Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest jakiś projektor , który dorówna jakością obrazu panasowi vt60?

liban

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś chce się takiego pozbyć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dorzuca stolik pod projektor za 7 tysiaków !!

W opisie stoi: jeden z najlepszych projektorów na świecie, stojak za 7 koła . Do tego prawie nówka. Gość oszalał , oddaje go za połowę ceny!!! Chyba że cosik nie teges.

Ukryta Zawartość

W opisie stoi: jeden z najlepszych projektorów na świecie, stojak za 7 koła . Do tego prawie nówka. Gość oszalał , oddaje go za połowę ceny!!! Chyba że cosik nie teges.

No właśnie bardzo tanio, ale jest na gwarancji więc nie widzę ryzyka :-)

Gosc ma swieze konto i zero pozytywow, bez odbioru osobistgo bym raczej nie licytowal. Zdjecia z sieci, ani jedno nie jest jego, troche to traci myszka...

Gość Gość

(Konto usunięte)

Sony też zapowiedział laserowy projektor 4K: http://www.sony.net/Products/4k-ultra-short-throw/sp.html tylko nie wyobrażam sobie jakoś wyświetlania tego na zwykłej ścianie jak na zdjęciach, chyba że pomaluje się farbą projekcyjną Screen Goo :-)

Ogólnie fajny pomysł ale cena też kosmiczna.

Tu ostrożnie. Właśnie pojawiły się dosyć niepokojące informacje o przyszłości tej firmy.

Nie wiadomo, czy likwidacje działów nie obejma też i projektorów.

http://biznes.interia.pl/firma/news/5000-osob-do-zwolnienia-pozegnaj-sie-z-tym-telewizorem,1989610

Należy również rozważyć kwestię projekcji obrazów 3D. Tutaj zdecydowanie lepiej sprawdzają się projektory.

• 3 tygodnie później...

Od zawsze jakoś mnie nie ciągło do chęci posiadania projektora z racji tego, że nie mam na takową instalację za dużo miejsca, a niestety nie posiadam oddzielnego pomieszczenia do zaadaptowania na salę kinową, a nie maiłem zamiaru przemalowywać salonu na czarno, żeby uzyskać w miarę dobry efekt. A obraz, który nie raz widziałem, nawet z bardzo porządnego projektora w nie przystosowanym pomieszczeniu wyglądał po prostu mizernie.

Teraz do rzeczy. Firma, w której pracuję wysłała nas w delegację do Dani w celu podpisania kontraktu. Gdy już wszystko było załatwione właściciel Duńskiej firmy zaprosił nas do siebie do domu na kolację. W jego salonie wisiał ekran ramowy ok. 100”. Wygląd telewizora tylko odcień ekranu był szary. Po kolacji zostaliśmy zaproszeni na drinka i wtedy właściciel „tego czegoś” odpalił sprzęt. Na ekranie pojawił się obraz, który wyglądał tak jakby świecił telewizor. W salonie świeciło się światło z paru stojących lampek. Nie było super jasno, tak normalnie miłe światło. Obraz na tym ekranie wyświetlany był z projektora Epson i co najważniejsze z tunera satelitarnego. Obraz był niesamowity. Nigdy wcześniej nie widziałem takiej jakości obrazu z projektora. Kolory, ostrość, czerń i ta głębia obrazu. Zawsze jak widziałem obraz nawet z bardzo drogich projektorów obraz był taki płaski pozbawiony tej głębi, a u tego Duńczyka obraz z tunera TV w jakości HD przy zapalonych światłach wyglądał o wiele lepiej jak obraz u mojego znajomego, który ma zaciemnione pomieszczenie i o wiele lepszy projektor a materiał odtwarza z Blu-ray. Zapytałem go jak uzyskał taką jakość? Powiedział, że to ten ekran ma największe znaczenie, że projektor ma normalny, klasa średnia Epsona. Nie pytałem ile taki ekran kosztuje bo mi nie wypadało. Sam powiedział, że za projektor zapłacił ok. 1200euro. O cenie ekranu nic nie wspomniał. Powiedział, że on na tym ogląda telewizję, filmy z Blu-ray, a dzieciaki grają z konsoli. Jemu to zestawienie służy po prostu jako TV. I naprawdę mu się nie dziwie.

Więc projektory już dają rewelacyjną jakość tylko ogólnie stosowane ekrany nie są w stanie oddać możliwości jakie posiada projektor.

Marka, model !!!

Nie trzymaj nas w niepewności!

Nie mam bladego pojęcia co to było. Nie widziałem tam marki ani modelu. Nie znam się za bardzo na ekranach i projektorach. Przeglądałem forum i natknąłem się na ten wątek i opisałem to co widziałem. Na mnie i moich współpracownikach zrobiło to naprawdę spore wrażenie.

Po tym co widziałem mogę tylko stwierdzić, że projektory potrafią naprawdę wiele tylko ekran na którym jest coś wyświetlane ogranicza jego możliwości.

Dyskusja trwa , założyciel wątku nie specjalnie się interesuje co na nim się dzieje. Ale przekonywanie o wyższości projektora nad plazmą można porównać do namawiania na zakup Ferrari ( bo fajne , bo prestiżowe ,bo niepowtarzalna frajda z jazdy ) a klient i tak woli Merdcedesa S klasse ( bo wygodniejszy , mniej pali i mniej się psuje ). Jeżeli ktoś chce pozostać przy plażmie Panasa 60 cali , to niech pozostanie , zresztą żaden wasz argument na tak i tak go nie przekonał.Ja mam w domu plazmę Pioneera i choć telewizor ma już klika lat nie widziałem lepiej odtwarzających ekranów . Owszem te duże współczesne, droższe telewizory biją po oczach nienaturalnym kolorem, sztuczną ostrością ale nijak to się ma neutralnego przekazu. Pioneer zawiesił tak wysoko poprzeczkę i w czasie kiedy ceny tak mocno poszły w dół trudno zrobić obecnie lepszy , wierniej odtwarzający kolory telewizor. Mam też projektor JVC 350 . I zawsze projekcje na nim stawiam wyżej .Choć uważam że powinno się mieć i TV i projektor. Jakoś nie wyobrażam sobie ogladanie dziennika telewizyjnego na projektorze, prysła by magia kina. to tak jakby na Focalach Grand Utopiach słuchać disco polo. Oczywiście zależy to też od warunków lokalowych, projektor staje sie magią i namiastką prawdziwego kina u siebie w domu. Ja zaadaptowałem 60 m poddasza i przez trzy lata mam tam bajkę .Lubię bardzo dobry film , rewelacyjnie ogląda się tam koncerty. Takie dedykowane pomieszczenie ma taką dodatkową zaletę że możemy zrobić doskonałą akustykę . A nagłośnienie , wysokiej jakości dźwięk o którym tutaj nikt nie wspomniał to taka sama a może nawet większa frajda jak bardzo duży ekran.

Ten ciemny ekran niszczy system, zwłaszcza w porównaniu bezpośrednim z białym. Ktoś coś wie więcej na ich temat? W Europie pewnie niedostępne.

Zastanawia się czy jego działanie polega tylko i wyłącznie na tym że jest czarny a raczej ciemno szary, czy też może tkwi coś bardziej skomplikowanego w tej technologii?

Firma nazywa się Sreen Innovations.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawia się czy jego działanie polega tylko i wyłącznie na tym że jest czarny a raczej ciemno szary, czy też może tkwi coś bardziej skomplikowanego w tej technologii?

Firma nazywa się Sreen Innovations.

Ukryta Zawartość

3000 baksów za 110 cali - na nasze warunki pewnikiem jakieś 15ooo zlotych...

i zapał torchę opada...

ciekawe czy ten materiał na ekrany robi jakiś chińczyk czy jednak 3M w USA???

a może 3M ma fabryke w Chinach?

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Dyskusja trwa , założyciel wątku nie specjalnie się interesuje co na nim się dzieje. Ale przekonywanie o wyższości projektora nad plazmą można porównać do namawiania na zakup Ferrari ( bo fajne , bo prestiżowe ,bo niepowtarzalna frajda z jazdy ) a klient i tak woli Merdcedesa S klasse ( bo wygodniejszy , mniej pali i mniej się psuje ). Jeżeli ktoś chce pozostać przy plażmie Panasa 60 cali , to niech pozostanie , zresztą żaden wasz argument na tak i tak go nie przekona

Właściciel wątku cały czas interesuje się tym wątkiem, tylko się nie wtrąca a wyciąga wnioski z Waszych wpisów :)

A co do wymienionych samochodów... to zazwyczaj klient ,który posiada Ferrari to posiada także luksusową limuzynę ( i kilka innych aut o określonej funkcji ) , bo Ferrari to nie pojazd do jazdy codziennej ( niewygodny, twardy ), a odskocznia od codzienności..... :)

A jeżeli Chcemy mieć wszystko w jednym to ( no prawie wszystko ;) ) To kupujemy S-klasse 65 AMG .... i mamy wygode ,szybkość , przyspieszenie, Prestiż i frajde z jazdy ( i wcale mało nie pali ) Tylko S 65 AMG troszke Gorzej w zakrętach jeździ od Ferrari , Bo to w końcu limuzyna nie bolid :)

... Troszkę nie na temat napisałem, ale taki juz jestem, ze jak coś jest o motoryzacji to nie mogę się powstrzymać i muszę coś napisać...

Wracając do tematu ........

Cały czas się zastanawiam nad projektorem SIM... Tylko tak jak pisałem wcześniej, może lepiej poczekać ( "troszkę ") i zakupić oleda 100" - 120" ( wyjdzie cenowo podobnie jak inwestycja w adaptacje pomieszczenia, wysokiej klasy projektor i ekran ) ,a obraz bedzie pozbawiony wszystkich wad obecnych technologii ( LCD, Projektor, Plazma )... Pod warunkiem ,że oleda dopracują w ciągu powiedzmy dwóch lat... Mnie się nie spieszy, bo jezeli mam wydać te 200-300 tyś ( nie mam założonej sztywnej kwoty ) na to Kino Domowe, to nie chciał bym się zawieść.... ;)

Oczywiście nie rozpatrujemy tutaj opłacalności takich inwestycji... jezeli mamy jakąś zajawkę ( hobby ) to koszta nie są aż tak ważne ( oczywiśćie trzeba mierzyć siły na zamiary ;) ) i kazdy z Nas wie ile może poświęcić i na co..... :)))))))

.... Jeść musimy..... zimą ciepło być musi w domu no i podstawą zajawek tutejszego forum jest " PRĄD" , bo jak to nam odłączą to lipa z naszych "elektrycznych " hobby....;))

@liban , zaczekaj z inwestycjami jak uspokoi się na Ukrainie . To nie żart ale z prądem może być kłopot. Coś ci napiszę ale to moje osobiste zdanie w tym temacie . Domyślam się po klasie urządzeń które rozważasz do zakupu że jesteś człowiekiem zamożnym. Decyzja plazma , oled , projektor to jest wybór osobisty. Jeśli tak kochasz samochody to też wiesz że nie ma wyboru jednoznacznego benzyna - diesel, za jednym i drugim przemawiają pewne argumenty. Wybór zawsze pozostaje sprawą klienta , preferencji . Obraz z tych wyżej wymienionych żródeł też się różni co nie znaczy że któreś z nich jest złe . Mogą służyć jedynie do czego innego. Projektor miał obecnie podstawową przewagę nad telewizorem , wielkością wyświetlanego obrazu. Obecnie zaczęło się budować duże telewizory , może to robić wrażenie na znajomych jak wstawisz takiego kolosa za 200 tys zł ale ja uważam że to jest przesada , przerost formy nad treścią , wygląda to prawie karykaturalnie. Ale ważniejszą sprawą;jest cel jaki chcesz osiągnąć , twoje preferencje . Moją miłością jest muzyka i film. Do kina chodziłem od dziecka ( koniec lat 60-tych ) do dzisiaj . Celuidowi bohaterowie zmieniali się na przełomie lat i często byli jakimiś wzorami do naśladowania .Obraz kinowy był zawsze wzorcem choć jak czasami porównamy do do przekolorowanego w jakiś LCD , Plaźmie nie mówiąc już o oczojebnym Oledzie to może nam się wydawać że to jest lepsze . Ale to jest przekaż przekłamany. W którymś z wątków o sprzęcie grającym napisałem że ludzie zacieczwierzją się na ten HI-end ale bez względu na to ile wydadzą kasy to zawsze będzie reprodukcja , kopia dżwięku żywego . Zaraz posypały argumenty jak to wspólczesne koncerty są beznadziejnie nagłaśniane . Dyskuja przesuneła się na jeszcze śmieszniejsze pole - zaczęto argumentować jak beznadziejne audiofilsko brzmi gitara elektryczna , póżniej pianino , coś tam jeszcze. Chyba oszczędzono tylko kontrabas .

Wracajac do kina tam też jest postęp . Na salach wyświetlających cyfrowo poprawiła się znacznie jakość. Ja to przyjmuje za referencje . To samo uzyskałem u siebie w domu z projektora za 15 tys i ekranu za 4 tys.. Nagłośnienie mam lepsze. Dla mnie to była górna poprzeczka , ani nie miałem wyższych możliwości finansowych ani nie widziałem takiej potrzeby . Uważam że bardziej inwestować powinno się w treść tego co będziemy oglądać /słuchać , sprzęt jest tylko przekażnikem i jestem pewny że jak nie oczaruje cię film z projektora za 10 tys. to nie oczaruje cie też z tego za 100 tys.. Piszesz że może taniej taki OLED , że nie trzeba robić adaptacji i jeszcze paru głupot. Ale powiem ci ,salka kinowa czy kinowo muzyczna dedykowana to jest inne ogladanie .Śmieszą mnie te argumenty i przeciwargumenty że zaciemnienie pomieszczenia, że akustyka ścian , podłogi , kosztowne procesory , ilość głośników . Jak idziesz do kina to tak przecież oglądasz , skupiasz się na filmie , chcesz coś przeżyć . Jeśli twoją preferencją jest jakieś grajadło ogladane zza stołu jadalni to trzymaj się swojego wyboru którego tak mocno bronisz .Obejrzałem u siebie sporo filmów , koncertów , nie wszystko co jest na BD to referencja , szczególnie jak rozciągniesz to do 130 cali ale tych wspaniałych przeżyć nikt mi nie odbiorze

Pozdrawiam bez urazy , uszczypliwości

@jaś....

nie miałbym zamiaru wstawiać do mojego salonu takiego kolosa oleda 120"... do niego takze będę miał dedykowaną salę ( gdybym oleda zakupił ) .... tylko mniej wymagającą niż pod projektor....

Z "inwestycją" w oled nie będę się spieszył bo jestem ciekawy co tak naprawdę jest warta ta technologia...

Nie dokonałem zadnego wyboru i nic nie bronię:)...rozpocząłem ten wątek własnie w celu mojej edukacji w tym temacie...

Jestem otwarty na wszelkie sugestie.....

Jezeli we wczesniejszych postach wypowiadałem się nie pochlebnie o projektorach to tylko dlatego ,że ogladając co potrafią u moich znajomych byłem nie miło zaskoczony jakością... nie wykluczam ze mieli coś skopane z adaptacją,ekranem czy nawet z ustawieniami...

Pozdrawiam.....

Mam Benq w 1400 , był Maciej K. , aby go skalibrowć .

Sam zauważył , że już na fabrycznych ustawieniach jest wyjątkowo dobrze ustawiony .

Kalibracja była w sumie kosmetyką .

Zapytałem się , czy powinienem żałować , że nie doplaciłem do Sony HW 30 , odpowiedział , że różnica jest na kożyść Soniaka , ale nie aż warta dodatkowych 3tys .

Mówił , że lepiej te pieniądze dołożyć do adaptacji pomieszczenia .

Zadałem jeszcze pytanie do jakiej ceny waro inwestować w projektor , odpowiedział do 20 K . Kalibrował jakiegoś SIM-a za 60-70 K i nie widział 3-4 krotnie lepszego efektu w stosunku do tańszych modeli .

Gdybym miał wolne środki finansowe , szarpnołbym się na Sony HW 55 i 110 " ekran Black Diamound .

Żadna Plazma nie zapewni Tobie wrażeń kinowych , raz przez rozmiar , a dwa przez sposób wyświetlania . Lepiej ,,ułomności " filmu , obrazu pokaże projektor .

Ja nie wyobrażam sobie powrotu już do plazmy . Stoi teraz 46" w sypialni :)

Miłej niedzieli Panowie :)

@jaś....

nie miałbym zamiaru wstawiać do mojego salonu takiego kolosa oleda 120"... do niego takze będę miał dedykowaną salę ( gdybym oleda zakupił ) .... tylko mniej wymagającą niż pod projektor....

Z "inwestycją" w oled nie będę się spieszył bo jestem ciekawy co tak naprawdę jest warta ta technologia...

Nie dokonałem zadnego wyboru i nic nie bronię:)...rozpocząłem ten wątek własnie w celu mojej edukacji w tym temacie...

Jestem otwarty na wszelkie sugestie.....

Jezeli we wczesniejszych postach wypowiadałem się nie pochlebnie o projektorach to tylko dlatego ,że ogladając co potrafią u moich znajomych byłem nie miło zaskoczony jakością... nie wykluczam ze mieli coś skopane z adaptacją,ekranem czy nawet z ustawieniami...

Pozdrawiam.....

Wg mnie nie ma sensu rozważanie teraz co się kupi/zrobi za 4-5 lat, bo widzę że w Twoich planach właśnie o taką perspektywę chodzi. Chyba że się mylę i faktycznie chcesz coś kupić już teraz?

Wg mnie nie ma sensu rozważanie teraz co się kupi/zrobi za 4-5 lat, bo widzę że w Twoich planach właśnie o taką perspektywę chodzi.

bo to zawracanie gitary i dziecinada jest - kupić teraz czy poczekać na oleda - śmiech mnie ogarnia

Odrobina prawdy w tym jest , nie wiemy w którą stronę pójdą technologie . To wszystko mocno się zmienia , nie mały w to wkład będzie miał kryzys światowy , a to co media od kilku dni straszą ewentualnym scenariuszem wydarzeń za naszą wschodnią granicą wywołuje strach .Jeśli akceptujemy jakość w najlepszych kinach , możemy to obecnie mieć z dobrego projektora . Jeśli nasze ambicje są wygórowane i odrealnione od rzeczywistości na razie oglądajmy filmy na smartfonach HD i czekajmy co będzie dalej . Mi osobiście szkoda czasu , życie upływa tak szybko że nie robię planów na kilka lat do przodu . Liban napisał trzeba mieć i Ferrari i Q7 , trzeba mieć dobra plazmę a jeśli chcemy jeszcze większych wrażeń projektor. Forowicze rozpinają spore ekrany w 20 metrowych pokojach , ja rozumiem że takie a nie inne maja warunki lokalowe . Takie dedykowane kino bardzo fajnie wychodzi w trochę większych pomieszczeniach a jak nadamy mu odrobinę magi wystrojem , adaptacją to spotęguje to mocno efekt końcowy. Ja nie korzystałem z żadnej firmy , ich usługi na pewno są profesjonalne ale jednak drogie , myszkowałem długo w sieci , czytałem sporo prasy , doradzałem się osób z większym doświadczeniem a wyszło to tak ze jestem z tego dumny . Bez zarozumiałości ale to pewnie jedna z ładniejszych sal w Polsce . Warto mieć marzenia , próbować je realizować , czasami to się udaje

Drogi Jaś-u , czy zechciałbyś się pochwalić swoją aranżacją KD na łamach forum ?

Może moglibyśmy wszyscy na tym skorzystać :)

Liczę się z tym i szanuję , że to jest Twój prywatny „kawałek podłogi". Może chociaż na PW :)

Miłego dnia .

Maciej

Focalach Grand Utopiach słuchać disco polo

To bardzo dobry pomysł uwzględniając ich charakterystykę ;-)

Ukryta Zawartość

Żartowałem ;-).

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

bo to zawracanie gitary i dziecinada jest - kupić teraz czy poczekać na oleda - śmiech mnie ogarnia

Nie wiem ile tam masz kaski na koncie ( moze bardzo dużo) i dlatego śmiech cię ogarnia..

Ale jak mam wydac 300 tysi to chcę być mega zadowolony... nie interesują mnie pólsrodki.. i zalezność ceny do jakości.... jestem w stanie zapłacić 3 razy więcej za uzyskanie 10-20% wzrostu jakości... Stąd moje rozwazania... gdybym miał kupić jakiś "projektorek" za parę złotych ( nie obrazając nikogo ) to bym to po prostu zrobił... Podobnie podchodzę do zawartości mojego garażu.. Wszystkie zakupy mam przemyslane.... i podobnie jest w tym temacie...

zakupu dokonam w ciagu roku czasu i chcę wydać dobrze ta sumkę... I powtarzam nie chciałem nikogo obrazić wpisem " projektorek"... ale krew mnie zalewa jak czytam wpisy typu " śmiech mnie ogarnia "... Oczekuję porad a nie głupich tekstów...

P.S. ..pochwal się kolego co tam masz za sprzęcik domowy to może pośmiejemy się razem.., ;)...

Liban: zważ, że OLED-y tak naprawdę są nadal wielką niewiadomą. Niby z hukiem wprowadzone na rynek, ale nikt nie potrafi odpowiedzieć czy stało się tak dlatego, że technologia ta już jest dojrzałą, czy też może pod presją rynku, który domaga się nowości, a przynajmniej konkurencji dla potencjalnego monopolu LCD wobec informacji o kończącej się produkcji plazm. Na dodatek po dziesięciu latach zapowiedzi, że OLED-y bedą już lada miesiąc, a termin był permanentnie odsuwany na coraz dalszą przyszłość - zaczęto sobie wręcz z nich dworować.

Są przesłanki, aby podejrzewać że technologia OLED jest nadal nie do końca dopracowana. Więc czekanie teraz na nią może oznaczać konieczność spędzenia kolejnych lat w poczekalni.

>>liban

Zastanawia mnie co facet, który spokojnie może wydać 300 tysięcy na projektor szuka jakiekolwiek porady na tym, czy jakimkolwiek innym forum?

Przecież z takim budżetem to można tylko rozmawiać z profesjonalnymi sklepami typu Cinematic.

Z całym szacunkiem, ale zaczyna mi to pachnieć szpanem, albo trolowaniem...

>>liban

Zastanawia mnie co facet, który spokojnie może wydać 300 tysięcy na projektor szuka jakiekolwiek porady na tym, czy jakimkolwiek innym forum?

Przecież z takim budżetem to można tylko rozmawiać z profesjonalnymi sklepami typu Cinematic.

Z całym szacunkiem, ale zaczyna mi to pachnieć szpanem, albo trolowaniem...

Widzę ,że trudno Ci zrozumieć , że ten temat chcę ugryżć z kazdej strony...

druga sprawa moi znajomi skorzystali z usług profesjonalnych firm i to co u nich zobaczyłem to zwykła chu.nia..... i nie mam pojęcia dlaczego mi ubliżasz... masz jakiś problem ze swoim ego...?

p.s. Tofik a co Ci Meloman wyrwał z ust?...oj Panowie takie zabawy na forum ..nieładnie..nieładnie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.