Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end do 1500 zł

Robert Mikołap

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich być może mnie zganicie ale poszukuję hi endu bądź coś prawie takiego w kolumnach do 1500 zł . Jest taka możliwość żeby za tak małą cenę mieć odrobinę czegoś naprawdę niesamowitego ???? Jestem ciekaw jakei będą rezultaty mojego wpisu . Oczywiście zaczynam od firmy KEF czy może mi ktoś coś fajnego zaoferować ? Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/108611-hi-end-do-1500-z%C5%82/
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Witam wszystkich być może mnie zganicie ale poszukuję hi endu bądź coś prawie takiego w kolumnach do 1500 zł . Jest taka możliwość żeby za tak małą cenę mieć odrobinę czegoś naprawdę niesamowitego ????...

Jeśli odrobinę, to w sumie da się zrobić. Pewnie jakiś niesamowity i hi-endowy kolec pod kolumnę, może nawet więcej niż jeden :-)

Sorry, nie mogłem się powstrzymać, tak jakoś mi przyszło do głowy, po przeczytaniu tej "odrobiny". A tak poza tym to jest chyba jedyne w kategoriach "rozsądne", co można zaproponować w tej kwestii :D.

DIY na używanych przetwornikach z drugiej ręki:) Jakieś używane scan speaki, excelle wysokie morelle:) Sprawdzonych, kompletnych projektów w sieci mnóstwo (mówię tu raczej o 2drogach - w tej cenie)

P.S Nie będzie to zapewne żaden hiend, ale zagra bardzo fajnie i poprawnie.

Witam wszystkich być może mnie zganicie ale poszukuję hi endu bądź coś prawie takiego w kolumnach do 1500 zł . Jest taka możliwość żeby za tak małą cenę mieć odrobinę czegoś naprawdę niesamowitego ???? Jestem ciekaw jakei będą rezultaty mojego wpisu . Oczywiście zaczynam od firmy KEF czy może mi ktoś coś fajnego zaoferować ? Pozdrawiam

jeśli ten post to nie są kolejne słabe żarty i naprawdę szukasz dobrych kolumn za te pieniądze, to poszukaj Acoustic Energy Aelite z drugiej ręki.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Wybaczcie, że się wtrącę ale cyz hajendem nie bedzie bezkompromisowo wykonana kolumna na świetnych przetwornikach i porządnych elementach w zwrotnicy do tego w solidnej budzie i ładnym zewnętrznym lookiem:)?

Mi się, hajend kojarzy z bezkompromisową jakością i wykonaniem, niekoniecznie w cenie cenie MILARDÓW:)

Jest taka możliwość żeby za tak małą cenę mieć odrobinę czegoś naprawdę niesamowitego ????

Jeśli pytasz o gotowe kolumny głośnikowe to nie. Jeśli pytasz o pojedyncze przetworniki elektro-akustyczne do budowy kolumny, to w sumie tak.
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jest taka możliwość żeby za tak małą cenę mieć odrobinę czegoś naprawdę niesamowitego ????

Stare Avance Epsilon. Bardzo ciężko je dostać a jeśli już to bliżej 2k zł.

Może nie HiEnd ale naprawdę są niesamowite i warto uzbroić się w cierpliwość i szukać.

DIY na używanych przetwornikach z drugiej ręki:) Jakieś używane scan speaki, excelle wysokie morelle:) Sprawdzonych, kompletnych projektów w sieci mnóstwo (mówię tu raczej o 2drogach - w tej cenie)

P.S Nie będzie to zapewne żaden hiend, ale zagra bardzo fajnie i poprawnie.

Poszukałbym czegoś z ASW z aluminiową kopułką na górze, jeśli chodzi o firmowe konstrukcje albo coś z diy np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Myślę, że siedzi tu 8935A i T9930 stosowane w V601.

Alcone i scan no proszę...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Jak widać na załaczonym obrazku hi-end (motoryzacyjny) jest dostępny za małe pieniądze:

Ukryta Zawartość

Czemu nie poszukać jakiegoś sprzętu w relatywnie podobnej cenie?

Ukryta Zawartość

Poszukałbym czegoś z ASW z aluminiową kopułką na górze

Kopułki metalowe są "niebezpieczne" (ostry pik SPL na skutek rezonansu, czasem nawet poniżej 20 kHz), z tego powodu trudniejsze w aplikacji (lepiej by taki rezonans był odfiltrowany, a by nie pogorszyć brzmienia, to musi być odfiltrowany nie byle jak = wyższa cena).

Swoją drogą, tak patrzę na pomiary THD i nie widzę wyższości kopułek metalowych, nad jedwabnymi.

Robert Mikołap,

A Ty się tym hi-endem tak nie przejmuj. Dużo się o nim mówi, ale nie każdy ma sprecyzowany pogląd na to czym właściwie jest hi-end. A jest to pojęcie czysto filozoficzne i nie utylitarne, bardzo miękkie, ale potrzebne jednak. Zapewniam Cię, że nie musisz mieć kompleksów w tej dziedzinie, są ludzie którzy sporo o hi-endzie mówią bo są odważni i nie boją się napisać w tym samym wątku, w którym napisał np. elbroth. Są tacy, którzy podchodzą do tego poważniej, może z większą skromnością, bo tacy już są. Tak po prostu jest.

Jeśli szukasz hi-end, to go znajdziesz.

Podam Ci przepis, jak najszybciej to zrobić:

Jak rozumiem, kochasz muzykę. Prawda? Jeśli tak, to zrozumiałe że poszukujesz jakości. Ale czym ona jest? Co warunkuje emocje w odbiorze? Głównie sposób słuchania. Jakość procesu słuchania jest głównym elementem hi-endu. Musisz mieć hi-end w głowie. Reszta to dodatki, drogie, ale to dodatki. Pracuj nad wolnym czasem wygospodarowanym na słuchanie muzyki, zadbaj o samopoczucie żebyś dobrze to celebrował. Naucz się zastanawiać nad samą muzyką a nie nad sprzętem, zastanów się ile poświęcasz czasu na drążenie audiofilskich tematów a ile czasu poświęcasz na poszukiwanie płyt lub czytanie o muzyce lub myślenie o niej? Czy emocje jako słuchacza nie stoją na dalszym planie w stosunku do sprzętu? Tu właśnie jest miejsce na budowanie prawdziwego hi-endu, praca nad sobą. Podchodząc w ten sposób szybko przeskoczysz licznych sportowców hi-endu którzy codziennie napinają swoje muskuły żeby czuć się dobrze, żeby sami przed sobą mogli powiedzieć "taaak, to już prawdziwy hi-end, ja go mam, mogę być kimś i pisać w wątku obok elbrotha".

Słuszna wydaje się rada: kup kolumny używane za 1500zł, monitory najlepiej. Gwarantuję Ci, że może to być dla Ciebie hi-end. Jeśli utkniesz i nie będziesz pracować nad jakością słuchania muzyki to pozostaje jeszcze jeden sposób żeby osiągnąć hi-end: możesz wydrukować sobie naklejkę z napisem hi-end i nakleić ją na kolumny. Jeśli przyprowadzisz do domu różne osoby postronne to szybko staniesz się osobą postrzeganą jako audiofil posiadający hi-end. W ten sposób osiągniesz cel w dużo prostszy i tańszy sposób, na którym tak wielu zależy :)

Typowy wątek - prowokacja. Autora dawno już tu nie ma, bo zwija się ze śmiechu. Swoją droga, jeśli na allegro co drugie ogłoszenie audio ma dopisek "high-end" to ktoś początkujący może zwariować.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Że zacytuję klasykę polskiego kina: ''...to jest policzek w twarz dla całej ekipy...'' hi - end -owej :-)

to tylko taka dygresja

Próbowałem ostatnio wyznaczyć punkt w którym kończy się hi-fi a zaczyna hi-end i niestety tej granicy nie ma.

Jest to pojęcie względne.

Inaczej będzie pojmowany hi-end dla szejka arabskiego za 1.000.000,00 USD, a zupełnie czym innym dla Kowalskiego który zarabia 500 USD miesięcznie.

Idąc tym tropem jestem w stanie stwierdzić, że jeśli przyjmiemy, że ktoś zamożny chce się pozbyć kolumn hi-end które mają np15lat (jak to bywa w bogatych krajach, a znam to z autopsji)

to jestem w stanie stwierdzić, że można kupić kolumny hi-end/owe za 1500pln.

Przyjmuję, że cena tych kolumn na dziś to ok10-15kz. i były hi-end-owe 15lat temu. Z racji na postęp techniczny uważam, że na dziś możliwości owych kolumn są w stanie spełnić przyzwoite kolumny ''budżetowe''.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Z racji na postęp techniczny uważam, że na dziś możliwości owych kolumn są w stanie spełnić przyzwoite kolumny ''budżetowe''.

Postęp techniczny w dziedzinie audio rozwija się zasadniczo w dziedzinie cyfrowej. Natomiast od dekad nie ma przełomu jeśli chodzi o wzmacnianie sygnału - kręcimy się w kółko wokół tych samych rozwiązań, ba, wciąż cenimy te sprzed pół wieku. Podobnie z przetwornikami elektroakustycznymi - tu raczej trudno coś wymyślić nowego, teoria (podobnie jak wzmacniania sygnałów) jest dobrze znana i opanowana. Póki nie odkryjemy i nie wdrożymy do produkcji nowych materiałów na membrany (jeszcze lepiej łączących sztywność i lekkość), to tak jak w przypadku wzmacniaczy będziemy kręcić się w kółko. Oczywiście są różne szkoły konstruktorskie promujące różne kierunki i filozofię brzmienia, ale postępu technicznego tu jak na lekarstwo. Dobre konstrukcje, które 15 lat temu kosztowały 10-15 kzł, dzisiaj nadal będą grać lepiej od nawet dobrej budżetówki.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

A co to Twoim zdaniem jest ten "Hi end"? Co ma mieć kolumna lub sprzęt, żeby były Hi-end?

Ja tam na swój własny użytek mam swoją defiinicję hi-endu. Hi-endem z naszego punktu widzenia będzie sprzęt, który posiadając, nie będziemy odczuwać potrzeby zmian na jeszcze lepszy, bo ten będzie nas w pełni satysfakcjonował. To jest właśnie "Hi End" czyli ostateczny koniec poszukiwań. Co zresztą jest zawarte w samym tym określeniu.

Co rzecz oczywista, każdy człowiek, w zależności od podejścia do zagadnienia i możliwości, ten próg "ostatecznej ostateczności" poszukiwań będzie mieć zdefiniowany w innym miejscu. Ale to jest normalna rzecz.. Samo pytanie więc, niestety jest bez sensu w związku z tym. No chyba, że jest zadane w celach czysto prowokacyjnych. Bo informacyjnie, to odpowiedź na nie jest po prostu niemożliwa.

Natomiast od dekad nie ma przełomu jeśli chodzi o wzmacnianie sygnału -

Jest postęp we wzmacniaczach (np. cyfrowe - idealny napęd dla przetwornika niższych częstotliwości)

Podobnie z przetwornikami elektroakustycznymi - tu raczej trudno coś wymyślić nowego,

Coś nowego to może nie, ale coraz doskonalszego tak ("komputerowe" projektowanie, dzięki któremu głośnik może grać precyzyjnie z większymi wychyleniami i w szerszym paśmie, dodatkowo doskonalsze tworzywa sztuczne, dające lepsze parametry zawieszeniom, lepsze magnesy {były kiedyś neodymowe?})

Kopułki metalowe są "niebezpieczne" (ostry pik SPL na skutek rezonansu, czasem nawet poniżej 20 kHz), z tego powodu trudniejsze w aplikacji (lepiej by taki rezonans był odfiltrowany, a by nie pogorszyć brzmienia, to musi być odfiltrowany nie byle jak = wyższa cena).

Swoją drogą, tak patrzę na pomiary THD i nie widzę wyższości kopułek metalowych, nad jedwabnymi.

Tu chodzi tylko i wyłącznie o fabryczne kolumny ASW. Te z metalową kopułką grają ok, bo są zazwyczaj wyższej serii.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Póki nie odkryjemy i nie wdrożymy do produkcji nowych materiałów na membrany (jeszcze lepiej łączących sztywność i lekkość),

Ponownie napiszę to co wyżej: oglądałem pomiary głośników (THD, pasmo, równomierność) kilkudziesięciu kolumn (minimum kilkunastu) i nie zauważyłem wyższości membran sztywnych w gwizdkach, nad membranami miękkimi (jeśli ktoś ma pomiary udowadniające, że gwizdki np. aluminiowe/tytanowe są lepsze od jedwabnych/tekstylnych, niech da linka - od razu dodam, że nie istotne jest to czy się wyginają przy pracy, jeśli nie ma to praktycznego wpływu na poziom znielształceń)

Podobnie z przetwornikami elektroakustycznymi - tu raczej trudno coś wymyślić nowego, teoria (podobnie jak wzmacniania sygnałów) jest dobrze znana i opanowana. Póki nie odkryjemy i nie wdrożymy do produkcji nowych materiałów na membrany (jeszcze lepiej łączących sztywność i lekkość), to tak jak w przypadku wzmacniaczy będziemy kręcić się w kółko.

No i nie kręcimy się. Wystarczy spojrzeć na charakterystyki porządnych przetworników porównaj te,które powstały 2-3 lata temu a na przykład jakieś 10 letnie. Tu tez progres jest znaczny:) Co chwilkę pojawiają się nowe tweetery czy to ceramiki czy z berylowa kopułką, zauważ też zwiększony udział stosowania zaawansowanych polimerów w pordukcji membran midwooferów czy wooferów. Techniki komputerowe i CNC poprawiły jakość membran i przez to parametry przetworników poprawiają się.

Nic nowego to się tak naprawdę nie dzieje w kabelkach, wzmacniaczach tranzystorowych, lampowych coraz mniej w hybrydach sporo za to w cyfrowych.

Głośniki ceramiczne to pomysł z lat 60 ubiegłego wieku. Berylowe w ilu konstrukcjach się stosuje? Zresztą to też nie nowość. Ok, B&W zastosowało kopułki diamentowe kilka lat temu, można to nazwać postępem na niewielką skalę. Dalej króluje papier, aluminium, kewlar, jedwab... Postęp istotnie jest w technikach komputerowych przy projektowaniu. Nie myślisz chyba jednak zestawiać drogich konstrukcji sprzed 15 lat z dzisiejszą budżetówką?

Koleżko ja nic nie zestawiam mi chodzi tu o jakość i charakterystyki samych przetworników liczących się firm:)

Techniki komputerowe owszem ułatwiają projektowania, ale poprawiają też znacznie wytwarzanie:)

Koleżko ja nic nie zestawiam

A powinien koleżka, bo moja wypowiedź była stricte związana z twierdzeniem kolegi iambr, cytuję:

"Przyjmuję, że cena tych kolumn na dziś to ok10-15kz. i były hi-end-owe 15lat temu. Z racji na postęp techniczny uważam, że na dziś możliwości owych kolumn są w stanie spełnić przyzwoite kolumny ''budżetowe''."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.