli…zacytuję fragment z filmu Armagedon, gdy kompletowano ekipę na prom kosmiczny i poszukiwanego jedynego czarnego harleyowca na południu, granego przez nieżyjącego już Michaela Dunkana (Zielona Mila). Gdy goniło go kilka radiowozów a on uciekał Harleyem krzyczał…."możecie Miśkowi naskoczyć"

Mirek to normalna rzecz.

Z tego co dowiedziałem się od mojej babci klasa A tranzystora i klasa A lampy to nie to samo.

Zdolność prądowa lampy i zdolność prądowa tranzystora przy tej samej mocy to chyba też nie to samo.

Więc 30W klasy A w lampie to już poważna sprawa i ci co twierdzą ,że to mało i nie napędzi jakichś kolumn to chciałbym takie kolumny zobaczyć ;)

Ale moja babcia mogła się mylić.

P.S.

Możesz ew. zapytać Rafaella , on może nie jest w wieku mojej babci ale powinien wiedzieć dlaczego tak jest ;)

pozdr.

Jarek fajną babcie masz:).... tak jak powiedziałeś trza zapytać Rafaela

pozdr.

>>Sly 30

Mirku, a jakie kolumny nim pędziłeś u siebie w systemie?

Dynaudio S25se....nadal je posiadam ale już wiem że dni S25 są policzone

Możesz ew. zapytać Rafaella , on może nie jest w wieku mojej babci ale powinien wiedzieć dlaczego tak jest ;)

Jak to dla czego? to kurna! gra ale to znów nie stereotyp i nie każda lampa z 30W w klasie A

Rafaelu....teraz pytanie ...Jarek mi tak doradził aby z tym do Ciebie:)

moja lampka ma 60W w klasie A i jak to się ma do tranzystora

Jak to jest dobra lampka to gra jak 120W ale jak to jest dobry np Accu A60 to tak samo :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mirek,

To co dopisales zmienia postac rzeczy.

Moj wpis nie odnosil sie to Twojej oceny a do oceny twojego znajomego, ktory jak piszesz po 30sek mial zdanie wyrobione - ja uwazam ze to troche za krotko aby wyciagac wnoski.

Jarek,

Nie jest moim celem zarzucanie komukolwiek niewiedzy.

----------------------------------------------------

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mój kolega ma w Bielsku podobny problem. Kupił B&W 803 i szuka do nich napędu, najlepiej integry. Rozważa Jeffa Rowlanda, Accuphase, McIntosha oraz BATa. Na moje oko z Accuphase to szansę mają tylko E450 lub 460, bo one mają 180W/240W odpowiednio na 8/4 omach.

Rafaelu....teraz pytanie ...Jarek mi tak doradził aby z tym do Ciebie:)

moja lampka ma 60W w klasie A i jak to się ma do tranzystora

60 W w klasie A może być ale to nie żadna rewelacja i to jakieś 150 W maksymalnie w tranzystorze .Panowie co to jest ? Tyle co dla początkującego audiofila.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

W Hi-Fi Studio u Karola Zieleźnika zestawiali te wielkie lodówki Dynaudio Confidence z Accuphase P7100 i dopiero ten piecyk dawał im radę. Z tego co mówił Karol jakiekolwiek próby z A50 czy A60 są z góry skazane na niepowodzenie.

Też zbyt słabowity?

Ten Dynek S25se z deczka przereklamowany jest albo cholernie wybredny może to drugie kto go tam wie?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

60 W w klasie A może być ale to nie żadna rewelacja i to jakieś 150 W maksymalnie

Jurgen a jak ty to przeliczyłeś?

Tak z ciekawości pytam bo u mnie 60W w klasie A daje w AB 1800 W.

Ale może producentowi jedno zero więcej się skopiowało ?

Mirek,

To co dopisales zmienia postac rzeczy.

Moj wpis nie odnosil sie to Twojej oceny a do oceny twojego znajomego, ktory jak piszesz po 30sek mial zdanie wyrobione - ja uwazam ze to troche za krotko aby wyciagac wnoski.

Jarek,

Nie jest moim celem zarzucanie komukolwiek niewiedzy.

myślisz że te zdanie które usłyszałem o 560tce było mi na rękę i kipiałem radością....gość mnie tym tekstem delikatnie wk***ił:)

ale powiem szczerze że miał racje.....posłuchaliśmy jeszcze kilka utworów i Accu poszedł w odstawkę

Jurgen a jak ty to przeliczyłeś?

Tak z ciekawości pytam bo u mnie 60W w klasie A daje w AB 1800 W.

Ale może producentowi jedno zero więcej się skopiowało ?

Jesteś tego pewien że 1800W w AB ? Oj , bo parsknę zaraz śmiechem.

60 W w klasie A może być ale to nie żadna rewelacja i to jakieś 150 W maksymalnie w tranzystorze .Panowie co to jest ? Tyle co dla początkującego audiofila.

Nie ważne na jakim poziomie te waty się kończą ale z jakiego poziomu startują.

Już tyle razy pisałem; w domu korzystamy z uczciwego 1 do 1.5Wata oddanej mocy

nie napisałem że 60W to jakaś rewelacja tylko zapytałem jak to się ma do tranzystora

ja nie jestem audiofilem

Mam pytanie: Jakie parametry swojego wzmacniacza muszę wziąć pod uwagę, żeby wyliczyć AK... czy trzeba dane podstawić pod jakiś gotowy wzór czy może ułożyć równanie... czy może muszę przeprowadzić jakąś zawiłą operację matematyczną??? I co ten skrót znaczy (znam już AK jako Armię Krajową i Afrika Korpus '-)

Parker's Mood

Najbardziej zadziwia, ze kazdy piec Accuphase w momencie wyjscia na rynek to najbardziej dopieszczony, dopracowany sprzet, cud malina, jak wino z historia i tradycja. Mijaja jednak dwa, trzy...no cztery latka i okazuje sie, ze ten nowy to dopiero jest cud i ze ten poprzedni, ktory wcale malo nie kosztowal jednak taki super nie byl. To znaczy byl, w momencie wyjscia na rynek i pisania recenzji. Dziwi mnie taka szybka ewolucja rzekomej doskonalosci, a w zasadzie smieszy. Jednak bardziej cenie sobie firmy, ktore maja przemyslana kontrukcje, a wydajac 40 tysiecy na wzmacniacz nie chcialbym sie po 3 latach dowiedziec, ze w sumie znowu wyszlo cos......lepszego, a ten moj to jednak taki cacy nie byl. Ale coz, widocznie takie sa potrzeby rynku, czyms trzeba tego klienta kusic. Podobnie z autami, kiedys model zyl okolo 8-10 lat, a teraz znudzonej klienteli trzeba co okolo 5 lat oferowac nowosci. Wymyslne swiatla z diodami, pare duperel wiecej, a ze sie sypia po 200-300 tys km juz nikogo nie dziwi. Auta przejezdzajace milion km to juz dzis historia, podobnie jak kredens przewidziany na 3 pokolenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.